Antiquaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een antiquaar is over het algemeen een middenstander die een antiquariaat of boekwinkel leidt. Binnen een antiquariaat worden voornamelijk oude boeken, kaarten en prenten ingekocht en verkocht. Er is wel een belangrijk verschil tussen moderne antiquariaten en oude antiquariaten, omdat een modern antiquariaat wel tweedehandsboekhandel genoemd wordt en minder vaak een antiquariaat. Bij een echte ouderwetse antiquaar koop je dus zeldzame en vaak oude boeken, kaarten en/of prenten. Een antiquaar is dus iemand, die een winkel heeft in oude boeken. Het beroep antiquaar komt over het algemeen steeds minder voor, maar is nog niet uitgestorven. Een goede antiquaar is in de meeste gevallen gespecialiseerd binnen bepaalde vakgebieden, zoals in aardwetenschappen, architectuur, archeologie of in politiek. Het is dus niet zo dat bij een antiquariaat alle boeken te koop zijn, omdat een antiquaar zich in de meeste gevallen gespecialiseerd heeft binnen bepaalde onderwerpen en/of vakgebieden. Een ander belangrijk kenmerk met betrekking tot een antiquariaat is dat antiquaar zich in de meeste gevallen alleen zal richten op boeken, kaarten en prenten, die een bepaalde verzamelwaarde vertegenwoordigen. Ondanks dat een antiquariaat betrekking heeft op een winkel is het tegenwoordig mogelijk dat een antiquariaat ook handel bedrijft via het internet. In de meeste gevallen zal een antiquaar beschikken over een groot netwerk van liefhebbers van oudheden, die precies weten welke boeken, kaarten en prenten verkocht worden binnen het antiquariaat. Het beroep antiquaar kan overigens niet gelijk gezien worden aan het beroep antiquair, omdat de beroepen antiquaar en antiquair inhoudelijk verschillen.

Ook de bekende stripboekenwinkels die oude stripboeken in- en verkopen vallen onder de noemer antiquariaat, echter noemt men deze winkels weer een stripantiquariaat. De verkoper van oude stripboeken noemt men weer een stripantiquaar of een stripboekenhandelaar. Er bestaan dus verschillende soorten antiquaren die allemaal oude zeldzame boeken, kaarten en/of prenten verkopen.

Waarom naar een antiquariaat

Mensen maken gebruik van een antiquariaat omdat ze bijvoorbeeld op zoek zijn naar specifieke branchekennis die niet snel ergens anders te vinden is. Over het algemeen is deze kennis niet alleen in boeken te vinden maar juist ook bij de antiquaar. De antiquaar is gespecialiseerd in bepaalde onderwerpen en kan klanten daarom meestal ook op andere manieren helpen door zijn of haar eigen kennis. Vooral mensen die onderzoek uitvoeren of een bepaalde studie volgen kunnen over het algemeen prima gebruik maken van een antiquariaat. Vakkennis staat als antiquaar hoog aangeschreven en daarom bestaat er ook een Nederlandsche Vereeniging van Antiquaren (NVVA).

Verschil antiquaar en antiquair

Een antiquaar is iemand die oude boeken verkoopt, oude kaarten verkoopt en/of oude prenten verkoopt in een antiquariaat. Een antiquair verkoopt geen oude boeken of prenten maar andere oudheden zoals antieke sieraden, antieke meubels of bijvoorbeeld oude schilderijen. Een antiquaar en antiquair verkopen dus beide oudheden maar wel verschillende oudheden. Het beroep antiquair kan betrekking hebben op verschillende soorten antiekwinkels en/of bedrijven zoals een juwelier, een veilinghuis of een galerie waar kunstvoorwerpen verkocht worden.

Het Antiquariaat:

Opleiding tot antiquaar

Er bestaan in Nederland geen beroepsopleidingen voor het beroep antiquaar via reguliere scholen. In België bestaat er wel een zogenaamde opleiding antiekhandelaar van twee jaar. In Nederland zijn er zover wij weten geen gerichte opleidingen tot antiquaar. Het beroep antiquaar zal dan ook in de meeste gevallen geleerd moeten worden door zelfstudie en het werken bij bestaande antiquariaten. Voor meer informatie kunt ook kijken bij de beroepen archivaris en kunsthistoricus. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een antiquaar werkzaam kan zijn

Een antiquaar is over het algemeen een ondernemer die beschikt over een eigen winkel. Een antiquaar kan in de meeste gevallen dus ook gezien worden als een middenstander. Het beroep antiquaar komt in loondienst bijna niet voor, omdat het een zeer specifiek beroep betreft. Als antiquaar is het ook denkbaar dat je verder niet beroepsmatig werkzaam bent. Het is ook mogelijk dat een antiquaar zelf een schrijver is, die wellicht ook eigen boeken zal uitgeven.

Competenties antiquaar

Als antiquaar is de belangrijkste competentie dat je over voldoende vakinhoudelijke kennis beschikt. Daarnaast moet er sprake zijn van veel passie voor oude boeken, kaarten en/of prenten. Als een antiquaar beschikt over een eigen winkel als middenstander is het ook belangrijk dat je beschikt over een commerciële instelling. Ook communicatie in het algemeen kan aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat een antiquaar met veel verschillende mensen te maken krijgt. Ook het kunnen onderhandelen en het kunnen netwerken zijn over het algemeen belangrijke competenties. Algemeen belangrijke woorden zijn kennis, inzicht, presteren, doorzettingsvermogen en onderzoeksvaardigheden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als antiquaar

Als antiquaar werk je doorgaans als zelfstandig ondernemer en minder vaak in loondienst. Binnen dit beroep is er dan ook niet echt sprake van arbeidsmarktperspectief. Het zelfstandig opstarten van een antiquariaat als antiquaar zal in de praktijk lastig zijn, mede omdat er al voldoende gerenommeerde antiquaars zijn en de opstartkosten over het algemeen hoog zullen zijn. Daarnaast hebben lang niet alle mensen interesse in antieke boeken, kaarten en prenten. De doorgroeimogelijkheden als antiquaar moeten gezien worden in het uitbreiden van de winkel met meer voorraad. Verdere specifieke doorgroeimogelijkheden kunnen zijn het nog verder specialiseren als vakman.

Arbeidsvoorwaarden en salaris antiquaar

Omdat wij er vanuit gaan dat je als antiquaar werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden en zijn deze dan ook verder niet van toepassing op dit beroep. Ook het geven van een salarisindicatie als antiquaar is niet echt mogelijk, omdat dit meestal sterk afhankelijk is van je eigen prestaties als ondernemer. Loopt het antiquariaat goed en is er voldoende winst dan zullen de inkomsten over het algemeen ook in orde zijn.

Mijnzzp.nl