Opleiding tot Brandwacht

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauCursus & Opleiding Mbo-niveau
VervolgopleidingBedrijfshulpverlener (BHV)
VervolgopleidingPreventiemedewerker
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Opleiding brandwacht

Er bestaan verschillende opleidingen voor het beroep brandwacht, maar de enige echte opleiding tot brandwacht is voorbehouden aan de brandweer. Officieel gezien is de functie brandwacht de basisopleiding van de brandweer. Maar tegenwoordig komt het steeds meer voor dat beveiligers ook ingezet worden als brandwacht, als ze bijvoorbeeld lege gebouwen moeten bewaken of bij grote industriecomplexen waar gewerkt wordt met gevaarlijke goederen. Ook bij werkzaamheden op industrietreinen kan een brandwacht ingezet worden wanneer er bijvoorbeeld laswerkzaamheden uitgevoerd worden of andere werkzaamheden. Bij grote bedrijfscomplexen, die met gevaarlijke goederen werken, kennen wij ook de zogenaamde bedrijfsbrandweer. De opleiding brandwacht is ook te volgen voor mensen en organisaties buiten de brandweer. De cursus brandwacht bestaat uit verschillende modules, namelijk repressie, levensreddende handelingen en de module persoonlijke bescherming. Alle modules worden afgerond met een theorie-examen en praktijkexamen. Wanneer alle modules behaald zijn krijgt de cursist het diploma brandwacht.

Opleidingsduur en niveau brandwacht

De opleiding brandwacht bestaat uit verschillende onderdelen en zal in het totaal ongeveer 140 uur in beslag nemen.

Vervolgopleidingen brandwacht

Er bestaan voor het bedrijfsleven geen echte vervolgopleidingen na het behalen van het diploma brandwacht. Wel zijn er voldoende vervolgcursussen denkbaar, zoals de cursus preventiemedewerker of de cursus bedrijfshulpverlener.

Vooropleiding brandwacht

Er bestaan geen bijzondere eisen qua vooropleidingen, omdat de meeste mensen door hun werkgever aangemeld zullen worden voor de cursus brandwacht en feitelijk een ander beroep uitoefenen.

Mijnzzp.nl