Mannequin

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een mannequin is een vakvrouw of vakman die haute couture showt. Het beroep mannequin heeft in de meeste gevallen betrekking op vrouwen, echter kan ook een man mannequin zijn. Een mannequin is verantwoordelijk voor het showen van haute couture tijdens een modeshow aan het publiek zoals de media. Haute couture is het showen van nieuwe modeontwerpen gemaakt door modeontwerpers. Tijdens de haute couture show zijn er vertegenwoordigers vanuit de modebranche en andere belanghebbenden aanwezig, zoals eventuele bekende personen die speciaal geselecteerd zijn om de haute couture show bij te wonen. Tijdens een haute couture show worden over het algemeen alleen bijzondere kledingstukken gedragen waarvan er doorgaans maar enkele bestaan. In de meeste gevallen zijn de kledingstukken ook op maat gemaakt voor de betreffende mannequin. Tijdens een haute couture show wordt dus geen confectiekleding geshowd, omdat confectiekleding niet bijzonder genoeg is. Haute couture kleding betreft in de meeste gevallen unieke kleding die alleen op bestelling te verkrijgen zal zijn. Het is dus de professionele mannequin die de haute couture showt aan het publiek. Een mannequin is een speciaal opgeleide medewerker die beschikt over de juiste elegante looptechniek om haute couture op de juiste manier te showen. Een mannequin zal de haute couture showen door het lopen over een speciale catwalk.

De kleding gedragen door een mannequin tijdens een haute couture show betreft doorgaans geen goedkope kleding, omdat het bijvoorbeeld ontworpen en gemaakt is door een bekende modeontwerper. Exclusiviteit is in de meeste gevallen van toepassing wanneer we spreken van een haute couture show. Omdat het om bijzondere en vaak ook unieke kleding gaat zijn er over het algemeen ook hoge eisen met betrekking tot de mannequins. Het beroep mannequin gaat verder dan het alleen hebben van een goed figuur, omdat een mannequin ook over de juiste looptechniek moet beschikken. Daarnaast fungeert een mannequin in veel gevallen als een soort visitekaartje voor de aanwezige media. Het beroep mannequin heeft zeker raakvlakken met het beroep model maar is toch niet helemaal hetzelfde omdat een model ook alleen bepaalde onderdelen kan tonen van het lichaam zoals handen, voeten of gezicht en zijn andere lichaamsonderdelen wellicht minder belangrijk zoals wanneer er reclame gemaakt moet worden voor ondergoed of bijvoorbeeld sieraden. Een mannequin showt doorgaans haar of zijn hele lichaam met de belangrijkste focus op de kleding. Wel is het belangrijk om te begrijpen dat de focus echt op de kleding moet liggen en niet op het lichaam zelf mits er natuurlijk geen badkleding getoond zal worden omdat het dan wel weer belangrijk zal zijn.

Het beroep mannequin

Het beroep mannequin is minder gemakkelijk als men wellicht zal denken. De voorbereidingen voor shows zijn vaak lang en de stress kan voor een mannequin nogal eens oplopen. In de meeste gevallen zal de mannequin meerdere keren moeten optreden en zich in een hoog tempo moeten kunnen verkleden zodat er een nieuwe ronde op de catwalk gelopen kan worden. Ook kan het zijn dat de shows niet binnen plaatsvinden en in de open lucht uitgevoerd moeten worden. Ook het reizen naar het buitenland kan als mannequin regelmatig voorkomen. Daarnaast kan het voorkomen dat je als mannequin een langdurige houding moet aannemen op wellicht hoge hakken wat soms zeer vermoeiend kan zijn. Als mannequin show je zeker niet alleen lopend op de catwalk de nieuwe mode maar zal je ook regelmatig een pose moeten aannemen voor fotografen. Het is een misverstand dat alleen slanke mannen of vrouwen als mannequin kunnen werken omdat er natuurlijk ook mode gemaakt wordt voor de wat grotere mensen. Een vloeiende loop is voor een mannequin zeer belangrijk en wordt meestal gedaan door het lopen van voet voor voet en niet met de voeten naast elkaar. Ook het rechtop lopen is zeer belangrijk voor een mannequin.

