Stylist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Stylist is een algemene benaming voor vaklieden die andere mensen stijladvies geven. Er bestaan verschillende soorten stylisten, zoals kledingstylisten, interieurstylisten, voedingstylisten, make-up stylisten en mode stylisten. Voor welke werkzaamheden een stylist precies verantwoordelijk is kan dan ook per stylist verschillen, omdat er nu eenmaal verschillende soorten stylisten zijn. In het algemeen kunnen we stellen dat een stylist in alle gevallen verantwoordelijk is voor het totaalplaatje. Een stylist is dus een vakman of vakvrouw die beschikt over specifieke kennis en vaardigheden, waardoor iemand aangemerkt kan worden als stylist. Het beroep stylist is binnen diverse branches aan te merken als belangrijk beroep, omdat een stylist er voor zal zorgen dat alles tot in de puntje verzorgd is en klopt als totaalplaatje. Met andere woorden hoeven mensen zich geen zorgen te maken als ze gebruik maken van een stylist, omdat een goede stylist er voor zal zorgen dat het totaalplaatje zal kloppen. Een stylist is in de meeste gevallen ook aan te merken als een soort van trendwachter, die op de hoogte is van de laatste modetrends en stijlen. Het beroep stylist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een stylist werkzaam is binnen verschillende branches op verschillende manieren. De inhoudelijke werkzaamheden van een stylist zijn dan ook niet zomaar aan te geven, omdat dit per stylist kan verschillen. De term stylist kent verder geen beroepsbescherming, wat inhoudt dat iedereen zich stylist mag noemen. Stylisten gebruiken de benaming stylist over het algemeen om aan te geven dat het om een allround vakman of vakvrouw gaat, die beschikt over een brede kennis.

Over het algemeen zal een stylist aangemerkt kunnen worden als influencer, omdat een stylist in veel gevallen een bepaald aanzien heeft bij mensen. Denk bijvoorbeeld aan bekende stylisten die uitblinken binnen bepaalde vakgebieden zoals haarstylisten of mode stylisten. Omdat bekende stylisten steeds met nieuwe ideeën moeten komen zijn stylisten in veel gevallen ook een trendwatcher en een inspirator voor andere mensen. Styling heeft alles te maken met de laatste trends en stijlen, die over het algemeen alleen ontdekt kunnen worden door veel de media en andere bronnen te volgen. Het is daarom belangrijk dat een stylist een scherp oog heeft voor nieuwe modetrends en stijl. De meeste vaklieden die zich stylist noemen beschikken over bepaald aanzien, waardoor ze zich stylist kunnen noemen. De meeste stylisten zijn dan ook bekende trendsetters, die in veel gevallen ook beschikken over trouwe volgers. Denk hierbij bijvoorbeeld aan stylisten, die via social media veel volgers hebben.

Voor wie werkt een stylist

Een stylist kan natuurlijk voor iedereen werkzaam zijn maar zal over het algemeen ingeschakeld worden door modellen, mannequins, zangers, acteurs en beroemdheden. Vooral wanneer mensen een publiek optreden hebben worden stylisten al snel ingeschakeld om goed voor de dag te komen voor publiek en fotografen. Tegenwoordig kunnen bekende mensen het zich bijna niet meer permitteren om zich met verkeerde kleding of make-up te vertonen. Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden die een stylist kan uitvoeren hebben ook te maken met het imago van de klant. Niet alleen de kleding of make-up zijn belangrijk voor het imago maar ook het op een elegante manier uit een auto stappen of het lopen kunnen al belangrijke onderdelen van iemands imago zijn.

Wat doet een stylist precies

Zoals eerder omschreven doet een stylist veel meer dan alleen kleding uitzoeken. In het kort kunnen we dus stellen dat het totaalplaatje moet kloppen en niet alleen de kleding. Een stylist is doorgaans ook veel tijd kwijt aan het bezoeken van beurzen en het lezen van vakbladen. Het daadwerkelijk aankleden of stylen van iemand is eigenlijk maar een klein onderdeel van de werkzaamheden. Een goede stylist werkt doorgaans met verschillende vakspecialisten samen zoals een schoonheidsspecialist of visagiste.

Beroep Stylist:

Medewerker styling:

Opleidingen tot stylist

Wie een carrière ambieert als stylist kan het beste de Mbo-opleiding medewerker styling volgen van ongeveer vier jaar. Deze opleiding stoomt je klaar tot allround stylist. Enkele aandachtspunten tijdens deze opleiding zijn onder meer trend forecasting, conceptontwikkeling, kleurenbeheer, modetekenen en visualisatie. Welke opleiding het beste zal passen voor een stylist kan verschillen per stylist, omdat stylisten binnen verschillende branches werkzaam kunnen zijn. Het geven van modeadvies als stylist is bijvoorbeeld heel iets anders dan het geven van inrichtingsadvies. Daarnaast is het zo dat iedereen zich stylist kan noemen, omdat stylist geen beschermende titel is. Met andere woorden hoeft een stylist niet over een specifieke opleiding te beschikken om zich stylist te kunnen noemen. Zie voor meer informatie ook de beroepen kledingadviseur en image consultant. Daarnaast zijn er ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een stylist werkzaam kan zijn

Het is niet zomaar aan te geven waar een stylist precies werkzaam is, omdat de term stylist gezien moet worden als een algemene term die gebruikt kan worden binnen verschillende branches. Stylisten zijn niet alleen werkzaam met mode en uiterlijke verzorging, omdat bijvoorbeeld een interieuradviseur in sommige gevallen ook aangemerkt kan worden als stylist. Daarnaast is het goed denkbaar dat een stylist niet in loondienst werkzaam is. De echt bekende stylisten zijn over het algemeen allemaal werkzaam als ondernemer en niet in loondienst. Zoals eerder omschreven komt het beroep stylist op verschillende manieren voor in de praktijk.

Competenties stylist

De belangrijkste competentie van een stylist is de vakinhoudelijke kennis van mode en trends. Daarnaast moet een stylist over goede communicatieve vaardigheden beschikken, omdat je als stylist over het algemeen veel te maken hebt met verschillende mensen. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken en kunnen netwerken. Het netwerken binnen de mode-industrie of andere branches is over het algemeen erg belangrijk te noemen. Algemeen belangrijke woorden als stylist zijn inzicht, presteren, monitoren, waakzaamheid, passie, energie, overtuigingsvermogen, creativiteit en vakmanschap. Verdere competenties als stylist zijn niet zomaar aan te geven, omdat een stylist werkzaam kan zijn binnen verschillende branches.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stylist

Het arbeidsmarktperspectief als stylist is niet zomaar aan te geven, omdat de term stylist betrekking kan hebben op verschillende soorten vaklieden. Daarnaast moet de term stylist vrij algemeen gezien worden, omdat bedrijven niet snel specifiek op zoek zijn naar een stylist. Als het om bekende stylisten gaat kan dit wel het geval zijn. In de meeste gevallen zoeken bedrijven eerder naar een medewerker styling. De doorgroeimogelijkheden als stylist moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor andere mensen je gaan zien als influencer. Ook kan het starten van een eigen onderneming kan aangemerkt worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris stylist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep stylist omdat je voor verschillende soorten bedrijven in verschillende branches werkzaam kan zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je eigen arbeidsvoorwaarden. Een stylist in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 1600 en 2500 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Een bekende stylist met een grote naamsbekendheid kan natuurlijk vele malen meer verdienen maar dit zijn er zeker niet heel veel.

Mijnzzp.nl