Antiquair

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een antiquair is een middenstander en/of handelaar die zich gespecialiseerd heeft in oudheden, zoals antieke voorwerpen. Er zijn verschillende soorten antiquairs, die meestal allemaal hun eigen werkwijze en specialisatie(s) hebben. Over het algemeen worden voorwerpen antiek genoemd als ze minimaal honderd jaar oud zijn. Het kan ook voorkomen dat een antiquair voorwerpen verkoopt die niet antiek zijn. In dat geval kan er bijvoorbeeld sprake zijn van een uniek voorwerp of van een voorwerp dat gemaakt is door een bekend persoon. De oudheid van een voorwerp wordt dan ook niet altijd heel strikt genomen. Een antiquair kan gespecialiseerd zijn in verschillende oudheden of is gespecialiseerd in specifieke oudheden. Het beroep antiquair vraagt in alle gevallen om de juiste specialistische kennis, die in het algemeen niet zomaar opgedaan kan worden. In de meeste gevallen zal een antiquair dan ook al heel lang werkzaam zijn als antiquair, waardoor hij of zij veel vakkennis heeft opgedaan. De werkzaamheden van een antiquair bestaan over het algemeen uit het zoeken naar oudheden, het inkopen van oudheden en uit het verkopen van oudheden. Ook het eventueel laten restaureren van oudheden kan als antiquair voorkomen als dat nodig mocht zijn. Andere belangrijke werkzaamheden van een antiquair kunnen zijn het taxeren van oudheden. Het beroep antiquair moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat antiquairs in verschillende oudheden kunnen handelen, zoals sieraden, meubels, kunstvoorwerpen, klokken of in aardewerk. Over het algemeen zal een antiquair zich gespecialiseerd hebben binnen bepaalde antieke spullen, omdat specifiek kennis van oudheden belangrijk is. Het worden van antiquair is over het algemeen niet heel makkelijk, omdat een goede antiquair over veel unieke kennis moet beschikken. Het worden van antiquair is niet alleen afhankelijk van de juiste opleiding. Het opdoen van veel praktijkervaring is in de meeste gevallen net zo belangrijk.

Een antiquair is dus een middenstander die ook aangemerkt kan worden als handelaar. Zoals eerder omschreven moet het beroep antiquair vrij algemeen gezien worden, omdat antiquairs zich gespecialiseerd kunnen hebben binnen een bepaald vakgebied. Denk bijvoorbeeld aan meubels, klokken, textiel, keramiek, glas, kristal, sieraden, munten, penningen, zilverwerk en aan schilderijen. Een antiquair is niet gespecialiseerd in boeken, omdat we in dat geval spreken van een antiquaar. Naast de inkoop en verkoop van antieke spullen kunnen klanten over het algemeen terecht bij een antiquair voor restauraties en taxaties. Een taxatie kan nodig zijn om een voorwerp op de juiste manier te kunnen verzekeren. Antiquairs komen aan hun antieke en/of bijzondere voorwerpen door deze in te kopen van klanten of door het bezoeken van veilingen. Antiquairs zijn relatief gezien veel tijd kwijt met het zoeken naar bijzondere voorwerpen. Naast het verkopen van antieke voorwerpen vanuit de winkel kan een antiquair zelf goederen op een veiling aanbieden. Het is niet zo dat alle antiquairs beschikken over een eigen winkel, omdat antiquairs op verschillende manieren werkzaam kunnen zijn.

Welke kennis heeft een antiquair

Zoals eerder omschreven is het niet zo dat een antiquair automatisch kennis heeft van alle oudheden en antieke spullen. De meeste antiquairs zijn gespecialiseerd binnen bepaalde vakgebieden. Een antiquair juwelier zal bijvoorbeeld niet over voldoende kennis beschikken van meubels of schilderijen. Het is daarom dat er zoveel verschillende soorten specialisaties zijn als antiquair. Wel is het zo dat een antiquair verschillende soorten oudheden kan inkopen en verkopen. De juiste kennis over de ingekochte goederen kan de antiquair in dat geval inwinnen van collega-antiquairs. Daarnaast kunnen er verschillende vaklieden werkzaam zijn binnen een winkel of ander soorten bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de grote veilinghuizen. Veilinghuizen beschikken meestal over verschillende specialisten, die allemaal hun eigen specialisatie hebben op het gebied van oudheden. Een antiquair koopt antieke spullen die aangemerkt kunnen worden als handel. Vanzelfsprekend zijn niet alle antieke spullen even interessant. Het kan ook gaan om oude kunst zoals beeldhouwkunst.

Zijn alle antieke voorwerpen waardevol

Het is niet zo dat antieke of oude voorwerpen automatisch waardevol zijn. Er zijn bijvoorbeeld nog veel oude antieke kasten of andere meubels in omloop, die vaak voor kleine bedragen al te koop zijn. Het zijn alleen de meubels, die echt bijzonder zijn door hun unieke ontwerp of maker, die waardevol zijn. Daarnaast is het belangrijk dat het voorwerp origineel is en niet is vermaakt in het verleden. Bij oude staande klokken komt het bijvoorbeeld nog wel eens voor dat het uurwerk binnen de klok niet meer origineel is en hierdoor authentieke waarde verloren is gegaan. Echte kenners kunnen meestal in een oogopslag zien of een voorwerp nog origineel is. Tegenwoordig is het ook mogelijk om moderne middelen in te schakelen om te bepalen hoe oud een voorwerp precies is. Bij bijzondere sieraden kan bijvoorbeeld de samenstelling van het goud onderzocht worden om de oudheid van het voorwerp te bepalen.

Hoe word je antiquair

Het is niet moeilijk om als antiquair een winkel te starten, echter zijn de overlevingskansen wel gering. De bestaande antiquairs bestaan over het algemeen al heel lang en beschikken over een groot netwerk. Daarnaast komt er meestal een flinke investeringen om de hoek kijken voordat een antiquair winkel goed gevuld is. Het is eerder zo dat er steeds minder antiquairs zijn, omdat er veel antiquairs mee stoppen vanwege hun pensioenleeftijd. Daarnaast is het belangrijk dat je over voldoende kennis beschikt om een succesvolle antiquair te kunnen worden. Er zijn veel mensen die hobbymatig handelen in oudheden en antieke spullen en regelmatig zelf rommelmarkten en beurzen aflopen. Het hobbymatig handelen is toch nog wel wat anders dan een winkel openen als antiquair. Met andere woorden is het starten van een eigen winkel als antiquair in de meeste gevallen niet heel makkelijk meer. Diepgaande kennis en het kennen van correct vakjargon is belangrijk wanneer we het hebben over antiek. In sommige gevallen kan ook de benaming antiekhandelaar gebruikt worden.

Handelen in antieke goederen

Het handelen in antieke goederen vereist een grondige kennis van verschillende stijlen, periodes en materialen die in de antiekmarkt voorkomen. Dit omvat het leren identificeren en waarderen van authentieke antieke stukken zoals antieke juwelen, het begrijpen van de geschiedenis en herkomst ervan, en het kunnen beoordelen van hun conditie en waarde. Handelaren in antieke goederen kunnen verschillende rollen vervullen. Ze kunnen antiekwinkels of galerijen runnen waar ze antieke items kopen en verkopen aan zowel verzamelaars als liefhebbers. Ze kunnen ook deelnemen aan veilingen en bieden op antieke stukken om ze vervolgens door te verkopen.

Een succesvolle handelaar in antieke goederen moet strategisch kunnen inkopen, waarbij ze op zoek gaan naar zeldzame en waardevolle stukken tegen een redelijke prijs. Ze moeten ook een netwerk van contacten opbouwen binnen de antiekwereld, zoals veilinghuizen, andere handelaren en verzamelaars, om kansen voor aankoop en verkoop te vergroten. Daarnaast is het belangrijk voor handelaren in antieke goederen om op de hoogte te blijven van markttrends, ontwikkelingen en prijsschommelingen. Antiquairs moeten kunnen anticiperen op veranderingen in de vraag en trends in de antiekmarkt om hun inventaris effectief te beheren en winstgevende transacties te doen.

Het handelen in antieke goederen kan zowel een uitdagende als lonende onderneming zijn. Het vereist geduld, expertise, onderzoeksvaardigheden en een passie voor geschiedenis en kunst. Het is een activiteit die niet alleen financiële voordelen kan opleveren, maar ook de mogelijkheid biedt om unieke stukken te ontdekken en te behouden voor toekomstige generaties.

Antiekwinkel:

Opleiding tot antiquair

Er bestaan in Nederland geen opleidingsmogelijkheden voor het beroep antiquair. Wel zijn er diverse andere beroepen die goed kunnen helpen als het om antieke voorwerpen gaat, zoals het beroep kunsthistoricus of veilingmeester. In Nederland zijn er voor zover wij weten geen gerichte opleidingen tot antiquair. Binnen Nederland is er wel een Vereniging van kunsthandelaren waar je je als antiquair bij aan kan sluiten. Om als antiquair je eigen winkel te openen hoef je op zich geen opleiding genoten te hebben, maar is dit natuurlijk wel aan te raden. Het beroep antiquair ken verder geen beroepsbescherming, waardoor iedereen zich kan uitgeven als antiquair. Zoals eerder omschreven is het worden van een goede antiquair niet alleen afhankelijk van het opleidingsniveau. De meeste antiquairs hebben eerst veel praktijkervaring opgedaan bij ervaren antiquairs, die in dat geval aangemerkt kunnen worden als leermeester. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je voor jezelf gaat starten met je eigen bedrijf als antiquair, dan is het belangrijk om de administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende online boekhoudprogramma's met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot beste boekhoudpakket voor de zzp boekhouding. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een antiquair werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een antiquair aangemerkt moeten worden als ondernemer, die werkzaam is binnen een eigen antiekwinkel. Er zijn niet veel antiquairs die gebruikmaken van personeelsleden. Een antiquair kan in de meeste gevallen ook aangemerkt worden als middenstander. Als een antiquair niet beschikt over een eigen winkel kan ook de term handelaar van toepassing zijn. Zoals eerder omschreven kunnen antiquairs op verschillende manieren werkzaam zijn. Het is niet zo dat alle antiquairs over een eigen winkel beschikken. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat een antiquair ook werkzaam is als interieuradviseur. In dat geval betreft het een antiquair, die zich gespecialiseerd heeft in oude meubels en stofferingen.

Competenties antiquair

De belangrijkste competentie van een antiquair is dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt, zodat je antieke voorwerpen op hun echte waarde weet te waarderen. Omdat je in een winkel werkt zul je communicatief en commercieel sterk ingesteld moeten zijn. Als antiquair is een goed netwerk van collega-ondernemers en andere specialisten doorgaans erg belangrijk, omdat er veel specialisaties zijn op het gebied van oudheden. Daarnaast moet een antiquair aangemerkt kunnen worden als onderhandelaar. Een antiquair zal regelmatig over prijzen moeten onderhandelen. Als je als antiquair ook voorwerpen importeert is het belangrijk dat je beschikt over de juiste kennis met betrekking tot belastingregels. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, passie, energie, inspiratie, lef, doorzettingsvermogen en trends. Als laatste is het ook belangrijk om te vermelden dat een goede antiquair aangemerkt kan worden als educatief medewerker. Met andere woorden moet een goede antiquair met passie kunnen vertellen over antieke voorwerpen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als antiquair

Als antiquair werk je doorgaans als zelfstandig ondernemer en minder vaak in loondienst. Binnen dit beroep is er dan ook niet echt sprake van arbeidsmarktperspectief. Het zelfstandig opstarten van een antiekwinkel als antiquair zal in de praktijk lastig zijn, ook omdat er al voldoende gerenommeerde antiquairs zijn en de opstartkosten over het algemeen hoog zullen zijn. Daarnaast hebben lang niet alle mensen interesse voor antieke goederen. De doorgroeimogelijkheden als antiquair moeten gezien worden in het uitbreiden van de winkel met meer voorraad. Verdere specifieke doorgroeimogelijkheden kunnen zijn het nog verder specialiseren als vakman.

Arbeidsvoorwaarden en salaris antiquair

Omdat wij er vanuit gaan dat je als antiquair werkt als zelfstandig ondernemer, bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden en zijn deze dan ook verder niet van toepassing op dit beroep. Ook het geven van een salarisindicatie als antiquair is niet echt mogelijk, omdat dit meestal sterk afhankelijk is van je eigen prestaties als ondernemer. Loopt de antiekwinkel goed en is er voldoende winst dan zullen de inkomsten over het algemeen ook in orde zijn. Antiekwinkels zijn doorgaans wel gevoelig voor de economie.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Antiquair

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Antiquair bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl