Mannequin

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Inhoudsopgave
Beroep mannequin
Haute couture modekleding en mannequin
Werken als mannequin
Wat is een mannequin?
Uiterlijk, vormen, lengte en uitstraling zijn belangrijk
Verschil mannequin en etalagepop
Wat doet een mannequin:
Wat doet een mannequin:
Brussels Fashion Days:
Opleidingen tot mannequin
Bedrijven waar een mannequin werkzaam kan zijn
Competenties mannequin
Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als mannequin
Arbeidsvoorwaarden en salaris mannequin
Eigen bedrijf starten als Mannequin
Boekhoudprogramma vergelijken Mannequin

Beroep mannequin

Een mannequin is een fashion model dat haute couture modekleding showt. Het beroep mannequin heeft in de meeste gevallen betrekking op vrouwen, echter kan ook een man mannequin zijn. Een mannequin is verantwoordelijk voor het showen van haute couture kleding aan het publiek tijdens modeshows. Haute couture heeft betrekking op modekleding, die ontworpen is door een modeontwerper. Tijdens de haute couture show zijn er vertegenwoordigers vanuit de modebranche en andere belanghebbenden aanwezig, zoals invloedrijke personen. Haute couture betreft in alle gevallen modekleding waarvan slechts enkele exemplaren bestaan. Met andere woorden zal een mannequin niet snel te maken hebben met confectiekleding. Haute couture modekleding betreft unieke kleding, die alleen op bestelling te verkrijgen is. Het zijn de mannequins, die de haute couture modekleding tonen aan het publiek. Een mannequin moet voldoen aan de juiste specificaties en beschikken over de juiste elegante looptechniek. Als mannequin zul je de kleding tonen door middel van het lopen over de catwalk. Het beroep mannequin moet niet onderschat worden, omdat mannequins voor een belangrijk deel bijdragen aan het succes van modekleding. Het zijn de modeontwerpers, die het hele jaar werken aan hun nieuwe collectie, die op het laatst getoond wordt aan het publiek. Het is daarom belangrijk dat modeshows tot in de puntjes voorbereid worden. Als mannequin zul je veel moeten oefenen, zodat er op de dag zelf niks fout kan gaan. Dit heeft vooral betrekking op de looptechniek en de draaitechniek, die moet passen bij de kleding die gedragen wordt. Het worden van mannequin is niet makkelijk, omdat mannequins aan strenge voorwaarden moeten voldoen. Dit heeft onder andere betrekking op het uiterlijk, het figuur, de lengte en uitstraling. Het beroep mannequin kan niet zomaar vergeleken worden met het beroep model, ondanks dat een mannequin wel model kan zijn.

Haute couture modekleding en mannequin

Een mannequin is dus een model dat specifiek verantwoordelijk is voor het tonen van haute couture modekleding. Dit betreft in alle gevallen modekleding, die ontworpen is door een modeontwerper. Gebruikelijke modellen kunnen ook verantwoordelijk zijn voor het lopen van modeshows, echter hebben we het dan meestal over confectiekleding. De kleding gedragen door mannequins betreft exclusieve kleding, die op bestelling gemaakt wordt. Omdat het meestal om bijzondere en unieke kleding gaat zijn er hoge eisen met betrekking tot de mannequins. Het beroep mannequin gaat inhoudelijk verder dan alleen het tonen van modekleding, omdat een mannequin ook over de juiste looptechniek moet beschikken. Daarnaast fungeert een mannequin als visitekaartje voor de aanwezige media, waardoor de uitstraling belangrijk is. In de meeste gevallen zal de mannequin meerdere keren moeten optreden en zich in een hoog tempo moeten kunnen verkleden, zodat er een nieuwe ronde op de catwalk gelopen kan worden. Als mannequin show je niet alleen lopend op de catwalk modekleding, maar zul je ook regelmatig een pose moeten aannemen voor de aanwezige modefotografen. Het vloeiend lopen is voor een mannequin belangrijk en wordt meestal gedaan door het lopen van voet voor voet en niet met de voeten naast elkaar. Ook het netjes rechtop lopen is belangrijk als mannequin.

Werken als mannequin

Het beroep mannequin heeft een grote aantrekkingskracht op vrouwen en mannen, omdat de modewereld nu eenmaal populair is. Als mannequin heb je veel te maken met styling en trends en zal dit doorgetrokken worden op de catwalk. Denk bijvoorbeeld aan bijzondere haarstijlen, nieuwe make-up technieken en aan het dragen van bijzondere kleding accessoires, zoals tassen, sjaals, hoeden en bijzondere schoenen. Bij modeshows of haute couture shows zijn dus meer mensen betrokken dan alleen mannequins. Het worden van mannequin is over het algemeen alleen mogelijk als je deelneemt aan audities. Het is de casting director, die tijdens de auditie zal beoordelen of iemand geschikt is. Zoals eerder omschreven is het wel zo dat mannequins moeten voldoen aan de juiste maten en uitstraling. Dit is een belangrijk verschil met modellen, die meestal werkzaam zijn als commercieel model. De eisen met betrekking tot een commercieel model zijn minder strikt.

Wat is een mannequin?

Een mannequin, verwijst naar een persoon die modellenwerk verricht door kleding, accessoires of andere producten te presenteren. Het is een term die voornamelijk wordt gebruikt in de modellenindustrie en de modebranche. Een mannequin wordt vaak ingehuurd door ontwerpers, kledingmerken, warenhuizen, reclamebureaus en andere bedrijven die mode-gerelateerde producten promoten. Hun taak is om kleding en andere items op een aantrekkelijke en professionele manier te presenteren, zodat potentiële klanten een goed beeld krijgen van hoe de producten eruit zien wanneer ze gedragen worden.

Mannequins zijn vooral actief binnen mode-shows, fotoshoots, commercials, catalogussen, mode-evenementen en andere promotionele activiteiten. Ze kunnen zowel op de catwalk als in statische poses werken, afhankelijk van de specifieke vereisten van de opdracht. Ze moeten in staat zijn om zich comfortabel en zelfverzekerd te bewegen voor een publiek, en soms kunnen ze specifieke instructies krijgen over hoe ze zich moeten gedragen en poseren om het beoogde concept of de boodschap over te brengen.

Uiterlijk, vormen, lengte en uitstraling zijn belangrijk

Mannequins worden geselecteerd op basis van hun uiterlijk, lichaamsvorm, lengte en uitstraling, omdat ze een weerspiegeling zijn van het beoogde imago van het merk of de ontwerper. Ze werken vaak nauw samen met stylisten, make-upartiesten, fotografen en andere professionals in de mode-industrie om het gewenste resultaat te bereiken. Het werk van een mannequin kan variëren, van het presenteren van haute couture creaties op de internationale catwalks tot het poseren voor commerciële kledinglijnen in lokale advertenties. Het is een beroep dat een goede fysieke conditie, flexibiliteit en een professionele houding vereist.

Verschil mannequin en etalagepop

Het is belangrijk op te merken dat de term "mannequin" ook kan verwijzen naar de etalagepoppen die in winkels worden gebruikt om kleding en accessoires te tonen. Deze poppen worden gebruikt om een visuele presentatie van de producten te bieden en hebben verder niet echt te maken met de werkzaamheden van een mannequin,

Wat doet een mannequin:

  • Het lopen van haute couture modeshows.
  • Het zetten van trends door het showen van mode.
  • Het fungeren als boegbeeld voor een modemerk.
  • Het promoten van modekleding.
  • Het fungeren als visitekaartje.

