Team Mijnzzp

Reclamebord

Heb je als ondernemer een website, maar is de conversie wel heel erg laag? Grote kans dat de Call to Action (CTA) te wensen overlaat. Het is voor bezoekers van je website belangrijk dat je ze als het ware bij de hand neemt en naar jouw doel toe leidt. Bijvoorbeeld het aanvragen van een offerte, het opvragen van meer informatie, verkoop van een product of inschrijving op een nieuwsbrief. Duidelijkheid en onderscheid van de CTA leiden tot een hogere conversie. Het maken en inzetten van een goede Call to Action is in de praktijk soms niet eenvoudig. Het is wel belangrijk om de Call to Action op je website succesvol te maken. Hoe je dat doet, ontdek je hier.

Inhoudsopgave
Gebruik een knop voor de CTA
Kies voor kleur
Manieren om de conversie te verhogen
Goede call to action maken
Een call to action moet aanspreken en duidelijk zijn
Waarom is een call-to-action belangrijk?
Hoe maak je een goede call-to-action?

Gebruik een knop voor de CTA

Een bezoeker heeft vaak maar een kort moment nodig om te bepalen of de website aan de verwachtingen voldoet. Ofwel of de bezoeker vindt waar hij naar op zoek is. Daarbij hoort een opvallende CTA en die verstop je niet in een tekstlink of in een banner. Het meest succesvol is om een button te gebruiken in de vorm van een knop, waarop de bezoeker klikt om actie in gang te zetten. Gebruik een korte, maar krachtige tekst in de knop die laat zien wat de bedoeling is, zoals ’Gratis proefperiode starten’ of ’Meld je nu aan’.

Kies voor kleur

Het is voor een succesvolle CTA belangrijk om de aandacht te trekken van de bezoekers op je website. In dat kader kies je dan ook voor een button in kleur, zodat er sprake is van een knop die echt opvalt. Heb je bijvoorbeeld een website met een lichte achtergrond? Dan springt een oranje knop er natuurlijk uit. Zo past een groene knop prima bij een lichtgrijze achtergrond, maar knalt rood er pas echt uit. Ook geel is tegenwoordig een CTA die vaker voorkomt om op te vallen bij de bezoekers.

Nadenken over marketingVerder geldt dat je de knop het beste op een opvallende plaats neerzet. Bied je bijvoorbeeld een gratis test aan, dan is het prima om de knop meteen bovenaan te zetten. Verstrek je uitgebreide informatie over een product of dienst? Dan plaats je de button onderaan de tekst. Zo maak je de CTA op je website succesvol.

Manieren om de conversie te verhogen

Voor het verhogen van de conversie is het belangrijk om gebruik te maken van de juiste zoekwoorden. Met de juiste zoekwoorden kun je heel gericht waardevolle bezoekers aantrekken. Hiervoor zul je wel goede content moeten maken. Afhankelijk van de doelgroep kan het scoren op de juiste zoekwoorden wel lastig zijn. In veel gevallen is het slim om je vooral te richten op het laaghangende fruit in SEO. Ook is het natuurlijk mogelijk om gebruik te maken van betaalde advertenties.

Goede call to action maken

Het creëren van een effectieve 'call to action' is geen eenvoudige taak en kan aanzienlijke tijd vergen. Het voortdurend testen van diverse 'call to action' knoppen is vaak noodzakelijk om tot de meest doeltreffende aanpak te komen. Het is aan te raden om verschillende call to action voorbeelden te vergelijken en uit te proberen op jouw website. Het maken en inzetten van een succesvolle CTA is maatwerk en kan per website verschillen. Ook de afmetingen en kleur van een CTA button voor jouw website zijn maatwerk. Wat dat betreft zijn er meerdere call to action voorbeelden te vinden. Wanneer je een goede call to action wil inzetten, dan is het testen van verschillende call to action buttons erg belangrijk. Maak verschillende call to action buttons en pas de tekst en de kleur aan.

Een call to action moet aanspreken en duidelijk zijn

Verkoop websiteEen effectieve 'call to action' moet zowel aantrekkelijk als helder geformuleerd zijn. Het doel is om de bezoekers van je website direct te betrekken en hen te sturen naar de gewenste actie. Een bondige en duidelijke 'call to action' helpt de bezoeker te begrijpen wat er van hen wordt verwacht en waar ze op kunnen klikken om verder te gaan. Het gebruik van krachtige en overtuigende woorden kan ook de aantrekkingskracht van de 'call to action' vergroten. Het is echter belangrijk om de balans te vinden tussen beknopt zijn en toch voldoende informatie bieden.

Waarom is een call-to-action belangrijk?

Een call-to-action (CTA) is van groot belang in marketing en webdesign om verschillende redenen:

 • Sturing van actie: Een CTA geeft duidelijk aan welke actie je van de gebruiker verwacht, zoals "Koop nu," "Meld je aan," "Download hier," enz. Het helpt bezoekers te leiden en moedigt hen aan om de gewenste actie te ondernemen.
 • Conversie: Een goed geplaatste en aantrekkelijke CTA kan de conversieratio van je website aanzienlijk verhogen. Het leidt bezoekers naar specifieke doelen, zoals het invullen van een formulier, het doen van een aankoop of het abonneren op nieuwsbrieven.
 • Duidelijkheid: Een CTA communiceert direct wat de volgende stap is. Dit helpt bezoekers om niet te verdwalen op je website en direct naar de gewenste informatie of actie te gaan.
 • Focus: Een CTA kan helpen om de aandacht van bezoekers te richten op de belangrijkste acties die je wilt dat ze ondernemen. Dit voorkomt afleiding en zorgt ervoor dat ze niet verdwalen in andere elementen van je website.
 • Meetbaarheid: CTA's zijn meetbaar, wat betekent dat je kunt bijhouden hoe vaak erop wordt geklikt en hoeveel conversies ze genereren. Dit biedt waardevolle inzichten in de effectiviteit van je marketingcampagnes en websiteontwerp.
 • Oriëntatie: Vooral op websites met veel inhoud kunnen CTA's bezoekers helpen te begrijpen waar ze naartoe moeten gaan voor verdere informatie of actie. Ze dienen als wegwijzers in de digitale ruimte van je website.

Een goed ontworpen en strategisch geplaatste call to action button is essentieel om de gebruikerservaring te verbeteren, de betrokkenheid te vergroten en je zakelijke doelen te bereiken.

Hoe maak je een goede call-to-action?

Het creëren van een effectieve call-to-action (CTA) vereist aandacht voor detail en begrip van het gedrag van je doelgroep. Hier zijn enkele stappen om een goede CTA te maken:

 • Weet wat je wilt bereiken: Bepaal duidelijk welke actie je van de gebruiker verwacht. Wil je dat ze iets kopen, zich aanmelden voor een nieuwsbrief, een e-book downloaden, enz. Je CTA moet nauw aansluiten bij je doel.
 • Gebruik krachtige woorden: Kies actiegerichte en overtuigende woorden die de gebruiker aansporen tot actie. Woorden als "Koop nu," "Meld je aan," "Ontdek," "Probeer het gratis," en "Download" trekken de aandacht en moedigen aan tot klikken.
 • Maak het beknopt: Houd de tekst van de CTA kort en krachtig. Het moet in één oogopslag duidelijk zijn wat de gebruiker kan verwachten na het klikken.
 • Contrasterende kleuren: Gebruik kleuren die contrasteren met de rest van de pagina om de CTA eruit te laten springen. De kleur moet passen bij de algehele visuele identiteit van je merk, maar wel opvallen.
 • Duidelijk ontwerp: Zorg voor een duidelijk visueel ontwerp voor de CTA. Dit kan een knop, een tekstlink of zelfs een afbeelding zijn. Zorg ervoor dat het ontwerp consistent is met de rest van je website, maar toch opvalt.
 • Plaatsing: De positie van de CTA is cruciaal. Plaats deze meestal bovenaan de pagina, in het midden of aan het einde van relevante inhoud. Scrollende CTA's kunnen ook effectief zijn op pagina's met veel content.
 • Relevantie: De CTA moet relevant zijn voor de inhoud van de pagina. Het moet aansluiten bij wat de gebruiker aan het lezen of bekijken is.
 • Minimaliseer afleiding: Zorg ervoor dat er niet te veel afleiding is rondom de CTA. Vermijd overmatige tekst, afbeeldingen of andere elementen die de aandacht kunnen afleiden.
 • Responsief ontwerp: Zorg ervoor dat je CTA goed werkt op verschillende apparaten, zoals desktops, tablets en smartphones.
 • Testen en optimaliseren: Voer A/B-tests uit met verschillende versies van je CTA om te zien welke het beste presteert. Dit kan helpen om kleine aanpassingen te vinden die de conversieratio verhogen.

Resultaten meten marketingOnthoud dat er geen one-size-fits-all benadering is voor een perfecte CTA. Het is belangrijk om te experimenteren, te meten en te blijven aanpassen op basis van de resultaten en het gedrag van je gebruikers. Een goede call to action maken is alleen mogelijk door het testen uitproberen van verschillende opties.

Mijnzzp.nl