Sauna monteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep sauna monteur
Werken als allround sauna monteur
Onderhoud sauna's
Film: sauna kopen:
Opleidingen tot sauna monteur
Bedrijven waar een sauna monteur werkzaam kan zijn
Competenties sauna monteur
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sauna monteur
Arbeidsvoorwaarden en salaris sauna monteur
Eigen bedrijf starten als Sauna monteur
Boekhoudprogramma vergelijken Sauna monteur

Beroep sauna monteur

Een sauna monteur is een installateur die zich gespecialiseerd heeft in het installeren, inregelen en onderhouden van sauna's. Als sauna monteur kan je met verschillende sauna's te maken krijgen van groot tot klein. De grotere professionele sauna's zijn meestal te vinden binnen wellnesscentra en zwemcomplexen. De kleinere sauna's worden meestal bij particulieren thuis geplaatst. Het opbouwen van grote sauna's is in veel gevallen maatwerk, dat overgelaten moet worden aan gespecialiseerde sauna monteurs. De kleine sauna's zoals die bij mensen thuis te vinden zijn kunnen meestal zelfstandig opgebouwd worden. Dit zijn vaak complete bouwpakketten, die alleen nog in elkaar gezet hoeven te worden. Buiten de traditionele sauna's worden er tegenwoordig ook infrarood sauna's verkocht. Het installeren en onderhouden van sauna's, zoals een sauna monteur doet, heeft meestal betrekking op de duurdere sauna's, die meestal veel gebruikt worden. Met andere woorden zal een sauna monteur vooral werkzaam zijn voor bedrijven die gebruikmaken van professionele sauna's. Daarnaast is het denkbaar dat een sauna monteur bij mensen thuis sauna's zal installeren en onderhouden. Het installeren en onderhouden van sauna's betreft in alle gevallen specifieke werkzaamheden, die overgelaten moeten worden aan de juiste vakmensen. Sauna's die intensief gebruikt worden hebben net zo als andere gebruiksvoorwerpen onderhoud nodig. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van de saunastenen of aan het repareren van de saunaoven. Ook kan het voorkomen dat de banken binnen een sauna vervangen moeten worden, omdat ze versleten zijn. Een ander voorbeeld is het vervangen van hang-en-sluitwerk dat versleten is. In de meeste gevallen is het belangrijk dat de originele onderdelen gebruikt worden, die toebehoren tot de sauna. Vanzelfsprekend kan een sauna monteur voor verschillende bedrijven werkzaam zijn, waardoor de inhoudelijke werkzaamheden per bedrijf kunnen verschillen.

Werken als allround sauna monteur

Een sauna monteur is dus een monteur, die ook aangemerkt kan worden als installateur. Zoals eerder omschreven kan een sauna monteur verantwoordelijk zijn voor verschillende werkzaamheden, afhankelijk van het bedrijf waarvoor een sauna monteur werkzaam is. Er bestaat een belangrijk verschil tussen de sauna's die thuis gebruikt worden en de professionele sauna's. Professionele sauna's worden veel intensiever gebruikt en moeten voldoen aan wettelijke hygiënerichtlijnen. Dit heeft vooral betrekking op het makkelijk kunnen schoonmaken van sauna's door wellness medewerkers of saunamedewerkers om ziekteverwekkers geen kans te geven. Het is belangrijk om sauna's goed schoon te houden, omdat binnen sauna's de omstandigheden gunstig zijn voor ziekteverwekkers. Denk bijvoorbeeld aan de hoge luchtvochtigheid in combinatie met de warme temperatuur. Daarnaast is het zo dat professionele sauna's bezocht worden door veel verschillende mensen, waardoor ziekteverwekkers makkelijk de kans krijgen om zich te verspreiden. Vooral voor professionele sauna's is het daarom erg belangrijk dat ze op de juiste manier onderhouden en schoongemaakt worden.

Onderhoud sauna's

Het onderhouden van sauna's kan in veel gevallen ook zelf uitgevoerd worden. Dit is het geval, omdat de meeste sauna's niet veel onderhoud nodig hebben. Bij professionele sauna's is dit wel het geval. Daarnaast kan onderhoud van sauna's betrekking hebben op een renovatie. Denk bijvoorbeeld aan het opschuren van de banken en wanden of aan het grondig reinigen van een sauna. De meeste mensen die beschikken over een eigen sauna hebben niet vaak te maken met onderhoud. Wel is het belangrijk om de stenen van de saunakachel elke twee jaar te vervangen. De meeste betere saunaleveranciers kunnen ook het onderhoud verzorgen voor particulieren en bedrijven.

Film: sauna kopen:

Opleidingen tot sauna monteur

Een sauna monteur kan over verschillende opleidingen beschikken. Daarnaast is het zo dat lang niet alle sauna monteurs over een gerichte opleiding zullen beschikken, omdat het installeren en onderhouden van sauna's niet heel moeilijk is. Bij professionele sauna's kan het wel belangrijk zijn dat een sauna monteur over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt. In de meeste gevallen zullen nieuwe sauna monteurs de werkzaamheden in de praktijk aanleren van ervaren collega's, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Voor een startende zzp'er is het ook nodig om na te denken over het opzetten van de boekhouding. Het is raadzaam om voor de financiële administratie gebruik te maken van een online boekhoudpakket dat in de cloud werkt.

Bedrijven waar een sauna monteur werkzaam kan zijn

Een sauna monteur is in de meeste gevallen werkzaam voor een middenstander of groothandelaar, die zich gespecialiseerd heeft in sauna's. Het is denkbaar dat een sauna monteur ook werkzaam is als zwembadmonteur. Vanzelfsprekend kan dit per werkgever verschillen. In sommige gevallen kan een sauna monteur ook werkzaam zijn als ondernemer.

Competenties sauna monteur

De belangrijkste competentie van een sauna monteur is dat je aangemerkt kan worden als allround vakman. Daarnaast moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden, omdat je in de meeste gevallen te maken hebt met verschillende collega's en klanten. Ook veiligheid speel een belangrijke rol. Algemeen belangrijke woorden zijn adviseren, kennis, secuur, energie, flexibiliteit, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen, organiseren en controleren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als sauna monteur

Het arbeidsmarktperspectief van een sauna monteur is over het algemeen matig te noemen, omdat het beroep sauna monteur relatief gezien niet veel voorkomt. De doorgroeimogelijkheden van een sauna monteur zijn verder niet zomaar aan te geven, omdat dit geheel afhankelijk is van de soort werkzaamheden, de opleiding, werkgever en je eigen competenties. Over het algemeen zal een sauna monteur niet veel te maken hebben met mogelijke doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris sauna monteur

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat een sauna monteur voor verschillende werkgevers werkzaam kan zijn. Een sauna monteur verdient in loondienst afhankelijk van zijn leeftijd ongeveer tussen de 1800 en 2400 euro bruto per maand. Als zelfstandig ondernemer is er geen voorbeeld te geven.

Eigen bedrijf starten als Sauna monteur

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Sauna monteur, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Sauna monteur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Sauna monteur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Sauna monteur.

Mijnzzp.nl