Model

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Model is een algemene benaming voor vrouwen en mannen die verantwoordelijk zijn voor modellenwerk. Een model is over het algemeen verantwoordelijk voor het poseren voor bepaalde doelstellingen, wat meestal te maken heeft met productpromoties en/of activiteitenpromoties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tonen van kleding, sieraden, horloges of aan het promoten van vakanties als het gaat om activiteiten. Het beroep model heeft vooral op jongeren een grote aantrekkingskracht, omdat het beroep model geassocieerd wordt met een glamoureus bestaan vol met luxe. Toch is dit een verkeerd beeld te noemen, omdat er niet veel modellen zijn die doorbreken als internationaal model. De meeste modellen zijn redelijk onbekend en sommige modellen zijn helemaal niet bekend. Dit komt deels doordat er genoeg modellen werkzaam zijn, die niet met het gezicht afgebeeld worden. Dit betreft dan meestal modellen die bepaalde producten tonen, zoals een horloge waarbij alleen de arm van het model zichtbaar is, of het betreft modellen waarbij alleen de benen zichtbaar zijn, omdat er reclame gemaakt wordt voor laarzen of schoenen. Het is dus niet zo dat alle modellen automatisch bekende artiesten zijn. De meeste modellen zijn juist onbekend bij het brede publiek. Daarnaast moet de term model heel algemeen gezien worden, omdat een model verantwoordelijk is voor andere poseer werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld ook aan kunstenaars, die modellen gebruik om te kunnen schilderen. Het beroep model heeft dus niet in alle gevallen automatisch betrekking op fashion modellen, omdat een model ook op andere manieren werkzaam kan zijn. Het worden van een professioneel model, zoals een fashion model, is over het algemeen niet heel makkelijk, omdat veel jongeren een carrière ambiëren als model.

Veel mensen dromen van het beroep model, omdat modellenwerk nu eenmaal een grote aantrekkingskracht heeft op mensen. De kans om wereldwijd door te breken als model is niet voor iedereen weggelegd, omdat veel mensen professioneel model willen worden. De concurrentie onder modellen is dan ook groot te noemen, waardoor het doorbreken als model heel moeilijk is. Daarnaast is het zo dat een model over bepaalde unieke eigenschappen moet beschikken, die niet vanzelfsprekend zijn. Als we spreken over internationaal bekende modellen zijn dit vaak modellen die voor internationale merken werkzaam zijn, zoals voor een modemerk of bijvoorbeeld een parfummerk. Wie professioneel model wil worden doet er verstandig aan om zich in te schrijven bij een modellenbureau. Een modellenbureau kan een goede opstart zijn om een carrière als model te starten. Het modellenbureau zal bekijken voor welk modellenwerk een model geschikt is. Over het algemeen maken modellenbureaus gebruik van twee categorieën, namelijk de categorie fashion model en de categorie special model. De categorie fashion model is de moeilijkste categorie, omdat fashion modellen moeten voldoen aan strikte afmetingen en maten.

Kan iedereen model worden

Model worden is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn nogal wat mensen die het modellenvak onderschatten en het modellenvak romantiseren. Het werken als model is zwaar te noemen. De werktijden zijn vaak erg onregelmatig en de werkdagen lang. Alleen de bekende topmodellen krijgen de meeste aandacht van televisie en bladen. Wie als model wil gaan werken zal zich in eerste instantie moeten melden bij zogenaamde modellenbureaus, die dan een intake gesprek aangaan. Over het algemeen is het zo dat iedereen zich kan inschrijven als model, echter geeft dit geen garantie op werk als model. Naast het uiterlijk zijn er meer factoren van toepassing, die uitmaken of men in zee wil gaan met iemand. Zo kan de lengte al een bepalende factor zijn om iemand af te wijzen of juist niet. Maar eigenlijk geldt dit voor alles, zoals de kleur ogen, haar, schoenmaat, borst, heup, taille en niet te vergeten de persoonlijkheid. Enkele belangrijke kenmerken voor een model zijn dan ook doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, zelfstandigheid en het tegen kritiek kunnen. Vooral kritiek is iets waar een model goed om mee moet kunnen gaan. In het modellenwereldje komt het nogal eens voor dat er sprake is van jaloezie en afgunst.

Verschillende werkzaamheden als model

Zoals eerder omschreven zijn er verschillende soorten modellen, die niet allemaal dezelfde werkzaamheden uitvoeren. Daarnaast is het zo dat lang niet alle modellen fulltime werkzaam zijn als model. Modellen zijn juist vaak op oproepbasis werkzaam, zonder dat er sprake is van vaste werkzaamheden. Afhankelijk van de soort model moet een model over het algemeen gezien worden als een allround model, die ingezet kan worden voor verschillende werkzaamheden. Een model kan bijvoorbeeld ook ingezet worden voor productpromotie. Binnen de modellenwereld spreekt men over het algemeen van fashion modellen en van special modellen. Beide categorieën modellen zijn verantwoordelijk voor modellenwerk, echter wel op verschillende manieren.

Wat doet een fashion model

Fashion modellen zijn modellen die moeten voldoen aan strike eisen om te kunnen werken als fashion model. Een andere benaming voor fashion model kan ook zijn mannequin. Een mannequin is een model, dat bijvoorbeeld modeshows loopt op een catwalk. Een fashion model heeft over het algemeen veel aandacht van de media, omdat fashion modellen over het algemeen werkzaam zijn voor de betere en grotere modemerken.

Wat doet een special model

Special modellen moeten gezien worden als modellen die de normale mensen vertegenwoordigen. Een specials model kan ook op verschillende manieren werkzaam zijn, zoals als lingerie model of als model waarvan alleen de handen of voeten getoond worden om reclame te kunnen maken voor bepaalde producten. Denk hierbij aan het tonen van horloges of aan het tonen van bepaalde tassen. De eisen om special model te kunnen worden zijn over het algemeen veel minder streng dan de eisen aan een fashion model. Binnen de categorie special model worden over het algemeen ook de plus size modellen opgenomen.

Beroep model:

Opleidingen tot model

Er zijn geen landelijk erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep model. Wel zijn er op veel locaties cursussen te vinden voor modellenwerk, die je kansen als model, fotomodel of als mannequin aanzienlijk kunnen vergroten. De meeste cursussen nemen ongeveer drie maanden in beslag en leren je alle kneepjes van het modellenwerk. Denk tijdens de opleiding onder meer aan het poseren voor de camera, het catwalk lopen en het maken van je eigen portfolio. Het is aan te raden voordat je met een opleidingsinstituut in zee gaat te controleren wat je precies kan na de cursus, omdat er goede en minder goede opleidingen te vinden zijn als model. Het worden van een model heeft niet alleen te maken met het volgen van een eventuele opleiding. Een model moet ook over de juiste afmetingen en uiterlijk beschikken om te kunnen werken als model. Met andere woorden kan niet iedereen zomaar model worden, omdat de eisen over het algemeen behoorlijk strikt te noemen zijn.

Bedrijven waar een model werkzaam kan zijn

Een model is over het algemeen aan te merken als ondernemer die voor verschillende opdrachtgevers werkzaam is. Daarnaast kan het zo zijn dat een model via een contract verbonden is aan een modellenbureau. Als een model werkzaam is voor internationale modemerken zal het model over het algemeen alleen werkzaam mogen zijn voor het betreffende modemerk. Het is mogelijk dat een model aangemerkt kan worden als oproepkracht, omdat de meeste modellen alleen vaste vergoeding krijgen per opdracht.

Competenties model

De competenties waarover een model moet beschikken kunnen verschillen per model, omdat niet alle modellen op dezelfde manier werkzaam zijn. In het algemeen kunnen we stellen dat een model over veel doorzettingsvermogen moet beschikken, omdat het verkrijgen van opdrachten als model niet heel makkelijk is. Daarnaast moet een model aangemerkt kunnen worden als netwerker, omdat het netwerken erg belangrijk is binnen de fashion wereld. Daarnaast moet een model over grote affiniteit beschikken met betrekking tot de mode-industrie. Omdat een model met verschillende opdrachtgevers en vaklieden te maken krijgt kan communicatie aangemerkt worden als belangrijke competentie. Omdat een model in veel gevallen aangemerkt moet worden als ondernemer kan ook het onderhandelen aangemerkt worden als belangrijke competentie. Algemeen belangrijke woorden zijn inspiratie, motivatie, styling, zelfstandigheid, professionaliteit, presteren en creativiteit.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als model

Het arbeidsmarktperspectief als model is niet zomaar aan te geven, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Daarnaast zijn lang niet alle modellen fulltime werkzaam als model. Het worden van een model is niet een kwestie van een vacature plaatsen, omdat modellen moeten voldoen aan strikte voorwaarden en eigenschappen die niet vanzelfsprekend zijn. Met andere woorden kan het als model ook belangrijk zijn om ontdekt te worden door een talentscout om werk te kunnen verkrijgen als model. De doorgroeimogelijkheden als model moeten gezien worden in het internationaal doorbreken als model, zodat je gezien wordt als influencer. Het worden van een influencer als model is, zoals eerder omschreven, niet heel makkelijk, omdat modellenwerk een grote aantrekkingskracht heeft op veel mensen.

Arbeidsvoorwaarden en salaris model

Als model ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer en bepaal je dus je eigen arbeidsvoorwaarden. Wanneer je onder een bepaald contract staat van een firma kan dat wellicht anders zijn. Dan worden er meestal strikte voorwaarden opgesteld wat je precies wel en niet mag doen als model. Een doorsnee model dat per opdracht werkt zal voordat de opdracht begint onderhandelen over de honorering. Het salaris als model is lastig aan te geven, omdat er grote verschillen kunnen zijn. Een relatief onbekend model zal ergens rond de 2000 euro bruto per maand verdienen en een model dat wereldberoemd is kan makkelijk een jaarsalaris verdienen van 500.000 bruto of meer.

Mijnzzp.nl