Stylist

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep stylist
Styling, mode, vormgeving en beleving
Wat doet een stylist?
Voor wie werkt een stylist
Stylisten kunnen op meerdere manieren werkzaam zijn
Beroepsfilm Stylist:
Medewerker styling:
Opleidingen tot stylist
Bedrijven waar een stylist werkzaam kan zijn
Competenties stylist
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stylist
Arbeidsvoorwaarden en salaris stylist
Eigen bedrijf starten als Stylist
Boekhoudprogramma vergelijken Stylist

Beroep stylist

Een stylist is gespecialiseerd in het geven van stijladvies aan andere personen. Er bestaan verschillende stylisten, zoals kleding-stylisten, interieur-stylisten, voeding-stylisten, make-up stylisten en mode stylisten. De inhoudelijke werkzaamheden van een stylist zijn afhankelijk van de specifieke werkzaamheden, omdat er verschillende stylisten zijn. In het algemeen kunnen we stellen dat alle stylisten verantwoordelijk zijn voor het geven van stijladvies. Om aangemerkt te worden als stylist is het belangrijk dat we spreken van een persoon die beschikt over unieke kennis en vaardigheden. Daarnaast moet een stylist op de hoogte zijn van de laatste trends en mode. Het beroep stylist is binnen verschillende branches aan te merken als belangrijk beroep, omdat een stylist er voor zal zorgen dat alles tot in de puntjes verzorgd is en klopt als totaalplaatje. Een stylist is in de meeste gevallen ook aan te merken als trendwachter, die de laatste modetrends en stijlen zal volgen. Een belangrijke toevoeging hierbij is dat een stylist in sommige gevallen aangemerkt kan worden als trendsetter. In dat geval is het de stylist, die de nieuwe mode en stijl zal bepalen. Vanzelfsprekend kan niet iedere stylist aangemerkt worden als trendsetter. In dat geval hebben we het meestal over invloedrijke stylisten, die veel aanzien hebben binnen hun branche. De benaming stylist kent verder geen beroepsbescherming, wat inhoudt dat iedereen zich stylist mag noemen. Stylisten gebruiken de benaming stylist meestal om aan te geven dat het om een allround specialist gaat, die beschikt over brede kennis van mode, styling en vormgeving. Het beroep stylist moet verder vrij algemeen gezien worden, omdat een stylist werkzaam kan zijn binnen verschillende branches op verschillende manieren. De inhoudelijke werkzaamheden van een stylist zijn dan ook niet zomaar aan te geven, omdat dit per stylist kan verschillen. Als stylist is het wel belangrijk dat andere mensen je ook echt zien als stylist.

Styling, mode, vormgeving en beleving

Een stylist is dus iemand die beschikt over kennis van styling, mode en vormgeving. Over het algemeen kan een stylist aangemerkt worden als influencer, omdat een stylist beschikt over aanzien. Denk bijvoorbeeld aan bekende stylisten, die uitblinken binnen hun vakgebieden, zoals haarstylisten, mode-stylisten, interieurstylisten of aan voeding-stylisten. Omdat bekende stylisten regelmatig met nieuwe ideeën komen zijn stylisten in veel gevallen een belangrijke trendsetter en inspirator voor andere mensen. De meeste bekende stylisten beschikken over veel trouwe volgers. Denk hierbij aan stylisten, die via social media of YouTube een grote doelgroep bereiken en regelmatig in de media verschijnen. Als bekende stylist sta je in de meeste gevallen regelmatig in de schijnwerpers. Denk bijvoorbeeld aan voeding-stylisten, die te maken krijgen met journalisten die werkzaam zijn als restaurantcriticus. In dat geval zal een restaurantcriticus niet alleen het gerecht beoordelen, maar ook kijken naar de styling van gerechten. Als voeding-stylist heb je meestal ook te maken met culinaire fotografie. Met wie een stylist precies te maken krijgt, is meestal afhankelijk van de bekendheid.

Wat doet een stylist?

