Juwelier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een juwelier is een vakman of vakvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het verkopen van juwelen, zoals ringen, armbanden, oorbellen en broches. Daarnaast kan een juwelier aanverwante artikelen verkopen, zoals horloges. Afhankelijk van de soort juwelier kan een juwelier ook andere kostbare goederen verkopen, die toebehoren tot de zogenaamde gebruiksvoorwerpen. Gebruiksvoorwerpen zijn bijvoorbeeld zilveren bestek of zilveren serviezen, zoals zilveren theeserviezen. Welk aanbod een juwelier precies heeft is over het algemeen afhankelijk of het een moderne juwelier betreft of een antiquair. Bij een moderne juwelier koopt men over het algemeen nieuwe sieraden en horloges. Bij de antiquair zijn vaak nieuwe en oude sieraden te koop, inclusief oude en nieuwe gebruiksvoorwerpen. In het kort kunnen we een juwelier het beste omschrijven als iemand die in juwelen en/of gebruiksvoorwerpen handelt, die gemaakt zijn van edelmetalen. Er bestaan dus wel verschillende soorten juweliers, die gespecialiseerd kunnen zijn in nieuwe en/of oude juwelen en gebruiksvoorwerpen. Iets anders dat over het algemeen toebehoort tot de werkzaamheden van een juwelier is het schieten van gaatjes voor oorbellen. Hoe een juwelier precies werkt kan verschillen per juwelier, omdat niet alle juweliers dezelfde werkzaamheden uitvoeren. In veel gevallen kan een juwelier ook gezien worden als goudsmid en/of zilversmid, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat juweliers aanpassingen en/of veranderingen aan sieraden ook kunnen uitbesteden.

Het beroep juwelier is aan te merken als een mooi en bijzonder beroep, omdat je als juwelier met kostbare en bijzondere juwelen werkzaam bent. Om een goede juwelier te zijn of te worden is het belangrijk dat je over veel vakkennis beschikt, omdat er veel verschillende soorten sieraden bestaan, die ook nog eens uit veel verschillende soorten materialen opgebouwd kunnen zijn. Zo zijn er veel verschillende soorten edelstenen en is niet iedere diamant van dezelfde kwaliteit. Om alle edelmetalen en edelstenen te kunnen onderscheiden als juwelier is dan ook veel ervaring en kennis nodig. Als juwelier krijg je met veel verschillende soorten sieraden te maken, die opgebouwd kunnen zijn uit verschillende edelmetalen van verschillende kwaliteit.

Waardevolle sieraden en inkoop

Een juwelier zal ook regelmatig juwelen aangeboden krijgen om in te kopen. Lang niet alle juweliers zullen sieraden inkopen, omdat de waardebepaling vaak specialistenwerk is en de juwelier dus ook taxateur moet zijn om dit te kunnen. Bij simpele of kapotte juwelen is de inkoop vaak geen probleem omdat dit dan vaak op het gewicht gaat van het edelmetaal. Echter kunnen er ook mooie bijzondere antieke juwelen aangeboden worden die ingekocht kunnen worden. De waardebepaling van dit soort sieraden is doorgaans wel moeilijk, omdat verschillende factoren de prijs bepalen van het sieraad zoals de algemene kwaliteit, kwaliteit van de edelstenen, leeftijd, draagbaarheid van het sieraad en de maker. In veel gevallen is een goede onderhoudsbeurt van het sieraad nodig om deze weer verkoopbaar te maken. Het komt vaak voor dat een zetting niet goed meer is of dat de edelstenen te vuil zijn en dof overkomen. Dit zijn allemaal factoren waar de juwelier rekening mee moet houden bij het inkopen van juwelen.

