Opleiding tot Juwelier

Informatie over opleidingen op Mijnzzp.nl

Team Mijnzzp
NiveauMbo-niveau vier
VooropleidingMedewerker Juwelier (Mbo 3)
VooropleidingVmbo, Havo of Vwo
VervolgopleidingSmall Business en Retail Management (Hbo)
OpleidingVind de opleiding die bij jou past

Mbo-opleiding juwelier

Wie als juwelier wil gaan werken kan de Mbo-opleiding juwelier (juweliersbedrijf) volgen. Tijdens deze opleiding zal je over het algemeen vier dagen in de week werken binnen de juweliersbranche bij een erkend leerbedrijf, onder begeleiding van een leermeester, en ga je één dag in de week naar school voor de theorieles. Tijdens de Mbo-opleiding juwelier is er overigens niet alleen aandacht voor sieraden. Er is ook aandacht voor horloges, edelstenen, design en ontwerpstijlen. De Mbo-opleiding juwelier kan gezien worden als de Mbo-opleiding verkoopspecialist, maar dan meer gericht op de specifieke werkzaamheden die tot de juweliersbranche behoren. Het leren kennen van verschillende soorten sieraden, materialen, edelstenen en algemene vakkennis als juwelier is overigens niet makkelijk en zal vele jaren in beslag nemen. Het is niet zo dat een juwelier ook een zilversmid of goudsmid hoeft te zijn om te kunnen werken als juwelier. De juwelier zal natuurlijk wel veel samenwerken met goudsmeden en zilversmeden, omdat klanten veelal speciale wensen hebben en er ook regelmatig reparaties binnen komen. Tijdens de opleiding juwelier is er onder andere aandacht voor de vakken goudsmeden, uurwerktechniek, graveren en edelsteenonderzoek. Ook is er tijdens de opleiding veel aandacht voor het kunnen voeren van goede verkoopgesprekken en communicatie in zijn algemeenheid. Het bezitten van een commerciële instelling als juwelier is natuurlijk erg belangrijk.

Opleidingsduur en niveau juwelier

De Mbo-opleiding juwelier zal over het algemeen drie tot vier jaar in beslag nemen en is een Mbo-opleiding op niveau vier.

Vervolgopleidingen juwelier

Na het afronden van de Mbo-opleiding juwelier niveau vier is het mogelijk om door te groeien tot een passende Hbo-opleiding, zoals de Hbo-opleiding Small Business en Retail Management. De Hbo-opleiding Small Business en Retail Management is geschikt voor juweliers, omdat de meeste juweliers vroeg of laat starten als zelfstandig ondernemer. De Hbo-opleiding Small Business en Retail Management is dan ook gericht op zelfstandig ondernemers binnen de detailhandel.

Vooropleiding juwelier

De meeste scholen verwachten minimaal een Vmbo-diploma of enkele jaren havo of vwo voordat je toegelaten zal worden tot de Mbo-opleiding juwelier op niveau vier. Overigens is het wel aan te raden om eerst de Mbo-opleiding medewerker juwelier op niveau drie te volgen, omdat tijdens deze opleiding de basiskennis geleerd wordt van de juweliersbranche.

Mijnzzp.nl