Een stylist is een professional die verantwoordelijk is voor het creëren van stijlvolle en harmonieuze looks voor individuen, modellen, artiesten of zelfs interieurs. Ze combineren creativiteit, kennis van trends, kleuren en esthetiek om een bepaalde uitstraling of imago te bereiken. Hier zijn enkele taken en verantwoordelijkheden van een stylist:

  • Kleding- en accessoiresectie: Een stylist selecteert kleding, schoenen, accessoires en andere items om een specifieke look of concept te creëren. Ze houden rekening met de persoonlijkheid, lichaamsvorm, huidskleur en gelegenheid om de juiste kledingstukken te kiezen die passen bij het gewenste imago.
  • Trendonderzoek: Stylisten houden zich bezig met het volgen van de laatste modetrends, kleuren, stoffen en ontwerpers. Ze zijn op de hoogte van de nieuwste collecties en weten welke trends populair zijn in de mode-industrie. Dit stelt hen in staat om hun klanten up-to-date te houden en moderne en relevante looks te creëren.
  • Personal shopping: Stylisten kunnen betrokken zijn bij het persoonlijk winkelen voor hun klanten. Ze gaan op zoek naar kleding en accessoires die passen bij de stijl en voorkeuren van de klant. Dit kan inhouden dat ze verschillende winkels bezoeken, online winkelen of samenwerken met kledingmerken en ontwerpers.
  • Styling voor fotoshoots of evenementen: Stylisten worden vaak ingehuurd voor fotoshoots, modeshows, redactionele spreads of evenementen. Ze zijn verantwoordelijk voor het creëren van de gewenste looks en zorgen ervoor dat alle kledingstukken, accessoires en haar- en make-upstijlen perfect op elkaar zijn afgestemd.
  • Garderobeplanning: Stylisten kunnen ook helpen bij het organiseren en plannen van de garderobe van hun klanten. Ze helpen bij het samenstellen van een veelzijdige kledingcollectie die past bij de levensstijl, behoeften en smaak van de klant. Dit kan het beoordelen van bestaande kledingstukken, het identificeren van lacunes en het aanbevelen van nieuwe aankopen om een functionele en stijlvolle garderobe op te bouwen.
  • Haar- en make-upadvies: Naast kleding kunnen stylisten ook advies geven over haarstijlen, make-uplook en grooming. Ze kunnen samenwerken met haarstylisten en visagisten om een volledige en coherente uitstraling te bereiken die past bij het gewenste imago.
  • Persoonlijke imago consultatie: Sommige stylisten bieden persoonlijk imago consultatie aan, waarbij ze klanten helpen om hun persoonlijke stijl en imago te definiëren en te versterken. Ze kunnen advies geven over kleuranalyse, lichaamsvormen, stijlrichtlijnen en zelfvertrouwen opbouwen door middel van kleding.

Een stylist is dus verantwoordelijk voor het creëren van stijlvolle en gecoördineerde looks door middel van kleding-, haar- en make-upcollectie. Ze volgen modetrends, werken samen met klanten om hun gewenste imago te begrijpen en helpen hen om zelfverzekerd en goed gekleed te zijn.

Voor wie werkt een stylist

Over het algemeen zijn stylisten vaak werkzaam voor bekende personen, die het belangrijke vinden om op de juiste manier over te komen. Denk bijvoorbeeld aan politici, modellen, mannequins, artiesten, acteurs, directeuren en aan presentators. Vooral als mensen een publiek optreden hebben worden stylisten al snel ingeschakeld om goed voor de dag te komen. Tegenwoordig kunnen bekende mensen het bijna niet meer permitteren om zich met verkeerde kleding of make-up te vertonen. Een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden die een stylist kan uitvoeren, hebben ook te maken met het imago. Niet alleen de kleding of make-up zijn belangrijk voor het imago. Denk bijvoorbeeld ook aan het op een elegante manier uit de auto stappen of aan de juiste looptechniek. Vanzelfsprekend kan een stylist ook te maken krijgen met mensen die gaan trouwen, of met mensen die een rol spelen binnen een reclamefilm.

Stylisten kunnen op meerdere manieren werkzaam zijn

Wat een stylist precies doet, is afhankelijk van de branche, waarbinnen een stylist werkzaam is. In alle gevallen zal een stylist naar het totaalplaatje kijken. Dit kan inhouden dat een stylist ook zal samenwerken met andere specialisten, zoals een schoonheidsspecialist, nagelstyliste, kleermaker of setdresser als het om decors gaat. Over het algemeen zijn stylisten ook veel tijd kwijt aan het regelmatig bezoeken van beurzen om nieuwe inspiratie op te doen. Het is dus niet zo dat stylisten alleen verantwoordelijk zijn voor het uitzoeken van passende kleding. De meeste stylisten zijn op een brede manier werkzaam op het gebied van styling, mode en vormgeving. Het is denkbaar dat een stylist ook over een eigen beauty-kanaal beschikt.

Beroepsfilm Stylist:

Medewerker styling:

Opleidingen tot stylist

Wie een carrière ambieert als stylist kan het beste de Mbo-opleiding medewerker styling volgen van ongeveer vier jaar. Deze opleiding stoomt je klaar tot allround stylist. Enkele aandachtspunten tijdens de opleiding zijn onder andere trend forecasting, conceptontwikkeling, kleurenbeheer, modetekenen en visualisatie. Welke opleiding het beste zal passen kan verschillen per stylist, omdat stylisten binnen verschillende branches werkzaam kunnen zijn. Het geven van modeadvies is bijvoorbeeld heel iets anders dan het geven van inrichtingsadvies. Daarnaast is het zo dat iedereen zich stylist kan noemen, omdat stylist geen beschermende titel is. Er zijn ook genoeg externe opleidingsinstituten te vinden waar je een opleiding kan volgen. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een stylist werkzaam kan zijn

Over het algemeen is het zo dat de meeste stylisten werkzaam zijn als ondernemer. Het is verder niet aan te geven waar een stylist precies werkzaam is, omdat de term stylist gezien moet worden als algemene term. Stylisten zijn niet alleen werkzaam binnen de mode-industrie of uiterlijke verzorging, omdat bijvoorbeeld ook interieuradviseurs aangemerkt kunnen worden als stylist.

Competenties stylist

De belangrijkste competentie van een stylist is de vakinhoudelijke kennis van mode, trends en vormgeving. Daarnaast moet een stylist over goede communicatieve vaardigheden beschikken, omdat je meestal te maken hebt met verschillende opdrachtgevers. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer moet je ook over een commerciële instelling beschikken en kunnen netwerken. Het netwerken binnen de mode-industrie of andere branches is belangrijk te noemen. Algemeen belangrijke woorden zijn inzicht, presteren, motivatie, monitoren, passie, energie, overtuigingsvermogen, creativiteit, plannen, organiseren en vakmanschap.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als stylist

Het arbeidsmarktperspectief van een stylist is niet zomaar aan te geven, omdat de term stylist betrekking kan hebben op verschillende vaklieden. Daarnaast moet de term stylist vrij algemeen gezien worden, omdat bedrijven niet snel op zoek zijn naar een stylist. Als het om bekende stylisten gaat kan dit wel het geval zijn. In de meeste gevallen zoeken bedrijven eerder naar een medewerker styling. De doorgroeimogelijkheden van een stylist moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor andere mensen je gaan zien als influencer. Ook kan het starten van een eigen onderneming aangemerkt worden als doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris stylist

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep stylist omdat je voor verschillende soorten bedrijven in verschillende branches werkzaam kan zijn. Wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer bepaal je natuurlijk zelf je eigen arbeidsvoorwaarden. Een stylist in loondienst zal doorgaans een salaris verdienen tussen de 2000 en 3000 euro bruto per maand afhankelijk van leeftijd, opleidingen en verantwoordelijkheden. Een bekende stylist met een grote naamsbekendheid kan natuurlijk vele malen meer verdienen, maar dit zijn er zeker niet heel veel.

Eigen bedrijf starten als Stylist

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Stylist, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Stylist

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Stylist bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Stylist.

Mijnzzp.nl