Nabewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep nabewerker
Werken binnen een drukkerij als nabewerker
Werkzaamheden nabewerker
Beroepsfilm nabewerker:
Opleidingen tot nabewerker
Bedrijven waar een nabewerker werkzaam kan zijn
Competenties nabewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als nabewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris nabewerker
Eigen bedrijf starten als Nabewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Nabewerker

Beroep nabewerker

Een nabewerker is een medewerker drukkerij die werkzaam is binnen de grafmedia branche. Als nabewerker ben je verantwoordelijk voor verschillende werkzaamheden die te maken hebben met het eindproces van drukwerk, zoals het vouwen van drukwerk, het snijden van drukwerk en het binden van drukwerk als dit nodig mocht zijn. Als nabewerker krijg je over het algemeen met verschillende soorten drukwerk te maken zoals folders, tijdschriften en boeken. In het kort kunnen we de werkzaamheden van een nabewerker het beste omschrijven als het afwerken van het drukwerk, nadat het drukwerk uit de drukmachine is gekomen. Andere werkzaamheden van een nabewerker kunnen zijn het afstellen van machines en het eventueel handmatig afwerken van het drukwerk. Tegenwoordig zul je als nabewerker meestal ook te maken krijgen met geautomatiseerde nabewerkingsapparatuur. Het is daarom als nabewerker erg belangrijk dat je over voldoende technische kennis beschikt, zodat je zelfstandig met deze machines kan werken. Kwaliteit is als nabewerker erg belangrijk, omdat na de nabewerking het drukwerk naar de klant gaat. Met andere woorden is het meestal de nabewerker die de eindcontrole uitvoert. Als nabewerker ben je meestal ook verantwoordelijk voor het verzendklaar maken van het drukwerk. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je pallets met drukwerk klaar maakt, zodat de pallets met drukwerk opgeladen kunnen worden door een koerier of vrachtwagenchauffeur. De werkzaamheden van een nabewerker zijn over het algemeen niet heel moeilijk of zwaar, maar de werkzaamheden kunnen soms wel stressvol zijn als er een deadline gehaald moet worden. Het is denkbaar dat een nabewerker ook inzetbaar is voor andere werkzaamheden.

Werken binnen een drukkerij als nabewerker

Als nabewerker ben je dus de laatste schakel bij drukwerk. Afhankelijk van de soort werkgever waarvoor je werkzaam bent als nabewerker werk je over het algemeen op de afdeling nabewerking. In sommige gevallen kan een nabewerker ook aangemerkt worden als een operator nabewerking, omdat een nabewerker veel met complexe installaties en machines werkzaam zal zijn. Nabewerking van drukwerk moet als een ruim begrip gezien worden, omdat nabewerking niet alleen betrekking heeft op het snijden of vouwen van drukwerk. Nabewerking kan ook inhouden het toevoegen van elementen aan drukwerk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het verfraaien van drukwerk door het toepassen van rondhoeken, of aan het plastificeren van drukwerk. Het is dus niet zo dat een nabewerker alleen drukwerk zal vouwen of snijden, omdat de werkzaamheden van een nabewerker veel breder gezien moeten worden. Het is niet zo dat een nabewerker alleen te maken heeft met kranten. Denk juist ook aan boeken, stripboeken, vakbladen en aan schoolboeken.

Werkzaamheden nabewerker

De werkzaamheden van een nabewerker zijn aan te merken als belangrijke werkzaamheden, omdat een nabewerker er voor moet zorgen dat de opdrachtgever precies krijgt wat deze behoort te krijgen. Als een nabewerker zijn of haar werkzaamheden niet op de juiste manier uitvoert kan dit ten koste gaan van de drukkwaliteit. Het maakt verder niet uit wat voor drukwerk een nabewerker zal controleren, omdat een nabewerker met veel verschillende soorten drukwerk te maken kan krijgen zoals visitekaartjes, folders, tijdschriften en boeken.

Beroepsfilm nabewerker:

Opleidingen tot nabewerker

Er bestaan binnen de Grafmedia diverse soorten opleidingen, zoals de Mbo-opleiding printmediatechnoloog op niveau drie, waarbinnen ook aandacht is voor de nabewerking. Een andere opleiding binnen de Grafmedia zal ook geschikt zijn, mits deze op Mbo-niveau drie is. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een nabewerker werkzaam kan zijn

Als nabewerker kan je werkzaam zijn voor een gespecialiseerd nabewerkingsbedrijf of ben je werkzaam op de nabewerking-afdeling van een uitgeverij of drukkerij. Ook kan een nabewerker voor andere bedrijven binnen de grafische sector werkzaam zijn, zoals voor een copyshop of een signbedrijf.

Competenties nabewerker

De belangrijkste competentie van een nabewerker is vakinhoudelijke kennis van de grafische sector, omdat je als nabewerker met verschillende complexe nabewerking-machines en apparatuur werkzaam zal zijn. Omdat een nabewerker met complexe apparatuur werkzaam zal zijn kan een nabewerker ook gezien worden als monteur en technicus die zelfstandig gebruikelijk onderhoud kan uitvoeren aan apparatuur en machines. Daarnaast is het als nabewerker erg belangrijk dat je secuur bent. Een andere belangrijke competentie kan weer zijn het stressbestendig zijn, omdat je als nabewerker regelmatig met deadlines te maken zal krijgen. Algemeen belangrijke woorden zijn samenwerken, verantwoordelijkheidsgevoel, communicatie, inzicht, kritisch, controleren, monitoren, zelfstandigheid en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als nabewerker

Het arbeidsmarktperspectief als nabewerker is over het algemeen niet heel groot te noemen. Dit komt deels omdat er sprake is van vergaande automatisering met betrekking tot de gedrukte media en omdat er relatief gezien niet veel grote drukbedrijven zijn. Het is denkbaar dat een nabewerker in drukbedrijven ook verantwoordelijk zal zijn voor andere werkzaamheden. De doorgroeimogelijkheden als nabewerker kunnen dan ook gezien worden in het mogen uitvoeren van andere drukwerkzaamheden, zoals het zelfstandig mogen drukken.

Arbeidsvoorwaarden en salaris nabewerker

Als nabewerker val je doorgaans onder de cao grafimedia, waarbinnen alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een nabewerker zal doorgaans een salaris verdienen tussen 1700 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verdere verantwoordelijkheden.

Eigen bedrijf starten als Nabewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Nabewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Nabewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Nabewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Nabewerker.

Mijnzzp.nl