Data recovery specialist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een data recovery specialist is een onderzoeker en specialist die zich gespecialiseerd heeft in het terughalen van data, als data op een datadrager niet meer bereikbaar is op een normale manier. In veel gevallen kan een data recovery specialist data toegankelijk maken, zodat de informatie niet verloren gaat. Een data recovery specialist kan over het algemeen voor alle informatiedragers ingeschakeld worden, maar zal in de meeste gevallen ingeschakeld worden om data van een harde schijf toegankelijk te maken. De meeste problemen als het om dataverlies gaat worden veroorzaakt door een systeemcrash of virusaanval. Andere oorzaken van dataverlies kunnen zijn waterschade, brandschade en blikseminslag. Een recovery proces om data toegankelijk te maken is niet makkelijk en moet overgelaten worden aan de juiste specialisten. De meeste data recovery specialisten zullen eerst een snelle diagnose uitvoeren om te bepalen of bepaalde data nog terug te halen is of als verloren moet worden beschouwd. Vooral bedrijven maken in geval van dataverlies gebruik van data recovery specialisten, omdat het meestal om belangrijke informatie gaat, zoals de bedrijfsadministratie en andere bedrijfsgegevens. Maar ook particulieren kunnen terecht bij een data recovery specialist met bijvoorbeeld verloren foto's, die voor de betreffende persoon veel waarde hebben. Ook de overheid maakt tegenwoordig vaak gebruik van digitale rechercheurs, die om andere redenen bepaalde data toegankelijk willen maken. Een groot verschil is dat een digitale rechercheur ook bewust gewiste informatie probeert terug te winnen en bijvoorbeeld wachtwoorden probeert te kraken om data toegankelijk te maken voor onderzoek. Ook het terughalen van gewiste sms'jes op een mobiele telefoon en andere soorten berichten is in de meeste gevallen voor een digitale rechercheur geen probleem. De meeste problemen met verloren data kunnen voorkomen worden door het regelmatig maken van externe back-ups op een andere datadrager.

Een data recovery specialist moet dus aangemerkt worden als onderzoeker en specialist die in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als digitaal rechercheur. Een data recovery proces kent over het algemeen geen vaste vorm, omdat een data recovery proces gezien moet worden als maatwerk. Een data recovery proces kan dan ook verschillen per soort opslagmedium, bestandstype en besturingssysteem. Het is daarom erg belangrijk dat een data recovery specialist eerst onderzoek uitvoert om het beste data recovery proces te kunnen bepalen. Afhankelijk van de moeilijkheid kan het ook zo zijn dat een data recovery specialist alleen nog de ruwe data kan terughalen. In dat geval kan het ook noodzakelijk zijn dat de data recovery specialist de gevonden data opnieuw probeert op te bouwen. Als een opslagmedium bepaalde onderdelen heeft die stuk gegaan zijn, kan het ook nodig zijn dat een data recovery specialist de kapotte onderdelen eerst zal vervangen. Een data recovery specialist kan om verschillende redenen data toegankelijk maken. Denk aan verloren foto's van dierbare, bedrijfsonderzoeken en aan verloren documenten.

Gegevensherstel van data

Gegevensherstel van data is, zoals eerder omschreven, niet makkelijk, echter kan in veel gevallen de verloren data hersteld worden afhankelijk van de soort schade. Het is wel belangrijk om gebruik te maken van gespecialiseerde bedrijven, omdat anders het risico zal bestaan dat de data permanent verloren gaat. De meeste data recovery specialisten maken dan ook gebruik van complexe apparatuur binnen een werkplaats of laboratorium om de data te kunnen herstellen. Dat data recovery specialisten verloren data toegankelijk moeten maken komt, omdat in veel gevallen de data niet meer toegankelijk is op de gebruikelijke manier. Met andere woorden kan het voorkomen dat de data nog gewoon aanwezig is op de datadrager, maar alleen niet meer geopend kan worden, omdat bepaalde systemen niet meer werken. Zoals eerder kan dataschade op veel manieren veroorzaakt worden, waardoor er sprake is van maatwerk. Ook geformatteerde bestanden of per ongeluk gewiste data kan in veel gevallen weer toegankelijk gemaakt worden.

Werkzaamheden data recovery specialist:

  • Het vervangen van kapotte onderdelen
  • Het onderzoeken van datadragers
  • Het opbouwen van ruwe data
  • Het opstellen van een herstelplan
  • Het overzetten van data
  • Het toegankelijk maken van data

Wat doet een data recovery specialist:

Data recovery bij brand- en waterschade:

Opleiding tot data recovery specialist

Er zijn geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep data recovery specialist. In veel gevallen zal een data recovery specialist gezien moeten worden als technicus, programmeur, digitaal rechercheur of ingenieur. Het beroep data recovery specialist kan dus betrekking hebben op verschillende vaklieden binnen de ICT, die wel allemaal aangemerkt moeten worden als technicus. Het beroep data recovery specialist betreft een zeer gespecialiseerd beroep, omdat de werkzaamheden van een data recovery specialist alleen uitgevoerd kunnen worden door de juiste vaklieden. Het is verder niet mogelijk om een specifieke opleiding te benoemen, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. In alle gevallen kan een data recovery specialist wel gezien worden als allround ICT-medewerker. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een data recovery specialist werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een data recovery specialist werkzaam zijn voor een gespecialiseerd computerreparatiebedrijf of als ondernemer. Daarnaast is het denkbaar dat een data recovery specialist werkzaam is voor de politie als digitaal rechercheur. Ook de overheid kan belangstelling hebben om bepaalde data boven water te halen, om onderzoeken uit te kunnen voeren.

Competenties data recovery specialist

De belangrijkste competentie van een data recovery specialist is dat een data recovery specialist gezien kan worden als allround ICT-specialist, die beschikt over een brede kennis van hardware en software. Daarnaast moet een data recovery specialist aangemerkt kunnen worden als soort van niet destructief onderzoeker. Omdat een data recovery specialist met veel verschillende opdrachtgevers te maken krijgt, is ook communicatie aan te merken als belangrijke competentie. Een andere belangrijke competentie als data recovery specialist is doorzettingsvermogen, omdat het terugwinnen van data in sommige gevallen zeer complex is. Algemeen belangrijke woorden zijn motivatie, zelfstandigheid, presteren, controleren, creativiteit, testen en bijscholing. Bijscholing is belangrijk, omdat de ICT-branche nooit stilstaat, waardoor er sprake kan zijn van nieuwe mogelijkheden en technieken.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden data recovery specialist

Het arbeidsmarktperspectief als data recovery specialist is niet heel groot omdat de functie data recovery specialist binnen het bedrijfsleven niet heel veel voorkomt. De meeste data recovery specialisten zijn werkzaam als zelfstandig ondernemer of werken binnen een klein gespecialiseerd bedrijf. Doorgroeimogelijkheden zijn niet echt van toepassing op dit beroep omdat je zoals eerder aangegeven in de meeste gevallen al een computerspecialist bent als data recovery specialist. Wel is het natuurlijk mogelijk om als zelfstandige te starten wanneer je over voldoende ervaring en kennis beschikt.

Arbeidsvoorwaarden en salaris data recovery specialist

Omdat wij er vanuit gaan dat je als data recovery specialist werkzaam zal zijn als zelfstandig ondernemer zijn er verder geen arbeidsvoorwaarden van toepassing op dit beroep omdat je deze natuurlijk zelf zult bepalen als ondernemer. Ook het geven van een salarisindicatie is voor dit beroep niet mogelijk. Zie voor meer informatie over salaris bij de verschillende beroepen binnen de computer en internetbranche.

Read this information on Data recovery specialist in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Datenrettungsspezialist auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Especialista en recuperacion de datos en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Data recovery specialist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Data recovery specialist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl