Mannequin

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een mannequin is een fashion model dat haute couture modekleding showt. Het beroep mannequin heeft in de meeste gevallen betrekking op vrouwen, echter kan ook een man mannequin zijn. Een mannequin is verantwoordelijk voor het showen van haute couture kleding aan het publiek tijdens modeshows. Haute couture heeft betrekking op modekleding, die ontworpen is door een modeontwerper. Tijdens de haute couture show zijn er vertegenwoordigers vanuit de modebranche en andere belanghebbenden aanwezig, zoals invloedrijke personen. Haute couture betreft in alle gevallen modekleding waarvan slechts enkele exemplaren bestaan. Met andere woorden zal een mannequin niet snel te maken hebben met confectiekleding. Haute couture modekleding betreft unieke kleding, die alleen op bestelling te verkrijgen is. Het zijn de mannequins, die de haute couture modekleding tonen aan het publiek. Een mannequin moet voldoen aan de juiste specificaties en beschikken over de juiste elegante looptechniek. Als mannequin zul je de kleding tonen door middel van het lopen over de catwalk. Het beroep mannequin moet niet onderschat worden, omdat mannequins voor een belangrijk deel bijdragen aan het succes van modekleding. Het zijn de modeontwerpers, die het hele jaar werken aan hun nieuwe collectie, die op het laatst getoond wordt aan het publiek. Het is daarom belangrijk dat modeshows tot in de puntjes voorbereid worden. Als mannequin zul je veel moeten oefenen, zodat er op de dag zelf niks fout kan gaan. Dit heeft vooral betrekking op de looptechniek en de draaitechniek, die moet passen bij de kleding die gedragen wordt. Het worden van mannequin is niet makkelijk, omdat mannequins aan strenge voorwaarden moeten voldoen. Dit heeft onder andere betrekking op het uiterlijk, het figuur, de lengte en uitstraling. Het beroep mannequin kan niet zomaar vergeleken worden met het beroep model, ondanks dat een mannequin wel model kan zijn.

Een mannequin is dus een model dat specifiek verantwoordelijk is voor het tonen van haute couture modekleding. Dit betreft in alle gevallen modekleding, die ontworpen is door een modeontwerper. Gebruikelijke modellen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het lopen van modeshows, echter hebben we het dan meestal over confectiekleding. De kleding gedragen door mannequins betreft exclusieve kleding, die op bestelling gemaakt wordt. Omdat het meestal om bijzondere en unieke kleding gaat zijn er hoge eisen met betrekking tot de mannequins. Het beroep mannequin gaat inhoudelijk verder dan alleen het tonen van modekleding, omdat een mannequin ook over de juiste looptechniek moet beschikken. Daarnaast fungeert een mannequin als visitekaartje voor de aanwezige media, waardoor de uitstraling belangrijk is. In de meeste gevallen zal de mannequin meerdere keren moeten optreden en zich in een hoog tempo moeten kunnen verkleden, zodat er een nieuwe ronde op de catwalk gelopen kan worden. Als mannequin show je niet alleen lopend op de catwalk modekleding maar zul je ook regelmatig een pose moeten aannemen voor de aanwezige modefotografen. Het vloeiend lopen is voor een mannequin belangrijk en wordt meestal gedaan door het lopen van voet voor voet en niet met de voeten naast elkaar. Ook het netjes rechtop lopen is belangrijk als mannequin.

Werken als mannequin

Het beroep mannequin heeft een grote aantrekkingskracht op vrouwen en mannen, omdat de modewereld nu eenmaal populair is. Als mannequin heb je veel te maken met styling en trends en zal dit doorgetrokken worden op de catwalk. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere haarstijlen, nieuwe make-up technieken en aan het dragen van bijzondere kleding accessoires, zoals tassen, sjaals, hoeden en bijzondere schoenen. Bij modeshows of haute couture shows zijn dus meer mensen betrokken dan alleen mannequins. Het worden van mannequin is over het algemeen alleen mogelijk als je deelneemt aan audities. Het is de casting director, die tijdens de auditie zal beoordelen of iemand geschikt is. Zoals eerder omschreven is het wel zo dat mannequins moeten voldoen aan de juiste maten en uitstraling. Dit is een belangrijk verschil met modellen, die meestal werkzaam zijn als commercieel model. De eisen met betrekking tot een commercieel model zijn minder strikt.

Wat doet een mannequin:

  • Het lopen van haute couture modeshows
  • Het zetten van trends door het showen van mode
  • Het fungeren als boegbeeld voor een modemerk
  • Het promoten van modekleding
  • Het fungeren als visitekaartje

Wat doet een mannequin:

Brussels Fashion Days:

Opleidingen tot mannequin

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep mannequin. Wel worden er veel externe opleidingen aangeboden voor modellenwerk. Wie als mannequin wenst te gaan werken doet er verstandig aan eerst informatie in te winnen voor het aangaan van een opleiding. Als mannequin is het belangrijk om jong aan je carrière te beginnen, zodat je de meeste kans maakt op een carrière als mannequin. Vanzelfsprekend kan een mannequin ook ontdekt worden door een talentscout. De meeste mannequins zijn werkzaam als ondernemer. Ook de boekhouding is belangrijk als ondernemer.

Bedrijven waar een mannequin werkzaam kan zijn

Een mannequin zal meestal werkzaam zijn als ondernemer voor verschillende opdrachtgevers. Daarnaast is het denkbaar dat een mannequin werkzaam is via een modellenbureau om aan voldoende opdrachten te komen. Ook is het denkbaar dat mannequins verbonden zijn aan een modemerk als het vaste gezicht. Hoe een mannequin precies werkt kan verschillen per mannequin, omdat een mannequin ook een vaste vergoeding kan ontvangen per opdracht.

Competenties mannequin

De belangrijkste competentie van een mannequin is dat je beschikt over een professionele werkhouding. Dit heeft ook betrekking op de algemene uitstraling, zoals het niet roken, niet overmatig drinken en het houden aan eventuele contractuele verplichtingen. Daarnaast mag van een mannequin verwacht worden dat je op de hoogte bent van de laatste mode en trends. Ook stressbestendigheid is een competentie, die als mannequin niet onderschat moet worden. Omdat een mannequin veel zal samenwerken met verschillende collega's is het belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is het netwerken, omdat het netwerken belangrijk is om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, motivatie, inspiratie, lef, doorzettingsvermogen, geduld, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als mannequin

Het arbeidsmarktperspectief van een mannequin is niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Daarnaast kan het zijn dat opdrachtgevers per opdracht verschillende mannequins zoeken, die passen bij de uitstraling van kleding. Ook is de concurrentie binnen de modewereld groot te noemen. De doorgroeimogelijkheden van een mannequin moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam en het doorbreken als invloedrijke mannequin.

Arbeidsvoorwaarden en salaris mannequin

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep mannequin omdat je doorgaans als zelfstandig ondernemer werkzaam zal zijn en je dus je eigen arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Wel kunnen we over het algemeen stellen dat het werken als mannequin doorgaans veel van je zal vragen omdat het tempo hoog zal zijn. Daarnaast zul je meestal zeer onregelmatig werken en kunnen de werkdagen lang zijn. Wat een mannequin precies verdienen zal is lastig aan te geven omdat beginnende mannequins doorgaans niet veel betaald zullen krijgen en de bekende mannequins juist heel veel betaald kunnen krijgen. De meeste mannequins krijgen een vaste vergoeding voor hun werkzaamheden en werken niet per uur. Als mannequin kan het wel voorkomen dat je een onkostenvergoeding krijgt voor het reizen.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Mannequin

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Mannequin bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl