Offsetdrukker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een offsetdrukker is werkzaam binnen de grafische sector en printmedia, bijvoorbeeld bij een drukkerij of grafisch bedrijf. Als offsetdrukker voer je verschillende werkzaamheden uit die te maken hebben met drukwerk. Denk hierbij aan het drukken van kranten, folders en tijdschriften. Dit doet de offsetdrukker door het gebruiken van een offsetpers. Het druk van kranten, folders en tijdschriften is aan te merken als specialistenwerk, omdat het gebruik van offsetplaten en het instellen van de offsetpers om de nodige kennis en ervaring zal vragen. Als een offsetdrukker kleuren moet afdrukken zal hij of zij meestal vier verschillende offsetplaten gebruiken om de verschillende kleuren te kunnen afdrukken. Dit betekent dat iedere plaat zijn eigen kleur heeft die op juiste plek de kleur moet afgeven. Als dit proces niet goed wordt uitgevoerd is dit meestal direct zichtbaar, waardoor het drukwerk niet bruikbaar zal zijn. Als offsetdrukker kan je verschillende druktechnieken toepassen, afhankelijk van het drukwerk, omdat het drukken van een krant om andere druktechnieken kan vragen dan een tijdschrift. Offsetdrukwerk is binnen de gedrukte media een van de meest voorkomende drukwerktechnieken. Kranten en tijdschriften worden dan ook in de meeste gevallen gemaakt door middel van offset-druktechnieken. Door middel van offset-druktechniek is het mogelijk om zeer veel drukwerk in een korte periode te drukken. Dit is over het algemeen alleen mogelijk door het gebruiken van grote en complexe offset-drukmachines, die alleen goed kunnen functioneren als specialisten zoals offsetdrukkers de machines op de juiste manier instellen en onderhouden. De meeste offsetdrukkers zijn ook verantwoordelijk voor het uitvoeren van gebruikelijk onderhoud, echter kan dit verschillen per drukkerij.

Het beroep offsetdrukker vraagt dus om veel kennis en ervaring, omdat je als offsetdrukker met veel verschillende machines en computers zal werken. Ook kan een offsetdrukker verschillende druktechnieken toepassen. Deze druktechnieken zijn zo specialistisch dat het denkbaar is dat offsetdrukkers zich alleen bezighouden met één bepaalde vorm van drukwerk. Zo is het offsetdrukken heel anders dan het zogenaamde zeefdrukken. Daarnaast is het zo dat offsetdrukkers regelmatig met nieuwe machines en technieken te maken krijgen, waardoor er bijvoorbeeld sneller of beter gedrukt kan worden. Als er meerdere kleuren toegepast worden gaat het drukwerk meestal apart door de machine voor iedere kleur. Het is daarom erg belangrijk dat de bladeren precies ingevoerd worden, zodat de kleuren precies op de juiste plek komen. Dit lijkt makkelijk, maar is het zeker niet altijd. Zo kan de luchtvochtigheid in een ruimte het papier al doen krimpen of laten uitzetten, waardoor er fouten kunnen ontstaan. Als offsetdrukker komt het regelmatig voor dat je te maken hebt met tijdsdruk. Het stressbestendig zijn kan dan ook belangrijk zijn als offsetdrukker. Het is niet dat een offsetdrukker alleen met papier werkt. Offset drukprocessen kunnen ook toegepast worden om andere materialen te bedrukken, zoals t-shirts en karton.

Werkzaamheden offsetdrukker

Als offsetdrukker ben je in de meeste gevallen niet alleen een drukker, omdat de meeste offsetdrukkers ook onderhoudswerkzaamheden of reparaties kunnen uitvoeren aan de verschillende drukpersen. Denk hierbij aan het afstellen van de drukpersen of aan het schoonmaken van de drukpersen. Daarnaast ben je als offsetdrukker een belangrijke kwaliteitscontroleur voor het drukwerk. Als offsetdrukker zal je dan ook over een groot verantwoordelijkheidsgevoel moeten beschikken, omdat er geen fouten gemaakt mogen worden tijdens het drukproces. In het verleden was een offsetdrukker ook aan te merken als zetter van losse letters.

Film over een offsetdrukker:

Opleidingen tot offsetdrukker

Wie als offsetdrukker wil gaan werken kan uit diverse Mbo-opleidingen kiezen, zoals de Mbo-opleiding drukker op niveau drie of de Mbo-opleiding Printmediatechnoloog op niveau vier. Als drukker leer je verschillende manieren van drukken tijdens je opleiding, waaronder offsetdrukken en zeefdrukken. Naast het kunnen drukken leer je ook de machines kennen, zodat je weet hoe ze precies werken en zodat je ze ook kan onderhouden en instellen. Maar ook het beoordelen van drukwerk zal uitgebreid aanbod komen tijdens de opleiding. Als startende zzp'er, is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten voor je eigen bedrijf. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een offsetdrukker werkzaam kan zijn

Als offsetdrukker werk je doorgaans voor een drukkerij, die drukwerk maakt in opdracht voor klanten. Naast zelfstandig werkende drukkerijen zijn er ook andere bedrijven die drukwerk maken, zoals krantenuitgevers of tijdschriftenuitgevers, die alleen gericht zijn op hun eigen drukwerk. Een offsetdrukker kan werkzaam zijn voor uiteenlopende soorten bedrijven binnen de grafische sector, die gebruikmaken van offset-druktechniek.

Competenties offsetdrukker

De belangrijkste competentie als offsetdrukker of drukker is dat je verstand hebt van techniek, omdat je doorgaans met ingewikkelde machines aan het werk bent die je zelfstandig moet kunnen onderhouden en instellen. Daarnaast ben je natuurlijk in staat om mooi en goed drukwerk af te leveren. Als drukker is het blijven leren erg belangrijk, omdat de druktechniek zeker niet stil staat en er steeds nieuwe machines op de markt komen met nieuwe mogelijkheden. Als offsetdrukker waak je natuurlijk ook over de kwaliteit van het gemaakte drukwerk. Als offsetdrukker zal je in veel gevallen samenwerken met diverse collega's en te maken hebben met leidinggevenden, waardoor communicatie ook aan te merken is als belangrijke competentie. Omdat een offsetdrukker ook verantwoordelijk kan zijn voor technische werkzaamheden moet een offsetdrukker ook gezien kunnen worden als technicus en monteur. Algemeen belangrijke woorden zijn vakkennis, veiligheid, controleren, monitoren, secuur, zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als offsetdrukker

Het verkrijgen van een baan als offsetdrukker of drukker is meestal niet heel makkelijk meer. Nieuwe drukmachines vragen steeds minder handelingen van mensen, waardoor het aantal mensen sterk is afgenomen op de drukafdeling. Het is niet zo dat er geen mensen meer nodig zijn, maar wel een stuk minder dan vroeger. Ook verdwijnen er steeds meer drukkerijen door de automatisering in de druk-branche. De doorgroeimogelijkheden als offsetdrukker moeten gezien worden in het verkrijgen van een leidinggevende functie of het doorleren. Als offsetdrukker zijn er eigenlijk geen doorgroeimogelijkheden zonder verdere opleidingen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris offsetdrukker

Als offsetdrukker val je doorgaans onder de CAO Grafmedia, waarbinnen alle arbeidsvoorwaarden geregeld zijn. Een offsetdrukker zal doorgaans een salaris verdienen tussen 1700 en 2400 euro bruto per maand, afhankelijk van leeftijd, opleiding en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig drukker kan je doorgaans meer verdienen, maar is het wel belangrijk dat je meerdere disciplines aanbiedt dan drukken alleen. Dit omdat met het alleen drukken niet genoeg inkomsten gegenereerd kunnen worden.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Offsetdrukker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Offsetdrukker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl