Camerabewakingsspecialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een camerabewakingsspecialist is gespecialiseerd in beveiligingscamera's en cameratechnieken met betrekking tot de beveiliging van goederen en/of mensen. Een goed beveiligingssysteem kan voor een belangrijk deel bijdragen aan de beveiligingsmaatregelen die genomen worden door bedrijven, overheden en particulieren. Door het toepassen van een goed camerasysteem kan ongewenst bezoek buiten gehouden worden of worden bijvoorbeeld diefstallen en overvallen voorkomen. Bij het toepassen van beveiligingscamera's is goed advies belangrijk, omdat de kwaliteit van de gemaakte beelden in veel gevallen een belangrijke rol spelen als mogelijk bewijs. Daarnaast kan er sprake zijn van specifieke eisen met betrekking tot wet- en regelgeving als het gaat om camerabewaking. Een camerabewakingsspecialist kan dan ook gezien worden als een belangrijke adviseur over camerabewaking. Een camerabewakingsspecialist is dus meestal een allround beveiligingsadviseur die niet alleen beveiligingssystemen zal verkopen. Cameratoezicht is een ruim begrip dat kan het beste omschreven kan worden als het houden van toezicht op gebouwen, gebieden en mensen. Omdat cameratoezicht betrekking kan hebben op verschillende soorten beveiligingswerkzaamheden is maatwerk in veel gevallen belangrijk bij beveiligingscamera's. Het is de camerabewakingsspecialist die beschikt over alle kennis met betrekking tot de beste camerabeveiligingssystemen. Camerasystemen kunnen simpele systemen zijn maar juist ook zeer complexe systemen, als het grote camerasystemen betreft.

Vandaag de dag hebben de meeste bedrijven wel op een of andere manier beveiliging in hun bedrijf aangebracht, zoals beveiligingscamera's. De meeste verzekeringsmaatschappijen eisen dit ook om je als ondernemer te kunnen verzekeren. Een goed alarmsysteem is tegenwoordig ook aangesloten op een meldkamer, zodat er bij onraad direct actie ondernomen kan worden. Het toepassen van een goed camerasysteem is over het algemeen alleen mogelijk na goed advies. Er bestaan veel verschillende camerasystemen, die over het algemeen alleen goed kunnen werken als de camerasystemen op de juiste manier toegepast en geïnstalleerd worden. Denk bijvoorbeeld aan camera's die specifiek overdag moeten filmen of aan camera's die juist in de avond en nacht moeten filmen. Om de beste beeldkwaliteit te kunnen krijgen is het belangrijk om de juiste camera's te kiezen die specifiek geschikt zijn voor de specifieke werkzaamheden.

Over het algemeen zal een camerabewakingsspecialist ook beschikken over gespecialiseerde beveiligingsmonteurs, die de beveiligingscamera's kunnen installeren voor de opdrachtgever. Het installeren van camera's is net zo belangrijk als het kiezen van de juiste beveiligingscamera's, omdat beveiligingscamera's over het algemeen gekoppeld moeten worden aan een alarmsysteem en meldkamer. Daarnaast is het bepalen van de juiste camerapositie in veel gevallen belangrijk om de beste camerabeelden te kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan winkels, waarbij het belangrijk is dat winkelbezoekers goed in beeld komen zodat mogelijke dieven of criminelen haarscherp opgenomen worden. Het komt redelijk vaak voor dat beveiligingscamera's geen goede beelden opnemen omdat ze op de verkeerde manier opgehangen zijn.

Beveiligingscamera's

Beveiligingscamera's worden om verschillende redenen toegepast en niet alleen om opnames te maken van mogelijke criminelen. Denk bijvoorbeeld ook aan cameratoezicht zoals dat gebruikt worden door handhavers, de politie en verkeersdiensten. Cameratoezicht is niet specifiek gericht op het opsporen van criminelen, omdat cameratoezicht ook kan dienen voor het monitoren van bezoekersstromen op drukke locaties of bijvoorbeeld gericht kan zijn op het monitoren van verkeersstromen. Dit soort camerasystemen is zeer complex en kan niet zomaar vergeleken worden met reguliere camerasystemen.

Informatiefilm over veiligheidsnetwerken:

Opleidingen tot camerabewakingsspecialist

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden op scholen voor het beroep camerabewakingsspecialist. De opleiding die het beste past om als camerabewakingsspecialist in de beveiliging te kunnen werken is de Mbo-opleiding elektricien of de Mbo-opleiding coördinator beveiliging. Een camerabewakingsspecialist is dan ook iemand die veiligheidsnetwerken installeert op locatie. De werkzaamheden kunnen in combinatie gezien worden met de functie beveiligingsadviseur, maar dit is niet perse noodzakelijk omdat een adviseur meestal alleen adviseert en de daadwerkelijke werkzaamheden door andere specialisten binnen het bedrijf uitgevoerd worden. Voor dit beroep is veel kennis nodig, omdat je naast het werken met de camerasystemen ook verstand zal moeten hebben van IT zodat je systemen op afstand te bekijken en te bedienen zijn.

Bedrijven waar een camerabewakingsspecialist werkzaam kan zijn

Een camerabewakingsspecialist kan voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn, zoals een beveiligingsbedrijf of beveiligingsadviesbureau, of kan bijvoorbeeld werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen beveiligingswinkel waarbinnen de camerabewakingsspecialist beveiligingscamera's en beveiligingssystemen verkoopt. Het beroep camerabewakingsspecialist moet vrij algemeen gezien worden en kan betrekking hebben op verschillende soorten specialisten die met beveiliging te maken hebben.

Competenties camerabewakingsspecialist

De belangrijkste competentie van een camerabewakingsspecialist is de vakinhoudelijke kennis van camerasystemen en alle bijkomende diensten. Als camerabewakingsspecialist ben je over het algemeen een belangrijke adviseur voor opdrachtgevers met betrekking tot het beste camerabewakingssysteem. De advieswerkzaamheden van een camerabewakingsspecialist gaan over het algemeen verder dan het alleen aanbieden van het beste camerabewakingssysteem, omdat een camerabewakingsspecialist ook verantwoordelijk kan zijn voor het installeren van het systeem. In zijn algemeenheid is communicatie dan ook aan te merken als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn vakkennis, klantvriendelijkheid, productkennis, informeren en commercieel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als camerabewakingsspecialist

Als camerabewakingsspecialist is er zeker voldoende werk te vinden, mede omdat het specialistisch werk is en de markt ook nog steeds groeiende is. Het vinden van werk zal dan ook in de meeste gevallen geen enkel probleem zijn als camerabewakingsspecialist. Het doorgroeien als camerabewakingsspecialist moet gezien worden in het starten van je eigen beveiligingsbedrijf of het werken als beveiligingsadviseur.

Arbeidsvoorwaarden en salaris camerabewakingsspecialist

Als camerabewakingsspecialist in loondienst van een beveiligingsbedrijf verdien je doorgaans tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van je leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer kan je doorgaans meer verdienen, maar zijn je inkomsten sterk afhankelijk van het aantal opdrachten dat je binnen kan halen. Het overleven als kleine zelfstandige zal doorgaans niet makkelijk zijn, omdat de meeste bedrijven liever met de grote erkende bedrijven zaken doen.

Mijnzzp.nl