Diamantslijper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep diamantslijper
Werken als diamantslijper
Beoordelen diamanten
Diamantmijn
Mooiste diamanten
Film: wat doet een diamantslijper:
Film: diamantslijper aan het werk:
Opleidingen tot diamantslijper
Bedrijven waar een diamantslijper werkzaam kan zijn
Competenties diamantslijper
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als diamantslijper
Arbeidsvoorwaarden en salaris diamantslijper
Eigen bedrijf starten als Diamantslijper
Boekhoudprogramma vergelijken Diamantslijper

Beroep diamantslijper

Een diamantslijper is een ambachtsman of ambachtsvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het slijpen van ruwe diamanten tot de diamanten zoals wij die allemaal kennen. Een andere benaming voor diamantslijper is ook wel diamantbewerker of diamant-chirurg. Het beroep diamantslijper is meestal voorbehouden aan vaklieden, die eerst de opleiding goud- en zilversmeden afgerond hebben. Na deze opleiding is het nog mogelijk om je verder te specialiseren tot diamantslijper. Deze studie is over het algemeen alleen intern te volgen bij diamanthuizen, omdat er geen opleidingen worden aangeboden via gebruikelijke scholen. Diamant is het hardste materiaal op aarde, en komt op de hardheidsschaal van Mohs op nummer 10. Het bewerken van een ruwe diamant is dan ook echt specialistenwerk, ook omdat diamanten kostbaar zijn. Daarnaast bestaan er verschillende soorten slijpvormen, die bekend moeten zijn bij de diamantslijper. Het beroep diamantslijper is dan ook aan te merken als echt ambachtsberoep dat eigenlijk alleen in de praktijk op een goede manier aangeleerd kan worden. Als diamantslijper heb je een verantwoordelijke baan, omdat het de diamantslijpers zijn, die de uiteindelijke kwaliteit van de diamanten zullen bepalen. Dit houdt in dat je als diamantslijper de beste slijpvorm zal toepassen op ruwe diamanten. Met andere woorden ben je als diamantslijper direct verantwoordelijk voor de uiteindelijke opbrengst van diamanten. Een van de belangrijkste vaardigheden als diamantslijper is dan ook het kunnen beoordelen van ruwe diamanten. Het beoordelen is belangrijk om optimaal resultaat te kunnen behalen. Tegenwoordig kan een diamantslijper slijpen door middel van diamant-materiaal of door middel van een synthetisch slijpmiddel. Het beroep diamantslijper komt tegenwoordig minder vaak voor, omdat het slijpen van diamanten steeds vaker overgelaten wordt aan arbeiders in lagelonenlanden. Dit neemt niet weg dat ook binnen Europa nog steeds veel diamantslijpers werkzaam zijn.

Werken als diamantslijper

Een diamantslijper moet dus aangemerkt worden als ambachtsman, omdat een diamantslijper over specifieke handvaardigheden moet beschikken. Het leren slijpen van diamanten is, zoals eerder omschreven, alleen mogelijk door het opdoen van veel praktijkervaring. De meeste diamanthuizen bieden dan ook een soort traineeship aan, waarbinnen gezel diamantslijpers alle tijd krijgen om de werkzaamheden aan te leren. Als trainee zal je onder begeleiding werkzaam zijn van een ervaren diamantslijper, die in dat geval aangemerkt kan worden als je leermeester. Afhankelijk van het diamanthuis is het meestal niet noodzakelijk dat je beschikt over een relevante vooropleiding. Dit kan wel verschillen per diamanthuis, omdat vakkennis als diamantslijper wel erg belangrijk is. Het secuur kunnen werken als diamantslijper is voor de meeste werkgevers belangrijker dat een erkende beroepsopleiding. Wel is het belangrijk dat je van onbesproken gedrag bent. Een verklaring omtrent gedrag zal dan ook verplicht zijn als diamantslijper.

Beoordelen diamanten

Een diamant is heel hard en is in zijn ruwe vorm nooit hetzelfde. Een diamant bestaat uit koolstof. Als een ruwe diamant binnenkomt bij een diamantbewerker zal deze eerst de diamant beoordelen, en kijken hoe de diamant het beste bewerkt kan worden, zodat er het meeste van de diamant gebruikt kan worden. Er zijn veel punten waar een diamantbewerker rekening mee moet houden als er een ruwe diamant binnenkomt, zoals de kleuren, vormen, gewichten, zuiverheid, en gebreken zoals insluitsels en glissen. Glissen zijn breuklijnen of splijtvlakken in een diamant.

Diamantmijn

De belangrijkste diamantmijn is de Kimberly mijn in Zuid-Afrika. Hier worden de meeste en mooiste diamanten gevonden tot nu toe. Deze mijn is zeer zwaar bewaakt tegen diefstal door werknemers. Alle werknemers die naar boven komen worden door de beveiliging gecontroleerd op smokkel van diamanten. De meeste diamanten die naar boven gehaald worden zijn witte diamanten, en soms komen er gekleurde diamanten uit een mijn die nog veel kostbaarder zijn. De roze rode diamanten zijn het harst en zeldzaamst en dus het duurst, afhankelijk van de zuiverheid van de diamant. Diamanten kunnen omstreden zijn wanneer we spreken van zogenaamde bloeddiamanten. Dit betreft diamanten uit conflictgebieden waarvan de opbrengst gebruikt zal worden om rebellengroeperingen te kunnen financieren. Het handelen in bloeddiamanten komt steeds minder voor door internationale afspraken en regels.

Mooiste diamanten

De mooiste diamanten worden in juwelen verwerkt. De mindere kwaliteiten worden vaak in de industrie verwerkt. Een diamant wordt naar waarde bepaald door de vier C's en dat zijn: Carat het gewicht, Clarite de zuiverheid, Cut de slijpvorm en Color de kleur. Iemand die zich gespecialiseerd heeft in het determineren van diamanten noemt men een edelsteenkundige. Een edelsteenkundige is in staat om de zuiverheid van diamanten te kunnen bepalen. Dit is belangrijk om de waarde van diamanten in het veld te kunnen bepalen. Het zijn onder andere de edelsteenkundige, die diamanten kunnen taxeren op waarde. Dit is belangrijk, omdat ook binnen de handel diamanten veel voorkomen. Een edelsteenkundige kan niet aangemerkt worden als diamantslijper. De bewerking van diamanten wordt onder andere gedaan door de Beers in Londen. In Antwerpen zit een van de belangrijkste handelsorganen als het om diamanten gaat. Een diamantslijper kan overigens niet aangemerkt worden als diamantzetter, omdat dit andere werkzaamheden betreft.

Film: wat doet een diamantslijper:

Film: diamantslijper aan het werk:

Opleidingen tot diamantslijper

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden via gewone scholen voor het beroep diamantslijper. Momenteel zijn de twee bekendste Nederlandse diamantairs, Coster Diamonds en Gassan Diamonds, bezig om een opleiding tot diamantslijper op te zetten, omdat er nu geen echte opleiding bestaat in Nederland. In België bestaat er wel een opleiding tot diamantbewerker, van ongeveer zes jaar. Het leren bewerken van diamanten is geen makkelijke opgave. Het zal meestal vele jaren kosten voordat je zelfstandig in staat bent om diamanten te mogen en kunnen bewerken. De opleiding tot diamantslijper bestaat over het algemeen uit praktijk. In Nederland zijn er wel opleidingen en cursussen mogelijk voor het vakgebied edelsteenkunde, die wellicht kunnen helpen bij de basiskennis van edelstenen. Een diamantslijper zet geen diamanten. Daar zijn weer andere specialisten voor, zoals een roos-diamantzetter. Het zetten van roosdiamant is compleet anders dan het zetten van een briljant geslepen diamant. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf als zzp diamantslijper, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een diamantslijper werkzaam kan zijn

Als diamantslijper werk je doorgaans voor een diamant-center, zoals hierboven omschreven. Als zelfstandig ondernemer komt dit beroep voor zover wij weten niet voor. Wanneer de diamanten klaar zijn worden ze verkocht aan handelaren, particulieren, juweliers, goudsmeden en zilversmeden.

Competenties diamantslijper

Als diamantslijper moet je over een groot doorzettingsvermogen bezitten, omdat vooral de opleiding tot diamantslijper erg lang en zwaar is. Daarnaast moet je in staat zijn zeer nauwkeurig te kunnen werken. Maar natuurlijk moet je ook verstand hebben van diamanten en alle machines en technieken die er zijn om deze te kunnen bewerken, zoals je tijdens je opleiding geleerd zal worden. Om een goede diamantbewerker te worden is het wel belangrijk dat je veel passie hebt voor diamanten. Algemeen belangrijke woorden zijn zelfstandigheid, motivatie, representatief, betrouwbaarheid, stressbestendigheid, samenwerken, energie, flexibiliteit en communicatie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als diamantslijper

Als diamantslijper is er niet zomaar werk te vinden. Het werk is zo specialistisch dat het alleen gedaan kan worden na een zeer lange opleiding. Het is dus niet zomaar mogelijk om werk te vinden in de diamantindustrie. Het worden van diamantslijper is dus iets wat zeer bewust gekozen moet worden op een jonge leeftijd, om kans te maken op een baan. Het doorgroeien als diamantslijper moet gezien worden in het bekender worden als diamantslijper door het uitvoeren van een belangrijke opdracht zodat je naamsbekendheid op zal bouwen. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er niet voor zover wij weten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris diamantslijper

De arbeidsvoorwaarden als diamantslijper kunnen verschillen per werkgever, maar zullen over het algemeen prima geregeld zijn. Een diamantslijper verdient doorgaans een goed salaris, mede omdat het werk zo specialistisch is. Als diamantslijper zal je tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand verdienen afhankelijk van je leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als diamantslijper verdien je het meeste als je zeer veel ervaring opgedaan hebt en je verantwoordelijk bent voor de grootste en meest bijzondere diamanten.

Eigen bedrijf starten als Diamantslijper

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Diamantslijper, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Diamantslijper

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Diamantslijper bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Diamantslijper.

Mijnzzp.nl