Wellness medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep wellness medewerker
Werken als wellness medewerker
Wat is een wellnesscentrum
Een wellnesscentrum bezoeken is goed voor:
Film: Wellness & Beauty:
Film: Dagje wellness:
Opleidingen tot wellness medewerker
Bedrijven waar een wellness medewerker werkzaam kan zijn
Competenties wellness medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als wellness medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris wellness medewerker
Eigen bedrijf starten als Wellness medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Wellness medewerker

Beroep wellness medewerker

Een wellness medewerker is iemand die werkzaam is binnen het gezondheidstoerisme. Welke taken een wellness medewerker precies heeft, is sterk afhankelijk van het specifieke beroep. Binnen een wellnesscentrum zijn meestal verschillende specialisten werkzaam, zoals schoonheidsspecialisten, masseurs, saunamedewerkers, facilitair medewerkers en kappers. Dit kan per wellnesscentrum verschillen, echter bieden de meeste wellnesscentrum een breed scala van diensten aan, die allemaal met welzijn en verzorging te maken hebben. Een andere benaming voor een wellnesscentrum is ook wel een kuuroord. Een wellnesscentrum of kuuroord is gericht op ontspanning en recreatie, die mensen een gevoel van welbehagen moeten geven. Een wellnesscentrum en een kuuroord behoren toe tot het gezondheidstoerisme. Gezondheidstoerisme is specifiek gericht op de bevordering van de mentale en/of fysieke gezondheid van bezoekers en is niet gericht op medische behandelingen. Het beroep wellness medewerker moet dus wel vrij algemeen gezien worden, omdat een wellness medewerker verantwoordelijk kan zijn voor verschillende werkzaamheden en kan beschikken over verschillende opleidingen, afhankelijk van de specifieke werkzaamheden. Enkele specifieke werkzaamheden van een wellness medewerker kunnen bijvoorbeeld zijn het opgieten van sauna's, het schoonmaken van sauna's, het verzorgen van klankschaal-rituelen, het masseren van bezoekers, het werken als baliemedewerker of het ontvangen en begeleiden van bezoekers. Het beroep wellness medewerker is tegenwoordig redelijk populair te noemen, omdat relatief gezien veel mensen gebruikmaken van een wellnesscentrum. Binnen een wellnesscentrum draait alles om het ontspannen en het vergroten van de fysieke gezondheid. Een wellnesscentrum kan tegenwoordig ook onderdeel uitmaken van een groter geheel. Denk bijvoorbeeld aan een wellnesscentrum, waarbinnen gasten ook meerdere dagen kunnen overnachten.

Werken als wellness medewerker

Als wellness medewerker ben je dus werkzaam voor een wellnesscentrum, wat betrekking kan hebben op verschillende beroepen. Denk bijvoorbeeld aan de beroepen saunamedewerker, masseur, schoonheidsspecialist, kapper, nagelstyliste, baliemedewerker of aan het beroep gastvrouw. Daarnaast zijn er meestal verschillende facilitair medewerkers werkzaam, die verantwoordelijk zijn voor de schoonmaakwerkzaamheden. Binnen de meeste wellnesscentrums komen uiteenlopende beroepen voor, omdat de meeste wellnesscentrums grote bedrijven zijn die meerdere diensten aanbieden. Denk bijvoorbeeld ook aan koks, bedienend medewerkers, onderhoudsmensen en aan de front office manager, die allemaal verantwoordelijk zijn voor specifieke werkzaamheden. Binnen een wellnesscentrum werken dan ook niet alleen mensen, die alleen gericht zijn op welzijn en verzorging, ondanks dat dit wel het hoofddoel is van een wellnesscentrum. Welzijn en verzorging heeft niet alleen betrekking op ontspannende diensten. De algemene hygiëne, staat van onderhoud en de dienstbaarheid van medewerkers maakt een belangrijk onderdeel uit van wellnesscentrums.

Wat is een wellnesscentrum

Een wellnesscentrum kan het beste omschreven worden als een plek waarbinnen mensen zoeken naar balans. Dit heeft betrekking op geestelijke en lichamelijke balans. Oorspronkelijk maakte ook fitness een onderdeel uit van wellness, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Wellness is persoonlijk en kan op verschillende manieren toegepast worden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die ontspanning zoeken door middel van een massage, aan mensen die willen sporten of aan mensen die een lange boswandeling willen maken. Het ontstressen binnen een wellnesscentrum is voor iedereen persoonlijk. Ook het heel actief bezig zijn door juist veel te sporten kan voor mensen ontspannend werken. Een wellnesscentrum kan overigens niet zomaar vergeleken worden met een SPA, omdat een SPA juist meer gericht is op ontspanning door water. SPA staat dan ook voor Sanus Per Aquam/Sanitas Per Aqua (gezond door water). In de praktijk komt het echter steeds vaker voor dat een wellnesscentrum ook gecombineerd is met een SPA.

Een wellnesscentrum bezoeken is goed voor:

  • Het in het geheel relaxen.
  • Het laten verzorgen van de huid.
  • Het verbeteren van sociale contacten (tijd en rust).
  • Het bevorderen van de algemene gezondheid.
  • Het reinigen van het lichaam.
  • Het tegengaan van kleine kwaaltjes (spierpijn).
  • Het opbouwen van nieuwe energie.
  • Het versterken van het immuunsysteem.

Film: Wellness & Beauty:

Film: Dagje wellness:

Opleidingen tot wellness medewerker

De benaming wellness medewerker is te algemeen om een specifieke opleiding te kunnen benoemen. Binnen de wellness branche worden uiteenlopende soorten opleidingen en cursussen aangeboden die per beroep kunnen verschillen. Zie voor meer informatie ook de Wellness Academie en de Vereniging van Nederlandse Sauna en Wellness bedrijven. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een wellness medewerker werkzaam kan zijn

Een wellness medewerker is werkzaam binnen de wellness branche, dat betrekking kan hebben op uiteenlopende soorten bedrijven. Daarnaast is het denkbaar dat een wellness medewerker gebonden is aan een hotel dat ook beschikt over een wellnesscentrum. Afhankelijk van het soort bedrijf kan een wellness medewerker ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer binnen het wellnesscentrum.

Competenties wellness medewerker

De competenties van een wellness medewerker kunnen verschillen per beroep, maar in zijn algemeenheid kunnen we stellen dat gastvrijheid en dienstbaarheid twee belangrijke woorden zijn voor mensen die werkzaam zijn binnen de wellness branche. Ook communicatie moet aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je met veel verschillende gasten te maken krijgt. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, verantwoordelijkheidsgevoel, plannen, organiseren, kennis, hygiëne en bijscholing. Vanzelfsprekend kan een wellness medewerker ook te maken hebben met vaste beroepscompetenties, afhankelijk van de werkzaamheden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als wellness medewerker

Het arbeidsmarktperspectief van een wellness medewerker is over het algemeen redelijk te noemen en afhankelijk van de genoten opleidingen en het specifieke beroep. Zoals eerder omschreven bestaan er veel uiteenlopende beroepen die passen binnen de wellness branche. De doorgroeimogelijkheden als wellness medewerker zijn ook sterk afhankelijk van de opleidingen en de werkervaring.

Arbeidsvoorwaarden en salaris wellness medewerker

Een wellness medewerker werkzaam in loondienst zal over het algemeen onder de cao Dagrecreatie of de cao Sauna en Wellness vallen waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een fulltime wellness medewerker zal over het algemeen een salaris verdienen tussen de 2000 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verdere verantwoordelijkheden. Lang niet alle wellness medewerkers kunnen aangemerkt worden als fulltime medewerkers. Het salaris kan dan ook geheel anders uitvallen.

Eigen bedrijf starten als Wellness medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Wellness medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Wellness medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Wellness medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Wellness medewerker.

Mijnzzp.nl