Portretfotograaf

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een portretfotograaf is een beroepsfotograaf, die zich gespecialiseerd heeft in het maken van portretfoto's. Portretfotografie is aan te merken als een bijzondere specialisatie, omdat portretfoto's meestal een bijzondere aangelegenheid betreffen, zoals een familiefoto of gezinsfoto. Daarnaast behoren de meer standaard portretfoto's meestal tot de werkzaamheden van een portretfotograaf, zoals het maken van een pasfoto voor een rijbewijs of het paspoort. De meeste mensen die een portretfoto willen laten maken doen dit om een bijzondere reden. Portretfotografie moet inhoudelijk breder gezien worden dan het vastleggen van mensen alleen, omdat het in de meeste gevallen om een bijzondere aangelegenheid gaat. De werkzaamheden van een portretfotograaf vragen om goede vakkennis, omdat het bijvoorbeeld belangrijk is dat de ogen van mensen goed vastgelegd worden. Als de ogen niet scherp zijn op een portretfoto is de foto eigenlijk al mislukt. Naast dit punt zijn er meer belangrijke punten bij het maken van een goede portretfoto. Als een portretfoto meerdere mensen betreft, zoals van een heel gezin, kan ook de achtergrond een belangrijke rol spelen. Het is mogelijk dat een portretfotograaf ook andere fotografie werkzaamheden uitvoert, echter kan dit verschillen per portretfotograaf. In veel gevallen is een portretfotograaf ook gespecialiseerd in zakelijke portretfotografie. Zakelijke portretfotografie heeft betrekking op portretfoto's, die gebruikt worden als avatar voor sociale netwerken. Zakelijke portretfotografie moet tegenwoordig niet meer onderschat worden, omdat goede portretfoto's veel extra aandacht of opdrachten kan opleveren. De meeste ondernemers laten tegenwoordig hun portretfoto maken door een professionele portretfotograaf. Zakelijke portretfoto's moeten ook op de juiste manier gemaakt worden om op een goede manier over te komen. Denk bijvoorbeeld aan een portretfoto, die veel kracht uitstraalt.

Een portretfotograaf is dus een fotograaf, die zich gespecialiseerd heeft in portretfotografie. Portretfoto's bestaan in alle gevallen uit foto's waarbinnen het menselijk gelaat de hoofdrol zal spelen. Ook een pasfoto voor paspoorten of rijbewijzen moet gezien worden als portretfoto. Er zijn verder geen vaste omschrijvingen met betrekking tot portretfoto's, omdat binnen portretfoto's ook het lichaam gefotografeerd kan worden, echter is het wel zo dat de aandacht moet liggen op het menselijk gelaat. Met andere woorden is het lichaam en de achtergrond onderschikt aan het menselijk gelaat bij een portretfoto. Mooie portretfoto's maken is over het algemeen nog een hele opgave, omdat het op een natuurlijke manier overkomen op een portretfoto soms lastig is. Een goede portretfotograaf weet precies hoe mensen op een spontane manier gefotografeerd kunnen worden. Als we spreken van een pasfoto is het spontaan overkomen verder niet belangrijk, omdat pasfoto's een ander doel dienen.

Zakelijke portretfoto

Zoals eerder omschreven zijn zakelijke portretfoto's tegenwoordig belangrijk, omdat veel mensen portretfoto's gebruiken voor hun social media kanalen. Een goede portretfoto kan dan ook een belangrijke bijdrage leveren op social media, omdat mensen over het algemeen eerder klikken op profielen met mooie en goede portretfoto's. Zakelijk gezien is het dus raadzaam om een goede portretfoto te laten maken. Een goede portretfoto kan ook gezien worden als een persoonlijk professioneel portret, dat een krachtige uitstraling weergeeft. Het is denkbaar dat een portretfotograaf ook aangemerkt kan worden als image consultant. De inhoudelijke werkzaamheden van een image consultant gaan wel verder dan alleen het maken van foto's. Denk bijvoorbeeld ook aan het adviseren over passende zakelijke kleding en aan communicatietechnieken.

Wat doet een portretfotograaf:

Opleidingen tot portretfotograaf

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden om als portretfotograaf te kunnen werken. Wel zijn er zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau opleidingsmogelijkheden voor het beroep fotograaf. Op het Mbo kan je starten met de opleiding medewerker fotografie op niveau twee, en vervolgens de Mbo-opleiding fotograaf volgen op niveau vier. De opleiding tot fotograaf via de Mbo-school zal doorgaans vier jaar in beslag nemen, en stoomt je klaar als fotograaf. Wie daarna nog verder wil leren kan het beste de particuliere hbo-opleiding aan de fotovakschool volgen. De richting fotografische vormgeving is zowel in een tweejarige studie te volgen als in een vierjarige studie. Tijdens de opleiding zal je ook werken en, afhankelijk van de gekozen studie, één of twee dagen in de week naar school gaan voor de theorie. Tijdens de opleiding fotograaf is er onder meer aandacht voor de volgende vakken: portretfotografie, belichting, montage, analoge technieken, digitale technieken, cameratechniek en creativiteit. Maar natuurlijk leer je ook werken met de meest bekende fotoprogramma's om je foto's te kunnen bewerken. Als fotograaf speelt de computer tegenwoordig een belangrijke rol binnen het vak. Na je opleiding zijn er als fotograaf diverse specialisaties mogelijk waar je je op kan richten, afhankelijk van je eigen wensen als fotograaf. Ook zijn er genoeg cursussen te vinden op het gebied van portretfotografie. Voor startende zzp'ers is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de zzp administratie. Een goede administratie kan veel tijd besparen en ook fouten voorkomen. Het is als zzp'er slim om gebruik te maken van online boekhouden.

Bedrijven waar een portretfotograaf werkzaam kan zijn

Een portretfotograaf moet in de meeste gevallen aangemerkt worden als ondernemer. Daarnaast is het denkbaar dat een portretfotograaf aangemerkt kan worden als middenstander. Er zijn redelijk veel portretfotografen die ook beschikken over een eigen fotowinkel. Over het algemeen werken de meeste fotografen tegenwoordig als ondernemer of als freelancer en niet meer in loondienst.

Competenties portretfotograaf

De belangrijkste competentie van een portretfotograaf is de vakinhoudelijke kennis van fotografie. Daarnaast kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie, omdat je in de meeste gevallen met veel verschillende mensen te maken krijgt. Ook een commerciële instelling mag niet ontbreken als portretfotograaf. Een andere belangrijke competentie kan het netwerken zijn als ondernemer. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, creativiteit, plannen, inzicht, styling en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als portretfotograaf

Het arbeidsmarktperspectief van een portretfotograaf in loondienst is tegenwoordig niet goed te noemen. De meeste portretfotografen moeten tegenwoordig aangemerkt worden als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. De doorgroeimogelijkheden van een portretfotograaf moeten gezien worden in het starten van je eigen fotostudio en/of fotowinkel. Verdere doorgroeimogelijkheden van een portretfotograaf zijn er eigenlijk niet.

Arbeidsvoorwaarden en salaris portretfotograaf

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep portretfotograaf, omdat de werkgevers over het algemeen te verschillend zullen zijn. Zo zal een portretfotograaf in een winkel andere arbeidsvoorwaarden hebben dan een fotograaf voor een krant. Als zelfstandig werkende fotograaf bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Een portretfotograaf in loondienst zal doorgaans tussen de 2000 en 2800 euro bruto per maand verdienen, afhankelijk van zijn leeftijd, opleiding, bekendheid en verantwoordelijkheden. Een zelfstandig werkende portretfotograaf werkt doorgaans in opdracht tegen een vaste vergoeding. De concurrentie onder de portretfotografen is groot te noemen, wat de overlevingskansen als portretfotograaf moeilijk kunnen maken. Het is dan ook belangrijk om je te onderscheiden van andere portretfotografen.

Read this information on Portrait photographer in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Portraitfotograf auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Fotografo de retratos en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Portretfotograaf

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Portretfotograaf bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl