Algemene informatie over de beveiligingsbranche
De particuliere beveiligingsbranche is een snelgroeiende markt met momenteel circa 32.500 werknemers. Het grootste deel van de beveiligers is man (ongeveer 25.500), terwijl er circa 7.000 vrouwen werkzaam zijn. In de uitvoerende functies werken vooral jongere mensen. Nederland telt ongeveer 10.000 beveiligingsbedrijven, samen goed voor een jaaromzet van zo'n 1,5 miljard euro. De meeste bedrijven zijn kleinschalig met één tot vijf medewerkers, al zijn er ook grotere spelers actief. Belangrijke trends binnen de branche zijn specialisaties in onder andere ICT-beveiliging en andere technologische innovaties.
Carrièremogelijkheden binnen de beveiligingsbranche
Wie over de juiste opleiding en vaardigheden beschikt, kan binnen de beveiligingsbranche een solide carrière opbouwen. De vraag naar beveiligers blijft toenemen en er komen steeds meer specialisaties bij. Meestal is een mbo-diploma Beveiliger voldoende om aan de slag te gaan. Verdere doorgroei hangt sterk af van persoonlijke inzet en competenties. Ook het aantal zzp'ers in de beveiliging neemt snel toe; het aanbod aan zzp-vacatures groeit gestaag via diverse platforms.
Opleidingen en cursussen beveiligingsbranche
Opleiding en bijscholing zijn belangrijk binnen de beveiligingsbranche. Het keurmerk beveiliging speelt hierin een belangrijke rol, omdat het professionaliteit en betrouwbaarheid uitstraalt, voor zowel beveiligers als werkgevers. Er zijn uiteenlopende opleidingen en cursussen beschikbaar voor starters en gevorderden. Bijscholing is essentieel, ook voor zzp’ers. In de praktijk wordt gebruikgemaakt van verschillende kleuren beveiligingspassen, die aangeven welke bevoegdheden een beveiliger heeft. Deze pas is ook noodzakelijk om zich te kunnen legitimeren.
Brancheverenigingen en belangenbehartigers binnen de beveiligingsbranche
- APEG (België)
- Beveiligingsbranche
- Nederlandse Veiligheidsbranche
- Ondernemersplein
- Vereniging Europese Beveiligingsbedrijven (VEB)
Starten als zelfstandig ondernemer binnen de beveiligingsbranche
Er zijn steeds meer zzp'ers actief in de beveiligingsbranche. Voor wie als zelfstandige wil starten, is het verstandig om eerst informatie in te winnen bij ervaren collega’s en instanties zoals de Kamer van Koophandel. Het verkrijgen van opdrachten als zzp’er verloopt vaak via samenwerking met grotere beveiligingsbedrijven. Zoals eerder benoemd, groeit de doelgroep van zzp’ers in de beveiliging snel. Zie voor het berekenen van je salaris of uurtarief onze speciale pagina met handige rekenhulp.
Verzekeren als zzp'er
Voor zzp’ers is het belangrijk om zich te beschermen tegen onverwachte risico’s. Verzekeringen spelen hierbij een grote rol. Zo dekt een AVB schade aan derden tijdens je werk. Een AOV is aan te raden om bij ziekte of een ongeluk inkomensverlies te voorkomen. Afhankelijk van je beroep kan een BAV zelfs verplicht zijn. Breng de risico’s binnen jouw branche goed in beeld. Sluit de juiste zzp-verzekeringen af om problemen te voorkomen.
Informatie over de beveiligingsbranche op Mijnzzp.nl
De beveiligingsbranche is een van de meest bezochte sectoren op Mijnzzp.nl. Dagelijks raadplegen veel bezoekers de site voor informatie of het zoeken naar bedrijven. Momenteel zijn er 22 beroepen binnen de branche uitgebreid omschreven, voorzien van één of twee filmpjes. Elk beroep bevat vaste onderdelen zoals opleidingsmogelijkheden, werkplekken, competenties, arbeidsmarktperspectief en arbeidsvoorwaarden. Populaire functies zijn onder andere: hondengeleider, brandwacht, objectbeveiliger, detective en winkelsurveillant.
Alle ondernemers hebben op Mijnzzp.nl de mogelijkheid om gratis een eigen bedrijfsprofiel aan te maken. Door de juiste beroepen aan je zzp-profiel toe te voegen, kunnen andere ondernemers en potentiële opdrachtgevers je eenvoudig vinden. Het aanmaken van een bedrijfspagina voor zzp’ers om reclame te maken voor je eigen bedrijf is en blijft gratis. Daarbij maakt het niet uit of het om een eenmanszaak gaat of bijvoorbeeld een mkb-bedrijf.
Mijnzzp.nl