Stylist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een stylist is gespecialiseerd in het geven van stijladvies aan andere personen. Er bestaan verschillende stylisten, zoals kleding-stylisten, interieur-stylisten, voeding-stylisten, make-up stylisten en mode stylisten. De inhoudelijke werkzaamheden van een stylist zijn afhankelijk van de specifieke werkzaamheden, omdat er verschillende stylisten zijn. In het algemeen kunnen we stellen dat alle stylisten verantwoordelijk zijn voor het geven van stijladvies. Om aangemerkt te worden als stylist is het belangrijk dat we spreken van een persoon die beschikt over unieke kennis en vaardigheden. Daarnaast moet een stylist op de hoogte zijn van de laatste trends en mode. Het beroep stylist is binnen verschillende branches aan te merken als belangrijk beroep, omdat een stylist er voor zal zorgen dat alles tot in de puntje verzorgd is en klopt als totaalplaatje. Een stylist is in de meeste gevallen ook aan te merken als trendwachter, die de laatste modetrends en stijlen zal volgen. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat een stylist in sommige gevallen aangemerkt kan worden als trendsetter. In dat geval is het de stylist, die de nieuwe mode en stijl zal bepalen. Vanzelfsprekend kan niet iedere stylist aangemerkt worden als trendsetter. In dat geval hebben we het meestal over invloedrijke stylisten, die veel aanzien hebben binnen hun branche. De benaming stylist kent verder geen beroepsbescherming, wat inhoudt dat iedereen zich stylist mag noemen. Stylisten gebruiken de benaming stylist meestal om aan te geven dat het om een allround specialist gaat, die beschikt over brede kennis van mode, styling en vormgeving. Het beroep stylist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een stylist werkzaam kan zijn binnen verschillende branches op verschillende manieren. De inhoudelijke werkzaamheden van een stylist zijn dan ook niet zomaar aan te geven, omdat dit per stylist kan verschillen. Als stylist is het wel belangrijk dat andere mensen je ook echt zien als stylist.

Een stylist is dus iemand die beschikt over kennis van styling, mode en vormgeving. Over het algemeen kan een stylist aangemerkt worden als influencer, omdat een stylist beschikt over aanzien. Denk bijvoorbeeld aan bekende stylisten, die uitblinken binnen hun vakgebieden, zoals haarstylisten, mode-stylisten, interieurstylisten of aan voeding-stylisten. Omdat bekende stylisten regelmatig met nieuwe ideeën komen zijn stylisten in veel gevallen een belangrijke trendsetter en inspirator voor andere mensen. De meeste bekende stylisten beschikken over veel trouwe volgers. Denk hierbij aan stylisten, die via social media of YouTube een grote doelgroep bereiken en regelmatig in de media verschijnen. Als bekende stylist sta je in de meeste gevallen regelmatig in de schijnwerpers. Denk bijvoorbeeld aan voeding-stylisten, die te maken krijgen met journalisten die werkzaam zijn als restaurantcriticus. In dat geval zal een restaurantcriticus niet alleen het gerecht beoordelen maar ook kijken naar de styling van gerechten. Als voeding-stylist heb je meestal ook te maken met culinaire fotografie. Met wie een stylist precies te maken krijgt is meestal afhankelijk van de bekendheid.

Voor wie werkt een stylist

Over het algemeen zijn stylisten vaak werkzaam voor bekende personen, die het belangrijke vinden om op de juiste manier over te komen. Denk bijvoorbeeld aan politici, modellen, mannequins, artiesten, acteurs, directeuren en aan presentators. Vooral als mensen een publiek optreden hebben worden stylisten al snel ingeschakeld om goed voor de dag te komen. Tegenwoordig kunnen bekende mensen het bijna niet meer permitteren om zich met verkeerde kleding of make-up te vertonen. Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden die een stylist kan uitvoeren, hebben ook te maken met het imago. Niet alleen de kleding of make-up zijn belangrijk voor het imago. Denk bijvoorbeeld ook aan het op een elegante manier uit de auto stappen of aan de juiste looptechniek. Vanzelfsprekend kan een stylist ook te maken krijgen met mensen die gaan trouwen, of met mensen die een rol spelen binnen een reclamefilm.

Wat doet een stylist allemaal

Wat een stylist precies doet is afhankelijk van de branche, waarbinnen een stylist werkzaam is. In alle gevallen zal een stylist naar het totaalplaatje kijken. Dit kan inhouden dat een stylist ook zal samenwerken met andere specialisten, zoals een schoonheidsspecialist, nagelstyliste, kleermaker of setdresser als het om decors gaat. Over het algemeen zijn stylisten ook veel tijd kwijt aan het regelmatig bezoeken van beurzen om nieuwe inspiratie op te doen. Het is dus niet zo dat stylisten alleen verantwoordelijk zijn voor het uitzoeken van passende kleding. De meeste stylisten zijn op een brede manier werkzaam op het gebied van styling, mode en vormgeving. Het is denkbaar dat een stylist ook over een eigen beauty-kanaal beschikt.

Beroep Stylist:

Medewerker styling:

Opleidingen tot stylist

Wie een carrière ambieert als stylist kan het beste de Mbo-opleiding medewerker styling volgen van ongeveer vier jaar. Deze opleiding stoomt je klaar tot allround stylist. Enkele aandachtspunten tijdens de opleiding zijn onder andere trend forecasting, conceptontwikkeling, kleurenbeheer, modetekenen en visualisatie. Welke opleiding het beste zal passen kan verschillen per stylist, omdat stylisten binnen verschillende branches werkzaam kunnen zijn. Het geven van modeadvies is bijvoorbeeld heel iets anders dan het geven van inrichtingsadvies. Daarnaast is het zo dat iedereen zich stylist kan noemen, omdat stylist geen beschermende titel is. Er zijn ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een stylist werkzaam kan zijn

Over het algemeen is het zo dat de meeste stylisten werkzaam zijn als ondernemer. Het is verder niet aan te geven waar een stylist precies werkzaam is, omdat de term stylist gezien moet worden als algemene term. Stylisten zijn niet alleen werkzaam binnen de mode-industrie of uiterlijke verzorging, omdat bijvoorbeeld ook interieuradviseurs aangemerkt kunnen worden als stylist.

Competenties stylist

De belangrijkste competentie van een stylist is de vakinhoudelijke kennis van mode, trends en vormgeving. Daarnaast moet een stylist over goede communicatieve vaardigheden beschikken, omdat je meestal te maken hebt met verschillende opdrachtgevers. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken en kunnen netwerken. Het netwerken binnen de mode-industrie of andere branches is belangrijk te noemen. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, presteren, motivatie, monitoren, passie, energie, overtuigingsvermogen, creativiteit, plannen, organiseren en vakmanschap.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stylist

Het arbeidsmarktperspectief van een stylist is niet zomaar aan te geven, omdat de term stylist betrekking kan hebben op verschillende vaklieden. Daarnaast moet de term stylist vrij algemeen gezien worden, omdat bedrijven niet snel op zoek zijn naar een stylist. Als het om bekende stylisten gaat kan dit wel het geval zijn. In de meeste gevallen zoeken bedrijven eerder naar een medewerker styling. De doorgroeimogelijkheden van een stylist moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor andere mensen je gaan zien als influencer. Ook kan het starten van een eigen onderneming aangemerkt worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris stylist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep stylist omdat je voor verschillende soorten bedrijven in verschillende branches werkzaam kan zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je eigen arbeidsvoorwaarden. Een stylist in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Een bekende stylist met een grote naamsbekendheid kan natuurlijk vele malen meer verdienen maar dit zijn er zeker niet heel veel.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Stylist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Stylist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl