Productfotograaf

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een productfotograaf is een beroepsfotograaf die zich gespecialiseerd heeft in productfotografie, wat meestal betrekking heeft op het maken van productfoto's voor productreclame. Tegenwoordig bestaan er speciale fotocamera's en fotoboxen, waardoor producten op een goede en snelle manier gefotografeerd kunnen worden. Productfotografie is belangrijk voor bedrijven die producten willen promoten voor verschillende doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan webshops, televisiereclames, brochures en aan reclamefolders. Tegenwoordig worden de meeste producten voor het internet van alle kanten gefotografeerd, zodat eventuele klanten de producten aan alle kanten kunnen bekijken. Deze vorm van productfotografie is alleen mogelijk door het gebruik van een camera die voorzien is van speciale software. Het beroep productfotograaf heeft verder niet veel te maken met de traditionele manier van fotograferen, ondanks dat er wel gebruikgemaakt wordt van een fotocamera. Productfotografie heeft dus in de meeste gevallen betrekking op foto's die gemaakt worden voor marketingdoeleinden. Het is mogelijk dat een productfotograaf ook verantwoordelijk is voor andere werkzaamheden, zoals het bijhouden van een webshop, waarbinnen de producten aangeboden worden, afhankelijk van het soort bedrijf waar de productfotograaf werkzaam is. Productfotografen werken in de meeste gevallen in een speciale fotostudio. Productfotografie is een discipline die tegenwoordig niet meer onderschat moet worden. Goede productfoto's kunnen de conversie en dus de omzet aanzienlijk verhogen. De meeste bedrijven besteden veel aandacht aan het maken van goede en vooral duidelijke productfoto's. Duidelijke productfoto's kunnen ook voorkomen dat klanten producten terugsturen. Bij productfotografie is het belangrijk om een goede gelijkmatige belichting te gebruiken om zo min mogelijk schaduw rond het voorwerp te krijgen.

Een productfotograaf is dus een fotograaf die zich gespecialiseerd heeft in de fotografie van producten. Een productfotograaf kan meestal niet aangemerkt worden als modefotograaf, omdat een modefotograaf andere soorten foto's maakt. Een modefotograaf is meer gespecialiseerd in het fotograferen van modellen die modekleding dragen. Bij productfotografie draait het veel meer om het fotograferen van losse producten. Deze productfoto's worden gebruikt voor webshops, brochures en reclamefolders. Het is niet zo dat alle bedrijven gebruikmaken van ingehuurde productfotografen, omdat de grote retailers ook over eigen fotoapparatuur en fotografie-medewerkers kunnen beschikken. Door de opkomst van productfotografie apparatuur is het maken van productfoto's veel makkelijker geworden. Het maken van goede productfoto's is en blijft wel een hele opgave, omdat het fotograferen van verschillende producten niet heel makkelijk is. Bij productfotografie is vooral het fotograferen zonder schaduw met de juiste kleurechtheid een hele opgave. Daarnaast kan het alsnog nodig zijn om productfoto's te restylen om tot het beste resultaat te komen.

Belang van goede productfoto's

Het maken van goede productfoto's is tegenwoordig belangrijk. Goede productfoto's verhogen de conversie aanzienlijk. Een webshop die vol staat met mooie productfoto's staat over het algemeen garant voor meer verkopen. Daarnaast is het belangrijk om unieke productfoto's te gebruiken. Unieke productfoto's worden in de meeste gevallen ook goed geïndexeerd door de verschillende zoekmachines. Met andere woorden kunnen unieke productfoto's veel extra organische bezoekers opleveren zonder dat er reclame gemaakt hoeft te worden. Ook het delen van productfoto's via social media kan veel extra bezoekers opleveren. Productfoto's kunnen ook gebruikt worden als aanvulling op content artikelen. Voor bloggers is het belangrijk om artikelen aan te vullen met goede productfoto's. Een blogartikel dat voorzien is van unieke foto's zal over het algemeen hoger gewaardeerd worden.

Zelf productfoto's maken of laten maken

Het zelf maken van productfoto's of laten maken van productfoto's is een persoonlijke afweging. In alle gevallen is het raadzaam om veel aandacht aan de productfoto's te besteden. Er zijn nog steeds voldoende webshops te vinden die geen gebruik maken van goede productfoto's. Dit zijn vaak de webshops die het uiteindelijk niet halen. Bij webshops draait in grote mate om goede productfoto's en niet alleen om de prijs van producten. Klanten willen producten op een goede manier kunnen bekijken voordat ze eventueel overgaan tot een aankoop. Er zijn tegenwoordig veel verschillende fototafels en lichttenten te koop, waardoor het zelf maken van goede productfoto's stukken makkelijker is geworden. Wie veel producten moet fotograferen kan ook gebruikmaken van professionele apparatuur waarmee 360 graden foto's gemaakt kunnen worden. Dit soort productfoto's maakt het mogelijk dat bezoekers van een webshop producten kunnen draaien. Goede productfoto's dragen ook voor een belangrijk deel bij aan de betrouwbaarheid van een webshop.

Wat doet een productfotograaf:

Productfotografie:

Opleidingen tot productfotograaf

Er zijn geen specifieke opleidingsmogelijkheden om als productfotograaf te kunnen werken. Wel zijn er zowel op Mbo-niveau als op Hbo-niveau opleidingsmogelijkheden voor het beroep fotograaf. Op het Mbo kan je starten met de opleiding medewerker fotografie op niveau twee, en vervolgens de Mbo-opleiding fotograaf volgen op niveau vier. De opleiding tot fotograaf via de Mbo-school zal doorgaans vier jaar in beslag nemen en stoomt je klaar als fotograaf. Wie daarna nog verder wil leren kan het beste de particuliere Hbo-opleiding aan de fotovakschool volgen. De richting fotografische vormgeving is zowel in een tweejarige studie te volgen als in een vierjarige studie. Tijdens de opleiding zal je ook werken en, afhankelijk van de gekozen studie, één of twee dagen in de week naar school gaan voor de theorie. Tijdens de opleiding fotograaf is er onder meer aandacht voor de volgende vakken: portretfotografie, belichting, montage, analoge technieken, digitale technieken, cameratechniek en creativiteit. Maar natuurlijk leer je ook werken met de meest bekende fotoprogramma's om je foto's te kunnen werken. Als fotograaf speelt de computer tegenwoordig een belangrijke rol binnen het vak. Na je opleiding zijn er als fotograaf diverse specialisaties mogelijk waar je je op kan richten, afhankelijk van je eigen wensen als fotograaf. Ook zijn er genoeg cursussen te vinden op het gebied van productfotografie. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een productfotograaf werkzaam kan zijn

Een productfotograaf moet in de meeste gevallen aangemerkt worden als ondernemer. De meeste fotografen zijn tegenwoordig werkzaam als zelfstandig ondernemer en niet in loondienst. Daarnaast kan een productfotograaf intern werkzaam zijn voor bedrijven die veel te maken hebben met productfotografie. Het maken van productfoto's kan zowel op locatie als in de fotostudio gedaan worden. Zoals eerder omschreven maken lang niet alle bedrijven gebruik van ingehuurde productfotografen.

Competenties productfotograaf

De belangrijkste competentie van een productfotograaf is de vakinhoudelijke kennis van productfotografie. Daarnaast moet een productfotograaf aangemerkt kunnen worden als stylist, die precies weet hoe producten op de beste manier gefotografeerd kunnen worden. Ook communicatie is meestal een belangrijke competentie, omdat je ook te maken hebt met andere medewerkers. Als je werkzaam bent als ondernemer zal je teven over een commerciële instelling moeten beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn creativiteit, flexibiliteit, inspiratie, plannen, organiseren, ICT-kennis en doorzettingsvermogen. Doorzettingsvermogen heeft vooral betrekking op het aantal producten dat gefotografeerd moet worden.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als productfotograaf

Het arbeidsmarktperspectief van een productfotograaf is niet zomaar aan te geven, omdat de meeste productfotografen aangemerkt moeten worden als ondernemer. Een ondernemer zal zijn eigen arbeidsmarktperspectief moeten bepalen door het binnenhalen van voldoende opdrachten. Het netwerken is dan ook meestal belangrijk om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. Zoals eerder omschreven komt het beroep fotograaf in loondienst bijna niet meer voor. Het is wel denkbaar dat een productfotograaf intern werkzaam is voor bedrijven. In dat geval kan je ook verantwoordelijk zijn voor andere werkzaamheden, zoals het bijhouden van de webshop. De doorgroeimogelijkheden van een productfotograaf moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam, waardoor het aantal opdrachten zal toenemen. Andere doorgroeimogelijkheden zijn er eigenlijk niet.

Arbeidsvoorwaarden en salaris productfotograaf

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep productfotograaf, omdat de werkgevers over het algemeen te verschillend zullen zijn. Zo zal een productfotograaf in dienst van een reclamebureau andere arbeidsvoorwaarden hebben dan een productfotograaf die uitsluitend webshop artikelen zal fotograferen. Als zelfstandig werkende productfotograaf bepaal je natuurlijk je eigen arbeidsvoorwaarden. Een productfotograaf in loondienst zal doorgaans tussen de 2000 en 2800 euro bruto per maand verdienen afhankelijk van zijn leeftijd en opleiding. Een zelfstandig werkende productfotograaf werkt doorgaans in opdracht tegen een vaste vergoeding. De concurrentie onder de productfotografen is wel groot te noemen, wat de overlevingskansen als productfotograaf moeilijk kunnen maken. Het is dan ook belangrijk om je te onderscheiden van andere productfotografen.

Read this information on Product photographer in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Produktfotograf auf Deutsch.

Lea esta informaciĆ³n sobre Fotografo de productos en espaƱol.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Productfotograaf

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Productfotograaf bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl