Edelsteenkundige

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep edelsteenkundige
Wat doet een edelsteenkundige
Waarom een certificaat bij edelstenen
Echtheid van diamanten
Film: edelsteenkundige:
Film: diamanten certificeren:
Opleidingen tot edelsteenkundige
Bedrijven waar een edelsteenkundige werkzaam kan zijn
Competenties edelsteenkundige
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als edelsteenkundige
Arbeidsvoorwaarden en salaris edelsteenkundige
Eigen bedrijf starten als Edelsteenkundige
Boekhoudprogramma vergelijken Edelsteenkundige

Beroep edelsteenkundige

Een edelsteenkundige is een specialist en onderzoeker die zich gespecialiseerd heeft in het determineren van edelstenen. Determineren heeft betrekking op het analyseren van edelstenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het analyseren van de kleur en de zuiverheid van edelstenen of aan het analyseren van de echtheid van edelstenen. Edelstenen, zoals diamanten, vertegenwoordigen een bepaalde waarde die niet alleen afhankelijk is van de grootte van de diamant (karaat). De zuiverheid van diamanten is net zo belangrijk, omdat diamanten insluitsels kunnen bevatten, waardoor de waarde beïnvloed wordt. Het beroep edelsteenkundige is dan ook aan te merken als belangrijk beroep, omdat het de edelsteenkundigen zijn, die de waarden van edelstenen kunnen vaststellen op de juiste manier. Omdat edelstenen zeldzame stenen zijn vertegenwoordigen ze meestal een aanzienlijke waarde, afhankelijk van de soort edelsteen. Deze waarde is alleen te bepalen door vakspecialisten, die over de juiste kennis beschikken. Over het algemeen bepalen de schoonheid, de duurzaamheid en de zeldzaamheid van edelstenen de uiteindelijke waarde van edelstenen. De waarde van edelstenen, zoals diamanten, is een samenspel tussen diverse factoren, zoals het aantal karaat, zeldzaamheid, kleur, insluitsels, slijpvorm, lichtinval en de lichtdoorlatendheid, die samen de uiteindelijke waarde bepalen. Het is de edelsteenkundige die door middel van onderzoek kan bepalen welke classificatie een edelsteen krijgt. Aan de hand van de classificatie is het mogelijk om een waardebepaling te geven aan de edelsteen, via vaste standaarden. Het is ook de erkende edelsteenkundige, die een certificaat kan uitschrijven dat gekoppeld is aan de edelsteen. Edelsteenkunde heeft niet alleen betrekking op diamanten, maar op alle edelstenen. De onderzoeksmethodes, die de edelsteenkundige toepast, kunnen verschillen per edelsteen.

Wat doet een edelsteenkundige

Een edelsteenkundige is dus een onderzoeker die zich gespecialiseerd heeft in het determineren van edelstenen. Het determineren van edelstenen is belangrijk om de kwaliteit en dus de waarde te kunnen bepalen van edelstenen. Dit betreft vaak edelstenen die niet voorzien zijn van een certificaat en die in het bezit zijn van particulieren of handelaren binnen de detailhandel. Om de kwaliteit van dit soort edelstenen te kunnen bepalen is het belangrijk dat er een erkende edelsteenkundige opzocht, wordt die ook een certificaat of erkend taxatierapport mag uitschrijven. Nieuwe edelstenen die op de markt gebracht worden door diamanthuizen zijn in de meeste gevallen wel voorzien van een certificaat. Edelsteenkunde is een apart vakgebied, dat niet standaard toebehoort tot een juwelier, goudsmid of zilversmid. Als er twijfel is over de echtheid van een edelsteen of de kwaliteit van edelstenen zullen de edelstenen in de meeste gevallen opgestuurd worden naar een edelsteenkundige, zodat deze uitsluitsel kan geven.

Waarom een certificaat bij edelstenen

Een certificaat bij edelstenen, zoals een diamant, kan om verschillende redenen belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verzekeren van een sieraad, die een diamant bevat. De verzekeringsmaatschappij zal in dit geval meestal een certificaat verlangen van een erkende edelsteenkundige, om de juiste verzekeringswaarde vast te kunnen stellen. Maar ook handelaren en vertegenwoordigers van edelstenen gebruiken certificaten om de waarde van hun edelstenen aan te kunnen tonen, zodat afnemers, zoals juweliers, precies weten wat ze aan edelstenen inkopen. Edelsteenkunde speelt tegenwoordig een steeds belangrijkere rol, omdat lang niet alle stenen, die aangemerkt worden als edelsteen, ook daadwerkelijk edelstenen zijn. Door moderne technieken is het mogelijk om synthetische edelstenen te maken, die niet zomaar van echte edelstenen te onderscheiden zijn. Het is de edelsteenkundige, die dit wel kan.

Echtheid van diamanten

Tegenwoordig worden er ook synthetische diamanten gemaakt, die aangemerkt moeten worden als synthetische diamanten. Synthetische diamanten zijn veel minder waardevol dan echte diamanten. Het is voor een leek bijna of geheel onmogelijk om synthetische diamanten te kunnen herkennen. Kunstmatige kristallen worden door de mens gemaakt en zijn dus minder waardevol. Een andere benaming voor kunstmatige kristallen is ook wel zirkonia. Zirkonia's lijken het meeste op diamanten, echter betreft dit dus wel kunstmatige stenen. Zirkonia's zijn met het blote oog bijna niet te onderscheiden van diamanten. Zirkonia's worden ook geslepen, net zoals dit het geval is bij gewone diamanten.

Film: edelsteenkundige:

Film: diamanten certificeren:

Opleidingen tot edelsteenkundige

Er bestaan diverse opleidingsmogelijkheden voor het beroep edelsteenkundige. Wel is het belangrijk om van tevoren te bepalen voor jezelf wat je precies wenst te gaan doen na de opleiding, omdat de diverse opleidingen die aangeboden worden variëren van cursussen tot korte opleidingen en volwaardige opleidingen Edelsteenkunde. Binnen Nederland worden er door diverse partijen cursussen en opleidingen aangeboden, zoals door het Nederlands Edelsteen Laboratorium (NEL) en de vakschool Schoonhoven. Wie beroepsmatig wil werken als edelsteenkundige kan het beste kiezen voor de studie Gemmologie van de Gem-A in Londen, die ook binnen Nederland wordt aangeboden door het Nederlands Edelsteen Laboratorium. Door het volgen van deze opleiding krijgt je het internationaal erkende diploma FGA, wat staat voor Fellow of the Gemmological Association of Great Britain. Door het volgen van deze opleiding is het mogelijk om je aan te sluiten bij de Vak Vereniging Nederlandse Edelsteenkundigen (VVNE). Deze opleiding zal ongeveer twee jaar in beslag nemen, afhankelijk van je vooropleidingen. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf als edelsteenkundige, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een edelsteenkundige werkzaam kan zijn

Een edelsteenkundige is over het algemeen werkzaam voor een edelsteen laboratorium of is werkzaam als ondernemer. Daarnaast is het denkbaar dat een edelsteenkundige aangemerkt kan worden als juwelier of als taxateur. De aanvullende opleiding tot edelsteenkundige kan interessant zijn voor verschillende vaklieden, die werkzaam zijn met sieraden en edelstenen. Zoals eerder omschreven kan een edelsteenkundige in sommige gevallen ook aangemerkt worden als commercieel medewerker, zoals een handelaar of vertegenwoordiger. Ook een antiquair kan zijn zich gespecialiseerd hebben in edelsteenkunde.

Competenties edelsteenkundige

De belangrijkste competenties van een edelsteenkundige zijn nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, omdat veel mensen waarde hechten aan het oordeel van een edelsteenkundige. In tegenstelling tot het kunnen bepalen van het goudgehalte van goud is het kunnen bepalen van de waarde van edelstenen veel moeilijker. Met andere woorden zijn mensen sterk afhankelijk van het oordeel. Algemeen belangrijke competenties zijn zelfstandigheid, onafhankelijkheid, klantgerichtheid, netwerken en communicatie. Daarnaast is het binnen dit vakgebied erg belangrijk om regelmatig bijscholing te volgen, omdat nieuwe technieken en mogelijkheden elkaar redelijk snel opvolgen. Verdere competenties zijn niet zomaar aan te geven, omdat je als edelsteenkundige op verschillende manieren werkzaam kan zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als edelsteenkundige

Het arbeidsmarktperspectief als edelsteenkundige is over het algemeen geheel afhankelijk van de vakman of vakvrouw zelf, omdat je zelf zal moeten kiezen voor het vakgebied edelsteenkunde. De meeste mensen die kiezen voor de opleiding edelsteenkunde zijn actief op het gebied van juwelen of diamanten. Het betreft in veel gevallen een extra vervolgopleiding op een gebruikelijke opleiding zoals de Mbo-opleiding Goudsmid. De doorgroeimogelijkheden als edelsteenkundige moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor je werkzaam kan zijn als zelfstandig ondernemer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris edelsteenkundige

Als edelsteenkundige val je meestal onder de cao Goud- en zilvernijverheid, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn, afhankelijk van de werkgever. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Het is voor dit beroep niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat de meeste edelsteenkundige ook andere werkzaamheden uitvoeren. Het beroep edelsteenkundige is meestal een aanvulling op een ander beroep.

Eigen bedrijf starten als Edelsteenkundige

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Edelsteenkundige, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Edelsteenkundige

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Edelsteenkundige bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Edelsteenkundige.

Mijnzzp.nl