Life coach

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een life coach helpt mensen verder te komen. Er zijn verschillende soorten van coaches denk maar eens aan een CEO coaches, succes coaches, business coaches, sport coach, acteer coach  en een zang coach. Een life coach kan je verder helpen wanneer je vastloopt. Dit kan privé zijn of op het werk. Voor iedereen kan de reden anders zijn om een coach in te schakelen. Over het algemeen kan men zeggen dat een coach je helpt sneller je doel te bereiken en ook makkelijker. Door coaching krijg je een beter inzicht in de manier waarop je leeft.

Iemand die een life coach inschakelt is vaak op zoek naar een stuk evenwicht tussen zijn persoonlijkheid en levensstijl. Er zijn tegenwoordig heel wat mensen die het nut inzien van een life coach.

Een Life coach kan dus een belangrijke toevoeging zijn voor mensen die verder willen komen. De Life coach kan hierbij helpen. De coach kan helpen bij belangrijke levensvragen zoals: hoe kom ik verder, hoe moet ik mijn bijdrage zien en wat moet ik er precies voor geven? Welzijn en geluk spelen hierbij een belangrijke rol. Het inschakelen van een Life coach zal niet voor iedereen even makkelijk zijn. Toch kan het helpen om in privé of zakelijk door te groeien.

Voor iedereen zal de keuze om een andere reden gemaakt worden, zoals het niet kunnen nemen van beslissingen of als iemand tijdelijk om wat voor reden dan ook even de weg kwijt is en deze terug wil vinden.

Hieronder enkel voorbeelden waar een coach bij kan helpen:

  • Het creëren van positieve nieuwe ideeën
  • Hulp bij het afvallen
  • Het verbeteren van managementvaardigheden
  • Terugkeer op de arbeidsmarkt
  • Hulp bij een studie om geconcentreerd te blijven
  • Hulp bij het starten van een eigen bedrijf

Informatiefilm over een life coach:

Opleidingen tot life coach

Er bestaan geen landelijke erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep life coach. Wel zijn er veel externe opleidingen te vinden tot Life coach. Er zijn veel verschillende soorten coachingsgebieden die allemaal hun eigen specifieke doelen en eigenschappen hebben. Tijdens een opleiding leer je onder meer de zeven regels tot effectieve coaching, namelijk: duidelijke leerdoelen stellen, het krijgen van de juiste klik, regelmaat, veilig leerklimaat, gestructureerde sessies, het stellen van vragen en het resultaat evalueren als coach. Er zijn dus veel opleidingen te vinden op het gebied van coaching, die op beginnersniveau kunnen zijn of juist heel diep op het vakgebied ingaan.

Bedrijven waar een life coach werkzaam kan zijn

Als life coach ben je doorgaans aan het werk als zelfstandig ondernemer. Je werkzaamheden kan je in je eigen praktijk uitvoeren of op locatie.

Competenties life coach

Als coach is het erg belangrijk om over zelfkennis te beschikken en dat je je kan inleven als coach. Daarnaast is het geven en nemen van feedback als coach super belangrijk om resultaatgericht te kunnen werken. Maar ook de juiste communicatie als coach speelt een grote rol binnen het vak. Tijdens de verschillende cursussen die er te vinden zijn zal er veel aandacht zijn voor de juiste gesprekstechnieken. Ook het weten te motiveren van je cliënten zal erg bepalend zijn voor de sessies.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als life coach

Als life coach is er redelijk veel werk te vinden, mede doordat er nog niet veel life coaches te vinden zijn omdat het beroep nog redelijk onbekend is. Ook is het zo dat er relatief veel coaches actief zijn, maar deze lang niet allemaal fulltime werken als coach. Om door te kunnen groeien als coach zullen er extra opleidingen of cursussen gevolgd moet worden.

Arbeidsvoorwaarden en salaris life coach

Als life coach werk je doorgaans als zelfstandig ondernemer en bepaal je dus zelf je arbeidsvoorwaarden. Het salaris is sterk afhankelijk van je behaalde opdrachten als coach wat zeker niet altijd even makkelijk zal zijn. De meeste coaches werken tegen een afgesproken vergoeding en niet per uur.

Mijnzzp.nl