Antiquair

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een antiquair is iemand die in handelt in oudheden, zoals antieke spullen. Er zijn verschillende soorten antiquairs, die meestal allemaal hun eigen werkwijze hebben. Het kan voorkomen dat een bepaalde antiquair één of twee specialisaties heeft, of gewoon in het algemeen antieke spullen verkoopt als het dan maar antiek is. Over het algemeen worden spullen antiek genoemd als ze minimaal honderd jaar oud zijn. Het is wel mogelijk dat een antiquair ook goederen verkoopt die dan wel niet honderd jaar oud zijn, maar om een andere reden bijzonder zijn, zoals bijvoorbeeld wanneer een voorwerp uniek is of gemaakt is door een inmiddels beroemd persoon. De oudheid van een voorwerp wordt dan ook niet altijd heel strikt genomen. Een antiquair kan gespecialiseerd zijn in verschillende oudheden of is gespecialiseerd in specifieke oudheden. Het beroep antiquair vraagt in alle gevallen om de juiste specialistische kennis die in het algemeen niet zomaar opgedaan kan worden. In de meeste gevallen zal een antiquair dan ook al heel lang werkzaam zijn als antiquair, waardoor hij of zij veel vakkennis heeft opgedaan. De werkzaamheden als antiquair bestaan over het algemeen uit het zoeken naar oudheden, het inkopen van oudheden en uit het verkopen van oudheden. Ook het eventueel laten restaureren van oudheden kan als antiquair voorkomen als dat nodig mocht zijn. Het beroep antiquair moet verder vrij algemeen gezien worden omdat er verschillende soorten antiquairs zijn.

Wat koopt een verkoopt een antiquair allemaal

Zoals eerder omschreven kunnen antiquairs gespecialiseerd zijn op bepaalde onderwerpen. Over het algemeen kan men bij een antiquair terecht voor de verkoop of koop van meubels, klokken, textiel, keramiek, aardewerk, porselein, glas, kristal, boeken, sieraden, munten, penningen, zilverwerk en schilderijen. Naast de inkoop en verkoop bij een antiquair kunnen klanten doorgaans ook terecht bij een antiquair voor restauraties en taxaties. Een taxatie kan nodig zijn om een object te kunnen verzekeren.

De meeste antiquairs komen aan hun antieke of bijzondere voorwerpen door deze in te kopen van klanten of door het bezoeken van veilingen. De meeste antiquairs zijn dan ook relatief gezien veel tijd kwijt met zoeken naar bijzondere voorwerpen en deze in te kopen. Naast het verkopen van goederen vanuit de winkel kan een antiquair ook zelf goederen op een veiling aanbieden.

Waar moet een antiquair allemaal verstand van hebben

Het is doorgaans niet zo dat een antiquair overal zelf voldoende kennis van kan hebben. De meeste antiquairs zijn gespecialiseerd op bepaalde gebieden qua oudheden. Een antiquair juwelier heeft doorgaans niet voldoende kennis van bijvoorbeeld meubels of schilderijen. Het is daarom dat er zoveel verschillende soorten specialisaties zijn binnen het vakgebied. Wel is het zo dat een antiquair meerdere verschillende soorten oudheden kan inkopen en verkopen. De juiste kennis over de ingekochte goederen kan de antiquair dus eventueel bij collega antiquairs verzamelen. Grote veilinghuizen hebben meestal verschillende vakmensen werken die allemaal hun eigen specialisatie hebben op het gebied van oudheden.

Zijn antieke voorwerpen meteen waardevol

Het is niet zo dat antieke of oude voorwerpen automatisch waardevol zijn. Er zijn bijvoorbeeld nog veel oude antieke kasten of andere meubels in omloop, die vaak voor kleine bedragen al te koop zijn. Het zijn alleen de meubels die echt bijzonder zijn door hun unieke ontwerp of maker die waardevol zijn. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat het voorwerp origineel is en niet is vermaakt in het verleden. Bij oude staanklokken komt het nog wel eens voor dat het uurwerk binnen de klok niet meer origineel is en hierdoor authentieke waarde verloren is gegaan. Echte kenners kunnen meestal in een oogopslag zien of een voorwerp nog origineel is. Tegenwoordig is het ook mogelijk om moderne middelen in te schakelen om te bepalen hoe oud een voorwerp precies is. Bij bijzondere sieraden kan men bijvoorbeeld de samenstelling van het goud vaststellen om de oudheid van het voorwerp te bepalen.

Is het makkelijk om antiquair te worden

Het is natuurlijk niet moeilijk om als antiquair te starten echter zijn de overlevingskansen als ondernemer toch wel gering. De bestaande antiquairs bestaan in de meeste gevallen al lang, zijn zeer gespecialiseerd binnen hun vakgebied en hebben een breed netwerk. Daarnaast komt er meestal een flinke investeringen om de hoek kijken voordat een winkel echt goed gevuld is. Het is eerder zo dat er steeds minder antiquairs zijn, omdat er veel antiquair mee stoppen vanwege hun pensioenleeftijd. Daarnaast is het belangrijk dat je over voldoende kennis beschikt om een succesvol antiquair te kunnen worden. Er zijn veel mensen die hobbymatig handelen in oudheden en antieke voorwerpen en regelmatig zelf rommelmarkten en beurzen aflopen. Het hobbymatig handelen is toch nog wel wat anders dan een winkel openen als antiquair.

Antiekwinkel:

Opleiding tot antiquair

Er bestaan in Nederland geen specifieke opleidingsmogelijkheden voor het beroep antiquair. Wel zijn er diverse andere opleidingen die goed kunnen helpen als het om antieke voorwerpen gaat, zoals het beroep kunsthistoricus of veilingmeester. In België bestaat er wel een zogenaamde opleiding antiekhandelaar van twee jaar. In Nederland zijn er voor zover wij weten geen gerichte opleidingen tot antiquair. De opleiding in België bestaat uit verschillende richten waaruit gekozen kan worden. Binnen Nederland is er wel een Vereniging van kunsthandelaren waar je je als antiquair bij aan kan sluiten. Om als antiquair je eigen winkel te openen hoef je op zich geen opleiding genoten te hebben, maar is dit natuurlijk wel aan te raden.

Bedrijven waar een antiquair werkzaam kan zijn

Als antiquair werk je doorgaans binnen je eigen antiekwinkel als antiquair of ben je loondienst werkzaam bij een andere antiquair. Als antiquair koop je en verkoop je dus antieke goederen vanuit een winkel. Welke antieke oudheden je precies verkoopt zal geheel afhankelijk zijn van je eigen specifieke specialisatie als antiquair.

Competenties antiquair

De belangrijkste competentie als antiquair is dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt, zodat je antieke voorwerpen op hun echte waarde weet te waarderen. Omdat je in een winkel werkt zal je communicatief en commercieel sterk ingesteld moeten zijn. Als antiquair is een goed netwerk van collega ondernemers en andere specialisten doorgaans erg belangrijk, omdat er veel specialisaties zijn op het gebied van oudheden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als antiquair

Als antiquair werk je doorgaans als zelfstandig ondernemer en minder vaak in loondienst. Binnen dit beroep is er dan ook niet echt sprake van arbeidsmarktperspectief. Het zelfstandig opstarten van een antiekwinkel als antiquair zal in de praktijk lastig zijn, mede omdat er al voldoende gerenommeerde antiquairs zijn en de opstartkosten over het algemeen hoog zullen zijn. Daarnaast hebben lang niet alle mensen interesse voor antieke goederen. De doorgroeimogelijkheden als antiquair moeten gezien worden in het uitbreiden van de winkel met meer voorraad. Verdere specifieke doorgroeimogelijkheden kunnen zijn het nog verder specialiseren als vakman.

Arbeidsvoorwaarden en salaris antiquair

Omdat wij er vanuit gaan dat je als antiquair werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer, bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden en zijn deze dan ook verder niet van toepassing op dit beroep. Ook het geven van een salarisindicatie als antiquair is niet echt mogelijk, omdat dit meestal sterk afhankelijk is van je eigen prestaties als ondernemer. Loopt de antiekwinkel goed en is er voldoende winst dan zullen de inkomsten over het algemeen ook in orde zijn. Antiekwinkels zijn doorgaans wel gevoelig voor de economie.

Mijnzzp.nl