Edelsteenkundige

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een edelsteenkundige is gespecialiseerd in het determineren van edelstenen. Determineren heeft betrekking op het analyseren van edelstenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het analyseren van de kleur en de zuiverheid van edelstenen of aan het analyseren van de echtheid van edelstenen. Edelstenen, zoals diamanten, vertegenwoordigen een bepaalde waarde die niet alleen afhankelijk is van de grootte van de diamant (karaat). De zuiverheid van diamanten is net zo belangrijk, omdat diamanten insluitsels kunnen bevatten waardoor de waarde beïnvloed wordt. Het beroep edelsteenkundige is dan ook aan te merken als een belangrijk beroep, omdat het de edelsteenkundigen zijn die de waardes van edelstenen kunnen vaststellen op de juiste manier. Omdat edelstenen zeldzame stenen zijn vertegenwoordigen ze meestal een aanzienlijke waarde, afhankelijk van de soort edelsteen. Deze waarde is alleen te bepalen door vakspecialisten die over de juiste kennis beschikken. Over het algemeen bepalen de schoonheid, de duurzaamheid en de zeldzaamheid van edelstenen de uiteindelijke waarde van edelstenen.

De waarde van edelstenen, zoals diamanten, is een samenspel tussen diverse factoren zoals het aantal karaat, zeldzaamheid, kleur, insluitsels, slijpvorm, lichtinval en de lichtdoorlatendheid, die samen de uiteindelijke waarde bepalen. Het is de edelsteenkundige die door middel van onderzoek kan bepalen welke classificatie een edelsteen zal krijgen. Aan de hand van de classificatie is het weer mogelijk om een waardebepaling te geven aan de edelsteen, via vaste standaarden. Het is ook de erkende edelsteenkundige die een certificaat kan uitschrijven dat gekoppeld is aan de edelsteen. Edelsteenkunde heeft niet alleen betrekking op diamanten maar op alle edelstenen.

Certificaat edelstenen

Een certificaat bij edelstenen, zoals een diamant, kan om verschillende redenen belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het verzekeren van een sieraad die een diamant bevat. De verzekeringsmaatschappij zal in dit geval meestal een certificaat verlangen van een erkende edelsteenkundige, om de juiste verzekeringswaarde vast te kunnen stellen. Maar ook handelaren van edelstenen gebruiken certificaten om de waarde van hun edelstenen aan te kunnen tonen, zodat afnemers zoals juweliers precies weten wat ze aan edelstenen inkopen.

Edelsteenkunde speelt vandaag de dag een steeds belangrijkere rol, omdat lang niet alle stenen die aangemerkt worden als edelsteen ook daadwerkelijk edelstenen zijn. Door moderne technieken is het mogelijk om imitatie stenen te maken, die niet zomaar van echte edelstenen te onderscheiden zijn. Het is de edelsteenkundige die dit wel kan.

Vakgebied edelsteenkunde

Edelsteenkunde is een apart vakgebied, dat niet standaard toebehoort tot een juwelier, goudsmid of zilversmid. Wanneer er twijfel is over de echtheid van een edelsteen of de kwaliteit van edelstenen zullen de edelstenen in de meeste gevallen opgestuurd worden naar een edelsteenkundige, zodat deze uitsluitsel kan geven.

Diamanten certificeren:

Opleidingen tot edelsteenkundige

Er bestaan diverse opleidingsmogelijkheden voor het beroep edelsteenkundige. Wel is het belangrijk om van te voren te bepalen voor jezelf wat je precies wenst te gaan doen na de opleiding, omdat de diverse opleidingen die aangeboden worden variëren van cursussen tot korte opleidingen en volwaardige opleidingen Edelsteenkunde. Binnen Nederland worden er door diverse partijen cursussen en opleidingen aangeboden, zoals door het Nederlands Edelsteen Laboratorium (NEL) en de vakschool Schoonhoven.

Wie beroepsmatig wil werken als edelsteenkundige kan het beste kiezen voor de studie Gemmologie van de Gem-A in Londen, die ook binnen Nederland wordt aangeboden door het Nederlands Edelsteen Laboratorium. Door het volgen van deze opleiding krijgt je het internationaal erkende diploma FGA, wat staat voor Fellow of the Gemmological Association of Great Britain. Door het volgen van deze opleiding is het mogelijk om je aan te sluiten bij de Vak Vereniging Nederlandse Edelsteenkundigen (VVNE). Deze opleiding zal ongeveer twee jaar in beslag nemen, afhankelijk van je vooropleidingen.

Bedrijven waar een edelsteenkundige werkzaam kan zijn

Een edelsteenkundige is over het algemeen werkzaam voor een edelsteenkundig laboratorium in loondienst of is werkzaam als zelfstandig ondernemer. Daarnaast is het denkbaar dat een edelsteenkundige ook andere beroepen uitoefent, zoals het beroep juwelier, taxateur of edelsmid.

Competenties edelsteenkundige

De belangrijkste competentie als edelsteenkundige is je nauwkeurigheid en betrouwbaarheid, omdat veel mensen waarde hechten aan het oordeel van een edelsteenkundige. Algemeen belangrijke competenties zijn zelfstandigheid, onafhankelijkheid, klantgerichtheid, netwerken en communicatie. Daarnaast is het binnen dit vakgebied erg belangrijk om regelmatig bijscholing te volgen, omdat nieuwe technieken en mogelijkheden elkaar redelijk snel opvolgen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als edelsteenkundige

Het arbeidsmarktperspectief als edelsteenkundige is over het algemeen geheel afhankelijk van de vakman of vakvrouw zelf, omdat je zelf zal moeten kiezen voor het vakgebied edesteenkunde. De meeste mensen die kiezen voor de opleiding edelsteenkunde zijn actief op het gebied van juwelen of diamanten. Het betreft in veel gevallen een extra vervolgopleiding op een reguliere opleiding zoals de Mbo-opleiding Goudsmid. De doorgroeimogelijkheden als edelsteenkundige moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor je werkzaam kan zijn als zelfstandig ondernemer.

Arbeidsvoorwaarden en salaris edelsteenkundige

Als edelsteenkundige val je meestal onder de cao Goud- en zilvernijverheid, waarbinnen de arbeidsvoorwaarden geregeld zijn, afhankelijk van de werkgever. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je arbeidsvoorwaarden. Het is voor dit beroep niet mogelijk om een salarisindicatie te geven, omdat de meeste edelsteenkundige ook andere werkzaamheden uitvoeren. Het beroep edelsteenkundige is meestal een aanvulling op een ander beroep.

Mijnzzp.nl