Aromatherapeut

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een aromatherapeut is een therapeut die zich gespecialiseerd heeft in aromatherapie. Aromatherapie komt in het kort neer op het onderhouden en bevorderen van de gezondheid door het toepassen van etherische oliën van bloemen en kruiden. Etherische olie wordt ook wel aromatische vluchtige olie genoemd en wordt gewonnen uit planten. Een aromatherapeut maakt over het algemeen geen gebruik van chemische oliën, zoals parfumolie. Etherische olie wordt gewonnen door middel van stoomdestillatie of persing. Aromatherapie wordt meestal toegepast door middel van een massage, verstuiving, verdampen, kaarsen of in bad. Aromatherapie behoort tot de alternatieve genezing van diverse kwalen en symptomen en kan niet gezien worden als reguliere geneeskunde. Bij aromatherapie is het de bedoeling dat klachten die samenhangen met spanningen en slapeloosheid verdwijnen doordat de geuren doordringen in het onderbewuste van mensen, waardoor er balans komt in het lichaam. Een aromatherapeut zal gebruik maken van bijvoorbeeld een massage met etherische planten oliën en verstuivers en/of verdampers. Aromatherapie is dan ook een vorm van kruidengeneeskunde, die gebaseerd is op het gebruik van etherische oliën van kruiden, bloemen en andere plantdelen. Aromatherapie is dus een vorm van kruidengeneeskunde, die om verschillende redenen toegepast kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het activeren van het afweersysteem, het verhogen van de levenskracht van mensen, het verminderen van spanningen, het verhelpen van slapeloosheid en het laten afnemen van angsten. Een veel gebruikte term hiervoor is ook wel Chi. Chi staat voor levensenergie en maakt onderdeel uit van de traditionele Chinese geneeskunde (TCM), net zoals acupunctuur en kruidengeneeskunde. Door het toepassen van etherische oliën kan de Chi in de vorm van etherische oliën overgedragen worden op mensen.

Een aromatherapeut is dus een therapeut, die gebruikt maakt van etherische oliën om de gezondheid van cliënten te verbeteren. Etherische oliën zijn in alle gevallen vluchtige geurstoffen uit aromatische planten. Binnen de aromatherapie gaat men er vanuit dat alle oliën bepaalde werkzame stoffen bevatten, die specifieke lichamelijke klachten kunnen verhelpen en/of voorkomen. Aromatherapie is een alternatieve geneeswijze, die nog niet heel oud is en ontdekt is door de Fransman René Maurice Gattefossé na het oplopen van een brandwond. Door het koelen van de brandwond met lavendelolie bleek dat de brandwond sneller en beter genas. Aromatherapie werkt op twee manieren, namelijk door het intrekken van oliën in de huid en door de geur van de oliën, die invloed heeft op de hersenen. Etherische oliën kunnen verder niet aangemerkt worden als regulier geneesmiddel.

Wat doet een aromatherapeut allemaal

Een aromatherapeut is meestal een masseur en/of therapeut, die bijvoorbeeld massagebehandelingen of sessies geeft waarbij gebruik gemaakt wordt van etherische oliën. Etherische olie moet in de meeste gevallen gezien worden als aanvulling op de behandeling. Etherische massageolie kan ook gebruikt worden om te masseren. Daarnaast kunnen etherische oliën toegepast worden tijdens yogalessen of acupunctuur behandelingen. Etherische oliën zijn in algemene zin goed voor de sfeer, voor de luchtwegen en voor de huid.

Aromatherapie helpt bij:

 • Bij spanningen
 • Bij slapeloosheid
 • Bij angststoornissen
 • Problemen met de huid
 • Problemen met de bloedsomloop
 • Problemen met de spieren
 • Problemen met de gewrichten
 • Problemen met de ademhaling
 • Problemen met de spijsvertering
 • Problemen met de urinewegen
 • Problemen met het zenuwstelsel

Cursus Aromatherapie:

Aromatherapie:

Opleidingen tot aromatherapeut

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep aromatherapeut beschikbaar via reguliere scholen. Wel zijn er voldoende cursussen te vinden die verschillend van lengte kunnen zijn. Het beroep aromatherapeut heeft zeker raakvlakken met een natuurgeneeskundige, masseur en schoonheidsspecialist, waar meer informatie te vinden is over mogelijke opleidingen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een aromatherapeut werkzaam kan zijn

Een aromatherapeut moet in de meeste gevallen aangemerkt worden als ondernemer. Het beroep aromatherapeut kan betrekking hebben op verschillende vaklieden. Denk bijvoorbeeld aan masseurs, wellness medewerkers, danstherapeuten en aan homeopaten. Aromatherapeut moet dan ook gezien worden als algemene benaming voor vaklieden, die op verschillende manieren gebruik kunnen maken van aromatherapie.

Competenties aromatherapeut

De competenties van een aromatherapeut zijn niet eenduidig te omschrijven, omdat het beroep aromatherapeut betrekking kan hebben op verschillende vaklieden. In algemene zin kan wel communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je meestal met veel verschillende cliënten en/of bezoekers te maken hebt. Ook het hygiënisch werken kan aangemerkt worden als belangrijke competentie. Als je werkzaam bent als ondernemer is het ook belangrijk dat je beschikt over een commerciële instelling. In dat geval is ook het netwerken als ondernemer belangrijk. Algemeen belangrijke woorden zijn integriteit, sensitiviteit, luisteren, motiveren, inspireren en plannen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als aromatherapeut

Voor het beroep aromatherapeut kunnen we niet echte spreken van een arbeidsmarktperspectief, omdat het beroep niet of nauwelijks voorkomt in loondienst. De meeste aromatherapeuten zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer. De doorgroeimogelijkheden van een aromatherapeut moeten gezien worden in het succesvol opbouwen van een praktijk en het verder specialiseren binnen het vakgebied. Zoals eerder omschreven kan aromatherapie ook alleen een aanvulling zijn op een ander beroep.

Arbeidsvoorwaarden en salaris aromatherapeut

Omdat een aromatherapeut werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er verder geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op dit beroep. Wat een aromatherapeut precies zal verdienen is geheel aan de opdrachten die deze binnen weet te halen en verdere onkosten zoals de huur van de praktijk. De meeste aromatherapeuten werken per sessie en niet per uur.

Mijnzzp.nl