Cleanroom medewerker

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep cleanroom medewerker
Wat doet een cleanroom medewerker
Werkzaamheden cleanroom medewerker
Taken van een cleanroom medewerker kunnen zijn:
Film: hoe worden chips gemaakt:
Film: cleanroom technicus:
Opleidingen tot cleanroom medewerker
Bedrijven waar een cleanroom medewerker werkzaam kan zijn
Competenties cleanroom medewerker
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cleanroom medewerker
Arbeidsvoorwaarden en salaris cleanroom medewerker
Eigen bedrijf starten als Cleanroom medewerker
Boekhoudprogramma vergelijken Cleanroom medewerker

Beroep cleanroom medewerker

Een cleanroom medewerker is werkzaam binnen een zeer zuivere werkomgeving. Deze ruimte is ontworpen om besmetting of vervuiling in het productieproces of onderzoek, dat in deze omgeving plaatsvindt, te beperken of volledig uit te sluiten. Afhankelijk van de werkzaamheden vervult een cleanroom medewerker meestal de functie van een assemblagetechnicus of assemblagemedewerker. Eigenlijk kan iedereen met technisch inzicht aan de slag als cleanroom medewerker. In de meeste gevallen is de gevolgde opleiding niet van belang. Het is belangrijker dat je enthousiast en leergierig bent en dat je de veiligheid van jezelf en jouw collega’s op een goede manier kunt waarborgen. Daarnaast wil je graag meer leren over de organisatie waar je komt te werken en je bent een harde werker die de Nederlandse taal goed beheerst. Als je graag aan de slag wil gaan met het uitvoeren van metingen, is het een pre als je goed met computers kan werken. De meeste functies als cleanroom medewerker vinden plaats in ploegendienst. Sommige bedrijven gaan in het weekend dicht, maar bij andere bedrijven kan het voorkomen dat je ook in de weekenden moet werken. Het werkrooster van een cleanroom medewerker is erg overzichtelijk. Je werkt een aantal dagen in een bepaalde ploeg en daarna wissel je weer. Ondanks de flexibele werktijden weet de cleanroom medewerker, dankzij het rooster, goed waar hij of zij aan toe is. Als cleanroom medewerker is het belangrijk dat je secuur kunt werken. In de meeste gevallen zal een cleanroom medewerker werkzaam zijn binnen een technische werkomgeving. Het assembleren van technische producten vraagt ook om technisch inzicht. Andere werkzaamheden van een cleanroom medewerker kunnen zijn het reinigen en verpakken van onderdelen. Het beroep cleanroom medewerker komt in de praktijk voor op alle denkbare niveaus.

Wat doet een cleanroom medewerker

Een cleanroom medewerker is dus meestal een assemblagetechnicus of assemblagemedewerker afhankelijk van de werkzaamheden. Een andere benaming voor cleanroom medewerker kan ook zijn productiemedewerker. Vanzelfsprekend zijn er binnen een cleanroom verschillende medewerkers werkzaam. Denk bijvoorbeeld aan verschillende onderzoekers en aan test ingenieurs. Binnen een cleanroom kunnen verschillende producten gemaakt worden. Een cleanroom wordt gebruikt om producten te fabriceren, bijvoorbeeld halfgeleiders voor telefoons, computers of ruimtevaart. Ook geneesmiddelen worden vaak in een cleanroom gemaakt. Daarnaast kan deze ruimte gebruikt worden voor het uitvoeren van metingen of testen met bepaalde producten. Een cleanroom medewerker voert controles uit, zet producten in elkaar en leest tekeningen. Verder kan een cleanroom medewerker ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, bijvoorbeeld het inpakken van producten of de administratie van uitgevoerde metingen. Vaak voert een cleanroom medewerker de werkzaamheden uit in speciale kleding. Zoals eerder omschreven komt het beroep cleanroom medewerker in de praktijk voor op alle niveaus. In de meeste gevallen heeft de functie cleanroom medewerker wel betrekking op Mbo-niveau.

Werkzaamheden cleanroom medewerker

Zoals je kunt lezen, zijn er veel verschillende functies beschikbaar voor cleanroom medewerkers. Het is de werkomgeving die de functie zo speciaal maakt. Je bent aan het werk in een stofarme schone ruimte waarvoor je speciale kleding moet dragen. Het is belangrijk om te weten dat je altijd bepaalde procedures moet volgen wanneer je de cleanroom betreedt of verlaat. Cleanrooms komen in de praktijk op verschillende manieren voor. De classificatie van een cleanroom geeft aan hoeveel deeltjes stof in de lucht aanwezig mag zijn. Binnen een cleanroom kunnen ook extra maatregelen genomen worden om elektrostatische ontlading te voorkomen. In bijna alle gevallen zal een cleanroom medewerker over technische kennis moeten beschikken.

Taken van een cleanroom medewerker kunnen zijn:

  • Het deelnemen aan een productieproces.
  • Het uitvoeren van controles.
  • Het lezen van tekeningen en aan de hand daarvan producten in elkaar zetten.
  • Het uitvoeren van metingen.
  • Het opstarten, instellen en omstellen van machines en gereedschap.
  • Het inpakken van producten.
  • Het volgen van de regels omtrent “schoon” werken.
  • Het verwerken van metingen.
  • Het waarborgen van de veiligheid.
  • Het opvolgen van procedures.
  • Het zorg dragen voor het materiaal.
  • Het samenwerken met collega’s.
  • Het evalueren van werkzaamheden.
  • Het opruimen van de eigen werkplek en dit ook opgeruimd houden.

Film: hoe worden chips gemaakt:

Film: cleanroom technicus:

Opleidingen tot cleanroom medewerker

Het werk van een cleanroom medewerker kan zeer uiteenlopend zijn. De organisatie, waar de cleanroom medewerker werkzaam is, bepaalt wat de exacte werkzaamheden zijn. Hierdoor kunnen de opleidingseisen voor cleanroom medewerker per organisatie verschillen. Waar je ook aan de slag gaat, het is altijd belangrijk dat je beschikt over technisch inzicht. Dit kun je hebben opgedaan door werkervaring, maar ook door een opleiding die je gevolgd hebt. Sommige functies vragen om een specifieke vooropleiding, bij andere functies is dit niet nodig. Zo vraagt het productieproces van medicijnen veel kennis en vaardigheden, waardoor de cleanroom medewerkers bij grote farmaceutische bedrijven vaak een hbo- of wo-opleiding hebben gevolgd. Wanneer je gaat starten als zzp'er met je eigen bedrijf, dan is het belangrijk om de zzp boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online software. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het juiste boekhoudprogramma voor de zzp administratie.

Bedrijven waar een cleanroom medewerker werkzaam kan zijn

Een cleanroom medewerker is vaak werkzaam in de industriële sector. Er wordt bijvoorbeeld binnen de farmaceutische industrie veel gewerkt met cleanrooms. Zo worden medicijnen altijd in dit soort ruimten geproduceerd. Daarnaast worden ook veel producten (of delen van producten) in cleanrooms gemaakt. Dit kunnen bijvoorbeeld telefoons of auto-onderdelen zijn. Cleanroom medewerkers zijn vaak werkzaam via een uitzendbureau. Deze vacatures vind je online op de websites van uitzendbureaus. In deze werkconstructie borgt het uitzendbureau de belangen van de medewerker. Het voordeel van werken via een uitzendbureau is dat je op elk gewenst moment ontslag kan nemen. Het nadeel kan zijn dat je soms minder verdient, omdat de werkgever ook het uitzendbureau moet betalen.

Competenties cleanroom medewerker

Een cleanroom medewerker heeft geen 9-tot-5-mentaliteit. De werktijden zijn vaak onregelmatig, waardoor je een flexibele houding moet hebben. Daarnaast beschik je als cleanroom medewerker over enig technisch inzicht. Het is afhankelijk van de functie hoeveel technisch inzicht er van een cleanroom medewerker wordt verwacht. Daarnaast moet een cleanroom medewerker in staat zijn om iets in elkaar te zetten aan de hand van een tekening. Verder kan hij of zij zelfstandig, secuur en nauwkeurig werken. Het doel van de cleanroom is het voorkomen van vervuiling of besmetting van het productieproces en daar helpt de cleanroom medewerker aan mee. Het is belangrijk dat je als cleanroom medewerker weet hoe je de veiligheid waarborgt. Het gaat hier niet alleen om de eigen veiligheid, maar ook om de veiligheid van jouw collega’s en de werkomgeving. De cleanroom medewerker is in staat om controles uit te voeren en te werken volgens bepaalde procedures. Deze procedures zullen per bedrijf verschillen. Algemeen belangrijke woorden van een cleanroom medewerker zijn motivatie, samenwerken, communicatie, plannen, organiseren en eventueel (lichte) administratieve werkzaamheden uitvoeren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als cleanroom medewerker

Het arbeidsperspectief van een cleanroom medewerker is goed. Over het algemeen is er veel vraag naar cleanroom medewerkers, vaak via uitzendbureaus. Het kan dus goed zijn dat je snel aan de slag kunt. Daarnaast zijn er veel doorgroeimogelijkheden. Zo kun je op termijn een leidinggevende functie gaan vervullen, mits je voldoende werkervaring hebt opgedaan en affiniteit hebt met leidinggeven. Een productiemedewerker kan bijvoorbeeld doorgroeien van cleanroom medewerker naar een functie shiftleader. Een cleanroom medewerker die minimaal over een hbo-opleiding kan bijvoorbeeld doorgroeien tot procestechnoloog.

Arbeidsvoorwaarden en salaris cleanroom medewerker

Het is lastig om een exact beeld te geven van het salaris en de arbeidsvoorwaarden van een cleanroom medewerker. Dit is namelijk afhankelijk van de gevolgde opleiding en de opgedane ervaring. Over het algemeen zal een mbo-opgeleide cleanroom medewerker iets minder verdienen dan een cleanroom medewerker met een hbo- of zelfs wo-opleiding. Verder kan het salaris per organisatie en per afdeling verschillen. Zo zul je waarschijnlijk in de farmaceutische industrie meer verdienen dan bij andere organisaties. Dit komt doordat je voor dit werk een specifieke opleiding nodig hebt op hbo- of wo-niveau. Het salaris voor een cleanroom medewerker ligt tussen de € 1.800,- en € 2.400,- bruto per maand. Bovendien ontvangen cleanroom medewerkers een onregelmatigheidstoeslag vanwege de wisselende werktijden. De meeste bedrijven bieden een bepaald aantal vakantiedagen, reiskostenvergoeding, eindejaarsuitkering en eventueel vakantiegeld.

Eigen bedrijf starten als Cleanroom medewerker

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Cleanroom medewerker, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Cleanroom medewerker

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Cleanroom medewerker bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Cleanroom medewerker.

Mijnzzp.nl