Stripboekenverzamelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een stripboekenverzamelaar verzamelt stripboeken, die doorgaans ook waardevol kunnen zijn. In de meeste gevallen zal een stripboekenverzamelaar proberen om een bepaalde collectie compleet te krijgen. Er zijn in Nederland en in België samen ongeveer vijftig stripboekenhandelswinkels te vinden waar stripboeken verkocht worden. Deze stripboekwinkels zijn soms ook gecombineerd met andere diensten zoals postzegelverkoop. Het vinden van de juiste stripboeken kan voor verzamelaars een hele opgave zijn, omdat bijzondere stripboeken in veel gevallen zeer exclusief zijn en ook waardevol kunnen zijn vanwege de exclusiviteit. Een stripboekenverzamelaar verzamelt doorgaans een bepaald soort stripboek, zoals Kuifje of Suske en Wiske. De oudste Kuifje's en Suske en Wiske stripboeken kunnen op een veiling veel geld opbrengen. Het is wel belangrijk dat het om een eerste druk gaat, en dat het stripboek nog in een goede staat verkeert. Stripboekenverzamelaar zal in de meeste gevallen betrekking hebben op een hobbyist, maar er zijn ook professionele stripboekenverzamelaars te vinden die kunnen beschikken over waardevolle collecties.

Het compleet krijgen van een stripboekenverzameling is doorgaans heel veel werk, omdat er vaak veel verschillende afleveringen bestaan en de stripboeken ook in verschillende druk soorten zijn uitgebracht. Vaak is het dan ook veel ruilen van dubbele exemplaren, en zo steeds maar weer de verzameling uitbreiden. De eerste exemplaren van Suske en Wiske die in het zwart wit waren en later in twee kleuren uitgebracht werden zijn moeilijk te verkrijgen en brengen daarom vaak veel geld op wanneer ze geveild worden. Het eerste stripboek van Suske en Wiske is helemaal bijzonder, omdat Suske hierin nog niet voorkwam en Wiske met Rikki haar avontuur beleefde. In het volgende avontuur het eiland van Amoras kwam Suske pas.

Er zijn natuurlijk nog veel meer verschillende soorten stripboeken over de wereld die volop verzameld worden door liefhebbers. In de Benelux zijn de Kuifje's en Suske en Wiske stripboeken toch wel het populairst. De stripboeken van Kuifje zijn wel waardevoller dan de Suske en Wiske's, omdat Kuifje bekender is in andere landen.

Stripboekenverzamelaar:

Opleidingen tot stripboekenverzamelaar

Er zijn natuurlijk geen opleidingen voor de hobby c.q. het beroep stripboekenverzamelaar. Toch zijn er naast veel hobbyisten die boeken of stripboeken verzamelen wel degelijk bedrijven die zich professioneel bezig houden met de handel in stripboeken. Er zijn dan ook voldoende websites te vinden gericht op de verkoop of veiling van stripboeken, zoals de bekendste onlinestripboekenveiling Catawiki. Een boekwinkel waar oude boeken of stripboeken verkocht worden noemt men ook wel een antiquariaat, en de persoon in het antiquariaat noemt men weer een antiquair. Wel is het vaak zo dat in een stripantiquariaat ook nieuwe boeken worden verkocht. Voor het verzamelen van stripboeken bestaat dus geen verdere opleiding. Het komt neer op het zelf vergaren van kennis door het te doen. Vooral bij oude stripboeken is het lastig om vast te stellen om welke druk en uitgave het precies gaat, en is er meestal specialistische kennis nodig. Daarnaast zijn de meeste verzamelaars zeer kritisch als het gaat om de staat van stripboeken, zoals mogelijke kreukels, vochtschade, leesschade en stickers of beschrijvingen in het stripboek. Een oud bijzonder stripboek heeft doorgaans alleen echt waarde wanneer deze in nieuwstaat verkeert.

Bedrijven waar een stripboekenverzamelaar werkzaam kan zijn

Een stripboekenverzamelaar werkt niet voor bedrijven maar is bezig als hobbyist c.q. verzamelaar. Zoals eerder omschreven zijn er wel bedrijven actief als professioneel stripboekenverzamelaar voor de handel, die zich voornamelijk richten op webshops, veilingen en boekenwinkels.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris, zoals wij die in alle andere branche wel hebben omschreven, zijn voor de stripboekenverzamelaar niet van toepassing op de branche hobby. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Mijnzzp.nl