Detective

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een detective is een particuliere onderzoeker die door particulieren, bedrijven en overheden ingeschakeld kan worden voor uiteenlopende soorten onderzoeken. Als detective kan je te maken krijgen met verschillende soorten opdrachten, afhankelijk van de opdrachtgever. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opsporen van vermiste personen, aan het bespioneren van mensen en aan vermogensonderzoeken zoals onderzoek naar verzekeringsfraude, uitkeringsfraude of verduisteringszaken. Een andere benaming voor een detective is ook wel privédetective. Binnen Nederland zijn er redelijk veel detectives werkzaam, die te maken kunnen krijgen met verschillende soorten opdrachten. In veel gevallen gaat het om onderzoeken die niet standaard door de politie uitgevoerd worden, omdat er bijvoorbeeld te weinig bewijs is of omdat de onderzoeken niks met het algemeen veiligheidsbelang te maken hebben. Het kan wel zo zijn dat de politie op een later moment ingeschakeld wordt, als er door de detective voldoende aanknopingspunten of bewijzen gevonden zijn.

Bij het beroep detective denkt men al snel aan spanende actie, zoals het bespieden van overspelige echtgenotes en het wild achtervolgen van boeven. Toch is dit zeker niet het dagelijkse bestaan van een detective. Er zijn veel detective die ingeschakeld worden voor de meer normale zaken, zoals het opsporen van een persoon of om een fraude aan het licht te brengen. Wie zelf een detective wil worden kan een cursus volgen. Tijdens deze cursus leert men verschillende belangrijke onderdelen van het vak, zoals de wet, het optreden als detective, opsporingsleer en observatie als detective.

Wanneer detective in schakelen

De politie heeft lang niet overal tijd voor en mensen of bedrijven kunnen er dan voor kiezen om een detective in te schakelen. Een bedrijf kan een vermoeden hebben dat iemand steelt, of zich ziek gemeld heeft zonder dat dit zo is. Voor dit soort zaken is prima een detective in te schakelen om het benodigde bewijs boven tafel te krijgen. Een detective heeft zo zijn manieren om mensen te bespioneren, zoals het nemen van foto´s of het plaatsen van verborgen camera´s in een ruimte.

Een groot voordeel van camera´s is dat de beelden kunnen worden opgenomen en dat de beelden dus achteraf terug te bekijken zijn. Op deze manier hoeft er niet te veel mankracht ingezet te worden, wat natuurlijk weer in de kosten scheelt.

Het betrappen van iemand de fraudeert kan soms een langere periode in beslag nemen. Regelmatig overleggen met de opdrachtgever is dan ook vaak nodig. Soms kan het ook nodig zijn om meer bewijs te verzamelen en zo de zaak sterker te maken. Wanneer er voldoende bewijs is kan de opdrachtgever de verdachte rechtstreeks benaderen, of met de bewijsstukken een rechtszaak aanspannen. Om bepaald bewijs te mogen gebruiken is het belangrijk dat een rechter het bewijs zal accepteren. Een detective weet wat wel en niet kan tijdens het observeren.

Diefstal op de werkvloer

Diefstal door personeel op het werk komt veel voor, en zelfs vaker dan winkeldiefstal door bezoekers. De diefstal hoeft niet alleen uit goederen te bestaan, maar kan ook bestaan uit diefstal van bedrijfsinformatie. De bedrijfsinformatie kan voor andere bedrijven veel geld waard zijn, zoals bijvoorbeeld een aanbesteding van een grote opdracht. Door de gestolen informatie kan het bedrijf een klus net iets scherper aanbieden als de ander. De financiële gevolgen van de diefstal kunnen voor het bedrijf zeer groot zijn.

Maar ook bij inbraken waar veel of waardevolle spullen gestolen zijn, kan een detective ingeschakeld worden door de eigenaar of bijvoorbeeld een verzekeringsmaatschappij om uit te zoeken wie de daders zijn. Vooral bij zaken waar de financiële gevolgen groot zijn kan een detective de kansen te vergroten. Ook bij een vermoeden van brandstichting om de verzekering op te lichten is een stap naar een detectivebureau vaak snel gemaakt. Het detectivebureau kan dan op haar manier een onderzoek instellen en mensen benaderen die mogelijk dingen weten, om  zo de zaak op te lossen. Vooral bij zaken die veel de aandacht trekken is er bijna altijd wel iemand die zijn mond niet kan houden.

Recherchebureau onderzoek naar fraude:

Opleidingen tot detective

Er bestaan geen reguliere landelijke opleidingsmogelijkheden voor het beroep detective op scholen. Wel zijn er cursussen en opleidingsmogelijkheden bij particuliere onderwijsinstellingen voor het beroep detective. Dit is de opleiding particulier onderzoeker detective, die doorgaans één jaar in beslag zal nemen. Om deel te kunnen nemen aan de opleiding zijn er eisen qua vooropleidingen. Wel kan carrière of ervaringen in de beveiliging helpen als het gaat om vooropleidingen. Wie een opleiding tot detective wil volgen doet er wel verstandig aan om te bekijken wat je nu precies kan met de opleiding na je studie. Het is belangrijk dat de vakopleiding afgestemd is op de exameneisen van de Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties (SVPB). Als detective heb je geen opsporingsbevoegdheden, zoals de politie die wel heeft. Tijdens de cursus is er onder meer aandacht voor de basiskennis, wettelijke kaders en onderzoekmethodes.

Bedrijven waar een detective werkzaam kan zijn

Als detective kan je werken bij een detectivebureau, groot bedrijf met een juridische afdeling, of werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. Onder de detective zijn veel zelfstandig ondernemers te vinden. Er is wel een wezenlijk verschil tussen een detective of bedrijfsrecherchebureau. Een detective werkt doorgaans voor particulieren en een bedrijfsrecherchebureau werkt vaak voor de zakelijke markt.

Competenties detective

Als detective zijn je belangrijkste competenties integriteit en onafhankelijkheid. Daarnaast ben je natuurlijk een speurneus en beschik je over de vaardigheden om een onderzoek te leiden. Communicatieve vaardigheden zijn dan ook erg belangrijk als detective. Maar ook flexibiliteit en creativiteit spelen een belangrijke rol.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als detective

Als detective zijn je kansen op werk in loondienst doorgaans beperkt. Er zijn wel veel bedrijven op dit gebied actief maar dat zijn hoofdzakelijk kleine detectivebureaus, die doorgaans niet snel personeel zullen aannemen. Er zijn wel grote bedrijven die personeel in dienst hebben en ook nog aan willen nemen, maar die kunnen qua opleidingen en ervaring hoge eisen stellen. De meeste detectives starten dan ook als zelfstandig ondernemer. Er is nog steeds een groeiende vraag naar detectivebureaus vanuit de maatschappij. Het doorgroeien als detective moet gezien worden in het starten van je eigen bedrijf of extra opleidingen te volgen om je arbeidskansen te vergroten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris detective

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep detective, omdat de verschillen te groot zijn qua bedrijfssoorten en omdat de meeste detectives als zelfstandig ondernemer werken en dus hun eigen arbeidsvoorwaarden zullen bepalen. Een detective in loondienst zal doorgaans tussen de 2000 tot 3500 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Er zijn wel grote verschillen mogelijk in dit beroep, omdat een laag opgeleide detective meestal stukken minder zal verdienen dan een hoogopgeleide detective, zoals wanneer het gaat om een oud rechercheur van de politie. Als zelfstandig ondernemer is er geen salarisindicatie te geven voor het beroep detective omdat de inkomsten geheel afhankelijk zullen zijn van het aantal en het soort opdrachten die je weet te vergaren.

Mijnzzp.nl