Counselor

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een counselor is een hulpverlener die op een laagdrempelige manier te benaderen is. Een ander woord voor counselor is ook wel raadgever. De hulp die geboden wordt door een counselor noemt men ook wel counseling. Over het algemeen gaat iemand naar een counselor als er sprake is van emotionele problemen. Het beroep counselor is in Nederland een vrij beroep dat iedereen mag beoefenen. Wel zijn er diverse opleidingen die men kan volgen om opgeleid te worden tot counselor. Ook kan een counselor met de juiste opleidingen zich aansluiten bij de branchevereniging voor counselors. Alhoewel het beroep counselor raakvlakken heeft met de psychotherapie is het zeker niet hetzelfde. Een counselor richt zich meer op de persoon in de hier en nu vorm. Een psychiater daarentegen behandelt ook zwaardere problemen, zoals psychiatrische stoornissen en zware psychosociale problematieken. Counseling is dan ook meer helpend van karakter op het gebied van emotionele problemen en de hieruit voortkomende vragen en problemen. De behandeling bij een counselor is over het algemeen van korte duur. Hoelang een behandeling precies zal duren kan per persoon verschillen. Een goed gesprek kan vaak al wonderen doen voor mensen die problemen hebben of zich emotioneel niet lekker voelen. Iedereen heeft wel eens eens een periode dat dingen niet lekker lopen of men zich gewoon niet goed voelt. Door dit soort problemen bespreekbaar te maken kan iemand zijn hart luchten, en staat hij niet meer alleen omdat er een luisterend oor is.

Counseling is dus een laagdrempelige vorm van hulpverlening dat in veel gevallen betrekking zal hebben op emotionele hulpverlening. Emotionele hulpverlening is een ruim begrip dat onder andere betrekking kan hebben op depressieve gevoelens, relationele problemen, rouwverwerking, angsten en stressproblematiek. Het is niet zo dat een counselor een diagnose zal stellen, omdat dit niet toebehoort tot de werkzaamheden van een counselor. Er is ook geen doorverwijzing nodig van een huisarts om een afspraak te kunnen maken met een counselor. Een counselor helpt alleen mensen die tijdelijk te maken hebben psychosociale problemen, door het voeren van goede gesprekken.

Ondanks dat een counselor een laagdrempelige vorm van hulpverlening betreft kan het voorkomen dat een counselor ook complementair zal samenwerken met psychiaters en psychologen als dat nodig mocht zijn. Complementaire zorg is aanvullende zorg die gegeven wordt naast de reguliere zorg. Complementaire zorg is gericht op een holistische benadering waarbinnen ook aandacht is voor emotionele en sociale problemen. Ondanks dat een counselor kan samenwerken met een psychiaters en psychologen kan counseling niet gezien worden als psychotherapie, omdat dat een ander vakgebied betreft waarvoor gespecialiseerde studies gevolgd moeten worden.

Een counselor kan hulp bieden bij:

  • Het ontwikkelen van vaardigheden en kennis
  • Het vinden van antwoorden op openstaande vragen
  • Het oplossen van problemen
  • Een luisterend oor bieden

Counseling met behulp van paarden:

Opleidingen tot counselor

Er zijn geen voltijds opleidingsmogelijkheden via reguliere scholen voor het beroep counselor. Wel zijn er natuurlijk voldoende opleidingen die raakvlakken hebben met counseling, zoals de Hbo-opleiding sociaal pedagogische hulpverlening en de universitaire opleiding sociologie. Daarnaast zijn er veel opleidingen en cursussen te vinden via externe opleidingsinstituten, zoals een Hbo-opleiding counseling van ongeveer één jaar, die prima geschikt zijn om als professionele counselor aan het werk te kunnen gaan. Het beroep counselor heeft raakvlakken met de beroepen coach en jongerenwerker, maar als counselor ga je over het algemeen dieper in op bestaande emoties van cliënten dan een coach of jongerenwerker. Er is overigens ook een Algemene Beroepsvereniging voor Counseling, waar meer informatie te vinden is over counseling. Zoals eerder omschreven is het beroep counselor vrij en kan iedereen zich counselor noemen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een counselor werkzaam kan zijn

Als counselor zal je doorgaans als zelfstandig ondernemer werkzaam zijn, maar een counselor kan ook in dienst zijn van bedrijven of gemeentes. Bij gemeentes en semioverheid kan je dan denken aan jongerenwerkers of de verslavingszorg.

Competenties counselor

Als counselor is het belangrijk dat je communicatief goed onderlegd bent, omdat het daar feitelijk allemaal om draait. Het luisteren naar cliënten en bespreken van hun problemen is dan ook belangrijk als counselor. Maar ook een goed analytisch vermogen kan enorm helpen binnen dit beroep, om problemen te doorgronden of bespreekbaar te maken zonder dat er allemaal onbelangrijke bijzaken besproken worden. Andere woorden die van toepassing zullen zijn binnen het werk van een counselor zijn: coachen, motiveren en creativiteit. Daarnaast ben je als counselor natuurlijk een vertrouwenspersoon en ken je je eigen grenzen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als counselor

Het beroep counselor is nog lang niet bij iedereen even bekend, omdat het relatief gezien nog een nieuw beroep is. Het verkrijgen van werk in loondienst als counselor zal dan ook niet heel makkelijk zijn. De meeste professionele counselors werken als zelfstandig ondernemer en hebben vaak ook andere diensten die ze aanbieden, zoals coachen. Ook is het binnen dit beroep belangrijk welke opleidingen je precies hebt genoten, wat direct van invloed zal zijn op je carrière. Er zijn voor zover wij weten geen echte doorgroeimogelijkheden voor het beroep counselor. Wel is het natuurlijk prima mogelijk om je verder te specialiseren door het volgen van extra opleidingen of cursussen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris counselor

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je voor verschillende bedrijven, instellingen of overheden werkzaam kan zijn en ook de genoten opleidingen een belangrijke rol zullen spelen als het om arbeidsvoorwaarden gaat. Echter zullen de meeste counselors hun eigen arbeidsvoorwaarden bepalen, omdat wij er vanuit gaan dat de meeste counselors werkzaam zullen zijn als zelfstandig ondernemer. Ook het geven van een salarisindicatie is voor dit beroep lastig, omdat counseling op verschillende niveaus voor kan komen. Een counselor met een universitaire achtergrond zal doorgaans meer verdienen dan een laag opgeleide counselor. Zoals eerder omschreven is het beroep niet beschermd en mag iedereen zich counselor noemen.

Mijnzzp.nl