Sauna monteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een sauna monteur is een vakman die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden die met sauna's te maken hebben. De inhoudelijke werkzaamheden van een sauna monteur hebben over het algemeen betrekking op het installeren en onderhouden van sauna's bij bedrijven en particulieren. Tegenwoordig hebben ook steeds meer particulieren een kleine of grote sauna geïnstalleerd in hun huis of tuin. Het bouwen van grotere sauna's is in veel gevallen maatwerk, dat in de meeste gevallen beter overgelaten kan worden aan de juiste vakmensen. De kleine sauna's zoals die in veel gevallen bij mensen thuis te vinden zijn kunnen over het algemeen ook zelfstandig opgebouwd worden. Dit zijn vaak complete bouwpakketten die alleen nog in elkaar gezet hoeven te worden. Buiten de traditionele sauna's worden er tegenwoordig ook veel infrarood sauna's verkocht. Het installeren en onderhouden van sauna's zoals een sauna monteur doet heeft over het algemeen betrekking op de duurdere sauna's, die in de meeste gevallen ook veel gebruikt zullen worden. Met andere woorden zal een sauna monteur over het algemeen voor bedrijven werkzaam zijn die gebruik maken van sauna's. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sportcentrums of aan kuuroorden. Daarnaast is het mogelijk dat een sauna monteur ook bij mensen thuis sauna's zal installeren en onderhouden. Het beroep sauna monteur moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een sauna monteur ook weer verantwoordelijk kan zijn voor andere werkzaamheden afhankelijk van het soort bedrijf.

Het installeren en onderhouden van sauna's betreft zeer specifieke werkzaamheden die overgelaten moeten worden aan de juiste vakmensen. Sauna's die intensief gebruikt worden hebben net zo als andere gebruiksvoorwerpen onderhoud nodig. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het vervangen van de saunastenen of aan het repareren van de saunaoven. Ook kan het voorkomen dat de banken binnen een sauna vervangen moeten worden, omdat ze versleten zijn. Een ander voorbeeld kan weer zijn het vervangen van hang- en sluitwerk dat versleten is. In de meeste gevallen is het erg belangrijk dat de originele onderdelen gebruik worden die toebehoren tot de sauna.

Zoals eerder omschreven kan een sauna monteur verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden, afhankelijk van de soort sauna monteur en het bedrijf waarvoor een sauna monteur werkzaam is. Er bestaat een belangrijk verschil tussen de sauna's die thuis gebruikt worden en de professionele sauna's zoals ze in wellness centra te vinden zijn. Professionele sauna's worden over het algemeen onderhouden door gespecialiseerde saunamedewerkers die ook sauna rituelen kunnen uitvoeren voor de bezoekers van sauna's. Vooral met betrekking tot professionele sauna's is het erg belangrijk dat deze sauna's op de juiste manier onderhouden worden.

Sauna kopen:

Opleidingen tot sauna monteur

Er zijn geen specifieke opleidingen tot sauna monteur. Een sauna monteur is over het algemeen technicus en een monteur die beschikt over de nodige handigheid en vakkennis. De meeste die thuis gebruikt worden zijn simpele sauna's, die eigenlijk door iedereen wel geïnstalleerd kunnen worden. Als we spreken over de professionele sauna's kan dit een ander geval zijn. In dat geval zal een sauna monteur in veel gevallen ook aangemerkt moeten kunnen worden als installateur. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een sauna monteur werkzaam kan zijn

Een sauna monteur werkt doorgaans voor een saunawinkel en installeert de gekochte sauna bij de mensen thuis of bij bedrijven.

Competenties sauna monteur

Als sauna monteur moet je in de eerste plaats handig zijn. Het opbouwen van sauna's is meestal simpel, omdat het om bouwpakketten gaat die opgebouwd moeten worden. Het installeren van de sauna moet natuurlijk op een veilige manier gedaan worden en vereist de nodige kennis. Dit is vooral het geval bij de professionele sauna's. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, kennis, samenwerken, communicatie, verantwoordelijkheidsgevoel, presteren, adviseren, plannen en organiseren. 

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sauna monteur

Als sauna monteur is er redelijk veel werk te vinden. Wel is het zo dat het aanbod van saunawinkels niet heel groot is. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans niet veel mogelijkheid als sauna monteur. Wel kan het bedrijf bijvoorbeeld ook zwembaden verkopen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris sauna monteur

Een sauna monteur verdient in loondienst afhankelijk van zijn leeftijd ongeveer tussen de 1600 en 2500 euro bruto per maand. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven.

Mijnzzp.nl