Aromatherapeut

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een aromatherapeut gebruikt etherische olie van bepaalde bloemen en kruiden om bepaalde klachten te verwijderen bij mensen zoals spanningen, slapeloosheid en angst. Etherische olie wordt ook wel aromatische vluchtige olie genoemd die gewonnen wordt uit planten. Een aromatherapeut maakt doorgaans geen gebruik van chemische oliën zoals parfumolie. Etherische olie wordt doorgaans gewonnen door middel van stoomdestillatie of persing. Aromatherapie wordt meestal toegepast door middel van een massage, verstuiving, verdampen, kaarsen of in bad.

Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze die nog niet heel oud is en is ontdekt door de Fransman René Maurice Gattefossé na het oplopen van een brandwond. Door het koelen van de brandwond met lavendelolie bleek dat de brandwond sneller en beter genas. Aromatherapie werkt op twee manieren namelijk door het intrekken van oliën in de huid en door de geur van de oliën die invloed heeft op de hersenen. Een aromatherapeut is geen arts.

Met welke problemen kan je bij de aromatherapeut terecht:

 • Bij spanningen
 • Bij slapeloosheid
 • Bij angststoornissen
 • Problemen met de huid
 • Problemen met de bloedsomloop
 • Problemen met de spieren
 • Problemen met de gewrichten
 • Problemen met de ademhaling
 • Problemen met de spijsvertering
 • Problemen met de urinewegen
 • Problemen met het zenuwstelsel

Cursus Aromatherapie:

Aromatherapie:

Opleidingen tot aromatherapeut

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep aromatherapeut beschikbaar via reguliere scholen. Wel zijn er voldoende cursussen te vinden die verschillend van lengte kunnen zijn. Het beroep aromatherapeut heeft zeker raakvlakken met een natuurgeneeskundige, masseur en schoonheidsspecialist, waar meer informatie te vinden is over mogelijke opleidingen.

Bedrijven waar een aromatherapeut werkzaam kan zijn

Een aromatherapeut werkt doorgaans als zelfstandig ondernemer en kan een praktijk aan huis hebben of in een gezamenlijke praktijk zijn of haar werkzaamheden uitvoeren met mogelijke andere natuurgeneeskundigen, masseurs of schoonheidsspecialisten. Een aromatherapeut zal niet snel in loondienst werkzaam zijn.

Competenties aromatherapeut

Als aromatherapeut is het belangrijk om klantvriendelijk te zijn en klanten op hun gemak te kunnen stellen door een praatje te maken om eventuele spanningen weg te nemen. Als aromatherapeut ben je zeker geen arts en weet je wanneer je klanten het advies moet geven om naar een dokter te gaan. Het hygiënisch kunnen werken is als aromatherapeut ook erg belangrijk. Ook het luisteren naar de klant is belangrijk, om precies de juiste behandeling te kunnen geven. Omdat je als aromatherapeut werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer moet je natuurlijk ook over een commerciële instelling beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als aromatherapeut

Voor het beroep aromatherapeut kunnen we niet echte spreken van een arbeidsmarktperspectief omdat het beroep niet of nauwelijks in loondienst zal voorkomen en de meeste aromatherapeuten werkzaam zullen zijn als zelfstandig ondernemer. De doorgroeimogelijkheden als aromatherapeut moeten gezien worden als het succesvol opbouwen van een praktijk en het verder specialiseren binnen het vakgebied.

Arbeidsvoorwaarden en salaris aromatherapeut

Omdat een aromatherapeut werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er verder geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op dit beroep. Wat een aromatherapeut precies zal verdienen is geheel aan de opdrachten die deze binnen weet te halen en verdere onkosten zoals de huur van de praktijk. De meeste aromatherapeuten werken per sessie en niet per uur.

Mijnzzp.nl