Massagetherapeut

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een massagetherapeut is een masseur die zich gespecialiseerd heeft in het geven van therapeutische behandelingen. Therapeutische massages onderscheiden zich van gewone massages, omdat therapeutische massages zich niet alleen richten op de ontspanning van spieren. Een therapeutische massage is juist gericht op de geestelijke ontspanning, het verminderen van stres, het verminderen van chronische pijn en het verminderen van spanningen in het lichaam. Een massagetherapeut geeft dan ook therapeutische massages, waardoor spierspanningen en pijnklachten verminderd worden. Ook het verbeteren van de aan- en afvoer van lichaamsstoffen speelt hierbij een belangrijke rol. Een therapeutische massage zal dan ook meer energie-uitwisseling geven dan het geval is bij gewone massages. Om jezelf massagetherapeut te mogen noemen moet de massagetherapeut een gespecialiseerde opleiding gevolgd hebben. Tijdens de opleiding krijgt de massagetherapeut veel les in de ontwikkeling als therapeut, naast het aanleren van verschillende massagetechnieken. Als massagetherapeut ga je qua werkzaamheden verder dan een gebruikelijke masseur. Een massagetherapeut kan bijvoorbeeld ook naar het voedingspatroon kijken van cliënten, of bewegingsadvies geven aan cliënten. Een massagetherapeut kan dus niet zomaar vergeleken worden met een masseur, omdat de inhoudelijke werkzaamheden van een massagetherapeut verder gaan dan alleen het geven van ontspanningsmassages. Ook maakt een massagetherapeut gebruik van een holistische visie tijdens de behandelingen. Dit houdt in dat de massagetherapeut het lichaam en de geest als één onderdeel zal zien om gericht te kunnen zoeken naar bepaalde klachten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het geven van een voetreflex-massage om migraine te kunnen behandelen of aan het masseren van de benen om rugklachten te kunnen verhelpen.

Een massagetherapeut is dus een masseur, die ook aangemerkt kan worden als therapeut. Het beroep massagetherapeut moet gezien worden als een beroep op Hbo-niveau. Als een massagetherapeut beschikt over de juiste opleidingen kan hij of zij zich ook aansluiten bij een beroepsvereniging, waardoor cliënten in aanmerking kunnen komen voor een gedeeltelijke vergoeding van de behandelingen. Een massagetherapeut kan dus niet alleen gezien worden als masseur. Een massagetherapeut moet juist ook aangemerkt worden als zorgprofessional, omdat er sprake kan zijn van therapeutische behandelingen. Als massagetherapeut beschik je dus niet alleen over kennis van anatomie maar ook van pathologie (ziekteleer) en fysiologie (stofwisseling). Dit is een belangrijk verschil met gewone masseurs. In de praktijk is het denkbaar dat een massagetherapeut ook aangemerkt kan worden als aromatherapeut en als life coach. Het coachen van cliënten maakt over het algemeen een belangrijk onderdeel uit van de massagetherapie.

Verschil masseur en massagetherapeut

Het belangrijkste verschil tussen een masseur en massagetherapeut is dat een massagetherapeut over een gerichte opleiding op Hbo-niveau beschikt. Een gewone masseur zal over het algemeen alleen over een korte cursus of gerichte Mbo-opleiding beschikken. De beroepen masseur en massagetherapeut kennen verder geen beroepsbescherming. Met andere woorden mag iedereen zich uitgeven als masseur of als massagetherapeut. Dit neemt niet weg dat een massagetherapeut over een erkende opleiding moet beschikken om zich te kunnen aansluiten bij een beroepsvereniging. Zonder deze erkenning komen cliënten in de meeste gevallen niet in aanmerking voor een vergoeding van de therapeutische behandelingen. Een massagetherapeut kan niet aangemerkt worden als fysiotherapeut, chiropractor, osteopaat of als sportmasseur, omdat deze vaklieden medische technieken en/of behandelingen toepassen om bepaalde klachten te kunnen verminderen. Een massagetherapeut is juist meer gericht op emotionele en geestelijke klachten en symptomen.

Opleiding massagetherapeut:

Opleidingen tot massagetherapeut

Om als massagetherapeut aan het werk te kunnen kan het beste de vakopleiding massagetherapeut gevolgd worden. De opleiding duurt over het algemeen negen maanden, afhankelijk van je vooropleiding. Het is een zogenaamde deeltijdopleiding waarin veel aandacht is voor de verschillende massagetechnieken en bewegingsvormen. Denk hierbij aan de kennis van lichaamsstructuren en het toepassen van de verschillende soorten technieken. Tijdens de opleiding wordt er onder meer aandacht besteed aan de volgende vakken: holistische en klassieke massage, stretchtechnieken, bewegingstechnieken, medische basiskennis, anatomie, palpatie en therapeutische vorming. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een massagetherapeut werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een massagetherapeut aangemerkt moeten worden als ondernemer, die over een eigen praktijk beschikt. Daarnaast kan een massagetherapeut werkzaam zijn voor de betere hotels of wellicht binnen een wellness centrum. Daarnaast kan een massagetherapeut gewoon werkzaam zijn binnen een massagesalon.

Competenties massagetherapeut

De belangrijkste competentie van een massagetherapeut is de vakinhoudelijke kennis van anatomie, pathologie en fysiologie. Daarnaast moet een massagetherapeut over voldoende medische kennis beschikken, waarbij het kennen van je eigen grenzen wel een belangrijke rol speelt. Met andere woorden weet een massagetherapeut het als cliënten doorverwezen moeten worden naar een andere therapeut of gewone arts. Omdat je met veel verschillende cliënten te maken krijgt kan ook communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Ook het kunnen inspireren en motiveren van cliënten is belangrijk als massagetherapeut. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn luisteren, zelfstandigheid, respect, coachen, monitoren, sensitiviteit, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als massagetherapeut

Als massagetherapeut is er voldoende werk te vinden. Echter is het wel zo dat de meeste massagetherapeuten starten als zelfstandig ondernemer, omdat er in loondienst minder vraag is naar dit beroep. Ondanks dat de opleiding uitgebreid is, zijn er wel redelijk veel massagetherapeuten te vinden. Het is belangrijk om je bij een beroepsorganisatie aan te sluiten om je te onderscheiden van de andere masseurs, zodat de juiste klanten je weten te vinden. Om door te kunnen groeien als massagetherapeut zullen er extra opleidingen gevolgd moeten worden, omdat doorgroeien anders lastig zal zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris massagetherapeut

De arbeidsvoorwaarden voor een massagetherapeut zijn lastig aan te geven, omdat het beroep doorgaans veel uitgeoefend zal worden als zelfstandig ondernemer en je dus je eigen voorwaarden zal bepalen. Ook het geven van een salarisindicatie is daarom lastig. De inkomsten worden sterk bepaald door het aantal klanten dat een massagetherapeut weet binnen te halen. Ook zijn er redelijk veel massagetherapeuten die de werkzaamheden niet fulltime uitvoeren en er andere inkomsten naast hebben, omdat ze te weinig klanten krijgen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Massagetherapeut

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Massagetherapeut bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl