Aromatherapeut

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een aromatherapeut gebruikt etherische olie van bepaalde bloemen en kruiden om bepaalde klachten te verwijderen bij mensen, zoals spanningen, slapeloosheid en angst. Etherische olie wordt ook wel aromatische vluchtige olie genoemd en wordt gewonnen uit planten. Een aromatherapeut maakt doorgaans geen gebruik van chemische oliën zoals parfumolie. Etherische olie wordt doorgaans gewonnen door middel van stoomdestillatie of persing. Aromatherapie wordt meestal toegepast door middel van een massage, verstuiving, verdampen, kaarsen of in bad. Aromatherapie behoort toe tot de alternatieve genezing van diverse kwalen en symptomen en kan niet gezien worden als reguliere geneeskunde. Bij aromatherapie is het de bedoeling dat klachten die samenhangen met spanningen en slapeloosheid verdwijnen doordat de geuren doordringen in het onderbewuste van mensen, waardoor er weer balans komt in het lichaam. Een aromatherapeut zal gebruik maken van bijvoorbeeld een massage met etherische planten oliën en verstuivers en/of verdampers. Aromatherapie is dan ook een vorm van kruidengeneeskunde die gebaseerd is op het gebruik van etherische oliën van kruiden, bloemen en andere plantdelen.

Aromatherapie is dus een vorm van kruidengeneeskunde, die om verschillende redenen toegepast kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het activeren van het afweersysteem of aan het verhogen van de levenskracht van mensen. Een veel gebruikte term hiervoor is ook wel Chi. Chi staat voor levensenergie en maakt onderdeel uit van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), net zoals acupunctuur en kruidengeneeskunde. Door het toepassen van etherische oliën kan de Chi in de vorm van etherische oliën overgedragen worden op mensen. Etherische oliën zijn weer in alle gevallen vluchtige geurstoffen uit aromatische planten. Binnen de aromatherapie gaat men er vanuit dat alle oliën bepaalde werkzame stoffen bevatten die specifieke lichamelijke klachten kunnen verhelpen en/of voorkomen.

Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze die nog niet heel oud is en is ontdekt door de Fransman René Maurice Gattefossé na het oplopen van een brandwond. Door het koelen van de brandwond met lavendelolie bleek dat de brandwond sneller en beter genas. Aromatherapie werkt op twee manieren namelijk door het intrekken van oliën in de huid en door de geur van de oliën die invloed heeft op de hersenen. Een aromatherapeut is geen arts.

Aromatherapie helpt bij:

 • Bij spanningen
 • Bij slapeloosheid
 • Bij angststoornissen
 • Problemen met de huid
 • Problemen met de bloedsomloop
 • Problemen met de spieren
 • Problemen met de gewrichten
 • Problemen met de ademhaling
 • Problemen met de spijsvertering
 • Problemen met de urinewegen
 • Problemen met het zenuwstelsel

Cursus Aromatherapie:

Aromatherapie:

Opleidingen tot aromatherapeut

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep aromatherapeut beschikbaar via reguliere scholen. Wel zijn er voldoende cursussen te vinden die verschillend van lengte kunnen zijn. Het beroep aromatherapeut heeft zeker raakvlakken met een natuurgeneeskundige, masseur en schoonheidsspecialist, waar meer informatie te vinden is over mogelijke opleidingen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een aromatherapeut werkzaam kan zijn

Een aromatherapeut werkt doorgaans als zelfstandig ondernemer en kan een praktijk aan huis hebben of in een gezamenlijke praktijk zijn of haar werkzaamheden uitvoeren met mogelijke andere natuurgeneeskundigen, masseurs of schoonheidsspecialisten. Een aromatherapeut zal niet snel in loondienst werkzaam zijn.

Competenties aromatherapeut

Als aromatherapeut is het belangrijk om klantvriendelijk te zijn en klanten op hun gemak te kunnen stellen door een praatje te maken om eventuele spanningen weg te nemen. Als aromatherapeut ben je zeker geen arts en weet je wanneer je klanten het advies moet geven om naar een dokter te gaan. Het hygiënisch kunnen werken is als aromatherapeut ook erg belangrijk. Ook het luisteren naar de klant is belangrijk, om precies de juiste behandeling te kunnen geven. Omdat je als aromatherapeut werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer moet je natuurlijk ook over een commerciële instelling beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als aromatherapeut

Voor het beroep aromatherapeut kunnen we niet echte spreken van een arbeidsmarktperspectief omdat het beroep niet of nauwelijks in loondienst zal voorkomen en de meeste aromatherapeuten werkzaam zullen zijn als zelfstandig ondernemer. De doorgroeimogelijkheden als aromatherapeut moeten gezien worden als het succesvol opbouwen van een praktijk en het verder specialiseren binnen het vakgebied.

Arbeidsvoorwaarden en salaris aromatherapeut

Omdat een aromatherapeut werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er verder geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op dit beroep. Wat een aromatherapeut precies zal verdienen is geheel aan de opdrachten die deze binnen weet te halen en verdere onkosten zoals de huur van de praktijk. De meeste aromatherapeuten werken per sessie en niet per uur.

Mijnzzp.nl