Life coach

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep life coach
Werken als life coach
Wat maakt een life coach anders
Voorbeelden waarbij een life coach kan helpen:
Wat doet een life coach:
Informatiefilm over een life coach:
Opleidingen tot life coach
Bedrijven waar een life coach werkzaam kan zijn
Competenties life coach
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als life coach
Arbeidsvoorwaarden en salaris life coach
Eigen bedrijf starten als Life coach
Boekhoudprogramma vergelijken Life coach

Beroep life coach

Een life coach is een coach, die zich gespecialiseerd heeft in lifecoaching. Lifecoaching komt in het kort neer op het helpen vormen van mensen in hun persoonlijke, zakelijke en maatschappelijke leven. Een life coach helpt mensen om verder te komen als ze daar behoefte aan hebben. Voor iedereen kan de reden om een life coach in te schakelen anders zijn en deze keuze is dan ook verder persoonlijk. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat iemand is vastgelopen binnen zijn of haar carrière en extra ondersteuning kan gebruiken van een life coach. Over het algemeen is het zo dat een life coach mensen kan helpen bij het sneller en makkelijker bereiken van hun doelen. Door goede coaching krijgen mensen beter inzicht in de manier waarop ze leven, waardoor ze verder kunnen. Mensen die een life coach inschakelen zijn vaak op zoek naar evenwicht tussen hun persoonlijkheid en levensstijl. Een life coach kan mensen op verschillende manieren helpen, privé of zakelijk. Een life coach is dus gespecialiseerd in het helpen van mensen door het toepassen van gespecialiseerde coachingsmethodieken, die sterk gericht zijn op de kwaliteit en vormgeving van het leven. Over het algemeen zal het versterken van de balans een belangrijk onderdeel vormen binnen de coaching. Life coaching is persoonlijk, omdat iedereen op verschillende manieren tegen bepaalde vragen of problemen kan aanlopen. Binnen life coaching spelen de kernvragen wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik precies een belangrijk onderdeel. Een life coach richt zich op de professionele en persoonlijke ontwikkeling van mensen. Binnen life coaching zal er dus niet alleen aandacht zijn voor de privéomstandigheden, omdat ook de carrière van mensen een belangrijk onderdeel uitmaakt van het leven. Een life coach kan ook helpen bij de zoektocht naar antwoorden op belangrijke vragen binnen het leven. Denk bijvoorbeeld aan mensen, die met specifieke vragen zitten, zoals is dit alles in het leven, wat is de zin van het leven en heb ik de juiste keuzes gemaakt in het leven.

Werken als life coach

Een life coach is dus een coach die zich richt op lifecoaching. Een life coach kan een belangrijke toevoeging zijn voor mensen die verder willen komen. De life coach kan hierbij helpen door samen belangrijke levensvragen te behandelen zoals: hoe kom ik verder, hoe moet ik mijn bijdrage zien en, wat moet ik er precies voor doen. Het bereiken van welzijn en geluk spelen hierbij een belangrijke rol. Het inschakelen van een life coach zal niet voor iedereen even makkelijk zijn. Toch kan een life coach enorm helpen om privé of zakelijk door te groeien. Voor iedereen zal de reden om een life coach te bezoeken anders zijn. Denk bijvoorbeeld aan redenen, zoals het niet kunnen nemen van beslissingen, depressie, gebrek aan energie of aan mensen, die het tijdelijk even niet meer ziet zitten. Als life coach ben je verantwoordelijk voor het adviseren en sturen van cliënten, zodat ze verder kunnen in het leven. Dit is een belangrijk verschil met de werkzaamheden van een counselor. Een counselor stuurt niet en geeft geen advies aan cliënten. Als life coach ben je juist wel verantwoordelijk voor het adviseren en sturen van cliënten, omdat je maken hebt met cliënten, die er zelf niet meer uitkomen.

Wat maakt een life coach anders

Het grote verschil tussen een life coach een andere coaches is dat een life coach naar het hele leven zal kijken om mensen verder te helpen. Dit is een belangrijk verschil met bijvoorbeeld een jobcoach, omdat een jobcoach eigenlijk meer werkgerelateerde punten zal behandelen. Een life coach zal zich juist meer richten op de totale bewustwording van mensen, dat dus ook betrekking heeft op het privéleven van mensen. Kwaliteit en vormgeving van het leven staan dan ook centraal binnen lifecoaching.

Voorbeelden waarbij een life coach kan helpen:

  • Bij eenzaamheid of een leeg gevoel.
  • Bij het terugkeren op de arbeidsmarkt.
  • Het creëren van positieve nieuwe ideeën.
  • Het verbeteren van managementvaardigheden.
  • Het versterken van de balans (privé en/of zakelijk).
  • Hulp bij een studie om geconcentreerd te blijven.
  • Hulp bij het afvallen.
  • Hulp bij het starten van een eigen bedrijf.

Wat doet een life coach:

Informatiefilm over een life coach:

Opleidingen tot life coach

Er bestaan geen landelijke erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep life coach. Wel zijn er veel externe opleidingen te vinden tot Life coach. Er zijn veel verschillende soorten coachingsgebieden die allemaal hun eigen specifieke doelen en eigenschappen hebben. Tijdens een opleiding leer je onder meer de zeven regels tot effectieve coaching, namelijk: duidelijke leerdoelen stellen, het krijgen van de juiste klik, regelmaat, veilig leerklimaat, gestructureerde sessies, het stellen van vragen en het resultaat evalueren als coach. Er zijn dus veel opleidingen te vinden op het gebied van coaching, die op beginnersniveau kunnen zijn of juist heel diep op het vakgebied ingaan. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Het volgen van een life coach opleiding is dus op verschillende manieren mogelijk. Ook de boekhouding op een goede manier opzetten is belangrijk als zelfstandig life coach.

Bedrijven waar een life coach werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een life coach aangemerkt moeten worden als ondernemer. De meeste coaches zijn werkzaam binnen een eigen praktijk en hebben te maken met verschillende cliënten. Dit neemt niet weg dat ook andere vaklieden zich kunnen specialiseren in coaching. Denk bijvoorbeeld aan geestelijk verzorgers, maatschappelijk werkers, mediatrainers en aan therapeuten.

Competenties life coach

Als life coach is het belangrijk dat je beschikt over zelfkennis en dat je je kan inleven in andere mensen. Daarnaast is het geven en nemen van feedback superbelangrijk om resultaatgericht te kunnen werken. Maar ook de juiste manier van communiceren speelt een grote rol binnen het vak. Ook het luisteren, doorvragen en doorgronden van problemen is belangrijk om aan oplossingen te kunnen werken. Algemeen belangrijke woorden zijn motiveren, sensitiviteit, inspireren, energie, analytisch, analyseren, plannen, organiseren, geduld, gesprekstechnieken, visualiseren en stressbestendigheid. Als je werkzaam bent als ondernemer kan ook het netwerken aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als life coach

Het arbeidsmarktperspectief van een life coach is niet echt van toepassing, omdat de meeste life coaches werkzaam zijn als ondernemer. Een ondernemer is eigen arbeidsmarktperspectief moet bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. Daarnaast kan life coaching in sommige gevallen een aanvulling zijn op andere werkzaamheden. De doorgroeimogelijkheden van een life coach moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. In de praktijk hebben de meeste life coaches verder niet echt te maken met mogelijke doorgroeimogelijkheden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris life coach

Als life coach werk je doorgaans als zelfstandig ondernemer en bepaal je dus zelf je arbeidsvoorwaarden. Het salaris is sterk afhankelijk van je behaalde opdrachten als coach wat zeker niet altijd even makkelijk zal zijn. De meeste coaches werken tegen een afgesproken vergoeding en niet per uur.

Eigen bedrijf starten als Life coach

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Life coach, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Life coach

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Life coach bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Life coach.

Mijnzzp.nl