Model

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een model is een vrouw of man die poseert voor bepaalde doelstellingen, die meestal te maken hebben met productpromoties of activiteitenpromoties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tonen van kleding, sieraden, horloges of aan het promoten van vakanties wanneer het gaat om activiteiten. Het beroep model heeft vooral op jongeren een grote aantrekkingskracht, omdat het beroep model geassocieerd wordt met een glamoureus bestaan vol met luxe. Toch is dit een verkeerd beeld, omdat er niet heel veel modellen zijn die doorbreken als model en waarvoor een wereld van luxe opengaat. De meeste modellen zijn redelijk onbekend en sommige modellen zijn helemaal niet bekend. Dit komt deels omdat er genoeg modellen werkzaam zijn als model die niet met het gezicht afgebeeld worden. Dit betreft dan meestal modellen die bepaalde producten tonen, zoals een horloge waarbij alleen de arm van het model zichtbaar is, of het betreft modellen waarbij alleen de benen zichtbaar zijn omdat er reclame gemaakt wordt voor laarzen of schoenen. Het is dus niet zo dat alle modellen automatisch bekende artiesten zijn. De meeste modellen zijn juist onbekend.

Model worden

Veel mensen dromen van het beroep model. De kans om wereldwijd door te breken als model is niet voor iedereen weggelegd. De concurrentie is vaak groot voor de modellen. Het zijn vaak de bedrijven achter de grote merken van de wereld die een gezicht zoeken om hun product bekendheid te geven.

Een modellenbureau kan een goede opstart zijn om een carrière als model te starten. Via een modellenbureau kan het model zich inschrijven bij het bureau. Het modellenbureau kijkt dan waar het model eventueel geschikt voor is. Een modellenbureau heeft vaak twee opties hoe het model ingeschreven kan worden. Dit zijn fashion en een afdeling specials modellen.

Kan iedereen model worden

Model worden is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn nogal wat mensen die dit vak onderschatten en het vak dan ook romantiseren. Het werken als model is zwaar te noemen. De werktijden zijn vaak erg onregelmatig en de dagen lang. Alleen de topmodellen krijgen de meeste aandacht van televisie en bladen. Omdat het aanbod van nieuwe modellen vaak erg groot is zullen de meeste teleurgesteld weer naar huis gaan. Wie als model wil gaan werken zal zich moeten melden bij zogenaamde modellenbureaus die dan een intake gesprek met de persoon aangaan. Maar dit is een stap die vaak pas gedaan wordt nadat de persoon eerst foto's van zichzelf heeft opgestuurd. Heel soms komt het voor dat een model rechtstreeks benaderd wordt door een zogenaamde scout. Maar die kans is erg klein.

Voorwaarden om een model te worden

Naast uiterlijk zijn er nog veel meer factoren van toepassing die het maken of men in zee wenst te gaan met iemand. Zo kan de lengte al een bepalende factor zijn om iemand af te wijzen of juist niet. Maar eigenlijk geldt dit voor alles, zoals de kleur ogen, haar, schoenmaat, borst, heup, taille en niet te vergeten de persoonlijkheid. Wanneer iemand binnen komt met een instelling van: "hier ben ik en dit wens ik" kan hij of zij beter meteen maar vertrekken. Enkele belangrijke kenmerken voor een model zijn dan ook doorzettingsvermogen, zelfvertrouwen, zelfstandigheid en tegen kritiek kunnen. Vooral kritiek is iets waar een model goed om mee moet kunnen gaan. In het modellenwereldje komt het nogal eens voor dat er sprake is van jaloezie en afgunst.

Werkzaamheden als model

Er zijn verschillende soorten werkzaamheden als model denkbaar, en het werken als model betekent ook niet dat men hier meteen een dagtaak aan heeft. Modellenwerk is vaak op oproepbasis. Zo hoef je weken niet te komen en dan is er een passende opdracht voor je binnen gekomen bij het modellenbureau waar men je voor wil vragen.

Fashion modellen

  • Hier worden de modellen geplaatst die voldoen aan strenge eisen zoals leeftijd, lengte en maten. Deze modellen worden over het algemeen geboekt voor beauty, fashion, glamour en badkleding.

Specials modellen

  • Hier worden de modellen geplaatst die voldoen aan specifieke eisen zoals handen, ogen, benen, voeten en haar.

Een model moet buiten de specifieke eisen ook fotogeniek, flexibel en enthousiast zijn. Het zijn van een model is niet altijd even makkelijk. Op televisie of in bladen zien wij vaak alleen maar de mooie kanten van het vak. Het modellen vak is erg hard en is zeker geen luizenbaan. Het werk als model betekent vaak erg lang wachten en veel reizen.

Beroep model:

Opleidingen tot model

Er zijn geen landelijk erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep model. Wel zijn er op veel locaties cursussen te vinden voor modellenwerk, die je kansen als model, fotomodel of als mannequin aanzienlijk kunnen vergroten. De meeste cursussen nemen ongeveer drie maanden in beslag en leren je alle kneepjes van het modellenwerk. Denk tijdens de opleiding onder meer aan het poseren voor de camera, het catwalk lopen en het maken van je eigen portfolio. Het is aan te raden voordat je met een opleidingsinstituut in zee gaat te controleren wat je precies kan na de cursus, omdat er goede en minder goede opleidingen te vinden zijn als model. Zie voor meer informatie ook het beroep mannequin.

Bedrijven waar een model werkzaam kan zijn

Als model werk je doorgaans als freelancer en zelden in loondienst. De meeste modellen worden dus per opdracht ingehuurd.

Competenties model

Als model is het belangrijk om doorzettingsvermogen te bezitten, omdat het verkrijgen van opdrachten vaak moeilijk kan zijn en ze soms lang op zich laten wachten. Daarnaast straal je als model energie uit en ben je professioneel bezig met je vak. Het werken als model betekent ook dat je goed luistert naar je opdrachtgever, zodat je voldoet aan de verwachtingen van de opdrachtgever. Daarnaast is het netwerken binnen dit beroep erg belangrijk.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als model

Het vinden van werk als model is lastig. Er zijn veel mensen die maar al te graag modellenwerk willen doen. De concurrentie is dus groot. Wel zijn er veel verschillende soorten werkzaamheden die je kan uitvoeren als model waarin wellicht iets makkelijk werk te vinden is, zoals bijvoorbeeld fotomodel voor lingerie waar alleen de lingerie zichtbaar zal zijn. Het kunnen doorgroeien als model is sterk afhankelijk van je doorbraak als model. Vanzelfsprekend zijn er de bekende modellen die over de hele wereld gevraagd worden, maar dat zijn er niet veel. Helaas lukt het niet heel veel modellen om door te breken als succesvol model.

Arbeidsvoorwaarden en salaris model

Als model ben je werkzaam als zelfstandig ondernemer en bepaal je dus je eigen arbeidsvoorwaarden. Wanneer je onder een bepaald contract staat van een firma kan dat wellicht anders zijn. Dan worden er meestal strikte voorwaarden opgesteld wat je precies wel en niet mag doen als model. Een doorsnee model dat per opdracht werkt zal voordat de opdracht begint onderhandelen over de honorering. Het salaris als model is lastig aan te geven, omdat er grote verschillen kunnen zijn. Een relatief onbekend model zal ergens rond de 2000 euro bruto per maand verdienen en een model dat wereldberoemd is kan makkelijk een jaarsalaris verdienen van 500.000 bruto of meer.

Mijnzzp.nl