Masseur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een masseur is iemand die zich gespecialiseerd heeft in het geven van massages. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een masseur het beste omschrijven als het helpen ontspannen van mensen door het geven van massages. Daarnaast kan een masseur bepaalde pijnklachten doen afnemen door het geven van massages. Er bestaan tegenwoordig verschillende masseurs, die verschillende soorten behandelingen en massages kunnen toepassen. Het woord massage kent zijn oorsprong vanuit de Arabische taal. Het Arabische “Mass” betekent, namelijk “onderzoekend aanraken”. Een klassieke massage bestaat uit het creëren van warmte op het lichaam. Doordat het lichaam warm wordt tijdens een massage neemt de bloedcirculatie in het lichaam toe en kan een vermindering van eventuele pijnklachten waargenomen worden. Doordat de eventuele pijn in het lichaam minder wordt kan de rest van het lichaam ontspannen en zal de stress verminderen. Ook helpt een massage bij het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam. Het beroep masseur moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat er tegenwoordig verschillende soorten masseurs zijn, die ook gebruik kunnen maken van verschillende massagetechnieken. Daarnaast kan een masseur zich richten op bepaalde doelgroepen, bijvoorbeeld sporters. Het masseren van sporters kan niet gezien worden als ontspannende massage, omdat een sportmassage een ander doel heeft. Een sportmasseur is een therapeut, die aangemerkt moet worden als zorgprofessional. Het beroep masseur betreft meestal wellnessmasseurs, die verantwoordelijk zijn voor het geven van ontspanningsmassages. Ontspanningsmassages hebben meestal geen ander doel dan het bieden van ontspanning en het creëren van welbehagen. Een masseur zal diverse massagetechnieken en wrijf- en kneedtechnieken toepassen, waardoor de spieren ontspannen. Het beroep masseur is een vrij-beroep dat verder geen beroepsbescherming kent.

Een masseur is dus gespecialiseerd in het geven van massages. Een masseur kan niet zomaar vergeleken worden met een massagetherapeut of sportmasseur, omdat een massagetherapeut en sportmasseur massages geven die niet alleen gericht zijn op ontspanning. Onder de masseurs zijn redelijk veel zelfstandig ondernemers te vinden, die verschillend werken. Denk bijvoorbeeld aan de bekende huismasseur of aan masseurs die werkzaam zijn binnen een wellness centrum. Het masseren is over het algemeen prima thuis uit te voeren door masseurs, als hij of zij daar een goede ruimte voor beschikbaar heeft. De meeste masseurs hebben een vaste klantenkring, met klanten die regelmatig langskomen om gemasseerd te worden. Een massage krijgen is voor veel mensen iets persoonlijk, omdat er toch aan het lichaam gezeten wordt door de masseur. Het krijgen van een massage is niet alleen fijn als mensen stress of pijn hebben maar kan ook gewoon lekker ontspannend zijn. Een massage zorgt ervoor dat het lichaam een betere doorbloeding krijgt en dat de spieren soepel worden en/of blijven. Een massage zorgt er ook voor dat iemand een gevoel van welbevinden krijgt. Er zijn tegenwoordig verschillende massagetechnieken, die over het algemeen wel van elkaar afgeleid zijn en samengevoegd zijn tot nieuwe massagetechnieken.

Masseur bezoeken

Het aantal mensen dat regelmatig naar een masseur gaat is in Europa een stuk lager dan in Azië. In sommige landen in Azië gaan mensen bijna dagelijks naar een masseur. Wel zien steeds meer mensen ook in Europa in dat een massage ontspannend werkt. Het aantal massagesalons groeit dan ook sterk. Maar voor veel mensen is de drempel wel hoog om zich over te geven aan een masseur. Bij vrijwel ieder wellness centrum en hotel worden de diensten van een masseur tegenwoordig aangeboden. Maar er zijn ook veel masseurs die vanuit hun huis een massagepraktijk hebben, en daar hun klanten ontvangen. Om een goede masseur te worden zijn er verschillende opleidingen mogelijk, die vaak net zo ver gaan als de masseur wenst. Wie zich wel regelmatig laat masseren zal hierdoor beter kunnen slapen en krijgt meer rust.

Wat is een hot stone massage

Een hot stone massage is een massage waarbij de masseur gebruikmaakt van verhitte stenen. Het idee achter een hot stone massage is dat de warmte van de stenen dieper in het spierweefsel dringt. De basaltstenen worden verwarmd tot ongeveer vijfenveertig graden. Hierdoor ontstaat een diepe ontspannende werking. De warmte uit de stenen zorgt ervoor dat de spieren los gaan. Omdat de spieren los komen zal eventuele kramp of pijn ook verminderen. Ook bij deze manier van massage zal de doorbloeding beter op gang komen. Ook alle energie, die geblokkeerd is in het lichaam zal los komen. De hitte die uit de stenen komt zorgt ervoor dat het lichaam zich jong voelt. Het is belangrijk dat de ontvanger van de massage openstaat voor communicatie van de gever en andersom. Op deze manier kan de ontvanger optimaal genieten van de massage.

Wat is goede massageolie

Goede massageolie is olie die in de huid zal trekken. Dit is belangrijk, omdat er anders een glibberige huid ontstaat, waardoor de kleren vies kunnen worden. De massageolie moet ook niet de huid te glad maken, anders kan de masseur geen goede grip krijgen op het lichaam. Een beetje olie moet voldoende zijn om mee te werken. Het is ook belangrijk dat de massageolie lekker ruikt, naar persoonlijke voorkeur. Ga niet masseren met kunstmatige middelen, zoals paraffine of vaseline. Deze worden slecht opgenomen en sluiten de huid af. In extreme gevallen kan het masseren ook pijn doen door de ruwe werking. Massageolie behoort te voorkomen dat er stroefheid optreedt, waardoor pijn of ongemak voorkomen wordt. Massageolie bestaat meestal uit een basisolie, etherische oliën en eventueel uit parfumoliën.

Wat doet een masseur allemaal:

  • Het los wrijven van afvalstoffen;
  • Het los wrijven van spieren;
  • Het los wrijven van bindweefsel;
  • Het verminderen van stress;
  • Het verminderen van pijnklachten;
  • Het bieden van algemene ontspanning;
  • Het verhogen van het algemene welbehagen (gevoel);
  • Het lokaal verminderen of verhelpen van stijfheid.

Wat doet een masseur:

Opleiding masseur:

Opleidingen tot masseur

Om als masseur aan het werk te kunnen zijn er diverse opleidingsmogelijkheden te vinden die je klaarstomen tot masseur. Wel is het belangrijk om de juiste opleiding te kiezen die je breed zal opleiden tot masseur, zodat je ook vreemde mensen op een goede manier kunt masseren. Er zijn namelijk veel cursussen te vinden die je alleen de basisbeginselen leren en dus onvoldoende zullen zijn om als professionele masseur aan de slag te kunnen. Tijdens de beroepsopleiding komen er naast massagetechnieken ook andere belangrijke onderdelen aan het bod zoals medische basiskennis. De medische basiskennis is gericht op anatomie, fysiologie en pathologie en leert de studenten zaken zoals hoe heten bepaalde spieren en botten en wat doen ze in het lichaam. De opleiding tot professionele masseur duurt over het algemeen tien maanden, afhankelijk van je vooropleiding en ervaring. Ook is het belangrijk om een richting te kiezen als masseur omdat verschillende richtingen mogelijk zijn, zoals wellnessmassage, sportmassage en blessure preventie massages. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een masseur werkzaam kan zijn

Een masseur moet in veel gevallen aangemerkt worden als ondernemer. Als masseur ben je over het algemeen werkzaam binnen massagesalons, wellnesscentrums, hotels of vanuit huis. Een masseur hoeft niet beroepsmatig actief te zijn. Het masseren kan daarnaast een aanvulling zijn op andere therapieën. Het beroep masseur kan bijvoorbeeld ook betrekking hebben op therapeuten. Over het algemeen is het zo dat masseurs niet vaak in loondienst werkzaam zijn.

Competenties masseur

De belangrijkste competentie van een masseur is de allround kennis van verschillende massagetechnieken. Als masseur is het daarnaast belangrijk om klantvriendelijk te zijn en klanten op hun gemak te laten voelen. Dit kan helpen bij het doen afnemen van eventuele spanningen. Ook het luisteren naar klanten is belangrijk, zodat ze precies de massage krijgen die gewenst is. Met andere woorden moet een masseur beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is het hygiënisch werken. Als masseur ben je geen arts en weet je wanneer je klanten het advies moet geven om naar een arts te gaan als ze ergens pijn hebben. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, zelfstandigheid, motivatie, inzicht, inspiratie, rust, sensitiviteit en professionaliteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als masseur

Het arbeidsmarktperspectief van een masseur is niet zomaar aan te geven, omdat een masseur op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Daarnaast is het zo dat masseurs vaak werkzaam zijn als ondernemer. In het algemeen is er wel voldoende vraag naar professionele masseurs. Er is dan ook een groeiende vraag naar goed opgeleide masseurs. De doorgroeimogelijkheden van een masseur moeten gezien worden in het starten van een eigen massagesalon. De concurrentie onder masseurs is wel groot te noemen, omdat het beroep masseur een populair beroep betreft. Het netwerken is dan ook belangrijk als masseur. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er eigenlijk niet voor een masseur.

Arbeidsvoorwaarden en salaris masseur

De arbeidsvoorwaarden van een masseur zijn te verschillend om zo aan te kunnen geven per bedrijf of instelling. Wel is het zo dat de meeste masseurs parttime werken en er soms andere werkzaamheden naast hebben. Een masseur in loondienst met volledige werkweken zal doorgaans tussen de 1600 en 2400 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van opleiding en leeftijd. Een zelfstandig werkende masseur met zijn eigen massagesalon kan doorgaans meer verdienen mits er voldoende klanten binnen gehaald worden, wat doorgaans wel een probleem zal zijn omdat er veel concurrentie is op de markt. Voor de meeste zelfstandig werkende masseurs zijn de inkomsten uit de massages niet voldoende om van rond te kunnen komen.

Read this information on Masseur in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Masseur auf Deutsch.

Lea esta información sobre Masajista en español.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Masseur

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Masseur bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl