Stripboekenverzamelaar

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een stripboekenverzamelaar is een verzamelaar die stripboeken verzamelt. In de meeste gevallen zal een stripboekenverzamelaar proberen om een bepaalde collectie compleet te krijgen. De meeste stripboekenverzamelaars moeten aangemerkt worden als hobbyist, echter zijn er ook stripboekenverzamelaars die aangemerkt moeten worden als handelaar, die ook over een eigen stripboekenwinkel kunnen beschikken. Er zijn in Nederland en in België gezamenlijk ongeveer vijftig stripboekenwinkels te vinden waar stripboeken verkocht worden. Deze stripboekwinkels zijn soms ook gecombineerd met andere diensten, zoals postzegelverkoop. Het vinden van de juiste stripboeken kan voor stripboekenverzamelaars een hele opgave zijn, omdat bijzondere stripboeken in veel gevallen zeer exclusief zijn en waardevol kunnen zijn. Een stripboekenverzamelaar verzamelt doorgaans een bepaald soort stripboek, zoals Kuifje of Suske en Wiske. De oudste Kuifjes en Suske en Wiske stripboeken kunnen op een veiling veel geld opbrengen. De eerste exemplaren van Suske en Wiske, die in het zwart-wit waren en later in twee kleuren uitgebracht werden, zijn moeilijk te verkrijgen en brengen daarom meestal veel geld op als ze geveild worden. Het eerste stripboek van Suske en Wiske is helemaal bijzonder, omdat Suske hierin nog niet voorkwam en Wiske met Rikki haar avontuur beleefde. In het volgende avontuur het eiland van Amoras kwam Suske pas. Het is wel belangrijk dat het om een eerste druk gaat, en dat het stripboek nog in een goede staat verkeert. Het compleet krijgen van een stripboekenverzameling is over het algemeen veel werk, omdat er veel verschillende afleveringen bestaan en, omdat er verschillende druksoorten uitgebracht kunnen zijn. Het verzamelen van stripboeken is in de meeste gevallen niet makkelijk, omdat het compleet krijgen van een collectie in de meeste gevallen niet makkelijk is.

Een stripboekenverzamelaar is dus een verzamelaar en/of handelaar, die eventueel ook over een eigen stripboekenwinkel kan beschikken. Als een stripboekenverzamelaar over een eigen winkel beschikt kan een stripboekenverzamelaar in sommige gevallen ook aangemerkt worden als postzegelverzamelaar. Het verzamelen en verhandelen van stripboeken binnen een winkel komt redelijk vaak voor in combinatie met postzegels. Een andere benaming voor een boekenwinkel of stripboekenwinkel kan ook zijn antiquaar. Een belangrijke aanvulling hierop is dat het dan wel om oude boeken, tijdsschriften of stripboeken moet gaan. Zoals eerder omschreven moeten de meeste stripboekenverzamelaars aangemerkt worden als hobbyist, die uit passie bepaalde stripboeken verzamelen. Binnen Nederland en België verzamelen de meeste stripboekenverzamelaars Kuifjes en Suske en Wiske stripboeken. De stripboeken van Kuifje zijn waardevoller dan de Suske en Wiske stripboeken, omdat Kuifje bekender is in meer landen dan alleen de Benelux. Welke stripboeken een stripboekenverzamelaar precies zal verzamelen kan per stripboekenverzamelaar verschillen, omdat er nog veel meer verschillende stripfiguren zijn. Denk bijvoorbeeld ook aan Billie Turf, Guus Flater en aan Lucky Luke. Daarnaast kan een stripboekenverzamelaar alleen bepaalde stipboeken verzamelen die gemaakt zijn door een bepaalde striptekenaar.

Wat maakt een stripboek waardevol

Stripboeken zijn over het algemeen alleen waardevol als er sprake is van zeldzaamheid. Daarnaast moet het in de meeste gevallen gaan om de eerste druk van een album. Andere belangrijke voorwaarden zijn dat een stripboek geen beschadigingen of verkleuringen mag vertonen. Vooral het verkleuren van stripboeken komt redelijk vaak voor, waardoor de waarde van de stripboeken snel kan afnemen. Andere belangrijke punten, waarop stripboekenverzamelaars letten zijn de kaft (hardcover of soft cover), de afwerking, het bindwerk (lijm of gebonden), het drukwerk en de aanwezigheid van niet origineel schrift (pen geklieder). Gesigneerde stipboeken kunnen wel extra waardevol zijn. De echt waardevolle stripboeken worden over het algemeen alleen aangeboden op speciale stripboekveilingen waar geïnteresseerde stripboekenverzamelaars tegen elkaar zullen opbieden.

Stripboekenverzamelaar:

Opleidingen tot stripboekenverzamelaar

Er zijn natuurlijk geen opleidingen voor de hobby of het beroep stripboekenverzamelaar. Toch zijn er naast veel hobbyisten die boeken of stripboeken verzamelen wel degelijk bedrijven die zich professioneel bezig houden met de handel in stripboeken. Er zijn dan ook voldoende websites te vinden gericht op de verkoop of veiling van stripboeken, zoals de bekendste Catawiki. Een boekwinkel waar oude boeken of stripboeken verkocht worden noemt men ook wel een antiquariaat, en de persoon in het antiquariaat noemt men weer een antiquair. Wel is het vaak zo dat in een stripantiquariaat ook nieuwe boeken worden verkocht. Voor het verzamelen van stripboeken bestaat dus geen verdere opleiding. Het komt neer op het zelf vergaren van kennis door het te doen. Vooral bij oude stripboeken is het lastig om vast te stellen om welke druk en uitgave het precies gaat, en is er meestal specialistische kennis nodig. Daarnaast zijn de meeste verzamelaars zeer kritisch als het gaat om de staat van stripboeken, zoals mogelijke kreukels, vochtschade, leesschade en stickers of beschrijvingen in het stripboek. Een oud bijzonder stripboek heeft doorgaans alleen echt waarde wanneer deze in nieuwstaat verkeert. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een stripboekenverzamelaar werkzaam kan zijn

Een stripboekenverzamelaar werkt niet voor bedrijven, maar is bezig als hobbyist of verzamelaar. Zoals eerder omschreven zijn er wel bedrijven actief als professioneel stripboekenverzamelaar voor de handel, die zich voornamelijk richten op webshops, veilingen en boekenwinkels. In de meeste gevallen moet een stripboekenverzamelaar aangemerkt worden als liefhebber, die van het verzamelen een hobby heeft gemaakt.

Bijzondere vermelding branche hobby

Competenties, arbeidsmarktperspectief, doorgroeimogelijkheden, arbeidsvoorwaarden en salaris, zoals wij die in alle andere branche wel hebben omschreven, zijn voor de stripboekenverzamelaar niet van toepassing op de branche hobby. Voor meer specifieke informatie over beroepen verzoeken wij u bij de beroepen te kijken. De branche hobby is opgenomen op Mijnzzp.nl omdat er hobby's zijn die raakvlakken kunnen hebben met werkgerelateerde beroepen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Stripboekenverzamelaar

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Stripboekenverzamelaar bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl