Camerabewakingsspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een camerabewakingsspecialist is gespecialiseerd in beveiligingscamera's en cameratechnieken met betrekking tot de beveiliging van goederen en/of mensen. Een goed beveiligingssysteem kan voor een belangrijk deel bijdragen aan de beveiligingsmaatregelen die genomen kunnen worden. Door het toepassen van een goed camerasysteem kan ongewenst bezoek buitengehouden worden of worden diefstallen en overvallen voorkomen. Bij het toepassen van beveiligingscamera's is goed advies belangrijk, omdat de kwaliteit van de beelden meestal een grote rol spelen als mogelijk bewijs dat is opgenomen door de camera's. Een camerabewakingsspecialist is meestal een allround beveiligingsadviseur die ook beveiligingscamera's verkoopt en monteert. Een goed camerasysteem draagt voor een belangrijk deel bij aan de diverse preventiemaatregelen die tegenwoordig genomen kunnen worden.

Ook censoren kunnen indringers opmerken. Deze censoren kunnen buiten en binnen geplaatst worden. Vaak krijgt de eigenaar ook nog op zijn mobieltje een bericht dat er iets niet pluis is. Maar ook op deuren en ramen kunnen deze censoren geplaatst worden die een melding geven als iets niet pluis is. Tegenwoordig zijn er zelfs al rookmachines die bij onraad het pand binnen een paar seconden volledig onder de rook kunnen zetten zodat een mogelijke inbreker niets meer kan zien.

Beveiliging bedrijven

Tegenwoordig hebben de meeste bedrijven wel op een of andere manier beveiliging in hun bedrijf aangebracht. De meeste verzekeringen eisen dit ook om je te kunnen verzekeren. Een alarmsysteem is dan ook extra beveiliging voor de ondernemer, als deze aanwezig is en als de zaak gesloten is. Een goed alarmsysteem is ook aangesloten op een meldkamer, zodat er bij onraad direct actie ondernomen kan worden. Om foute inbraak alarmeringen tegen te gaan is het belangrijk dat het alarm jaarlijks getest wordt.

Het beveiligen is tegenwoordig steeds makkelijker geworden en komt ook steeds meer voor. Op grote terreinen waar gebouwd wordt staan tegenwoordig ook al palen met camera's, zodat er iemand van een afstand de boel in de gaten kan houden.

De laatste jaren zijn de meeste bedrijven steeds beter beveiligd, met betere veiligheidssystemen die alles registreren. De meeste bedrijven beveiligen zich omdat dat van de verzekering moet om verzekerd te kunnen worden, en natuurlijk om het risico op diefstal of overvallen te verkleinen. Voordat de diverse beveiligingssystemen worden geïnstalleerd zal er door het beveiligingsbedrijf een plan worden opgesteld, zodat de klant precies weet waar deze aan toe is en wat hij kan verwachten van de beveiliging.

Afhankelijk van het bedrijf kan een bedrijf ook aangesloten worden bij een bestaand netwerk, zoals die in de meeste binnensteden voorkomt. De meeste winkels hebben tegenwoordig een overvalknop in de winkel. Als een medewerker deze knop indrukt zal er direct een melding worden doorgeven aan het beveiligingsbedrijf of politie.

Beveiligingscamera's

Goede camera's zijn erg belangrijk als beveiliging, om bij mogelijke calamiteiten alles vast te leggen en ook terug te kunnen kijken. Er zijn nogal eens camerasystemen die verkeerd opgehangen zijn of slechte opnames maken en dus eigenlijk waardeloos zijn als de beelden nodig zijn. De nieuwe camerasystemen zijn allemaal digitaal, en hebben heel scherp beeld. De uitgebreide systemen kunnen ook op afstand worden bediend, zodat een meldkamer de camera kan draaien en kan inzoomen.

Bij het installeren van beveiligingscamera's is het heel erg belangrijk dat deze op de juiste punten worden opgehangen, zodat vanuit alle hoeken beeldopnames gemaakt worden. Ook is het belangrijk aan klanten te laten zien dat er een camerasysteem aanwezig is, door bijvoorbeeld een monitor op te hangen bij de ingang, zodat mensen zien dat ze opgenomen worden.

Informatiefilm over veiligheidsnetwerken:

Opleidingen tot camerabewakingsspecialist

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden op scholen voor het beroep camerabewakingsspecialist. De opleiding die het beste past om als camerabewakingsspecialist in de beveiliging te kunnen werken is de Mbo-opleiding elektricien of de Mbo-opleiding coördinator beveiliging. Een camerabewakingsspecialist is dan ook iemand die veiligheidsnetwerken installeert op locatie. De werkzaamheden kunnen in combinatie gezien worden met de functie beveiligingsadviseur, maar dit is niet perse noodzakelijk omdat een adviseur meestal alleen adviseert en de daadwerkelijke werkzaamheden door andere specialisten binnen het bedrijf uitgevoerd worden. Voor dit beroep is veel kennis nodig, omdat je naast het werken met de camerasystemen ook verstand zal moeten hebben van IT zodat je systemen op afstand te bekijken en te bedienen zijn.

Bedrijven waar een camerabewakingsspecialist werkzaam kan zijn

Als camerabewakingsspecialist werk je doorgaans in een beveiligingsbedrijf, adviesbureau of als zelfstandig ondernemer in je eigen beveiligingsbedrijf.

Competenties camerabewakingsspecialist

De belangrijkste competentie is toch wel het kunnen installeren van de diverse installaties volgens de voorschriften en opgave. Daarnaast kan het mogelijk zijn dat je ook als adviseur voor de klant zal optreden. Maar de belangrijkste taken zijn toch wel het op een goede manier installeren van de systemen, zodat deze storingsvrij kunnen draaien.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als camerabewakingsspecialist

Als camerabewakingsspecialist is er zeker voldoende werk te vinden, mede omdat het specialistisch werk is en de markt ook nog steeds groeiende is. Het vinden van werk zal dan ook in de meeste gevallen geen enkel probleem zijn als camerabewakingsspecialist. Het doorgroeien als camerabewakingsspecialist moet gezien worden in het starten van je eigen beveiligingsbedrijf of het werken als beveiligingsadviseur.

Arbeidsvoorwaarden en salaris camerabewakingsspecialist

Als camerabewakingsspecialist in loondienst van een beveiligingsbedrijf verdien je doorgaans tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van je leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer kan je doorgaans meer verdienen, maar zijn je inkomsten sterk afhankelijk van het aantal opdrachten dat je binnen kan halen. Het overleven als kleine zelfstandige zal doorgaans niet makkelijk zijn, omdat de meeste bedrijven liever met de grote erkende bedrijven zaken doen.

Mijnzzp.nl