Masseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een masseur is een vakman of vakvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het geven van massages. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een masseur het beste omschrijven als het helpen ontspannen van mensen door het geven van een massage. Daarnaast kan een masseur bepaalde pijnklachten doen afnemen door het geven van een goede massage. Er bestaan tegenwoordig verschillende soorten masseurs die verschillende soorten behandelingen en massages kunnen toepassen. Iedereen kan wel eens een goede massage gebruiken. Een massage op zijn tijd kan een mens goed doen. Het woord massage kent zijn oorsprong vanuit de Arabische taal. Het Arabische “Mass” betekent namelijk “onderzoekend aanraken”. Een klassieke massage bestaat uit het creëren van warmte op het lichaam. Door de massage worden afvalstoffen die zich in het lichaam bevinden los gewreven. Doordat het lichaam warm wordt tijdens een massage neemt de bloedcirculatie in het lichaam toe en kan een vermindering van eventuele pijnklachten waargenomen worden. Doordat de eventuele pijn in het lichaam minder wordt kan de rest van het lichaam ontspannen en zal de stress verminderen. Het beroep masseur moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat er tegenwoordig veel verschillende soorten masseurs zijn die ook gebruik kunnen maken van verschillende massagetechnieken. Daarnaast kan een masseur zich richten op bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld sporters.

Onder de masseurs zijn redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden, die verschillend werken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de bekende thuismasseurs of aan masseurs die werkzaam zijn binnen een wellness centrum. Het masseren is over het algemeen prima thuis uit te voeren door masseurs, als hij of zij daar een goede ruimte voor beschikbaar heeft. De meeste masseurs hebben een vaste klantenkring, met klanten die regelmatig langskomen om gemasseerd te worden. Een massage krijgen is voor veel mensen iets heel persoonlijks, omdat er toch aan het lichaam gezeten zal worden door een masseur. Het krijgen van een massage is niet alleen fijn als mensen stress of pijn hebben maar kan ook gewoon lekker ontspannend zijn. Een massage zorgt er voor dat het lichaam een betere doorbloeding krijgt en dat de spieren weer soepel worden en of blijven. Een massage zorgt er ook voor dat iemand gewoon een gevoel van welbevinden krijgt. Er zijn tegenwoordig verschillende massagetechnieken die over het algemeen van elkaar afgeleid zijn en samengevoegd zijn tot nieuwe massagetechnieken.

Verschillende soorten massages

Enkele verschillende soorten massages zijn: Californische massage, Ayurvedische massage, Lavasteenmassage, Zweedse massage, Shiatsu massage, Thaise massage, Energetische massage, Sportmassage, Chocolademassage, Stoelmassage, Drukpuntmassage en Hotstone Massage.

Hotstone Massage

Een Hotstone Massage is letterlijk erg “Hot” op het moment. Het idee achter een Hotstone massage is dat de warmte van de stenen dieper in het spierweefsel dringt. De basalt stenen worden verwarmd tot ongeveer 45 graden. Hierdoor ontstaat een diepe ontspannende werking. De warmte uit de stenen zorgt er voor dat de spieren weer los gaan. Omdat de spieren los komen zal eventuele kramp of pijn ook verminderen. Ook bij deze manier van massage zal de doorbloeding beter op gang komen. Ook alle energie die geblokkeerd is in het lichaam zal los komen. De hitte die uit de stenen komt zorgt ervoor dat het lichaam zich weer jong voelt. Het is erg belangrijk dat de ontvanger van de massage openstaat voor communicatie van de gever en andersom. Op deze manier kan de ontvanger optimaal genieten van de massage.

Masseur bezoeken

Het aantal mensen dat regelmatig naar een masseur gaat is in Europa een stuk lager dan in Azië. In sommige landen in Azië gaan mensen bijna dagelijks naar een masseur. In Europa is dat heel anders. Wel zien steeds meer mensen ook in Europa in dat een massage ontspannend werkt. Het aantal massagesalons groeit dan ook. Maar voor veel mensen is de drempel wel hoog om zich over te geven aan een masseur. Wie zich wel regelmatig laat masseren zal hierdoor beter kunnen slapen en krijgt meer rust. Een normale massage is niet te vergelijken met een die van een massagetherapeut, wat iets heel anders is.

Bij vrijwel ieder wellness centrum en hotel worden de diensten van een masseur tegenwoordig wel aangeboden. Maar er zijn ook veel masseurs die vanuit hun huis een massagepraktijk hebben, en daar hun klanten ontvangen. Om een goede masseur te worden zijn er verschillende opleidingen mogelijk die vaak net zo ver gaan als de leerling wenst.

Massageolie

Het is belangrijk dat een massageolie goed in de huid kan trekken anders blijft er na de massage een glibberige huid achter waar de kleren weer vies van worden. De olie moet ook niet de huid te glad maken anders kan de masseur geen goede grip krijgen op het lichaam. Een beetje olie moet voldoende zijn om mee te kunnen werken. Het is ook belangrijk dat de olie lekker ruikt naar persoonlijke voorkeur. Ga niet masseren met kunstmatige middelen zoals paraffine of vaseline. Deze worden slecht opgenomen en sluiten de huid af. In extreme gevallen kan het masseren ook pijn gaan doen door de ruwe werking.

Verschillende soorten massageolie:

  • Arnica massageolie
  • Calendula massageolie
  • Lavendel massageolie
  • Zonnebloemolie
  • Ylang ylang massageolie
  • BodyGLiss massagemiddel 

Opleiding erkend masseur:

Opleiding masseur:

Opleidingen tot masseur

Om als professioneel masseur aan het werk te kunnen zijn er diverse opleidingsmogelijkheden te vinden die je klaarstomen tot masseur. Wel is het belangrijk om de juiste opleiding te kiezen die je breed zal opleiden tot masseur, zodat je ook vreemde mensen op een goede manier kunt masseren. Er zijn namelijk veel cursussen te vinden die je alleen de basisbeginselen leren en dus onvoldoende zullen zijn om als professionele masseur aan de slag te kunnen. Tijdens de beroepsopleiding komen er naast massatechnieken ook andere belangrijke onderdelen aan het bod zoals medische basiskennis. De medische basiskennis is gericht op anatomie, fysiologie en pathologie en leert de studenten zaken zoals hoe heten bepaalde spieren en botten en wat doen ze in het lichaam. De opleiding tot professionele masseur duurt over het algemeen tien maanden, afhankelijk van je vooropleiding en ervaring. Ook is het belangrijk om een richting te kiezen als masseur omdat verschillende richtingen mogelijk zijn, zoals wellnessmassage, sportmassage en blessure preventie massages. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer. Zie ook de handige boeken: palpatievaardigheden en massagetherapie, oefenboek wellnessmassage, massage voor beginners en de beste massage technieken. Zie daarnaast ook de cursus reiki en de gevorderde cursus kundalini reiki voor inspiratie.

Bedrijven waar een masseur werkzaam kan zijn

Als masseur kan je bij verschillende bedrijven je werkzaamheden uitvoeren, zoals in een massasalon, wellnesscentrum of als zelfstandig ondernemer je werkzaamheden als masseur uitvoeren. Tegenwoordig komt de masseur zelfs voor in hotels en is de masseur eigenlijk overal wel te vinden.

Competenties masseur

Als masseur is het belangrijk om klantvriendelijk te zijn en klanten op hun gemak te laten voelen door een praatje te maken om eventuele spanningen weg te nemen. Als masseur ben je zeker geen arts en weet je wanneer je klanten het advies moet geven om naar een arts te gaan als ze bijvoorbeeld ergens pijn hebben. Het hygiënisch kunnen werken is als masseur ook erg belangrijk. Ook het luisteren naar de klant is belangrijk als masseur, zodat deze precies de massage krijgt die gewenst is.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als masseur

Als masseur is het doorgaans geen probleem om werk te vinden. Wel is het belangrijk om een goede opleiding gevolgd te hebben om kans te maken bij de professionele bedrijven op het gebied van massages. Er is nog steeds een groeiende vraag naar goed opgeleide masseurs. Doorgroeien als masseur is eigenlijk niet mogelijk zonder verdere opleidingen. Wel kan je natuurlijk je eigen massagesalon starten en als zelfstandig ondernemer beginnen. De concurrentie onder de masseurs is trouwens wel groot omdat er simpelweg heel veel masseurs te vinden zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris masseur

De arbeidsvoorwaarden van een masseur zijn te verschillend om zo aan te kunnen geven per bedrijf of instelling. Wel is het zo dat de meeste masseurs parttime werken en er soms andere werkzaamheden naast hebben. Een masseur in loondienst met volledige werkweken zal doorgaans tussen de 1400 en 2200 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van opleiding en leeftijd. Een zelfstandig werkende masseur met zijn eigen massagesalon kan doorgaans meer verdienen mits er voldoende klanten binnen gehaald worden, wat doorgaans wel een probleem zal zijn omdat er veel concurrentie is op de markt. Voor de meeste zelfstandig werkende masseurs zijn de inkomsten uit de massages niet voldoende om van rond te kunnen komen.

Mijnzzp.nl