Juwelier

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep juwelier
Werken als zelfstandig juwelier
Juwelierswinkel met eigen atelier
Waardevolle sieraden en inkoop
Sieraden en gebruiksvoorwerpen taxeren
Wat doet een juwelier:
Vakschool Schoonhoven:
Opleidingen tot juwelier
Bedrijven waar een juwelier werkzaam kan zijn
Competenties juwelier
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als juwelier
Arbeidsvoorwaarden en salaris juwelier
Eigen bedrijf starten als Juwelier
Boekhoudprogramma vergelijken Juwelier

Beroep juwelier

Een juwelier is een middenstander die zich gespecialiseerd heeft in het verkopen van juwelen, zoals ringen, armbanden, oorbellen en broches. Daarnaast kan een juwelier aanverwante artikelen verkopen, zoals horloges. Afhankelijk van de juwelier kan een juwelier ook andere kostbare goederen verkopen, die toebehoren tot de zogenaamde gebruiksvoorwerpen. Gebruiksvoorwerpen zijn bijvoorbeeld zilver bestek of zilveren serviezen, zoals zilveren theeserviezen. Welk aanbod een juwelier heeft is afhankelijk of het een moderne juwelier betreft of een antiquair. Bij een moderne juwelier koopt men over het algemeen alleen nieuwe sieraden en horloges. Bij de antiquair zijn meestal nieuwe en oude sieraden te koop, inclusief oude en nieuwe gebruiksvoorwerpen. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een juwelier het beste omschrijven als iemand die in juwelen en gebruiksvoorwerpen handelt, die gemaakt zijn van edelmetalen. Hoe een juwelier precies werkt kan verschillen per juwelier, omdat niet alle juweliers dezelfde werkzaamheden uitvoeren. In veel gevallen kan een juwelier ook gezien worden als goudsmid en zilversmid, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn, omdat juweliers aanpassingen of veranderingen aan sieraden ook kunnen uitbesteden. Een juwelier kan zich dus op verschillende manieren gespecialiseerd hebben in sieraden en edelmetalen. Over het algemeen kan een juwelier ook aangemerkt worden als goudinkoper en als taxateur. Het taxeren van sieraden is wel een specialisatie dat niet zomaar uitgevoerd kan worden door iedere juwelier. Dit heeft vooral betrekking op het kunnen herkennen van stijlen, het determineren van edelstenen en andere belangrijke kenmerken die de waarde van een sieraad bepalen. Iets anders dat meestal toebehoort tot de werkzaamheden van een juwelier is het schieten van gaatjes voor oorbellen. Het is niet zo dat een juwelier automatisch aangemerkt kan worden als goudsmid of edelsmid. Een juwelier is in de eerste plaats een middenstander met een eigen winkel.

Werken als zelfstandig juwelier

Een juwelier is dus een middenstander die zich gespecialiseerd heeft in sieraden, edelstenen en gebruiksvoorwerpen. Het beroep juwelier is aan te merken als mooi en bijzonder beroep, omdat je met kostbare en bijzondere juwelen werkzaam bent. Om een goede juwelier te worden is het belangrijk dat je over veel vakkennis beschikt, omdat er veel verschillende sieraden bestaan, die ook nog eens uit veel verschillende materialen opgebouwd kunnen zijn. Zo zijn er veel verschillende edelstenen en is niet iedere diamant van dezelfde kwaliteit. Om alle edelmetalen en edelstenen te kunnen onderscheiden is veel ervaring en vakkennis nodig. Als juwelier krijg je met verschillende soorten sieraden te maken, die opgebouwd kunnen zijn uit verschillende edelmetalen van verschillende kwaliteit. Het beroep juwelier houdt niet in dat een juwelier zelfstandig sieraden of gebruiksvoorwerpen kan ontwerpen, maken en bewerken. Er zijn veel juweliers die het maken of bewerken van sieraden uitbesteden aan een goudsmid of zilversmid. Ook het determineren van diamanten voor de waardebepaling kan niet door iedere juwelier uitgevoerd worden. Iemand die zich gespecialiseerd heeft in het determineren van edelstenen noemt men een edelsteenkundige. Een allround juwelier moet dus over veel kennis en ervaring beschikken, omdat de juwelenbranche breder is dan het alleen kunnen verkopen van sieraden. Een juwelier zal daarnaast ook regelmatig te maken krijgen met mensen die oude sieraden willen verkopen voor de goudprijs. Wanneer het bijzondere occasions betreft kan een juwelier er ook voor kiezen om ingekochte sieraden in de handel op te nemen.

Juwelierswinkel met eigen atelier

Een juwelier kan afhankelijk van de winkel zelf over een atelier beschikken waar sieraden gemaakt of gerepareerd worden, of inkomende reparaties meegeven aan een goudsmid of zilversmid. Het maken of repareren van sieraden is echt specialistenwerk die een juwelier meestal niet zelf uitvoert. Een juwelier ontwerpt daarentegen vaak wel sieraden voor klanten, die uiteindelijk door een goudsmid of zilversmid gemaakt worden. Naast juwelen kan men bij de meeste juweliers ook terecht voor de bijzondere horloges. Het beginnen van een juwelierszaak is tegenwoordig niet makkelijk, omdat de inkoop van de juwelen om grote investeringen vraagt. Daarnaast hebben juweliers te maken met verplichte strenge veiligheidseisen om in aanmerking te komen voor een verzekering. Het alleen werken in een juwelierszaak is tegenwoordig uit veiligheidsredenen niet aan te raden om problemen te voorkomen. De meeste juweliers hebben dan ook medewerkers in dienst.

