Yogadocent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een yogadocent geeft yogales aan cursisten. Het oorspronkelijke doel van yoga is het beheersen van de geest, het gevoel en het lichaam om zo god te kunnen bereiken. Tegenwoordig wordt yoga ook veel beoefenend zonder dat er direct sprake is van religieuze bedoelingen. Het bevorderen van de gezondheid en de verbinding tussen lichaam en geest maakt wel altijd een belangrijk onderdeel uit van yoga, met als doel het evenwicht te herstellen. In het kort kunnen we yoga omschrijven als het zoeken naar balans tussen lichaam en geest. Yoga is dan ook sterk gericht op het uitvoeren van oefeningen die het evenwicht herstellen. Het herstellen van het evenwicht is over het algemeen een combinatie van zien, voelen, spiritualiteit, mentaliteit en emotionaliteit in combinatie met oefeningen. Yoga komt oorspronkelijk uit India en is ontstaan vanuit het hindoeïsme.

Tegenwoordig bestaan er verschillende vormen van yoga, waarbinnen verschillende methodes en oefeningen toegepast worden. Eén van de belangrijkste redenen dat mensen yoga beoefenen is dat ze door het beoefenen van yoga innerlijke rust vinden. Yoga is populair omdat het een combinatie is van spiritualiteit en beweging. Eén van de bekendste vormen van yoga is de hatha. Binnen de hatha yoga staan lichamelijke oefeningen in combinatie met ademhalingstechnieken centraal, met als doel de bewustwording van het lichaam zodat cursisten de spanningen in het lichaam leren herkennen. Het leren herkennen van spanningen in het lichaam is een belangrijk onderdeel van yoga, omdat spanningen er voor zorgen dat spieren stijver en korter worden.

De voordelen van yoga zijn dat mensen ontspannen, evenwicht vinden, een betere houding krijgen en het is goed voor de spieren. Daarnaast kunnen yogaoefeningen prima thuis uitgevoerd worden als iemand eenmaal bekend is met yoga. Ondanks dat yoga ook thuis te beoefenen is kiezen veel mensen er voor om yogalessen klassikaal te volgen, omdat het groepsgevoel voor veel mensen een belangrijk onderdeel is van de yoga.

Vereniging Yogadocenten Nederland:

Opleidingen tot yogadocent

Het beroep yogadocent is geen beschermd beroep en iedereen kan en mag zich dan ook yogadocent noemen. Ondanks dat het beroep yogadocent geen bescherming kent is het wel aan te raden om yogales te volgen bij een goed opgeleide yogadocent. Er worden diverse soorten opleidingen aangeboden voor aanstaande yogadocenten, die meestal gezien moeten worden als een opleiding op Hbo-niveau. Deze opleidingen kunnen variëren van enkele uren tot wel vijfhonderd uur. Enkele belangrijke onderdelen binnen de opleiding zijn yogafilosofie, de houding, anatomie, didactiek en fysiologie. Zie voor meer informatie over opleidingsmogelijkheden de website Vereniging Yogadocenten Nederland.

Bedrijven waar een yogadocent werkzaam kan zijn

Als yogadocent kan je voor verschillende soorten instellingen, sportscholen en yogastudio's werkzaam zijn maar je kan ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Er zijn redelijk veel yogadocenten werkzaam als zelfstandig ondernemer, die wellicht ook andere diensten aanbieden.

Competenties yogadocent

De belangrijkste competentie van een erkende yogadocent is dat hij of zij werkt volgens de zogenaamde beroepscode, waarbinnen duidelijke regels zijn opgenomen. De beroepscode komt in het kort neer op het met respect behandelen van cursisten, geen misbruik maken van mogelijk overwicht, het niet geven van les in onderdelen wanneer de yogadocent niet deskundig is en het op de juiste manier ondersteunen van cursisten. Algemeen belangrijke woorden als yogadocent zijn passie, inzicht, zelfstandigheid, flexibiliteit en communicatie. Als je als yogadocent werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je ook kunnen netwerken en zal je moeten beschikken over een commerciële instelling.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als yogadocent

Voor het beroep yogadocent is er bijna geen arbeidsmarktperspectief, omdat veel yogadocenten werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Daarnaast kan een yogadocent hobbymatig actief zijn. Het is niet ondenkbaar dat een yogadocent ook andere diensten aanbiedt. Er bestaan voor het beroep yogadocent ook geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het volgen van extra opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris yogadocent

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat de meeste yogadocenten werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Daarnaast kan een yogadocent hobbymatig actief zijn. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor dit beroep, omdat het salaris geheel afhankelijk zal zijn van het aantal yogalessen en het aantal cursisten.

Mijnzzp.nl