Diamantslijper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een diamantslijper slijpt ruwe diamanten tot de diamanten zoal wij die allemaal kennen. Een andere benaming voor een diamantslijper is ook wel eens diamantbewerker of diamantchirurg. Het beroep diamantslijper is meestal voorbehouden aan vaklieden, die eerst de opleiding goud en zilversmeden afgerond hebben. Na deze opleiding is het nog mogelijk om je verder te specialiseren tot diamantslijper. Deze studie is over het algemeen alleen intern te volgen bij diamanthuizen, omdat er geen opleidingen worden aangeboden via reguliere scholen. Diamant zijn het hardste materiaal wat er op de aarde te vinden is, en komt op de schaal van Mohs op nummer 10. Het bewerken van een ruwe diamant is dan ook echt specialistenwerk, mede omdat diamanten kostbaar zijn. Daarnaast bestaan er verschillende soorten slijpvormen die bekend moeten zijn bij de diamantslijper.

Beoordelen diamanten

Een diamant is heel hard en is in zijn ruwe vorm nooit het zelfde. Een diamant bestaat uit koolstof. Als een ruwe diamant binnenkomt bij een diamantbewerker zal deze eerst de diamant beoordelen, en kijken hoe de diamant het beste bewerkt kan worden zodat er het meeste van de diamant gebruikt kan worden. Er zijn veel punten waar een diamantbewerker rekening mee moet houden als er een ruwe diamant binnenkomt, zoals de kleuren, vormen, gewichten, zuiverheid, en gebreken zoals insluitsels en glissen. Glissen zijn breuklijnen of splijtvlakken in een diamant.

Diamantmijn

De belangrijkste diamantmijn is de Kimberly mijn in Zuid-Afrika. Hier worden de meeste en mooiste diamanten gevonden tot nu toe. Deze mijn is zeer zwaar bewaakt tegen diefstal door werknemers. Alle werknemers die naar boven komen worden door de beveiliging gecontroleerd op smokkel van diamanten. De meeste diamanten die naar boven gehaald worden zijn witte diamanten, en soms komen er gekleurde diamanten uit een mijn die nog veel kostbaarder zijn. De roze rode diamanten zijn het harst en zeldzaamst en dus het duurst, afhankelijk van de zuiverheid van de diamant. De bewerking van diamanten wordt onder andere gedaan door de Beers in Londen. In Antwerpen zit een van de belangrijkste handelsorganen als het om diamanten gaat.

Mooiste diamanten

De mooiste diamanten worden in juwelen verwerkt. De mindere kwaliteiten worden veelal in de industrie verwerkt. Een diamant wordt naar waarde bepaald door de vier C's en dat zijn: Carat het gewicht, Clarite de zuiverheid, Cut de slijpvorm en Color de kleur.

Antwerp world diamond center:

Diamant Industrie:

Opleidingen tot diamantslijper

Er zijn geen opleidingsmogelijkheden via reguliere scholen voor het beroep diamantslijper. Momenteel zijn de twee bekendste Nederlandse diamantairs, Coster Diamonds en Gassan Diamonds, bezig om een opleiding tot diamantslijper op te zetten, omdat er nu geen echte opleiding bestaat in Nederland. In België bestaat er wel een opleiding tot diamantbewerker, van ongeveer zes jaar. Het leren bewerken van diamanten is geen makkelijke opgave. Het zal meestal vele jaren kosten voordat je zelfstandig in staat bent om diamanten te mogen en kunnen bewerken. De opleiding tot diamantslijper bestaat over het algemeen uit praktijk. In Nederland zijn er wel opleidingen en cursussen mogelijk voor het vakgebied edelsteenkunde, die wellicht kunnen helpen bij de basiskennis van edelstenen. Een diamantslijper zet geen diamanten. Daar zijn weer andere specialisten voor, zoals een roosdiamantzetter. Het zetten van roosdiamant is compleet anders dan het zetten van een een briljant geslepen diamant.

Bedrijven waar een diamantslijper werkzaam kan zijn

Als diamantslijper werk je doorgaans voor diamantcenters, zoals hierboven omschreven. Als zelfstandig ondernemer komt dit beroep voor zover wij weten niet voor. Wanneer de diamanten klaar zijn worden ze verkocht aan handelaren, particulieren, juweliers, goudsmeden en zilversmeden.

Competenties diamantslijper

Als diamantslijper moet je over een groot doorzettingsvermogen bezitten, omdat vooral de opleiding tot diamantslijper erg lang en zwaar is. Daarnaast moet je in staat zijn zeer nauwkeurig te kunnen werken. Maar natuurlijk moet je ook verstand hebben van diamanten en alle machines en technieken die er zijn om deze te kunnen bewerken, zoals je tijdens je opleiding geleerd zal worden. Om een goede diamantbewerker te worden is het wel belangrijk dat je veel passie hebt voor diamanten.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als diamantslijper

Als diamantslijper is er niet zomaar werk te vinden. Het werk is zo specialistisch dat het alleen gedaan kan worden na een zeer lange opleiding. Het is dus niet zomaar mogelijk om werk te vinden in de diamantindustrie. Het worden van diamantslijper is dus iets wat zeer bewust gekozen moet worden op een jonge leeftijd, om kans te maken op een baan. Het doorgroeien als diamantslijper moet gezien worden in het bekender worden als diamantslijper door het uitvoeren van een belangrijke opdracht zodat je naamsbekendheid op zal bouwen. Verdere doorgroeimogelijkheden zijn er niet voor zover wij weten.

Arbeidsvoorwaarden en salaris diamantslijper

De arbeidsvoorwaarden als diamantslijper kunnen verschillen per werkgever maar zullen over het algemeen prima geregeld zijn. Een diamantslijper verdient doorgaans een goed salaris, mede omdat het werk zo specialistisch is. Als diamantslijper zal je tussen de 2500 en 4000 euro bruto per maand verdienen afhankelijk van je leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als diamantslijper verdien je het meeste als je zeer veel ervaring opgedaan hebt en je verantwoordelijk bent voor de grootste en meest bijzondere diamanten.

Mijnzzp.nl