Mediatrainer

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een mediatrainer is een vakman of vakvrouw die ook gezien kan worden als communicatie expert. Als mediatrainer ben je verantwoordelijk voor het op een professionele manier trainen van mensen met betrekking tot hun communicatievorm naar de buitenwereld. Een mediatrainer is dus iemand die over veel kennis beschikt van communicatie en de mediabranche. De belangrijkste taak van een mediatrainer is het helpen van mensen bij hun communicatie. Een mediatrainer heeft over het algemeen te maken met mensen die nog niet over media-ervaring beschikken. Als mensen voor hun werkzaamheden regelmatig in de media komen is het belangrijk om een mediacursus te volgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een nieuwe woordvoerder van een bepaalde organisatie of aan een net aangestelde minister. Als publieke figuren nieuw zijn in hun functie kan het zeker raadzaam zijn om een mediatrainer in te huren. Het op de juiste manier omgaan met de media en pers is niet in alle gevallen heel makkelijk, waardoor het raadzaam kan zijn om een cursus te volgen. De meeste bedrijven en overheden maken gebruik van mediatrainers als het een belangrijke functie betreft, omdat het op de juiste manier overkomen op de media en de pers erg belangrijk kan zijn. Een mediatrainer traint mensen niet alleen op het fysiek overkomen maar juist ook in mondelinge communicatie.

Professionals binnen de mediasector, zoals journalisten en verslaggevers, hanteren bepaalde gesprekstechnieken waardoor onervaren mensen in sommige gevallen in valkuilen kunnen trappen die nadelig kunnen zijn. Een mediatrainer is juist weer gespecialiseerd in het aanleren van technieken om dit soort valkuilen te voorkomen. Een mediatrainer kan mensen dus ook interviewtechnieken aanleren. Tijdens verschillende cursussen geeft de mediatrainer advies en training aan de persoon, om zo beter over te komen tijdens publieke optredens. De mediatrainer geeft zeker niet alleen advies over communicatie, maar ook over houding en misschien ook wel kledingadvies om krachtiger over te komen in de media. Ook kan een mediatrainer helpen bij het opzetten van een slimme campagne om iemand op een goede manier onder de aandacht te brengen bij het publiek. Op welke manieren iemand precies bijgeschaafd moet worden is vaak erg afhankelijk van de persoon en zijn functie. Bij sommige functies, zoals in de politiek, is het geven van verkeerde antwoorden eigenlijk niet mogelijk en kan dit een belangrijk onderdeel zijn voor een training. Maar ook het antwoorden zonder pijnlijke stillemomenten is iets waar aan gewerkt kan worden.

Het goed overkomen van iemand in de media is tegenwoordig erg belangrijk, omdat er nogal eens lastige en kritische vragen gesteld kunnen worden door journalisten. Het daadkrachtig antwoorden en het niet in de problemen komen is dan belangrijk. Soms moet iemand sterk in zijn schoenen staan om zelfs niet te antwoorden als dat niet kan. Journalisten worden eigenlijk juist net andersom getraind, om juist wel antwoorden te ontlokken en zo nieuws te brengen. Het beroep mediatrainer komt steeds vaker voor, omdat organisaties het belang inzien van sterke en goede communicatie. Het zijn niet alleen de topfiguren binnen het bedrijfsleven en de overheid die gebruik maken van een mediatrainer. Denk bijvoorbeeld ook aan persvoorlichters die ook veel in de media komen. Als het om belangrijke mensen gaat zoals ministers kan een mediatrainer ook gezien worden als een spindoctor.

Wat is een mediatraining precies

Een mediatraining heeft over het algemeen betrekking op het uitvoeren van een rollenspel. Tijdens het rollenspel kan een mediatrainer gebruik maken van een nagebouwde studio, waarin de mediatrainer en de betreffende cursist een interview houden voor de camera. Na afloop van het interview kijken de mediatrainer en de cursist het interview terug om alle sterke en zwakke punten door te nemen. Mediacursussen zijn een effectieve manier om cursisten om te leren gaan met de media. Interviews kunnen soms lastig zijn voor mensen, omdat het geïnterviewd worden voor onverwachte situaties kan zorgen. Journalisten kunnen verschillende interviewtechnieken hanteren om bepaalde antwoorden te ontlokken. Denk bijvoorbeeld aan het steeds herhalen van gegeven antwoorden in vragende vorm door de interviewer om zo nog nog meer informatie los proberen te krijgen.

Hbo-opleiding Communicatie:

Opleidingen tot mediatrainer

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep mediatrainer. Wel zijn er enkele cursussen te vinden voor het beroep mediatrainer. Daarnaast is de Hbo-opleiding communicatie ook geschikt om te volgen. Tijdens de opleiding of cursus mediatrainer is er uitgebreid aandacht voor je verbale en non-verbale communicatie en communicatietechnieken. Ook zal er veel aandacht zijn voor de zogenaamde journalistieke valkuilen, zoals de 'wat als' vragen. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende mediatrainer.

Bedrijven waar een mediatrainer werkzaam kan zijn

Een mediatrainer kan voor diverse organisatie werkzaam zijn, maar over het algemeen hebben we het over een zelfstandig ondernemer die bijvoorbeeld ook een coach is in het dagelijks leven. Voor zover dat wij weten komt het beroep niet veel in loondienst voor.

Competenties mediatrainer

Als mediatrainer is het in de eerste plaats erg belangrijk dat je zelf voldoende ervaring hebt opgedaan en dat je weet wat eventuele valkuilen kunnen zijn voor je cliënten. Daarnaast moet je in staat zijn om cliënten te motiveren, zodat je ze op een goede manier kunt coachen in hun gesprekstechnieken en houding. Als mediatrainer is het belangrijk dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt. Omdat je in veel gevallen als zelfstandig ondernemer werkzaam zal zijn, moet je natuurlijk ook commercieel zijn en kunnen netwerken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als mediatrainer

Er is een groeiende vraag vanuit het bedrijfsleven, en ook vanuit de overheid, naar goede mediatrainers. Daarom zijn er ook steeds meer mediacursussen te vinden. Het is nog wel zo dat een mediatrainer niet snel volop werk zal krijgen, omdat daar de vraag nog te gering voor zal zijn, tenzij je zeer goed aangeschreven staat. Over het algemeen zal een mediatrainer ook andere werkzaamheden als coach of communicatieadviseur uitvoeren. De doorgroeimogelijkheden als mediatrainer moeten gezien worden in het bekend worden zodat er meer of grotere opdrachten te verkrijgen zijn. Denk hierbij aan het mogen trainen van invloedrijke mensen die regelmatig op televisie of andere media komen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris mediatrainer

Er zijn voor dit beroep geen arbeidsvoorwaarden aan te geven, omdat wij er vanuit gaan dat je werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer en dus zelf je arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Ook is het voor dit beroep niet bekend wat je precies zal verdienen, omdat dat geheel afhankelijk is van het aantal opdrachten en soort opdrachten. Daarnaast kan je één op één mediatrainingen geven of klassikaal. Zoals eerder omschreven zullen de meeste mediatrainers hun werkzaamheden combineren met andere diensten.

Mijnzzp.nl