Waardevolle sieraden en inkoop

Een juwelier zal ook regelmatig juwelen aangeboden krijgen om in te kopen. Lang niet alle juweliers zullen sieraden inkopen, omdat de waardebepaling specialistenwerk is en de juwelier dus ook taxateur moet zijn om dit te kunnen. Bij simpele of kapotte juwelen is de inkoop meestal geen probleem omdat dit vaak gaat op het gewicht van het edelmetaal. Echter kunnen er ook mooie en bijzondere antieke juwelen aangeboden worden. De waardebepaling van dit soort sieraden is wel moeilijk, omdat verschillende factoren de prijs bepalen van het sieraad zoals de algemene kwaliteit, kwaliteit van de edelstenen, leeftijd, draagbaarheid van het sieraad en de maker. In veel gevallen is er ook een onderhoudsbeurt nodig van het sieraad om deze weer verkoopbaar te maken. Het komt vaak voor dat de zettingen niet meer goed zijn of dat de edelstenen vuil of dof overkomen. Dit zijn allemaal factoren waarmee de juwelier rekening zal moeten houden bij het inkopen van juwelen.

Sieraden en gebruiksvoorwerpen taxeren

Het laten taxeren van sieraden en gebruiksvoorwerpen kan belangrijk zijn om verschillende redenen. Denk bijvoorbeeld aan een verzekeringsmaatschappij die dit eist of aan een nalatenschap. Bij een nalatenschap is het meestal nodig om sieraden en gebruiksvoorwerpen te laten taxeren om tot een eerlijk verdelen te komen binnen de familie. Vanzelfsprekend hebben we het dan wel over de bijzondere en waardevolle sieraden en gebruiksvoorwerpen. In dat geval is het wel belangrijk om te kiezen voor een register taxateur. Een register taxateur is meestal ook juwelier, echter hoeft dit niet het geval te zijn. Het taxeren van sieraden en gebruiksvoorwerpen is zo specialistisch werk dat een taxateur zich ook alleen kan richten op het taxeren van sieraden en gebruiksvoorwerpen. Een taxatierapport van een erkende register taxateur is meestal verplicht vanuit de verzekering.

Wat doet een juwelier:

Vakschool Schoonhoven:

Opleidingen tot juwelier

Wie als juwelier wil gaan werken kan het beste de vakopleiding Schoonhoven volgen. Op de opleiding kunnen verschillende richtingen gekozen worden zoals edelsteenkunde, goudsmid, zilversmid, uurwerktechniek en de richting juwelier. Aan deze opleiding kan je deelnemen op verschillende niveaus afhankelijk van je vooropleiding. De juweliersopleiding is onderverdeeld in twee opleidingen op verschillende niveaus, namelijk de Mbo-opleiding juwelier op niveau vier en de opleiding medewerker juwelier niveau drie. Voor beide opleidingen wordt er verwacht dat je minimaal drie dagen werkzaam bent bij een juwelier. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online zzp boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is erg belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een juwelier werkzaam kan zijn

Een juwelier is niet werkzaam voor bedrijven, omdat een juwelier werkzaam is als ondernemer. Zoals eerder omschreven moet de term juwelier wel vrij algemeen gezien worden, omdat een juwelier over verschillende specialistisch kan beschikken. Daarnaast zit er een groot verschil tussen simpele juwelierswinkels en de exclusieve juwelierswinkels. Een echte juwelier heeft te maken met exclusieve en kostbare juwelen en gebruiksvoorwerpen, zoals de betere trouwringen. Als een juwelier in loondienst werkzaam is, is de benaming filiaalmanager meer van toepassing. Zie ook het YouTube-kanaal: De Taxateurtjes.

Competenties juwelier

De belangrijkste competentie van een juwelier is de vakinhoudelijke kennis van sieraden, edelmetalen en gebruiksvoorwerpen. Een andere belangrijke competentie die niet mag ontbreken is een commerciële instelling. Omdat je te maken hebt met kostbaarheden zul je ook over geduld moeten beschikken. Ook het op een eerlijke manier adviseren van klanten is belangrijk als juwelier. Vanzelfsprekend zal een juwelier ook over goede communicatieve vaardigheden moeten beschikken, omdat je te maken hebt met verschillende klanten. Ook de uitstraling van een juwelier moet passen bij de winkel. Met andere woorden moet een juwelier representatief gekleed zijn, om de juiste emotie van de klanten te bekrachtigen. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, passie, onderhandelen, waakzaamheid, controleren, vernieuwing, plannen en organiseren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als juwelier

Arbeidsmarktperspectief van een juwelier is niet echt van toepassing, omdat de meeste juweliers werkzaam zijn als ondernemer. In algemene zin is er wel veel vraag naar juweliers, omdat juweliers moet beschikken over specialistische kennis. Deze kennis is over het algemeen niet alleen op school te leren. Met andere woorden zal een ervaren juwelier niet snel zonder werk komen te zitten. De doorgroeimogelijkheden van een juwelier moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam. Daarnaast kan ook het werken als antiquair aangemerkt worden als het doorgroeien binnen je carrière. In dat geval ben je als juwelier ook gespecialiseerd in antieke sieraden en gebruiksvoorwerpen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris juwelier

Een juwelier in loondienst zal afhankelijk van de opleiding, ervaring, leeftijd en soort juwelierswinkel een salaris verdienen tussen de 2500 en 3500 euro bruto per maand. Het salaris is wel sterk verschillend per verkoper, omdat de verkoop erg belangrijk is in de juweliersbranche. Een goede verkoper zal beduidend meer verdienen dan een minder goede. Een zelfstandig werkende juwelier kan natuurlijk meer verdienen dan in loondienst, maar dit is geheel afhankelijk van de resultaten van de winkel.

Eigen bedrijf starten als Juwelier

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Juwelier, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Juwelier

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Juwelier bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Juwelier.

Mijnzzp.nl