Brandwacht

Overzichtspagina

Team Mijnzzp

Wat doet een Brandwacht?

Een brandwacht is verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met preventiewerkzaamheden en risicobeperking, zoals het toezien op de algemene veiligheid met betrekking tot de werkomgeving en het toezien op de naleving van veiligheidseisen, zodat er geen ongelukken kunnen gebeuren. Als brandwacht ben je dus een toezichthouder met betrekking tot de naleving van regels. Daarnaast kan een brandwacht preventief ingezet worden om mogelijke branden te voorkomen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beheren van lege gebouwen, zodat er geen brand gesticht kan worden. Binnen het bedrijfsleven komt het beroep brandwacht het meest voor op grote bedrijfsterreinen, die voorzien kunnen zijn van installaties die potentieel gevaarlijk kunnen zijn. Dit betreft meestal de chemiesector, waarbinnen complexe installaties aanwezig zijn. Als brandwacht controleer je aanwezige werknemers op de juiste papieren en vergunningen en controleer je of werknemers volgens de juiste veiligheidsprotocollen werken, zodat er geen ongelukken of branden kunnen ontstaan. Daarnaast kan een brandwacht verantwoordelijk zijn voor het uitvoeren van gasmetingen of andere metingen met betrekking tot de algemene veiligheid. Het beroep brandwacht komt tegenwoordig dus op verschillende manieren voor. Een brandwacht kan in sommige gevallen ook aangemerkt worden als beveiligingsmedewerker, die objecten zal controleren om branden te voorkomen. Dit noemt men ook wel het lopen van brandronde. Het lopen van brandronde zal in veel gevallen gecombineerd worden met de sluitingsronde. De inhoudelijke werkzaamheden van een brandwacht kunnen verschillen per opdrachtgever, omdat het beroep brandwacht op verschillende manieren voorkomt. Oorspronkelijk kwam het beroep brandwacht voornamelijk voor binnen de industrie. Een brandwacht binnen de industrie kan aangemerkt worden als handhaver. Dit is het geval, omdat werknemers alleen werkzaam mogen zijn volgens de juiste regels.

Lees verder...

Bedrijven met het beroep Brandwacht

Kaart wordt opgehaald

Bezoek het overzicht van bedrijven...

Opleiding tot Brandwacht

Welke opleiding is nodig om Brandwacht te worden? Op welk niveau en bij welke school of universiteit word je opgeleid tot Brandwacht? Op Mijnzzp.nl vind je bij alle beroepen informatie over opleidingen.

Opleiding informatie...

Salaris en tarief van een Brandwacht

Wat is het salaris en tarief van een Brandwacht? Op Mijnzzp.nl houden we bij alle beroepen salaris en tarief informatie bij. Daarmee kan je ook voorbeeldberekeningen bruto-netto maken. Deze geven een indicatie van hoeveel je nette overhoudt als Brandwacht in loondienst of als zzp-er.

Salaris en tarief...

Boekhoudprogramma vergelijken Brandwacht

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Brandwacht bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.


Mijnzzp.nl