Spindoctor

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een spindoctor is een gespecialiseerde coach, voorlichter of adviseur, die verantwoordelijk is voor het begeleiden van een invloedrijk persoon zoals een minister. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een spindoctor het beste omschrijven als het er voor zorgen dat een bepaald iemand positief in het nieuws komt en ook blijft. In de meeste gevallen zal een spindoctor betrokken zijn bij een politieke partij. De partijleider of lijsttrekker van de betreffende politieke partij krijgt dan extra ondersteuning van een spindoctor. Een spindoctor is meestal zelf ook een ervaringsdeskundige, die precies weet wat de belangrijke punten zijn om iemand positief neer te zetten in de media. Een echte spindoctor weet hoe de publieke opinie beïnvloed moet worden om een grotere doelgroep aan te spreken. Ook bij grote bedrijven met grote belangen kan een directeur extra ondersteuning krijgen van een spindoctor. In dit geval kan een spindoctor wel een andere benaming hebben, maar komen de werkzaamheden min of meer wel overeen. Het beroep spindoctor is aan te merken als een belangrijk beroep, omdat het voor nieuwe invloedrijke mensen soms lastig kan zijn om op zich op de juiste manier te positioneren in de media. Het is een spindoctor die beschikt over alle benodigde kennis om mogelijke valkuilen of ander soort fouten te voorkomen.  Hoe een spindoctor inhoudelijk precies te werk gaat kan verschillen per persoon, omdat dit verder persoonlijk is. In de meeste gevallen betreffen de werkzaamheden van een spindoctor maatwerk, omdat iedereen zo zijn of haar sterke en minder sterken punten heeft. Een spindoctor zal er alles aan doen om tot de juiste beeldvorming te komen.

De benaming spindoctor heeft betrekking op het eerste deel “spin”. Het woord spin betekent niks anders dan het geven van een positieve draai aan iets. Ook Nederlandse politici maken soms gebruik van een spindoctor. Een spindoctor is gespecialiseerd in het adviseren van politici, zodanig dat hij of zij op een positieve manier in het nieuws komt en ook blijft. Dit kan ook betekenen dat bij negatieve berichtgevingen de spindoctor de politicus adviseert om een positieve draai te geven aan het onderwerp, zodat de negativiteit vergeten zal worden. Beeldvorming is een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden van een spindoctor. Iemand hoeft niet perfect te zijn, want niemand is perfect. Het is wel de verantwoordelijkheid van de spindoctor om iemand zo perfect mogelijk over te laten komen. Dit kan bijvoorbeeld bereikt worden door de sterke karakterpunten van een politicus steeds opnieuw te benoemen en de mindere karakterpunten van een tegenstander te benoemen.

Een andere taak van een spindoctor lijkt op het manipuleren of verdraaien van feiten. Dit is ook een van de belangrijkste redenen dat spindoctors niet bij iedereen even geliefd zijn. Het verdraaien of manipuleren van feiten valt niet bij iedereen even goed omdat dit aangemerkt kan worden als misleiding. Misleiding is niks anders dan iemand bewust op het verkeerde been zetten. Denk hierbij aan een uitspraak als “ik kan nu niet toezeggen dat...”. Met andere woorden heeft de politicus niks toegezegd en kan op een later moment altijd roepen dat heb ik niet gezegd. Op deze manier worden sommige mensen op het verkeerde been gezet, omdat de indruk bestaat dat er een toezegging is gedaan door de politicus. Dit kan aangemerkt worden als een slimme manier om mensen op het verkeerde been te zetten, dan wel een slimme manier om iemand positief in het nieuws te krijgen.

Een andere vorm van beïnvloeding is het gebruiken van journalisten door het verspreiden van veel nieuws, op het moment dat een bepaalde onderzoeksjournalist bijvoorbeeld bezig is met het naar buiten brengen van negatief nieuws. Door het uitbrengen van veel nieuwsberichten hoopt men dat het negatieve bericht minder aandacht krijgt.

Spindoctors en mannetjesmakers:

Opleidingen tot spindoctor

Er bestaan geen opleidingen voor het beroep spindoctor. Een spindoctor is meestal een zeer ervaren persoon, die gevraagd zal worden om zijn unieke talenten. De meest voor de hand liggende opleidingen zijn de Hbo-opleiding Communicatie of de universitaire studie politicologie. Zie voor meer informatie ook het beroep politicoloog. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een spindoctor werkzaam kan zijn

Een spindoctor werkt niet voor bedrijven maar voor een politieke partij. Het beroep spindoctor kan voorkomen binnen het bedrijfsleven, maar dan wel onder een andere benaming zoals mediatrainer.

Competenties spindoctor

Een goede spindoctor is een mediastrateeg die weet hoe de media bespeeld kan worden. Binnen het beroep spindoctor speelt communicatie en beeldvorming een zeer grote rol. Daarnaast moet een spindoctor een netwerker zijn die mensen weet te verbinden, zodat zijn doel bereikt zal worden. Algemene coaching eigenschappen als spindoctor zijn ook belangrijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als spindoctor

Binnen het beroep spindoctor kunnen we niet echt spreken van een arbeidsmarktperspectief, omdat het beroep spindoctor niet gezien kan worden als een regulier beroep. Een spindoctor is een ervaringsdeskundige die de juiste mensen kent, en daardoor in aanmerking zal komen voor de functie spindoctor. De doorgroeimogelijkheden als spindoctor kunnen gezien worden als het mogen begeleiden van steeds belangrijkere invloedrijke mensen, zoals een minister.

Arbeidsvoorwaarden en salaris spindoctor

Er zijn geen voorbeelden te geven van de arbeidsvoorwaarden, omdat het geen reguliere baan betreft. Ook is het niet mogelijk om voor dit beroep een salarisindicatie te geven.

Mijnzzp.nl