Beveiligingsmonteur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een beveiligingsmonteur is verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van verschillende beveiligingssystemen. Ook het demonteren van nieuwe systemen en het testen van bestaande beveiligingssystemen behoort over het algemeen tot het takkenpakket van een beveiligingsmonteur. Tevens kan een beveiligingsmonteur oproepbaar zijn om storingen te verhelpen wanneer dit nodig mocht zijn. Het installeren van beveiligingssystemen is iets wat aan de vakman over gelaten moet worden, omdat deze systemen vaak gecombineerd worden met een centrale meldkamer en de meeste verzekeringsmaatschappijen alleen beveiligingsinstallaties accepteren die door een erkend bedrijf zijn aangelegd en aangesloten. Moderne beveiligingssystemen zijn doorgaans op verschillende manieren beveiligd en gecertificeerd, waardoor niet iedereen zomaar deze systemen mag installeren. Tegenwoordig bestaan er veel gespecialiseerde beveiligingsbedrijven die een breed scala aan beveiligingssystemen kunnen installeren voor hun klanten.

Beveiliging door middel van beveiligingssystemen is tegenwoordig erg belangrijk voor bedrijven en particulieren. De meeste beveiligingsbedrijven hebben ook beveiligingsadviseurs in dienst, die precies weten wat de mogelijke zwakke plekken zijn in en rond een gebouw. Over het algemeen is alleen het installeren van een camerasysteem tegenwoordig niet meer voldoende, omdat er meer beveiligingssystemen bestaan zoals bewegingssensors en toegangsinstallaties. Maar denk bijvoorbeeld ook aan het hebben van een zogenaamde overvalknop in winkels. De meeste verzekeringsmaatschappijen hebben strikte voorwaarden als het aankomt op beveiligingssystemen. Er kunnen zelfs eisen zijn met betrekking tot preventiemaatregelen door het personeel om overvallen te voorkomen.

Het is de beveiligingsmonteur die de diverse systemen foutloos en volgens de richtlijnen moet aanleggen en aansluiten. Fouten met beveiligingssystemen worden over het algemeen niet erg gewaardeerd door de meldkamer van een beveiligingsbedrijf of de politie. Denk bijvoorbeeld aan een valse overvalmelding, waardoor de politie voor niks moet komen, of een brandmelding waardoor de brandweer voor niks moet komen.

Een beveiligingsmonteur is werkzaam in de beveiligingstechniek en heeft doorgaans een achtergrond in de elektrotechniek. Daarnaast is het tegenwoordig belangrijk dat de beveiligingsmonteur kennis heeft van ICT, omdat de meeste moderne systemen verbonden zijn met het internet en mogelijke telefoonlijnen.

Beroep servicemonteur beveiliging:

Opleidingen tot beveiligingsmonteur

Wie een carrière ambieert als beveiligingsmonteur kan het beste kiezen voor de Mbo-opleiding Eerste Monteur Elektrotechnische Installaties. Binnen dit beroep bestaan er over het algemeen wel aanvullende eisen, zoals de theorie- en praktijkopleiding Monteur Beveiligingsinstallaties (MBV). Daarnaast zal je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) moeten kunnen overleggen. Ook is het niet onbelangrijk dat je beschikt over de nodige ICT-kennis.

Bedrijven waar een beveiligingsmonteur werkzaam kan zijn

Een beveiligingsmonteur is over het algemeen werkzaam binnen de beveiligingstechniek voor beveiligingsbedrijven. Maar het is ook denkbaar dat een beveiligingsmonteur werkzaam is voor een groot bedrijf of overheidsinstelling.

Competenties beveiligingsmonteur

De belangrijkste competentie als beveiligingsmonteur is je integriteit, omdat de belangen groot kunnen zijn. Daarnaast moet je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikken en klantvriendelijk zijn. Ook het leervermogen is binnen dit beroep niet onbelangrijk, omdat je als beveiligingsmonteur nooit uitgeleerd zal zijn. Algemene belangrijke woorden zijn flexibiliteit, inzicht en communicatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als beveiligingsmonteur

Het arbeidsmarktperspectief als goed opgeleide beveiligingsmonteur is over het algemeen zeer goed te noemen. Er zijn steeds meer bedrijven op zoek naar goed opgeleide vakmensen, door de groeiende vraag vanuit de markt. Wel is het belangrijk dat je over de juiste papieren beschikt om in aanmerking te kunnen komen als beveiligingsmonteur. Over het algemeen zoeken bedrijven alleen vakmensen die ook de theorie- en praktijkopleiding Monteur Beveiligingsinstallaties (MBV) hebben afgerond of willen afronden. De doorgroeimogelijkheden als beveiligingsmonteur zijn sterk afhankelijk van je eigen competenties en opleidingsniveau. Een mogelijke vervolgfunctie binnen dit beroep kan zijn de functie beveiligingsadviseur.

Arbeidsvoorwaarden en salaris beveiligingsmonteur

Een beveiligingsmonteur zal over het algemeen vallen onder de cao Metaal en Techniek, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Als beveiligingsmonteur zal je bij de meeste werkgevers ook regelmatig storingsdiensten moeten draaien. Een beveiligingsmonteur in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1500 en 2800 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleidingen en specifieke verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl