Zeepzieder

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een zeepzieder maakt zeep op beroepsmatige manier of op hobbybasis. Het beroep zeepzieder op individueel niveau bestaat tegenwoordig haast niet meer als zodanig. Dat komt door de ontwikkelingen, waarbij het maken van zeep nu vooral is voorbehouden aan fabrieken. De industrie van het produceren van zeep is vandaag de dag vrijwel volledig geautomatiseerd. Het beroep zeepzieder komt daarom niet echt meer voor. In het verleden was het maken van zeep een echt ambacht. Zeepzieden omvat het volledige proces van het maken van zeep en het zieden van zeep betekent het koken van de substantie. De productie op kleine schaal veranderde in de negentiende eeuw naar het fabriceren op grote schaal. De zeep werd langzamerhand in massaproductie genomen door fabrieken. Daarmee is er al een eerste einde gekomen aan de functie van zeepzieder. Het vroegere ambacht van zeepzieder omvatte het complete proces van het samenstellen van de ingrediënten tot de bereiding en het realiseren van het eindproduct. Overigens zijn de eerste producten die op zeep lijken al in een ver verleden voor het eerst gemaakt. De eerste producten die zeepachtig waren, zijn al duizenden jaren oud. De zeepzieder maakt gebruik van natuurlijke vetten. Denk daarbij aan een combinatie van boter, olie en reuzel. De zeepzieder kookte eerst het vet in een ketel van koper en mixte dat met zout dat uit houtas afkomstig was. Het waren vooral ambachtslieden die zeep maakten, maar het kwam eveneens voor in huishoudens zelf. Bijvoorbeeld om zeep te maken voor eigen gebruik. Er is niemand die zichzelf tegenwoordig aanbiedt als zeepzieder of in deze functie als zodanig werkzaam is. Dat betekent niet dat er helemaal geen individuele zeepmakers meer zijn.

Een zeepzieder was dus een handwerker of ambachtsman die gespecialiseerd was in het maken van zeep. Tegenwoordig komt zeep in bijna alle gevallen uit fabrieken. Het maken van zeep kan wel een hobby zijn van mensen. Het beroep van zeepzieder is vandaag de dag nog wel te linken aan vele andere beroepen. Bijvoorbeeld aan het beroep van de middenstander die zelf nog zeep maakt en verkoopt. Of aan het vak van marktkoopman die zelfgemaakte zeepjes in de kraam verkoopt. Op grotere schaal is er sprake van een relatie met een fabrikant van zeep en operator die de machines daarvoor bedient. Een huidtherapeut staat in dat verband in relatie met het geven van advies over het gebruik van een bepaald soort zeep. Zo is er in dat verband ook een link te leggen met het vak van aromatherapeut in het kader van geurende zeep. Of met de functie van schoonheidsspecialiste die zeepjes adviseert of in de productlijn voor de verkoop heeft opgenomen. Het is ook mogelijk om als persoon zelf ingrediënten samen te stellen om een nieuw soort zeep op de markt te brengen. Dan is er een link te leggen met het beroep van uitvinder.

BELANG VAN ZEEP

Het beroep zeepzieder is uiteraard van groot belang geweest. Dat is nu overgenomen door grote fabrikanten en laat onder meer het belang van zeep zien. De vraag naar zeep is groot en daar liggen verschillende redenen aan ten grondslag. In de eerste plaats heeft zeep natuurlijk een hygiënische functie. Denk alleen maar aan het regelmatig wassen van de handen. In de tweede plaats heeft zeep een belangrijke aantrekkingskracht. De meeste zeepjes geuren namelijk heerlijk en na gebruik ervan ruik je dan ook lekker.

ZELF ZEEP MAKEN

Het is tegenwoordig heel populair om het beroep van zeepzier op hobbymatige manier op te pakken. Er zijn steeds meer mensen die zelf zeepjes maken voor eigen gebruik. Of zelf zeep maken om geld mee te verdienen op markten en braderieën. Er zijn tegenwoordig zelfs steeds meer webshops waarin zelfgemaakte zeepjes te koop worden aangeboden. Het is ook een leuke hobby om zelf zeep te maken. Bijvoorbeeld voor eigen gebruik, maar eveneens om als cadeautje weg te geven. Je hebt er maar een paar belangrijke ingrediënten voor nodig om je eigen zeep te creëren. Vet is de basis voor zeep en daarvoor kan je olijfolie gebruiken. Daarnaast heb je water nodig net als natriumhydroxide. Naast deze ingrediënten gebruik je verschillende materialen, zoals een maatbeker, pannetje, staafmixer, thermometer, vetvrij papier, zeepmal en een roerlepel. Het is uiteraard fijn om er een lekker geurtje aan toe te voegen en dat kan met keuze uit etherische oliën. Er zijn op internet verder allerlei bereidingswijzen te vinden voor het zelf maken van zeep.

WAT DOET EEN ZEEPZIEDER:

  • Ingrediënten verzamelen
  • Materiaal klaarzetten
  • Vet verwarmen
  • Natronloog maken
  • Bestanddelen mixen
  • Mengsel in mal gieten
  • Geurtje toevoegen
  • Zeep hard laten worden

Beroep zeepzieder:

Hoe werkt zeep:

OPLEIDINGEN TOT ZEEPZIEDER

Het beroep zeepzieder bestaat niet meer en een passende opleiding is dan ook niet van toepassing. In het verleden was er ook geen opleiding voor beschikbaar en leerde de handwerker het zeepzieden in de praktijk. Het is voor de hobby overigens wel mogelijk om een cursus of workshop zeep maken te volgen. Er zijn redelijk veel mensen die het leuk vinden om hun eigen zeep te maken. Dit betreft in de meeste gevallen wel een hobby.

BEDRIJVEN WAAR EEN ZEEPZIEDER WERKZAAM KAN ZIJN

Een zeepzieder was in het verleden binnen de eigen zeepzieder werkzaam als ondernemer. Het is tegenwoordig geen zelfstandig beroep meer, maar eerder als hobby te zien. Uiteraard zijn er in de fabrieken nog wel medewerkers werkzaam die betrokken zijn bij het proces van zeep maken.

COMPETENTIES ZEEPZIEDER

Er zijn diverse competenties toe te schrijven aan het vak van zeepzieder. Denk daarbij aan het goed omgaan met hygiënevoorschriften. Ook het geurvermogen speelt een belangrijke rol om een goed zeurende zeep te maken. Verder valt er te denken aan plantenkennis om zeep op natuurlijke basis te maken. Ook de veiligheid speelt nog een rol omdat er een kookproces van toepassing is op het oude ambacht.

ARBEIDSMARKTPERSPECTIEF EN DOORGROEIMOGELIJKHEDEN ALS ZEEPZIEDER

Er is geen arbeidsmarkt voor individuele zeepzieders behalve dan op hobbymatige basis met de verkoop op braderieën. Er is wel interesse voor zelfgemaakte zeep en vanuit de hobby is het uiteraard mogelijk om een winkeltje te beginnen. Of om op de markt te gaan staan als marktkoopman met de zelfgemaakte zeep.

ARBEIDSVOORWAARDEN EN SALARIS ZEEPZIEDER

Aangezien het beroep van zeepzieder niet meer bestaat, is er ook geen salaris te vermelden. Dat geldt eveneens voor de overige arbeidsvoorwaarden. Bij het maken en verkopen van zeep op (semi) professionele basis geldt dat het inkomen afhankelijk is van meerdere factoren. Denk daarbij aan de onkosten om zeep te maken en te verkopen en aan het aantal daadwerkelijk verkochte zeepjes.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Zeepzieder

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Zeepzieder bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl