Camerabewakingsspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een camerabewakingsspecialist is gespecialiseerd in beveiligingscamera's en cameratechnieken met betrekking tot de beveiliging van goederen en/of mensen. Een goed beveiligingssysteem kan voor een belangrijk deel bijdragen aan de beveiligingsmaatregelen die genomen worden door bedrijven, overheden en particulieren. Door het toepassen van een goed camerasysteem kan ongewenst bezoek buiten gehouden worden of worden bijvoorbeeld diefstallen en overvallen voorkomen. Bij het toepassen van beveiligingscamera's is goed advies belangrijk, omdat de kwaliteit van de gemaakte beelden in veel gevallen een belangrijke rol spelen als mogelijk bewijs. Daarnaast kan er sprake zijn van specifieke eisen met betrekking tot wet- en regelgeving als het gaat om camerabewaking. Een camerabewakingsspecialist kan dan ook gezien worden als een belangrijke adviseur over camerabewaking. Een camerabewakingsspecialist is dus meestal een allround beveiligingsadviseur die niet alleen beveiligingssystemen zal verkopen. Cameratoezicht is een ruim begrip dat kan het beste omschreven kan worden als het houden van toezicht op gebouwen, gebieden en mensen. Omdat cameratoezicht betrekking kan hebben op verschillende soorten beveiligingswerkzaamheden is maatwerk in veel gevallen belangrijk bij beveiligingscamera's. Het is de camerabewakingsspecialist die beschikt over alle kennis met betrekking tot de beste camerabeveiligingssystemen. Camerasystemen kunnen simpele systemen zijn, maar juist ook zeer complexe systemen, als het grote camerasystemen betreft. Het beroep camerabewakingsspecialist moet verder wel vrij algemeen gezien worden, omdat dit betrekking kan hebben op verschillende vaklieden. Een camerabewakingsspecialist kan ook een winkelier zijn die verschillende beveiligingscamera's en systemen verkoopt. In de meeste gevallen zal een camerabewakingsspecialist ook beschikken over monteurs, die de camera's kunnen installeren.

Een camerabewakingsspecialist zal in de meeste gevallen aangemerkt moeten worden als beveiligingsadviseur en/of showroomverkoper op het gebied van beveiligingscamera's. Vandaag de dag hebben de meeste bedrijven wel op een of andere manier beveiliging in hun bedrijf aangebracht, zoals beveiligingscamera's. De meeste verzekeraars eisen dit ook om je als ondernemer te kunnen verzekeren. Een goed alarmsysteem is tegenwoordig ook aangesloten op een meldkamer, zodat er bij onraad direct actie ondernomen kan worden. Het toepassen van een goed camerasysteem is over het algemeen alleen mogelijk na goed advies. Er bestaan veel verschillende camerasystemen, die over het algemeen alleen goed kunnen werken als de camerasystemen op de juiste manier toegepast en geïnstalleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan camera's die specifiek overdag moeten filmen of aan camera's die juist in de avond en nacht moeten filmen. Om de beste beeldkwaliteit te kunnen krijgen is het belangrijk om de juiste camera's te kiezen die specifiek geschikt zijn voor de specifieke werkzaamheden. Goede camerabeelden kunnen heel belangrijk zijn met betrekking tot bewijs om criminelen te kunnen vervolgen. Daarnaast is het belangrijk dat de opgenomen camerabeelden voldoen aan wet- en regelgeving, omdat de beelden anders misschien niet gebruikt mogen worden tijdens een rechtszaak.

Beveiligingscamera's installeren

Over het algemeen zal een camerabewakingsspecialist ook beschikken over gespecialiseerde beveiligingsmonteurs, die de beveiligingscamera's kunnen installeren voor de opdrachtgever. Het installeren van camera's is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste beveiligingscamera's, omdat beveiligingscamera's over het algemeen gekoppeld moeten worden aan een alarmsysteem en meldkamer. Daarnaast is het bepalen van de juiste camerapositie in veel gevallen belangrijk om de beste camerabeelden te kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan winkels, waarbij het belangrijk is dat winkelbezoekers goed in beeld komen zodat mogelijke dieven of criminelen haarscherp opgenomen worden. Het komt redelijk vaak voor dat beveiligingscamera's geen goede beelden opnemen omdat ze op de verkeerde manier opgehangen zijn.

Toepassing beveiligingscamera's

Beveiligingscamera's worden om verschillende redenen toegepast en niet alleen om opnames te maken van mogelijke criminelen. Denk bijvoorbeeld ook aan cameratoezicht zoals dat gebruikt worden door handhavers, de politie en verkeersdiensten. Cameratoezicht is niet specifiek gericht op het opsporen van criminelen, omdat cameratoezicht ook kan dienen voor het monitoren van bezoekersstromen op drukke locaties of bijvoorbeeld gericht kan zijn op het monitoren van verkeersstromen. Dit soort camerasystemen is zeer complex en kan niet zomaar vergeleken worden met gewone camerasystemen. Het monitoren van bezoekersstromen heeft meestal betrekking op grote feesten, waarop veel bezoekers afkomen. In dat geval is er meestal sprake van een officier van dienst, die vanuit een speciale camerawagen alle hulpverleners zal aansturen. Deze speciale camerawagens staan in verbinding met diverse tijdelijke camera's, waardoor hulpverleners heel gericht kunnen werken.

Informatiefilm over veiligheidsnetwerken:

Opleidingen tot camerabewakingsspecialist

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep camerabewakingsspecialist. De opleiding die het beste past om als camerabewakingsspecialist in de beveiliging te kunnen werken is de Mbo-opleiding elektricien of de Mbo-opleiding coördinator beveiliging. Een camerabewakingsspecialist is dan ook iemand die veiligheidsnetwerken installeert op locatie. De werkzaamheden kunnen in combinatie gezien worden met de functie beveiligingsadviseur, maar dit is niet per se noodzakelijk omdat een adviseur meestal alleen adviseert en de daadwerkelijke werkzaamheden door andere specialisten binnen het bedrijf uitgevoerd worden. Voor dit beroep is veel kennis nodig, omdat je naast het werken met de camerasystemen ook verstand zal moeten hebben van IT zodat je systemen op afstand te bekijken en te bedienen zijn. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen.

Bedrijven waar een camerabewakingsspecialist werkzaam kan zijn

Een camerabewakingsspecialist kan voor verschillende bedrijven werkzaam zijn, zoals een beveiligingsbedrijf of beveiligingsadviesbureau. Daarnaast is het denkbaar dat een camerabewakingsspecialist aangemerkt kan worden als ondernemer of middenstander. Zoals eerder omschreven kan een camerabewakingsspecialist op verschillende manieren werkzaam zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan webshophouders die online beveiligingscamera's verkopen. Het is ook denkbaar dat een camerabewakingsspecialist verantwoordelijk is voor het installeren van camerasystemen.

Competenties camerabewakingsspecialist

De belangrijkste competentie van een camerabewakingsspecialist is de vakinhoudelijke kennis van camerasystemen en alle bijkomende diensten. Als camerabewakingsspecialist ben je over het algemeen een belangrijke adviseur voor opdrachtgevers met betrekking tot het beste camerabewakingssysteem. De advieswerkzaamheden van een camerabewakingsspecialist gaan over het algemeen verder dan alleen het aanbieden van het beste camerabewakingssysteem, omdat een camerabewakingsspecialist ook verantwoordelijk kan zijn voor het installeren van het systeem. In dat geval moet een camerabewakingsspecialist ook aangemerkt kunnen worden als allround monteur en technicus. In het algemeenheid kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn vakkennis, klantvriendelijkheid, productkennis, overleggen, plannen en commercieel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als camerabewakingsspecialist

Het arbeidsmarktperspectief van een camerabewakingsspecialist is niet zomaar aan te geven, omdat een camerabewakingsspecialist op verschillende manieren werkzaam kan zijn. Over het algemeen zal een camerabewakingsspecialist geen moeten hebben met het verkrijgen van werk als we spreken van een allround beveiligingsmedewerker. Als ondernemer zal je zelf het arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. De doorgroeimogelijkheden van een camerabewakingsspecialist kunnen gezien worden in de functie beveiligingsadviseur. Een beveiligingsadviseur is op een bredere manier werkzaam met betrekking tot het geven van beveiligingsadviezen. Daarnaast kan het starten van een eigen beveiligingsbedrijf gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris camerabewakingsspecialist

Als camerabewakingsspecialist in loondienst van een beveiligingsbedrijf verdien je doorgaans tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van je leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer kan je doorgaans meer verdienen, maar zijn je inkomsten sterk afhankelijk van het aantal opdrachten dat je binnen kan halen. Het overleven als kleine zelfstandige zal doorgaans niet makkelijk zijn, omdat de meeste bedrijven liever met de grote erkende bedrijven zaken doen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Camerabewakingsspecialist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Camerabewakingsspecialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl