Yogadocent

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een yogadocent geeft yogales aan yoga cursisten. Het oorspronkelijke doel van yoga is het beheersen van de geest, het gevoel en het lichaam om zo God te kunnen bereiken. Tegenwoordig wordt yoga ook veel beoefenend zonder dat er direct sprake is van religieuze bedoelingen. Het bevorderen van de gezondheid en de verbinding tussen lichaam en geest maakt wel altijd een belangrijk onderdeel uit van yoga, met als doel het evenwicht te herstellen. In het kort kunnen we yoga omschrijven als het zoeken naar balans tussen lichaam en geest. Yoga is dan ook sterk gericht op het uitvoeren van oefeningen die het evenwicht herstellen. Het herstellen van het evenwicht is over het algemeen een combinatie van zien, voelen, spiritualiteit, mentaliteit en emotionaliteit in combinatie met oefeningen. Yoga komt oorspronkelijk uit India en is ontstaan vanuit het hindoeïsme. Tegenwoordig bestaan er verschillende vormen van yoga, waarbinnen verschillende methodes en oefeningen toegepast worden. Eén van de belangrijkste redenen dat mensen yoga beoefenen is dat ze door het beoefenen van yoga innerlijke rust vinden. Yoga is populair omdat het een combinatie is van spiritualiteit en beweging. Eén van de bekendste vormen van yoga is de hatha. Binnen de hatha yoga staan lichamelijke oefeningen in combinatie met ademhalingstechnieken centraal, met als doel de bewustwording van het lichaam zodat cursisten de spanningen in het lichaam leren herkennen. Het leren herkennen van spanningen in het lichaam is een belangrijk onderdeel van yoga, omdat spanningen ervoor zorgen dat spieren stijver en korter worden. De voordelen van yoga zijn dat mensen ontspannen, evenwicht vinden en een betere houding krijgen. Ook is het goed voor de spieren. Daarnaast kunnen yogaoefeningen prima thuis uitgevoerd worden als iemand eenmaal bekend is met yoga.

Een yogadocent geeft dus yogalessen aan individuele mensen en/of aan groepen mensen. Ondanks dat yoga ook thuis te beoefenen is kiezen veel mensen er voor om yogalessen klassikaal te volgen, omdat het groepsgevoel voor veel mensen een belangrijk onderdeel is van de yoga. Daarnaast is het zo dat het toepassen van de juiste yogatechnieken een belangrijk onderdeel vormt binnen de yoga. Het is de yogadocent die toeziet op de toepassing van de juiste technieken. Een belangrijke aanvulling hierop is dat de inhoudelijke werkzaamheden van een yogadocent verder gaan dan alleen het geven van instructies aan cursisten. Een yogadocent zal ook toezien op het behalen van de persoonlijke doelen tijdens de yogales. Met andere woorden kan een yogadocent niet aangemerkt worden als instructeur, omdat de inhoudelijke werkzaamheden van een yogadocent verder gaan dan alleen het geven van instructies. Een yogadocent zal er op toezien dat cursisten de juiste balans vinden tussen lichaam en geest. Binnen de yoga zijn de woorden bewustwording en ontspanning aan te merken als belangrijke woorden.

Wat doet een yogadocent

Een yogadocent helpt cursisten om op de juiste manier te ontspannen door het toepassen van de juiste technieken. Vooral het toezien op de juiste lichaamshouding en ademhalingstechnieken is belangrijk binnen de yoga. Met andere woorden zal een yogadocent toezien op de toepassing van de juiste technieken, zodat cursisten verbinding kunnen maken met het lichaam, de geest en de omgeving. Binnen de yoga is het verbinden met het lichaam en de geest een belangrijk onderdeel, zodat mensen bewust worden van hun lichaam. Daarnaast speelt bewustwording een belangrijke rol binnen de yoga. Door de bewustwording kunnen cursisten helder nadenken over de mogelijke problemen waarmee iemand te maken heeft. Ook voor mensen die lichamelijke klachten hebben, zoals rugklachten, hoge bloeddruk of artrose, kan yoga zeer nuttig zijn. Ook voor mensen die te maken hebben met stress kan yoga zeer nuttig zijn.

Werken als yoga-instructeur

Een yoga-instructeur die les geeft, doet dit meestal in de eigen stijl en naar eigen beleving. Of dit nu hatha yoga betreft of een andere vorm van lessen. Er zijn verschillende soorten yoga die op verschillende manieren geleerd kunnen worden. Het is ook mogelijk voltijds of deeltijds yogaleraar te worden en bijvoorbeeld in een instelling, organisatie of studio te werken. Het aantal yogastudio's is de laatste jaren exponentieel toegenomen en dat betekent dat er een grote vraag is naar gekwalificeerde leraren.

Vereniging Yogadocenten Nederland:

Opleidingen tot yogadocent

Het beroep yogadocent is geen beschermd beroep en iedereen kan en mag zich dan ook yoga docent noemen. Ondanks dat het beroep yogadocent geen bescherming kent is het wel aan te raden om yogales te volgen bij een goed opgeleide yogadocent. Er worden diverse soorten opleidingen aangeboden voor aanstaande yogadocenten, die meestal gezien moeten worden als een opleiding op Hbo-niveau. Deze opleidingen kunnen variëren van enkele uren tot wel vijfhonderd uur. Enkele belangrijke onderdelen binnen de opleiding zijn yogafilosofie, de houding, anatomie, didactiek en fysiologie. Een opleiding yoga docent is dus op verschillende manieren te volgen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een yogadocent werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een yogadocent aangemerkt moeten worden als ondernemer. Als yogadocent kan je op verschillende manieren werkzaam zijn, zoals binnen een instelling, sportscholen, yogastudio's en wellness centrum. Het is denkbaar dat een yogadocent ook andere diensten zal aanbieden, zoals het masseren van mensen. In dat geval kan een yogadocent ook aangemerkt worden als massagetherapeut.

Competenties yogadocent

De belangrijkste competentie van een yogadocent is dat hij of zij werkt volgens de zogenaamde beroepscode, waarbinnen duidelijke regels zijn opgenomen. De beroepscode komt in het kort neer op het met respect behandelen van cursisten, geen misbruik maken van mogelijk overwicht, het niet geven van les in onderdelen als de yogadocent niet deskundig is en het op de juiste manier ondersteunen van cursisten. Daarnaast moet een yogadocent aangemerkt kunnen worden als motivator en inspirator. Ook communicatie is een belangrijke competentie van een yogadocent. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, inzicht, zelfstandigheid, flexibiliteit en plannen. Als je werkzaam bent als ondernemer moet je ook kunnen netwerken en zul je over een commerciële instelling moeten beschikken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als yogadocent

Voor het beroep yogadocent is er bijna geen arbeidsmarktperspectief, omdat veel yogadocenten werkzaam zijn als ondernemer. Daarnaast kan een yogadocent hobbymatig actief zijn. Het is denkbaar dat een yogadocent ook andere diensten aanbiedt. Er bestaan voor het beroep yogadocent ook geen echte doorgroeimogelijkheden, anders dan het volgen van extra opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris yogadocent

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat de meeste yogadocenten werkzaam zijn als ondernemer. Daarnaast kan een yogadocent hobbymatig actief zijn. Ook is het niet mogelijk om een salarisindicatie te geven voor dit beroep, omdat het salaris geheel afhankelijk zal zijn van het aantal yogalessen en het aantal cursisten.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Yogadocent

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Yogadocent bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl