Model

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep model
Een model kan op verschillende manieren werkzaam zijn
Kan iedereen model worden
Werken als model
Fotomodel worden
Plus size model worden
Wat doet een model:
Beroepsfilm model:
Opleidingen tot model
Bedrijven waar een model werkzaam kan zijn
Competenties model
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als model
Arbeidsvoorwaarden en salaris model
Eigen bedrijf starten als Model
Boekhoudprogramma vergelijken Model

Beroep model

Een model is iemand die zijn uiterlijk inzet om bepaalde producten of diensten te promoten. Denk hierbij aan het tonen van kleding, sieraden, horloges of aan het promoten van vakanties. Het beroep model heeft vooral op jonge mensen een grote aantrekkingskracht, omdat het beroep vaak geassocieerd wordt met een glamoureus bestaan vol met luxe. Toch is dit een verkeerd beeld, omdat er niet veel modellen zijn die doorbreken als bekend model. De meeste modellen zijn redelijk onbekend en sommige modellen zijn helemaal niet bekend. Dit komt deels doordat er verschillende modellen werkzaam zijn, die niet allemaal met het gezicht afgebeeld worden. Dit betreft meestal modellen die bepaalde producten tonen, zoals een horloge waarbij alleen de arm zichtbaar is, of het betreft modellen waarbij alleen de benen zichtbaar zijn, omdat het om laarzen of schoenen gaat. De meeste modellen zijn juist onbekend bij het brede publiek. Daarnaast is het zo dat de term model vrij algemeen is, omdat een model verantwoordelijk kan zijn voor andere, poseer werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan beeldend kunstenaars, die modellen gebruiken om te schilderen. Het beroep model heeft dus niet in alle gevallen betrekking op fashion modellen, omdat een model ook op andere manieren werkzaam kan zijn. Het worden van een professioneel model, zoals een fashion model, is niet heel makkelijk, omdat veel jongeren een carrière ambiëren als model. Over het algemeen heeft de term model alleen betrekking op modellen die werkzaam zijn als commercieel model. De werkzaamheden van een commercieel model zijn gericht op productpromotie. Als een model verantwoordelijk is voor het lopen van modeshows als fashion model is de benaming mannequin van toepassing. Het beroep mannequin kan inhoudelijk niet zomaar vergeleken worden met de werkzaamheden van een commercieel model, ondanks dat een mannequin ook model is.

Een model kan op verschillende manieren werkzaam zijn

Een model kan dus op verschillende manieren werkzaam zijn en hoeft niet verantwoordelijk te zijn voor productpromotie. Ook beeldende kunstenaars, zoals kunstschilders en beeldhouwers, maken gebruik van modellen. Zoals eerder omschreven zijn het vooral jongeren die dromen van een carrière als model, omdat modellenwerk een grote aantrekkingskracht heeft op jongeren. De kans om door te breken als model is niet groot, omdat er veel mensen zijn die model willen worden. Daarnaast is het zo dat een model over bepaalde unieke eigenschappen moet beschikken. Als we spreken over internationaal bekende modellen zijn dit vaak modellen die voor internationale merken werkzaam zijn, zoals voor een modemerk of een parfummerk. Wie professioneel model wil worden, doet er verstandig aan om zich in te schrijven bij een modellenbureau. Een modellenbureau kan een goede opstap zijn om een carrière als model te starten. Het modellenbureau zal bekijken voor welk modellenwerk een model geschikt is. Over het algemeen maken modellenbureaus gebruik van twee categorieën, namelijk de categorie fashion model en de categorie special model. De categorie fashion model is de moeilijkste categorie, omdat fashion modellen moeten voldoen aan strikte afmetingen en maten. Een andere benaming voor fashion model is mannequin. Een mannequin is een model dat modeshows loopt op een catwalk.

Kan iedereen model worden

Iedereen kan model worden, echter kan niet iedereen fashion model worden. De meeste modellen zijn juist werkzaam als special model. Een special model is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het tonen van lingerie, schoenen, tassen of sieraden. In dat geval worden modellen vaak gedeeltelijk afgebeeld, waardoor het niet strikt noodzakelijk is dat je beschikt over een strak figuur. Een special model moet gezien worden als model, die de normale mensen vertegenwoordigen. De eisen om special model te kunnen worden zijn veel minder streng dan de eisen die gesteld worden aan een fashion model. Binnen de categorie special model worden ook de plus size modellen opgenomen. Vanzelfsprekend kunnen ook de eisen waaraan een special model moet voldoen per opdracht verschillen. Daarnaast kennen we nog de zogenaamde entertainment model. Een entertainment model is bijvoorbeeld werkzaam als grid girl.

Werken als model

Er zijn nogal wat mensen, die het modellen-vak onderschatten en het modellen-vak romantiseren. Het werken als model is redelijk zwaar te noemen. De werktijden zijn meestal onregelmatig en de werkdagen lang. Alleen de bekende topmodellen krijgen alle aandacht van televisie en de vakbladen. Wie een carrière als model ambieert, zal zich moeten inschrijven bij een modellenbureau. Over het algemeen is het zo dat iedereen zich kan inschrijven als model, echter geeft dit geen garantie op opdrachten. Naast het uiterlijk zijn er meer factoren van toepassing, die uitmaken of je in aanmerking komt voor modellenwerk. Zo kan de lengte een belangrijke factor zijn om iemand af te wijzen of juist niet. Maar eigenlijk geldt dit voor alles, zoals de kleur ogen, haarstijl, schoenmaat, borst, heup, taille en de persoonlijkheid. Bij belangrijke opdrachten kan het ook voorkomen dat een model auditie moet houden. In dat geval heb je meestal te maken met een casting director.

Fotomodel worden

Als fotomodel is het zo dat je voor verschillende opdrachten ingezet kan worden. Denk bijvoorbeeld aan het showen van trouwjurken, bedrijfskleding of aan het maken van bijzondere reisfoto's, die gebruikt worden voor vakantiebladen. Daarnaast worden fotomodellen redelijk vaak ingezet om beroepen uit te beelden. Denk bijvoorbeeld aan foto-opdrachten waarbij je fungeert als schoonheidsspecialist, visagist, secretaresse of als zakenvrouw. Ook webshophouders maken tegenwoordig gebruik van fotomodellen om producten op de juiste manier te promoten. Het is dus niet zo dat fotomodellen alleen verantwoordelijk zijn voor het maken van kledingfoto's.

Plus size model worden

Zoals eerder omschreven is het een misvatting dat alleen dunnen mensen model kunnen worden. Er is ook redelijk veel vraag voor plus size modellen. De modellenindustrie heeft de afgelopen jaren aanzienlijke vooruitgang geboekt op het gebied van inclusiviteit en diversiteit. Steeds meer merken en modellenbureaus erkennen de schoonheid en waarde van diverse lichaamstypes, waaronder plus-size modellen. Zoek in dat naar modellenbureaus die plus size modellen vertegenwoordigen: Er zijn specifieke modellenbureaus die zich richten op het vertegenwoordigen van plus size modellen. Een andere benaming voor plus size model is ook wel curvy model.

Wat doet een model:

Beroepsfilm model:

Opleidingen tot model

Er zijn geen landelijk erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep model. Wel zijn er op veel locaties cursussen te vinden voor modellenwerk, die je kansen als model, fotomodel of als mannequin aanzienlijk kunnen vergroten. De meeste cursussen nemen ongeveer drie maanden in beslag en leren je alle kneepjes van het modellenwerk. Denk tijdens de opleiding onder meer aan het poseren voor de camera, het catwalk lopen en het maken van je eigen portfolio. Het is aan te raden voordat je met een opleidingsinstituut in zee gaat te controleren wat je precies kan na de cursus, omdat er goede en minder goede opleidingen te vinden zijn als model. Het worden van een model heeft niet alleen te maken met het volgen van een eventuele opleiding. Een model moet ook over de juiste afmetingen en uiterlijk beschikken om te kunnen werken als model. Met andere woorden kan niet iedereen zomaar model worden, omdat de eisen over het algemeen behoorlijk strikt te noemen zijn. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de boekhouding op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp.

Bedrijven waar een model werkzaam kan zijn

Een model is over het algemeen werkzaam als ondernemer en voor verschillende opdrachtgevers werkzaam. Daarnaast kan een model onder contract staan van een modellenbureau. Als een model werkzaam is voor een modemerk zal het model alleen werkzaam mogen zijn voor het modemerk. Het is ook denkbaar dat een model alleen een vaste vergoeding krijgt per opdracht.

Competenties model

De belangrijkste competentie van een model is motivatie, omdat motivatie een belangrijk zal spelen bij het binnenhalen van voldoende opdrachten. Daarnaast moet een model kunnen netwerken. Het op de juiste manier netwerken is belangrijk binnen de modewereld. Omdat het netwerken ook te maken heeft met communicatie moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Algemeen belangrijke woorden zijn trends, inspiratie, styling, zelfstandigheid, energie, flexibiliteit, professionaliteit, doorzettingsvermogen, passie, creativiteit, plannen, organiseren en stressbestendigheid.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als model

Het arbeidsmarktperspectief van een model is niet zomaar aan te geven, omdat het zeer specifieke werkzaamheden betreft. Daarnaast zijn lang niet alle modellen fulltime werkzaam. Het worden van model heeft verder niet veel te maken met een mogelijk arbeidsmarktperspectief. Een model kan bijvoorbeeld ook ontdekt worden door een talentscout. De doorgroeimogelijkheden van een model moeten gezien worden in het doorbreken in model, door het opbouwen van een goede naam binnen de modewereld.

Arbeidsvoorwaarden en salaris model

Als model ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer en bepaal je dus je eigen arbeidsvoorwaarden. Wanneer je onder een bepaald contract staat van een firma kan dat wellicht anders zijn. Dan worden er meestal strikte voorwaarden opgesteld wat je precies wel en niet mag doen als model. Een doorsnee model dat per opdracht werkt, zal voordat de opdracht begint onderhandelen over de honorering. Het salaris als model is lastig aan te geven, omdat er grote verschillen kunnen zijn. Een relatief onbekend model zal ergens rond de 2000 euro bruto per maand verdienen en een model dat wereldberoemd is kan makkelijk een jaarsalaris verdienen van 500.000 bruto of meer.

Eigen bedrijf starten als Model

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Model, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Model

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Model bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Model.

Mijnzzp.nl