Danstherapeut

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een danstherapeut is gespecialiseerd in het geven van creatieve therapie, wat bestaat uit verschillende onderdelen waaronder danstherapie. Danstherapie kan voor verschillende mensen een uitkomst bieden die door middel van dans en beweging zichzelf beter willen leren kennen. Een reden om aan danstherapie te doen kan bijvoorbeeld zijn om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken, of juist aan je doen en laten in het dagelijks leven te werken. Ook voor mensen die bijvoorbeeld overspannen zijn kan danstherapie een goede uitkomst bieden. Danstherapie wordt vaak in een groepsvorm gegeven maar kan ook op persoonlijk niveau gegeven worden. Het beroep danstherapeut moet gezien worden als een beroep op Hbo-niveau waarbinnen diverse specialisaties bestaan. Als danstherapeut bestaan er verschillende therapieën waarbinnen je kan specialiseren, zoals dramatherapie en muziektherapie, die gecombineerd kunnen worden met danstherapie. Danstherapie is geschikt voor behandeling van diverse lichamelijke, emotionele, sociale, psychologische en psychische klachten. Binnen danstherapie staan het doen en ervaren centraal waardoor de klachten zichtbaar worden voor de danstherapeut tijdens het dansen. De therapie die gegeven zal worden door een danstherapeut kan gezien worden als een creatieve vorm van therapie en/of expressie die mensen emotioneel en psychologisch kunnen helpen. Danstherapie is niet zomaar te vergelijken met traditionele gesprekstherapie.

Danstherapie kan onder meer een uitkomst bieden bij de volgende klachten overspannen mensen, verlegen mensen, gespannen mensen, agressie beheersing, mensen met een negatief zelfbeeld, mensen met slaapstoornis, verwerking van een geliefde, seksueel misbruik, een bepaalde verslaving, mensen met angst en mensen met lichamelijke klachten.

Dramatherapie

Dramatherapie is een behandelvorm die gericht is op psychische, emotionele of sociale problemen. De dramatherapie richt zich op problemen op heffen, overwinnen, onderkennen, verminderen of juist te accepteren. Dramatherapie kan helpen bij de klachten zoals: een bepaalde verslaving, overspannenheid, depressiviteit en voor mensen die zich moeilijk kunnen uiten. De therapie kan in een groep geven worden, of met bekende mensen van de patiënt zoals een familielid. Bij dramatherapie zijn lichaam en stem instrumenten, waarmee verbeelding wordt uitgedrukt. De activiteiten worden voorafgegaan door een onderzoek, en uitgevoerd volgens een omschreven behandelplan. Ook kan er worden gewerkt met een muziektherapeut en speltherapeut.

Informatiefilm over danstherapie:

Opleidingen tot danstherapeut

Wie als danstherapeut wil gaan werken kan het beste de Hbo-opleiding creatieve therapie volgen, die verschillende richtingen kent zoals creatieve therapie drama, creatieve therapie beeldend, creatieve therapie muziek en psychomotorische therapie. Tijdens de opleiding leer je om mensen te observeren en te behandelen door het toepassen van drama, muziek, beeldend vormen of psychomotorische therapie. Tijdens de opleiding werk je onder meer sterk aan je kennis en houding die je later als danstherapeut nodig zal hebben. Zo leer je onder andere hoe je een diagnose stelt bij je cliënten en hoe je een behandelplan maakt. De opleiding creatieve therapie duurt over het algemeen vier jaar, afhankelijk van je vooropleidingen. Naast de Hbo-opleiding zijn er ook cursussen te vinden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een danstherapeut werkzaam kan zijn

Als danstherapeut met een afgeronde opleiding kan je werkzaam zijn in een ziekenhuis, psychiatrische instelling of gevangenis of op scholen je werkzaamheden uitvoeren.

Competenties danstherapeut

De belangrijkste competentie als danstherapeut is toch wel dat je creatief bent tijdens je werkzaamheden. Het zal steeds een uitdaging zijn om je cliënten mee te krijgen in de therapie. Als danstherapeut werk je eigenlijk nooit alleen en om goed samen kunnen werken met andere professionals en de cliënten zal je over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken. Daarnaast is het kunnen inleven in de cliënten erg belangrijk. Alle competenties die je als danstherapeut nodig zult hebben komen tijdens de opleiding uitgebreid aan bod.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als danstherapeut

Helaas zijn de kansen op het vinden van werk als danstherapeut niet heel erg groot, ondanks de toch wel zware opleiding. Dit komt mede doordat er veel concurrentie is met andere beroepen die grote raakvlakken hebben met dat van een danstherapeut, zoals een psycholoog of psychiater. Om door te kunnen groeien als danstherapeut zijn er verdere specialisaties nodig die je breder inzetbaar maken. Ook is het mogelijk te starten als zelfstandige met je eigen praktijk.

Arbeidsvoorwaarden en salaris danstherapeut

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat de werkzaamheden bij verschillende soorten instellingen kunnen plaatsvinden. Het salaris als danstherapeut is sterk afhankelijk van de soort werkgever, opleidingsniveau en verantwoordelijkheden. Het salaris van een danstherapeut zal doorgaans ergens tussen de 2000 en 3800 euro bruto per maand liggen in loondienst. Als zelfstandig ondernemer zal er doorgaans meer te verdienen zijn, maar is je inkomen sterk afhankelijk van je opdrachten die je binnen kan halen.

Mijnzzp.nl