Mannequin, haar en make-up

Tijdens een haute couture show draait alles in de eerste plaats natuurlijk om de kleding maar moet het totaalplaatje wel kloppen. Een mannequin zal dan ook vooraf voorzien worden van de juiste haardracht, make-up en eventuele sieraden zodat het totaalplaatje klopt. Bij een modeshow of haute couture show zijn dus veel meer mensen betrokken dan alleen mannequins zoals bijvoorbeeld visagisten en kappers. De visagisten en kappers hebben doorgaans duidelijke instructies gekregen over de verwachte stijl zodat ze deze kunnen toepassen.

Brussels Fashion Days:

Topshop London Fashion Week:

Opleidingen tot mannequin

Er zijn geen echte opleidingsmogelijkheden voor het beroep mannequin te volgen via reguliere scholen. Wel zijn er zeer veel externe opleidingen te vinden voor modellenwerk of voor het beroep mannequin. Wie als mannequin wenst te gaan werken doet er verstandig aan eerst goed informatie in te winnen omdat er helaas ook wel veel bedrijven zijn die veel beloven maar weinig presteren. Als mannequin is het wel belangrijk om jong aan je carrière te beginnen zodat je de meeste kans zal maken op een goeie carrière als mannequin. Als mannequin is je looptechniek een zeer belangrijk onderdeel van je werkzaamheden maar zal je als geheel natuurlijk netjes moeten overkomen. In dat opzicht kan het als mannequin ook belangrijk zijn om aan je image te werken. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een mannequin werkzaam kan zijn

Een mannequin zal over het algemeen als ondernemer werkzaam zijn voor verschillende opdrachtgevers. Daarnaast is het denkbaar dat een mannequin werkzaam is via een modellenbureau om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. Ook is het prima denkbaar dat bekende mannequins verbonden zijn aan een modemerk als het vaste gezicht voor het modemerk. Hoe een mannequin precies werkt kan verschillen per mannequin, omdat een mannequin ook een vaste vergoeding kan ontvangen per opdracht.

Competenties mannequin

Als mannequin is het zeer belangrijk dat je op de hoogte bent van mode, trends en looptechnieken. Het is dan ook zeer belangrijk dat je een goeie opleiding gevolgd hebt als mannequin. Maar ook het kunnen toepassen van make-up op de juiste manier is zeer belangrijk. Als mannequin moet je dan ook verstand hebben van schoonheidsverzorging. Ook je communicatieve vaardigheden als mannequin zijn erg belangrijk omdat er veel overlegd zal moeten worden en het zeker kan voorkomen dat je met journalisten te maken krijgt. Een andere belangrijke competentie als mannequin is het kunnen netwerken, omdat het netwerken erg belangrijk is om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. In het algemeen is het zo dat een mannequin ook aangemerkt kan worden als stylist. Algemeen belangrijke woorden als mannequin zijn passie, energie, motivatie, inspiratie, lef, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid en presteren. Als een mannequin werkzaam is als ondernemer kan ook het onderhandelen aangemerkt worden als belangrijke competentie.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als mannequin

Het arbeidsmarktperspectief als mannequin is niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden van een mannequin niet gezien kunnen worden als reguliere werkzaamheden waarvoor zomaar vacatures beschikbaar zijn. Daarnaast kan het zijn dat mogelijke opdrachtgevers per opdracht verschillende mannequins zoeken, die passen bij de uitstraling. Over het algemeen is het ook zo dat de concurrentie met betrekking tot modellenwerk groot te noemen is. De doorgroeimogelijkheden als mannequin moeten gezien worden in het ontdekt worden als mannequin en het zo doorgroeien tot influencer. Het ontdekt worden als mannequin of ander soort model is over het algemeen niet heel makkelijk.

Arbeidsvoorwaarden en salaris mannequin

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep mannequin omdat je doorgaans als zelfstandig ondernemer werkzaam zal zijn en je dus je eigen arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Wel kunnen we over het algemeen stellen dat het werken als mannequin doorgaans veel van je zal vragen omdat het tempo hoog zal zijn. Daarnaast zal je meestal zeer onregelmatig werken en kunnen de werkdagen lang zijn. Wat een mannequin precies verdienen zal is lastig aan te geven omdat beginnende mannequins doorgaans niet veel betaald zullen krijgen en de bekende mannequins juist heel veel betaald kunnen krijgen. De meeste mannequins krijgen een vaste vergoeding voor hun werkzaamheden en werken niet per uur. Als mannequin kan het wel voorkomen dat je een onkostenvergoeding krijgt voor het reizen.

Mijnzzp.nl