Sauna monteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een saunamonteur onderhoudt of bouwt sauna's bij bedrijven of particulieren. Tegenwoordig hebben ook steeds meer particulieren een kleine sauna geïnstalleerd in hun huis of tuin. Het bouwen van een grote sauna is vaak maatwerk. De kleine sauna's voor thuis zijn vaak zelf te monteren, omdat deze in de fabriek gebouwd worden in verschillende afmetingen. Maar natuurlijk kan er ook thuis een sauna op maat gemaakt worden als u wellicht een kamer heeft met een schuin dak.

Sauna installeren

Buiten de traditionele sauna's die elektrisch of op hout warm gestookt worden zijn er tegenwoordig ook infrarood sauna's te koop. Een hout gestookte sauna kan alleen buiten gebruikt worden, maar is wel het goedkoopst in het gebruik. Wie zelf handig is kan ook zelf thuis een sauna bouwen wat een stuk goedkoper is dan een kant en klare sauna. Er zijn genoeg voorbeelden te vinden op het internet van mensen die dit zelf hebben gedaan.

Het woord sauna is een Finse benaming voor een ruimte waarin een heteluchtbad genomen kan worden. Hiermee wordt dan een ruimte bedoeld waar een soort kachel staat die de temperatuur hoog kan doen oplopen. Door de hoge temperatuur gaan bezoekers zweten wat weer de poriën van de huid doet openen. Er zijn echter ook veel mensen die naar een sauna gaan om mentaal een reiniging te ondergaan.

Een bezoek aan een sauna wordt naakt gedaan. De reden hiervoor is dat door het zweten de poriën van de huid zich openen en het vuil in de huid naar buiten drijft. Wanneer men dan kleding aan heeft kan het vuil zich in de kleding nestelen wat dan weer irritaties van de huid kan veroorzaken. In een sauna draait alles om de temperatuur. Een sauna kan wel tot 90 graden Celsius oplopen. De warmte in een sauna stijgt naar boven. Dit is de reden waarom er vaak banken zijn op verschillende hoogtes. Om een temperatuur van 90 graden vol te kunnen houden is het belangrijk om de luchtvochtigheid laag te houden. Vaak is deze niet hoger dan 8 procent.

Tegenwoordig zijn er veel wellnesscentra of kuuroorden te vinden die een combinatie aanbieden van allerlei rustgevende therapieën zoals massages, zwembaden en schoonheidssalons. Bezoekers kunnen zich hier voor een dag laten verwennen of een heel weekend.

Sauna kopen:

Opleidingen tot sauna monteur

Er zijn geen specifieke opleidingen voor het installeren van sauna's. Het installeren wordt over het algemeen intern geleerd door collega's. Het installeren van sauna's is meestal simpel, tenzij het om grote professionele sauna's gaat zoals die in een wellness center voorkomen. Naast het bouwen van de sauna zelf komt er natuurlijk ook het installeren van de sauna bij.

Bedrijven waar een sauna monteur werkzaam kan zijn

Een sauna monteur werkt doorgaans voor een saunawinkel en installeert de gekochte sauna bij de mensen thuis of bij bedrijven.

Competenties sauna monteur

Als sauna monteur moet je in de eerste plaats handig zijn. Het opbouwen van sauna's is meestal simpel, omdat het om bouwpakketten gaat die opgebouwd moeten worden. Het installeren van de sauna moet natuurlijk op een veilige manier gedaan worden en vereist de nodige kennis. Dit is vooral het geval bij de professionele sauna's.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sauna monteur

Als sauna monteur is er redelijk veel werk te vinden. Wel is het zo dat het aanbod van saunawinkels niet heel groot is. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans niet veel mogelijkheid als sauna monteur. Wel kan het bedrijf bijvoorbeeld ook zwembaden verkopen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris sauna monteur

Een sauna monteur verdient in loondienst afhankelijk van zijn leeftijd ongeveer tussen de 1600 en 2500 euro bruto per maand. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven.

Mijnzzp.nl