Onderzoeksjournalist

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Onderzoeksjournalist?

Een onderzoeksjournalist is een journalist die zich gespecialiseerd heeft in onderzoeksjournalistiek. Onderzoeksjournalistiek is een gespecialiseerde vorm van de journalistiek, dat verder gaat dan gebruikelijke journalistiek. Omdat de werkzaamheden van een onderzoeksjournalist verder gaan dan die van een gebruikelijke journalist noemt men onderzoeksjournalistiek ook wel onderzoeks- of researchjournalistiek. Een onderzoeksjournalist kan maanden bezig zijn met research voordat hij of zij een compleet en nieuwswaardig nieuwsbericht heeft. Een onderzoeksjournalist zoekt dan ook naar belangrijke feiten en cijfers achter nieuwsonderwerpen of andere onderwerpen, die mogelijk een grote impact kunnen hebben. Het beroep onderzoeksjournalist kan niet zomaar vergeleken worden met het beroep journalist, omdat een onderzoeksjournalist een andere werkmethode hanteert dan een journalist. Dit verschil zit voornamelijk in het speurwerk dat de onderzoeksjournalist moet uitvoeren. Een onderzoeksjournalist zal over het algemeen veel tijd besteden aan het controleren en analyseren van informatie of cijfers. Het beroep onderzoeksjournalist komt niet voor binnen alle mediabedrijven, omdat het over het algemeen alleen de grotere mediabedrijven zijn die gebruikmaken van onderzoeksjournalisten. Denk hierbij aan landelijke dagbladen of aan landelijke televisieomroepen. Het beroep onderzoeksjournalist moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat een onderzoeksjournalist ook gespecialiseerd kan zijn in bepaalde onderwerpen. Als onderzoeksjournalist ben je in het kort omschreven verantwoordelijk voor diepgravend onderzoek naar nieuwsfeiten, die op een andere manier niet zomaar boven water te halen zijn. Dit betreft meestal onderzoeken naar grote zaken, zoals mogelijke corruptieschandalen, misdaden of wanbeleid door bestuurders. Een belangrijk punt binnen onderzoeksjournalistiek is het verifiëren van gegevens, zodat er een correcte weergave van feiten gegeven kan worden.

Lees verder...

Salaris en tarief van een Onderzoeksjournalist

Wat is het salaris en tarief van een Onderzoeksjournalist? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Onderzoeksjournalist in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Onderzoeksjournalist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Onderzoeksjournalist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl