Zeefdrukker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een zeefdrukker is een vakman of vakvrouw die zich heeft gespecialiseerd zeefdruktechniek. Zeefdruktechniek is een techniek die veel gebruikt wordt om bepaalde producten mee te kunnen bedrukken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voorwerpen van hout, metaal, textiel en van plastic. Door middel van zeefdruktechniek is het mogelijk om uiteenlopende producten te bedrukken in diverse kleuren. Dit kunnen ook ronde vormen zijn zoals flessen of pennen. Zeefdruktechniek wordt door de industrie veel gebruikt, omdat zeefdruktechniek heel veel toepassingsmogelijkheden kent. Het is de zeefdrukker die alle voorbereidende handelingen uitvoert, inclusief het drukproces. Zeefdruktechniek kan door middel van verschillende soorten zeedrukmachines toegepast worden, namelijk door middel van handdruktafels, half automatische zeefdruktafels en volautomatische zeefdruktafels. Binnen de industrie en de grotere drukkerijen zal er over het algemeen alleen gebruik gemaakt worden van volautomatische zeefdruktafels. In dat geval is een zeefdrukker verantwoordelijk voor het op de juiste manier instellen van de volautomatische zeefdrukmachines. Ondanks dat zeefdruktechniek in alle gevallen betrekking heeft op dezelfde techniek kan een zeefdrukker dus wel gebruik maken van verschillende soorten zeefdrukmachines. Door middel van het toepassen van zeefdruktechniek is het ook mogelijk om op kleine schaal drukwerk te maken. Het beroep zeefdrukker moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een zeefdrukker voor verschillende bedrijven werkzaam kan zijn of wellicht als hobby zal zeefdrukken.

Door het gebruiken van zeefdruktechniek kunnen uiteenlopende soorten voorwerpen bedrukt worden. Vooral binnen de industrie wordt er op verschillende manieren gebruik gemaakt van zeefdruktechniek, omdat de techniek zo breed inzetbaar is. Zeefdruktechniek wordt over het algemeen ook door kunstenaars en andere creatieve vakmensen gebruikt, omdat door het toepassen van zeefdruktechniek uiteenlopende soorten composities gemaakt kunnen worden. Vanzelfsprekend werken kunstenaars niet met volautomatische zeefdrukmachines zoals ze in de industrie gebruikt worden. Een kunstenaar zal in de meeste gevallen gebruik maken van een handdruktafel. Met een handdruktafel kunnen bijvoorbeeld ook shirts bedrukt worden.

Zeefdruktechniek is een specifiek manier van drukken die binnen de industrie ook toegepast kan worden om printplaten en zonnecellen te bedrukken. Dit zijn zeer specialistische werkzaamheden die over het algemeen niet uitgevoerd worden door een zeefdrukker. Als we over reguliere druktechnieken spreken, zoals het drukken van een krant of folder, zal er eerder gebruik gemaakt worden van offsetdruktechniek. Zeefdruktechniek is dus een specifieke druktechniek waarbij drukinkt of pasta op een voorwerp gedrukt wordt.

Hoe werkt zeefdruktechniek

Zeefdruktechniek is een directe druktechniek. Dit betekent dat de gebruikte inkt op een gaas wordt gegoten die alleen inkt door zal laten waar dit nodig is om de druk mogelijk te maken. Door het bewegen van een kunststof strip wordt de inkt verspreid over het te drukken oppervlak. Als we spreken over vlakke oppervlaktes noemt men de techniek zeefdruktechniek en bij ronde oppervlaktes noemt men de techniek rondzeefdruktechniek. Zeefdruktechniek kan op diverse manieren worden toegepast, door middel van handmachines en geautomatiseerde machines.

Informatiefilm over een zeefdrukker:

Opleidingen tot zeefdrukker

Het beroep zeefdrukker is een beroep op Mbo-niveau drie waarvoor verschillende opleidingen beschikbaar zijn. De Mbo-opleiding Zeefdrukken duurt over het algemeen twee tot vier jaar. Tijdens de opleiding zal je regelmatig stage lopen in het bedrijfsleven, en theorie volgen op school. Tijdens de opleiding leer je met verschillende zeefdrukmachines werken en word je bekend gemaakt met de verschillende technieken die er zijn. Naast reguliere scholen zijn er ook cursussen beschikbaar voor de zeefdruktechniek. Na de opleiding printmedia zeefdrukker kan je nog doorleren voor de vervolgopleiding printmediatechnoloog op niveau vier, om je vakkennis verder te verbreden. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een zeefdrukker werkzaam kan zijn

Een zeefdrukker kan voor verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn , zoals voor fabrikanten of drukkerijen, die gebruik maken van zeefdruktechniek. Daarnaast kan een zeefdrukker werkzaam zijn als ondernemer. Het hoeft niet altijd zo te zijn dat een zeefdrukker beroepsmatig werkzaam is, omdat ook hobbyisten en kunstenaars gebruik kunnen maken van zeefdruktechniek.

Competenties zeefdrukker

De competenties van een zeefdrukker zijn niet zomaar aan te geven, omdat het beroep zeefdrukker in de praktijk op verschillende manieren voorkomt. Een zeefdrukker die werkzaam is binnen de industrie moet bijvoorbeeld over andere competenties beschikken dan een kunstenaar. In zijn algemeenheid kunnen we wel stellen dat een zeefdrukker gezien moet kunnen worden als technicus, omdat het werken met zeefdrukmachines in sommige gevallen complex kan zijn. Dit is vooral van toepassing als we spreken van automatische zeefdrukmachines. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, kennis, inzicht, secuur, veiligheid en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als zeefdrukker

Het arbeidsmarktperspectief als zeefdrukker is niet zomaar aan te geven, omdat het beroep op verschillende manieren voorkomt. Over het algemeen zal het verkrijgen van werk als zeefdrukker niet heel makkelijk zijn, omdat het een zeer specifieke functie betreft. Er zijn verder ook geen voorbeelden te geven van mogelijke doorgroeimogelijkheden, omdat dit geheel afhankelijk is van de soort werkgever, het opleidingsniveau en je eigen competenties.

Arbeidsvoorwaarden en salaris zeefdrukker

Als zeefdrukker val je doorgaans onder de CAO grafimedia en kan je bij verschillende soorten bedrijven werkzaam zijn. Het salaris als zeefdrukker zal doorgaans ergens tussen de 1700 en 2400 bruto per maand liggen, afhankelijk van je opleiding, leeftijd en verantwoordelijkheden.

Mijnzzp.nl