Onderzoeksjournalist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een onderzoeksjournalist is gespecialiseerd in onderzoeksjournalistiek. Onderzoeksjournalistiek is een gespecialiseerde vorm van de journalistiek die verder gaat dan reguliere journalistiek. Omdat de werkzaamheden van een onderzoeksjournalist verder gaan dan die van een reguliere journalist noemt men onderzoeksjournalistiek ook wel onderzoeks- of researchjournalistiek. Een onderzoeksjournalist kan maanden bezig zijn met research voordat een hij of zij een compleet en nieuwswaardig nieuwsbericht heeft. Een onderzoeksjournalist zoekt dan ook naar belangrijke feiten en/of cijfers achter nieuwsonderwerpen of andere onderwerpen, die mogelijk een grote impact kunnen hebben. Het beroep onderzoeksjournalist kan niet zomaar vergeleken worden met het beroep journalist, omdat een onderzoeksjournalist een andere werkmethode hanteert dan een journalist. Dit verschil zit voornamelijk in het speurwerk dat de onderzoeksjournalist moet uitvoeren. Een onderzoeksjournalist zal over het algemeen veel tijd besteden aan het controleren en analyseren van informatie en/of cijfers. Het beroep onderzoeksjournalist komt niet voor binnen alle mediabedrijven, omdat het over het algemeen alleen de grotere mediabedrijven zijn die gebruik maken van onderzoeksjournalisten. Denk hierbij aan landelijke dagbladen of aan landelijke televisieomroepen. Het beroep onderzoeksjournalist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een onderzoeksjournalist ook weer gespecialiseerd kan zijn in bepaalde onderwerpen.

Een onderzoeksjournalist houdt zich bezig met achtergronden en onthullingen die meestal niet op een andere manier aan het licht komen. Het is dus de onderzoeksjournalist die dit mogelijk maakt samen met de nieuwsredactie. Het openbaar maken van gegevens staat hierbinnen centraal. Over het algemeen zal een onderzoeksjournalist zich bezighouden met de grote zaken die veel mensen raken of op een andere manier interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan corruptiezaken, belastingenzaken, misdaadcijfers of aan klokkenluiders zaken. Daarnaast bestaan er tegenwoordig diverse soorten televisieprogramma's die misstanden aan het licht brengen. Deze onderwerpen hoeven niet meteen een grote impact te hebben in het algemeen maar kunnen wel interessant zijn voor mensen.

Eén van de belangrijkste kenmerken van onderzoeksjournalistiek is dat het gaat om informatie die niet zomaar voor het oprapen ligt. Dit betekent dat een onderzoeksjournalist langdurig en uitgebreid onderzoek zal moeten uitvoeren om de relevante informatie te vinden en te controleren. Een onderzoeksjournalist noemt men ook wel eens een researchjournalist, omdat hij of zij veel research zal moeten uitvoeren.

Verschil journalist en onderzoeksjournalist

Een reguliere journalist houdt zich bezig met algemene dagelijkse journalistiek, zoals met korte nieuwsberichten die nieuwswaardig zijn, zonder zelf diepgravend onderzoek uit te voeren. Een onderzoeksjournalist daarentegen zal wel diepgravend onderzoek uitvoeren en alle bronnen en informatie kritisch onderzoeken. Hoe diepgravend een onderzoeksjournalist precies te werk zal gaan kan per onderwerp verschillen. Als onderzoeksjournalist kan je maanden werken aan één nieuwsonderwerp.

Beroep onderzoeksjournalist:

Opleidingen tot onderzoeksjournalist

De meest gerichte opleiding tot onderzoeksjournalist is de Hbo-opleiding journalistiek van ongeveer vier jaar. Ook een universitaire studie als onderzoeksjournalist behoort tot de mogelijkheden, zoals de studie communicatiewetenschappen. Tijdens de studie communicatiewetenschappen leer je onder andere communicatieprocessen onderzoeken en analyseren. Daarnaast worden er diverse externe opleidingen aangeboden gericht op onderzoeksjournalistiek voor ervaren journalisten. Zie voor meer informatie ook de website Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een onderzoeksjournalist werkzaam kan zijn

Een onderzoeksjournalist is over het algemeen werkzaam voor de grotere nieuwsredacties, zoals landelijke dagbladuitgevers of televisieomroepen. Ook de grote nieuwswebsites kunnen onderzoeksjournalisten in dienst hebben. Een onderzoeksjournalist kan ook werkzaam zijn als freelancer en werken voor verschillende opdrachtgevers. De bekende onderzoeksjournalisten kunnen daarnaast een dubbele functie hebben als presentator voor een televisieprogramma.

Competenties onderzoeksjournalist

Als onderzoeksjournalist is de belangrijkste competentie je kritische houding. Daarnaast is het belangrijk dat je zelfstandig in staat bent om diepgaand onderzoek uit te voeren. In het kort kunnen we stellen dat het beroep onderzoeksjournalist neerkomt op goede communicatieve vaardigheden. Dit betekent ook het kunnen bedenken en stellen van de juiste vragen aan de juiste mensen. Andere belangrijke woorden zijn analytisch vermogen, integriteit, doorzettingsvermogen, onafhankelijkheid en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als onderzoeksjournalist

Het arbeidsmarktperspectief als onderzoeksjournalist is over het algemeen goed te noemen, als je beschikt over de juiste opleidingen en werkervaring. Werkervaring speelt binnen dit beroep een grote rol en niet iedereen kan zomaar onderzoeksjournalist worden. Als onderzoeksjournalist heb je over het algemeen een grote verantwoordelijkheid, mede doordat echte onderzoeksjournalistiek veel geld en tijd zal kosten. De doorgroeimogelijkheden moeten gezien worden in het verkrijgen van meer verantwoordelijkheden, zoals het mogen onderzoeken van grote mogelijke nieuwsfeiten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris onderzoeksjournalist

De arbeidsvoorwaarden van een onderzoeksjournalist zijn niet zomaar aan te geven, omdat je voor verschillende soorten bedrijven werkzaam kan zijn. Het salaris van een onderzoeksjournalist kan nogal verschillen per branche of bekendheid van de onderzoeksjournalist. Maar over het algemeen zal een onderzoeksjournalist een salaris verdienen tussen de 2000 en 4500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Wel is het zo dat bekende onderzoeksjournalisten met een goede naam meer kunnen verdienen. Wat een freelance onderzoeksjournalist precies zal verdienen is lastig aan te geven, omdat dat geheel van zijn opdrachten en het geleverde werk af zal hangen.

Mijnzzp.nl