Wat doet een mannequin:

Brussels Fashion Days:

Opleidingen tot mannequin

Er bestaan geen erkende opleidingsmogelijkheden voor het beroep mannequin. Wel worden er veel externe opleidingen aangeboden voor modellenwerk. Wie als mannequin wenst te gaan werken doet er verstandig aan eerst informatie in te winnen voor het aangaan van een opleiding. Als mannequin is het belangrijk om jong aan je carrière te beginnen, zodat je de meeste kans maakt op een carrière als mannequin. Vanzelfsprekend kan een mannequin ook ontdekt worden door een talentscout. De meeste mannequins zijn werkzaam als ondernemer. Wanneer je gaat starten met je eigen bedrijf als zzp'er, dan is het belangrijk om de zzp administratie op een goede manier op te zetten. Dit kan tegenwoordig het beste bereikt worden door het gebruik van online boekhouden. Hiervoor is het wel belangrijk om eerst de verschillende boekhoudpakketten met elkaar te vergelijken. Zo kom je uiteindelijk tot het beste boekhoudprogramma zzp. Het is belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier bij te houden als zelfstandig ondernemer.

Bedrijven waar een mannequin werkzaam kan zijn

Een mannequin zal meestal werkzaam zijn als ondernemer voor verschillende opdrachtgevers. Daarnaast is het denkbaar dat een mannequin werkzaam is via een modellenbureau om aan voldoende opdrachten te komen. Ook is het denkbaar dat mannequins verbonden zijn aan een modemerk als het vaste gezicht. Hoe een mannequin precies werkt kan verschillen per mannequin, omdat een mannequin ook een vaste vergoeding kan ontvangen per opdracht.

Competenties mannequin

De belangrijkste competentie van een mannequin is dat je beschikt over een professionele werkhouding. Dit heeft ook betrekking op de algemene uitstraling, zoals het niet roken, niet overmatig drinken en het houden aan eventuele contractuele verplichtingen. Daarnaast mag van een mannequin verwacht worden dat je op de hoogte bent van de laatste mode en trends. Ook stressbestendigheid is een competentie, die als mannequin niet onderschat moet worden. Omdat een mannequin veel zal samenwerken met verschillende collega's is het belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden. Een andere belangrijke competentie is het netwerken, omdat het netwerken belangrijk is om aan voldoende opdrachten te kunnen komen. Algemeen belangrijke woorden zijn passie, energie, motivatie, inspiratie, lef, doorzettingsvermogen, geduld, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid en presteren.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als mannequin

Het arbeidsmarktperspectief van een mannequin is niet zomaar aan te geven, omdat de werkzaamheden daarvoor te specifiek zijn. Daarnaast kan het zijn dat opdrachtgevers per opdracht verschillende mannequins zoeken, die passen bij de uitstraling van kleding. Ook is de concurrentie binnen de modewereld groot te noemen. De doorgroeimogelijkheden van een mannequin moeten gezien worden in het opbouwen van een goede naam en het doorbreken als invloedrijke mannequin.

Arbeidsvoorwaarden en salaris mannequin

Er zijn geen specifieke arbeidsvoorwaarden aan te geven voor het beroep mannequin omdat je doorgaans als zelfstandig ondernemer werkzaam zal zijn en je dus je eigen arbeidsvoorwaarden zal bepalen. Wel kunnen we over het algemeen stellen dat het werken als mannequin doorgaans veel van je zal vragen omdat het tempo hoog zal zijn. Daarnaast zul je meestal zeer onregelmatig werken en kunnen de werkdagen lang zijn. Wat een mannequin precies verdienen zal, is lastig aan te geven omdat beginnende mannequins doorgaans niet veel betaald zullen krijgen en de bekende mannequins juist heel veel betaald kunnen krijgen. De meeste mannequins krijgen een vaste vergoeding voor hun werkzaamheden en werken niet per uur. Als mannequin kan het wel voorkomen dat je een onkostenvergoeding krijgt voor het reizen.

Eigen bedrijf starten als Mannequin

Als startende zzp'er is het, na de inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), ook belangrijk om na te denken over de juiste verzekeringen. Afhankelijk van het type bedrijf en werkzaamheden kunnen verschillende belangrijke verzekeringen relevant zijn als Mannequin, waaronder:

Boekhoudprogramma vergelijken Mannequin

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Mannequin bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Klik hier om boekhoudsoftware te vergelijken voor een Mannequin.

Mijnzzp.nl