Een juwelier kan afhankelijk van de winkel zelf over een atelier beschikken waar sieraden gemaakt of gerepareerd worden, of inkomende reparaties meegeven aan een goudsmid of zilversmid. Het maken of repareren van sieraden is echt specialistenwerk die een juwelier meestal niet zelf uitvoert. Een juwelier ontwerpt daarentegen vaak wel sieraden voor klanten, die uiteindelijk door de goud of zilversmid gemaakt worden. Naast juwelen kan men bij de meeste juweliers ook terecht voor de bijzondere horloges. Het beginnen van een juwelierszaak is tegenwoordig niet makkelijk, omdat de inkoop van de juwelen vaak al behoorlijk in de papieren loopt en de veiligheidsmaatregelen die genomen moeten worden ook niet misselijk zijn voor een juwelier. Het alleen werken in een juwelierszaak is tegenwoordig niet aan te raden om problemen te voorkomen.

Vakschool Schoonhoven:

Opleidingen tot juwelier

Wie als juwelier wil gaan werken kan het beste de vakopleiding Schoonhoven volgen. Op de opleiding kunnen verschillende richtingen gekozen worden zoals edelsteenkunde, goudsmid, zilversmid, uurwerktechnieken en de richting juwelier. Aan deze opleiding kan je deelnemen op verschillende niveaus afhankelijk van je vooropleiding. De juweliersopleiding is onderverdeeld in twee opleidingen op verschillende niveaus, namelijk de Mbo-opleiding juwelier op niveau vier en de opleiding medewerker juwelier niveau drie. Voor beide opleidingen wordt er verwacht dat je minimaal drie dagen werkzaam bent bij een juwelier. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer. Zie ook de handige boeken: vakgeheimen van het sieraden maken en zelf juwelen maken.

Bedrijven waar een juwelier werkzaam kan zijn

Als juwelier ben je werkzaam in een juwelierswinkel. Naast het werken in de juwelierswinkel sta je ook regelmatig op beurzen en kom je mogelijk bij klanten thuis. Er is een groot verschil tussen een simpele juwelierswinkel en de exclusieve juwelierswinkels. In veel gevallen zal een juwelier dus gezien kunnen worden als middenstander. Omdat een juwelier zich ook alleen kan richten op het handelen in sieraden kan een juwelier in sommige gevallen ook aangemerkt worden als juwelenhandelaar.

Competenties juwelier

Als juwelier is het allerbelangrijkste dat er goed en eerlijk advies wordt gegeven. Ook in de juweliersbranche komen helaas nogal een misverstanden voor door verkeerd advies. Als juwelier is het daarom belangrijk goed opgeleid te zijn en dat de winkel aangesloten is bij de branchevereniging. Het kopen van een sieraad is natuurlijk voor mensen heel persoonlijk en een bijzondere ervaring. Het is daarom belangrijk dat een juwelier de tijd neemt voor klanten en de juwelier representatief gekleed is, om de juiste emotie van de klanten te bekrachtigen. Daarnaast is het belangrijk om goed naar de klanten te luisteren, wanneer ze bijvoorbeeld bijzondere wensen hebben als ze een sieraad willen laten ontwerpen. Als juwelier is het ook belangrijk dat je over een commerciële instelling beschikt.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als juwelier

Als juwelier is het belangrijk om goed opgeleid te zijn om kans te maken op werk. Wel is het zo dat er verschillende soorten juweliers zijn. Een juwelier met nieuwe sieraden kan andere eisen stellen aan personeel dan een juwelier die antieke sieraden verkoopt. De laatste jaren stoppen er steeds meer juweliers, door marktveranderingen en andere oorzaken. De doorgroeimogelijkheden als juwelier is het starten van je eigen juwelierszaak. Het beginnen van een juwelierswinkel zal doorgaans niet makkelijk zijn, omdat er grote investeringen voor nodig zijn.

Arbeidsvoorwaarden en salaris juwelier

Een juwelier in loondienst zal afhankelijk van de opleiding, ervaring, leeftijd en soort juwelierswinkel een salaris verdienen tussen de 2000 en 3500 euro bruto per maand. Het salaris is wel sterk verschillend per verkoper, omdat de verkoop erg belangrijk is in de juweliersbranche. Een goede verkoper zal beduidend meer verdienen dan een minder goede. Een zelfstandig werkende juwelier kan natuurlijk meer verdienen dan in loondienst, maar dit is geheel afhankelijk van de resultaten van de winkel.

Mijnzzp.nl