Portretfotograaf

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een portretfotograaf is een vakman of vakvrouw die zich gespecialiseerd heeft in het maken van portretfoto's. Portretfotografie is aan te merken als een bijzondere specialisatie als fotograaf, omdat portretfoto's meestal een bijzondere aangelegenheid betreffen zoals een familiefoto of gezinsfoto. Daarnaast behoren de meer standaard portretfoto's meestal ook tot de werkzaamheden van een portretfotograaf, zoals het maken van een pasfoto voor een rijbewijs of het paspoort. De meeste mensen die een portretfoto willen laten maken doen dit om een bijzondere reden. Portretfotografie moet inhoudelijk breder gezien worden dan het vastleggen van mensen alleen, omdat het in de meeste gevallen om een bijzondere aangelegenheid zal gaan. De werkzaamheden van een portretfotograaf vragen om goede vakkennis, omdat het bijvoorbeeld belangrijk is dat de ogen van mensen goed vastgelegd worden. Als de ogen niet scherp zijn op een portretfoto is de foto eigenlijk al mislukt. Naast dit punt zijn er meer belangrijke punten bij het maken van een goede portretfoto. Als portretfoto's meerdere mensen betreft, zoals van een heel gezin, kan ook de achtergrond een belangrijke rol spelen. Het is niet ondenkbaar dat een portretfotograaf ook andere fotowerkzaamheden zal uitvoeren, echter kan dit verschillen per portretfotograaf.

Portretfoto's bestaan in alle gevallen uit foto's waarbinnen het menselijk gelaat de hoofdrol zal spelen. Ook een pasfoto voor paspoorten of rijbewijzen moet gezien worden als portretfoto. Er zijn verder geen vaste omschrijvingen van een portretfoto, omdat binnen een portretfoto ook het lichaam gefotografeerd kan worden, echter is het wel zo dat de aandacht moet liggen op het menselijk gelaat. Met andere woorden is het lichaam en de achtergrond onderschikt aan het menselijk gelaat bij een portretfoto. Mooie portretfoto's maken is over het algemeen nog een hele opgave, omdat het op een natuurlijk wijze overkomen op een portretfoto soms lastig kan zijn. Een goede portretfotograaf weet precies hoe mensen op een spontane manier gefotografeerd kunnen worden. Als we spreken van een pasfoto is het spontaan overkomen verder niet belangrijk, omdat pasfoto's een ander doel dienen.

Het hebben van een goede portretfoto is voor de meeste mensen tegenwoordig belangrijk, omdat veel mensen portretfoto's gebruiken voor hun diverse social media kanalen. Een goede portretfoto kan een belangrijke bijdrage leveren op social media, omdat mensen over het algemeen eerder klikken op profielen met mooie en goede portretfoto's. Ook zakelijk gezien is het laten maken van een goede portretfoto zeker de moeite waard, omdat goede portretfoto's zich over het algemeen op diverse manieren snel terugverdienen. Een goede portretfoto kan ook gezien worden als een persoonlijk professioneel portret, dat een krachtige uitstraling weergeeft.

Maken van een portretfoto:

Opleidingen tot portretfotograaf

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden om als portretfotograaf te kunnen werken. Wel zijn er zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau opleidingsmogelijkheden voor het beroep fotograaf. Op het Mbo kan je starten met de opleiding medewerker fotografie op niveau twee, en vervolgens de Mbo-opleiding fotograaf volgen op niveau vier. De opleiding tot fotograaf via de Mbo-school zal doorgaans vier jaar in beslag nemen, en stoomt je klaar als fotograaf. Wie daarna nog verder wil leren kan het beste de particuliere Hbo-opleiding aan de fotovakschool volgen. De richting fotografische vormgeving is zowel in een tweejarige studie te volgen als in een vierjarige studie. Tijdens de opleiding zal je ook werken en, afhankelijk van de gekozen studie, één of twee dagen in de week naar school gaan voor de theorie. Tijdens de opleiding fotograaf is er onder meer aandacht voor de volgende vakken: portretfotografie, belichting, montage, analoge technieken, digitale technieken, cameratechniek en creativiteit. Maar natuurlijk leer je ook werken met de meest bekende fotoprogramma's om je foto's te kunnen bewerken. Als fotograaf speelt de computer tegenwoordig een belangrijke rol binnen het vak. Na je opleiding zijn er als fotograaf diverse specialisaties mogelijk waar je je op kan richten, afhankelijk van je eigen wensen als fotograaf. Ook zijn er genoeg cursussen te vinden op het gebied van portretfotografie.

Bedrijven waar een portretfotograaf werkzaam kan zijn

Als portretfotograaf werk je voor doorgaans voor een fotowinkel waar pasfoto's gemaakt worden of werk je in een fotostudio waar klanten op bezoek komen voor portretfoto's. Maar natuurlijk kan je als portretfotograaf ook prima werkzaam zijn als zelfstandig ondernemer. De meeste fotografen werken tegenwoordig als freelancer en niet meer in loondienst.

Competenties portretfotograaf

Als portretfotograaf moet je over behoorlijk wat verschillende competenties beschikken zoals flexibel zijn, creatief zijn, artistiek zijn, doorzettingsvermogen bezitten en natuurlijk klantvriendelijk zijn. Maar ook communicatie speelt een belangrijke rol als portretfotograaf. Daarnaast moet je als zelfstandig werkende portretfotograaf commercieel ingesteld zijn. Tijdens de opleiding tot fotograaf is er veel aandacht voor de verschillende competenties als fotograaf, omdat deze zeer belangrijk zijn.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als portretfotograaf

Het vinden van een baan als portretfotograaf in loondienst is tegenwoordig niet makkelijk meer. De bekende pasfoto's worden steeds meer digitaal gemaakt op gemeentehuizen, wat veel werk weghaalt bij de lokale fotowinkels. Wel zijn er voldoende mogelijkheden om een fotostudio te beginnen als zelfstandig ondernemer, waar mensen hun bijzondere portretfoto's kunnen laten maken. Het doorgroeien als portretfotograaf moet gezien worden in het doorbreken als portretfotograaf, zodat je meer opdrachten zal krijgen. Verdere specifieke doorgroeimogelijkheden als portretfotograaf zijn er niet echt. Wel kan je je verdere specialiseren op bepaalde onderdelen, door het volgen van extra cursussen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris portretfotograaf

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep portretfotograaf, omdat de werkgevers over het algemeen te verschillend zullen zijn. Zo zal een portretfotograaf in een winkel andere arbeidsvoorwaarden hebben dan een fotograaf voor een krant. Als zelfstandig werkende fotograaf bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Een portretfotograaf in loondienst zal doorgaans tussen de 2000 en 2800 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd, opleiding, bekendheid en verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende portretfotograaf werkt doorgaans in opdracht tegen een vaste vergoeding. De concurrentie onder de portretfotografen is groot te noemen, wat de overlevingskansen als portretfotograaf moeilijk kunnen maken. Het is dan ook belangrijk om je te onderscheiden van andere portretfotografen.

Mijnzzp.nl