Danstherapeut

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep danstherapeut
Werken als danstherapeut
Wat doet een danstherapeut
Wanneer kan danstherapie helpen:
Wat doet een danstherapeut:
Informatiefilm over danstherapie:
Opleidingen tot danstherapeut
Bedrijven waar een danstherapeut werkzaam kan zijn
Competenties danstherapeut
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als danstherapeut
Arbeidsvoorwaarden en salaris danstherapeut
Eigen bedrijf starten als Danstherapeut
Boekhoudprogramma vergelijken Danstherapeut

Beroep danstherapeut

Een danstherapeut is gespecialiseerd in het geven van creatieve therapie, wat bestaat uit verschillende disciplines waaronder danstherapie. Danstherapie kan voor verschillende mensen een uitkomst bieden, die door middel van dans en beweging zichzelf beter willen leren kennen. Een reden om aan danstherapie te doen kan bijvoorbeeld zijn om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken, of juist om aan je doen en laten in het dagelijks leven te werken. Ook voor mensen die bijvoorbeeld overspannen zijn kan danstherapie een goede uitkomst bieden. Danstherapie wordt vaak in een groepsvorm gegeven, maar kan ook op persoonlijk niveau gegeven worden. Het beroep danstherapeut moet gezien worden als een beroep op Hbo-niveau, waarbinnen diverse specialisaties bestaan. Als danstherapeut bestaan er verschillende therapieën waarbinnen je kan specialiseren, zoals dramatherapie en muziektherapie, die gecombineerd worden met danstherapie. Danstherapie is onder andere geschikt voor behandeling van diverse lichamelijke, emotionele, sociale, psychologische en psychische klachten. Binnen de danstherapie staan het doen en ervaren centraal, waardoor de klachten zichtbaar worden voor de danstherapeut tijdens het dansen. De therapie, die gegeven wordt door een danstherapeut, kan gezien worden als een creatieve vorm van therapie en expressie, die mensen emotioneel en psychologisch kan helpen. Danstherapie is niet zomaar te vergelijken met traditionele gesprekstherapie. Danstherapie kan onder meer een uitkomst bieden voor overspannen mensen, verlegen mensen, gespannen mensen, mensen met een negatief zelfbeeld, mensen met slaapstoornis, voor verwerking van een verloren geliefde, bij seksueel misbruik en bij een bepaalde verslaving. Een danstherapeut kan dus ook helpen bij het verwerken van een traumatische ervaring.

Werken als danstherapeut

Een danstherapeut is dus een therapeut, die zich gespecialiseerd heeft in danstherapie. Zoals eerder omschreven bestaat danstherapie uit verschillende disciplines waaronder dramatherapie. Dramatherapie is een behandelvorm, die gericht is op psychische, emotionele of sociale problemen. Denk hierbij aan het opheffen van problemen, het overwinnen van angsten, het onderkennen van problemen, het verminderen van problemen of juist aan het te accepteren van dingen. Dramatherapie kan onder andere helpen bij een verslaving, overspannenheid, depressiviteit en kan helpen voor mensen die zich moeilijk kunnen uiten. De therapie kan in een groep geven worden, of samen met bekende mensen, zoals een familielid. Bij dramatherapie zijn lichaam en stem instrumenten, waarmee verbeelding wordt uitgedrukt. De activiteiten worden voorafgegaan door een onderzoek, en uitgevoerd volgens een omschreven behandelplan. Ook kan er worden gewerkt met een muziektherapeut en speltherapeut. Ook bij de verwerking van liefdesverdriet, seksueel geweld of agressie kan danstherapie nuttig zijn.

Wat doet een danstherapeut

Een danstherapeut kan niet aangemerkt worden als danser of choreograaf, omdat deze beroepen verder niks met therapie te maken hebben. Binnen danstherapie speelt het bewegen van het lichaam op het ritme van de muziek wel een belangrijke rol. Het bewegen op het ritme van de muziek kan voor sommige mensen een goede vorm van therapie zijn. Door het toepassen van danstherapie is het voor danstherapeuten mogelijk om bepaalde klachten terug te zien in het lichaam. Daarnaast helpt danstherapie bij het verwerken van gevoelens, het aanpassen van gedrag en bij het veranderen van denkwijzen. Danstherapie draait verder niet om gesprekstherapie, echter kan er wel sprake zijn van aanvullende gesprekstherapie. Iedereen die tegen bepaalde problemen aanloopt kan gebruikmaken van danstherapie. Voor danstherapie is het niet nodig dat je kan dansen. Het is denkbaar dat een danstherapeut ook gebruikmaakt van yoga. Een danstherapeut kan aangemerkt worden als creatief therapeut. Ook moderne dans en muziek maken maakt onderdeel uit van de therapie. Het beroep danstherapeut is dan ook breed te noemen.

Wanneer kan danstherapie helpen:

  • Bij emotionele problemen.
  • Bij persoonlijke ontwikkeling.
  • Bij het verwerken van traumatische ervaringen.
  • Bij stressklachten.
  • Bij het verlichten van chronische pijn.
  • Bij eetstoornissen.
  • Bij dwangmatigheid.
  • Bij gedragsproblemen.

Wat doet een danstherapeut:

Informatiefilm over danstherapie:

Opleidingen tot danstherapeut

Wie als danstherapeut wil gaan werken kan het beste de hbo-opleiding creatieve therapie volgen, die verschillende richtingen kent zoals creatieve therapie drama, creatieve therapie beeldend, creatieve therapie muziek en psychomotorische therapie. Tijdens de hbo-opleiding leer je om mensen te observeren en te behandelen door het toepassen van drama, muziek, beeldend vormen of psychomotorische therapie. Tijdens de opleiding leer en werk je onder andere sterk aan je kennis en houding die je later als danstherapeut nodig zal hebben. Zo leer je onder andere hoe je een diagnose stelt bij je cliënten en hoe je een behandelplan maakt. De opleiding creatieve therapie duurt over het algemeen vier jaar, afhankelijk van je vooropleidingen. Naast de hbo-opleiding zijn er ook cursussen te vinden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding op de juiste manier opzetten is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een danstherapeut werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een danstherapeut aangemerkt moeten worden als ondernemer. Daarnaast kan danstherapie een aanvulling zijn op gewone beroepen. Denk bijvoorbeeld aan een psycholoog of psychiater, die eventueel ook gebruikmaken van danstherapie. Een danstherapeut kan dus werkzaam zijn binnen ziekenhuizen, psychiatrische instellingen of werkzaam zijn binnen gevangenissen. Ook binnen bepaalde scholen kan een danstherapeut werkzaam zijn. In de meeste gevallen zal een danstherapeut werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen danspraktijk. Een danstherapeut kan aangemerkt worden als creatief therapeut.

Competenties danstherapeut

De belangrijkste competentie van een danstherapeut is creativiteit, omdat danstherapie toebehoort tot de creatieve therapie. Daarnaast moet je communicatief sterk onderlegd zijn, omdat met je met veel verschillende mensen te maken krijgt. Als danstherapeut kan je ook te maken krijgen met andere professionals, waardoor communicatieve vaardigheden belangrijk zijn. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn coachen, luisteren, inspiratie, samenwerken, motivatie, professioneel, plannen, flexibiliteit en inlevingsvermogen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als danstherapeut

Het arbeidsmarktperspectief van een danstherapeut is eigenlijk niet van toepassing, omdat de meeste danstherapeuten aangemerkt moeten worden als ondernemer. Daarnaast kan danstherapie in sommige gevallen gezien worden als aanvulling op andere beroepen. Er zijn over het algemeen niet snel vacatures te vinden voor het beroep danstherapeut. De doorgroeimogelijkheden van een danstherapeut moeten gezien worden in het opbouwen van een succesvolle praktijk. Het is mogelijk dat een danstherapeut met de juiste opleidingen kan doorgroeien tot dramadocent. Ook het starten van een eigen praktijk komt veel voor.

Arbeidsvoorwaarden en salaris danstherapeut

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat de werkzaamheden bij verschillende soorten instellingen kunnen plaatsvinden. Het salaris als danstherapeut is sterk afhankelijk van de soort werkgever, opleidingsniveau en verantwoordelijkheden. Het salaris van een danstherapeut zal doorgaans ergens tussen de 2500 en 3700 euro bruto per maand liggen in loondienst. Als zelfstandig ondernemer zal er doorgaans meer te verdienen zijn, maar is je inkomen sterk afhankelijk van je opdrachten die je binnen kan halen.

Eigen bedrijf starten als Danstherapeut

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Danstherapeut, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Danstherapeut

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Danstherapeut bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Danstherapeut.

Mijnzzp.nl