Computerreparateur

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een computerreparateur kan uitkomst bieden voor diegenen die problemen hebben met hun computer, printer of andere apparatuur. In veel gevallen zijn de problemen van kleine aard en kunnen ze door middel van een reparatie verholpen worden, waarna de apparatuur weer prima werkt. Het is daardoor lang niet altijd nodig om meteen nieuwe apparatuur te kopen bij een defect. Daarnaast bestaan computerstroringen in lang niet alle gevallen uit technische oorzaken, omdat de meeste problemen juist ontstaan door software problemen, waardoor een computer slecht of traag kan werken. Bij softwareproblemen is het herinstalleren van programma's of het besturingssysteem meestal al voldoende om een computer weer als nieuw te laten werken. Een goede computerreparateur weet in de meeste gevallen precies wat er aan de hand is en kan meestal een oplossing aanbieden.

Zo kan een bepaald onderdeel in een computer het begeven waardoor deze niet meer werkt. De reparateur heeft de oorzaak vaak snel gevonden en kan dan een bepaald onderdeel vervangen waardoor de computer weer werkt. Dit soort reparaties zijn vaak niet duur en een prima oplossing.

De huidige generatie computers is vaak van prima kwaliteit. Toch kunnen computers door het vele gebruik op den duur traag worden of hardware problemen geven. Een goede onderhoudsbeurt kan dan ook geen kwaad wanneer een computer traag begint te worden. Deze problemen worden vaak veroorzaakt door virussen, spyware en het vollopen van tijdelijke mappen.

De specialist kan een computer vaak weer net zo snel krijgen als toen deze nieuw was. Dit wordt gedaan door alles te doorlopen op de computer zoals de software controleren, het controleren op virussen en spyware, het uitvoeren van updates en de beveiliging controleren en configureren.

Schoonmaken computer

Er zijn veel mensen die gebruik maken van een computer maar deze nooit een keer opschonen. Het niet schoonmaken van de computer geeft op den duur vaak problemen zoals het traag worden en foutmeldingen. In extreme gevallen zal iemand misschien snel de neiging hebben om een nieuwe computer te kopen. Dit is vaak niet nodig als men de computer regelmatig schoonmaakt. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden door overbodige programma's te verwijderen en regelmatig de schijfopruiming te gebruiken. Ook het defragmenteren van de schijf kan helpen. Om problemen te voorkomen is het belangrijk om een goede virusscanner te gebruiken die regelmatig geüpdatet wordt.

Ook de computerkast zelf is een belangrijk onderdeel voor een lange levensduur van de computer. Zet de computerkast niet in een hoek waar veel stof komt en zorg dat er voldoende ventilatie is voor de computer. Wie zelf een beetje handig is kan één keer per jaar de kast open schroeven en deze schoonmaken. Dit kan het beste gedaan worden met een stofzuiger (zonder onderdelen aan te raken). In veel gevallen gaat de stof op de diverse ventilators zitten en in de ontluchtingssleuven. Deze kunnen het best verwijderd worden met een kleine compressor of voorzichtig verwijderd worden met bijvoorbeeld een tandenborstel. Trek voor het schoonmaken altijd de stekkers uit het stopcontact en wacht een tijdje zodat u zeker bent dat alle spanning weg is uit de computer.

Een goed gratis programma om computers schoon te maken en te houden is die van CCleaner.

Computerstoring

Ondanks dat apparatuur vaak nog prima gemaakt kan worden, omdat slechts één onderdeel kapot is, komt het vaak voor dat mensen toch liever een nieuwe computer of printer kopen. In de meeste gevallen is een computer een paar jaar oud en wil men gewoon een nieuwe snellere computer kopen in plaats van de oude te repareren. De kosten kunnen aardig oplopen bij een reparatie en de wachttijd speelt vaak ook een rol. Even naar de winkel en voor een paar honderd euro is er een nieuwe computer beschikbaar die dan nog sneller is dan de oude.

Ook bij printer komt het maar weinig voor dat iemand die nog laat maken. Een nieuwe printer is vaak zo goedkoop dat repareren geen zin meer heeft. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het soort printer. Maar de meeste printer bij mensen thuis zijn niet de moeite waard om te repareren.

De meeste computers, laptops of printers hebben een standaard garantie van één of twee jaar. Wanneer een apparaat stuk gaat binnen de garantieperiode kan deze vaak opgestuurd worden naar de fabrikant en zal het apparaat gemaakt worden of worden vervangen door de fabrikant. Wanneer er buiten de garantieperiode van de fabrikant een apparaat stuk gaat moet men zelf iemand regelen voor de reparatie of het apparaat opsturen naar de fabrikant. De meeste mensen zullen dit niet doen omdat de kosten vaak niet opwegen tegen de waarde van het apparaat.

Recycling computers

In de westerse wereld is eigenlijk in ieder huis wel een of meerdere computers te vinden. De laatste jaren probeert men steeds beter de afgedankte computers en andere apparatuur op een milieuvriendelijke manier te verwerken, en niet meer zoals in het verleden allemaal naar Afrika te verschepen. Omdat er zo veel computers en andere apparatuur is, moet er beter omgegaan worden met de recycling daarvan. Om de grondstoffen terug te kunnen winnen worden deze apparaten volledig gestript en gerecycled. In iedere computer zit ijzer, koper en zelfs goud. Het terugwinnen van goud uit computers is niet makkelijk, maar is wel te doen met de juiste middelen. Goud wordt gebruikt in computers omdat het niet roest en een uitstekende geleiding geeft. Ook het koper uit een computer is interessant voor de recycling, omdat het koper waardevol is net zoals het goud.

Computertips voor een trage computer:

Opleidingen tot computerreparateur

Om als computermonteur of reparateur te kunnen werken kan het beste eerst de Mbo-opleiding Eerste Monteur Elektrotechniek op niveau drie gevolgd worden. Na een Mbo-niveau vier opleiding is het ook mogelijk om door te leren door het volgen van een Hbo-opleiding in de richting informatica. Om dit beroep uit te kunnen oefenen is het belangrijk dat je voldoende kennis bezit van de softwarematige kant van computers en van de hardwarematige kant. Er zijn ook mensen die dit beroep uitoefenen zonder specifieke opleiding, omdat het sleutelen aan computers ook geleerd kan worden door opgedane ervaring.

Bedrijven waar een computerreparateur werkzaam kan zijn

Als computermonteur kan je werkzaam zijn voor de bekende computerbedrijven of servicebedrijven op het gebied van computers. Maar natuurlijk kan je ook werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer binnen je eigen computerwinkel c.q. reparatiebedrijf.

Competenties computerreparateur

De belangrijkste competentie als computermonteur is dat je voldoende kennis bezit en je in staat bent om computers zelfstandig te repareren. Afhankelijk van je werkgever kan het ook zijn dat je bij mensen thuis komt, en dus communicatief goede vaardigheden moet bezitten. Wanneer je als zelfstandig ondernemer werkzaam bent moet je ook commercieel zijn. Binnen de IT-wereld is het belangrijk dat je op de hoogte blijft van de laatste technieken en mogelijkheden, omdat er steeds nieuwe software en hardware uitkomt. Maar in veel gevallen zal je ook een adviserende rol hebben naar klanten toe.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als computerreparateur

Als goed opgeleide computermonteur cq reparateur is het doorgaans niet moeilijk om werk te vinden. Wel zullen werkgevers over het algemeen minimaal een Hbo-opleiding verwachten. Dit is zeker het geval wanneer je voor de grotere computerbedrijven werkzaam wilt zijn. Daarnaast zijn er ook veel zelfstandig ondernemers te vinden binnen de IT-branche, die meestal een breed pakket van diensten aanbieden, zoals het bouwen van websites, Seo-specialisatie en programmeren. Een zelfstandig ondernemer zal dan ook zeer veel kennis moeten bezitten, omdat met het alleen repareren van computers doorgaans niet genoeg werk te verkrijgen is.

Arbeidsvoorwaarden en salaris computerreparateur

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor dit beroep, omdat je bij verschillende soorten bedrijven werkzaam kunt zijn. Als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Een computermonteur c.q. reparateur zal in loondienst een salaris verdienen tussen de 1700 en 2700 euro bruto per maand, afhankelijk van zijn opleiding, leeftijd en verantwoordelijkheden. Als zelfstandig ondernemer zijn je inkomsten natuurlijk sterk afhankelijk van je opdrachten en verkopen.

Mijnzzp.nl