Kapper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Team Mijnzzp

Een kapper is een haarspecialist, die verantwoordelijk is voor verschillende werkzaamheden. Denk hierbij aan het knippen van haar, het stylen van haar, het kleuren van haar en aan het bleken van haar. Welke werkzaamheden een kapper precies uitvoert kan per kapper verschillen, omdat er verschillende kappers zijn. Dit verschil heeft er vooral mee te maken of we spreken van een dameskapper of herenkapper. Het knippen van dames vraagt om andere vakinhoudelijke kennis dan het knippen van heren. In de praktijk is het wel zo dat de meeste allround kappers zowel vrouwen als mannen knippen. Het is niet zo dat kappers alleen gespecialiseerd zijn in het knippen van vrouwen of mannen. Kappers zijn ook gespecialiseerd in haarverzorging en het geven van advies over haarverzorging. Als kapper of kapster werk je in een kapsalon, wat betrekking kan hebben op een algemene kapsalon of betrekking heeft op een gespecialiseerde kapsalon, waarbinnen voornamelijk vrouwen worden geknipt of alleen mannen. Het beroep kapper is vooral populair onder vrouwen, maar tegenwoordig kiezen ook steeds meer mannen voor het kappersvak. In sommige gevallen kiezen mannen ervoor om werkzaam te zijn als barbier. Een barbier is een herenkapper, die ook te maken heeft met baarden en snorren. Om te kunnen werken als kapper is het belangrijk om een kappersopleiding te volgen. Beginnende kappers leren in de meeste gevallen eerst knippen, föhnen en permanenten. Tijdens de vervolgopleiding is er meer aandacht voor het leren snijden, watergolven, omvormen, kleuren, vlechten en opsteken van haren. Als kapper ben je niet alleen verantwoordelijk voor het knippen van klanten. Denk bijvoorbeeld ook aan het schoonmaken van de kapsalon, het aannemen van reserveringen en aan het inschenken van koffie aan klanten. Het naar de kapper gaan zien de meeste mensen niet als verplichting maar juist als uitje, waarbij persoonlijke verzorging een belangrijke rol speelt.

Een kapper moet dus aangemerkt worden als haarspecialist, wat verder gaat dan alleen het kunnen knippen van mensen. Als leerling-kapper is het belangrijk om voldoende praktijkervaring op te doen voordat je uiteindelijk aangemerkt kan worden als haarspecialist. De meeste leerling-kappers zullen verschillende stageperiodes moeten doorlopen om het kappersvak aan te leren. Tijdens deze stageperiodes moeten kappers aangemerkt worden als stagiair kapper of gezel kapper, afhankelijk van de opleiding. Het zijn de ervaren kappers, die de leerling-kappers begeleiden als leermeester op de werkvloer. Het lopen van stage is belangrijk om voldoende praktijkervaring op te doen. Het is de bedoeling dat leerling-kappers tijdens hun stageperiode het vak tot in de puntjes leren beheersen. Denk naast het leren knippen aan het adviseren van klanten over kleuren en aan het daadwerkelijk kleuren van haren. Omdat mode en trends een belangrijk onderdeel vormen van het kappersvak is het belangrijk om regelmatig extra cursussen te volgen en bijvoorbeeld modeshows te bezoeken. Het op de hoogte blijven van de laatste mode, trends en techniek is belangrijk als kapper. Als een kapper mode en trends op de juiste manier weet te combineren spreken we wel van een stylist. Als kapper ben je meestal ook verantwoordelijk voor het schoonhouden van de kapsalon, het fungeren als baliemedewerker en het maken van spraken.

Werkzaamheden kapper

Een kapper doet meer dan alleen het knippen van klanten. Een kapper kan ook gezien worden als persoonlijk adviseur van klanten, omdat een kapper advies zal geven aan klanten. Dit advies kan bijvoorbeeld betrekking hebben op haarstijlen en haarkleuren. Haarstijlen zijn persoonlijk en niet alle haarstijlen passen bij alle mensen, omdat dit afhankelijk zal zijn van de gezichtsvorm. Het is de kapper die op de juiste manier kan inschatten welke haarstijl het beste zal passen bij klanten. In veel gevallen zal een kapper eerst beginnen met het wassen van de haren voordat de kapper aan de echte werkzaamheden kan beginnen. Na het wassen knipt de kapper het haar in het gewenste model. Daarna kan het nodig zijn dat de kapper nog een speciale behandeling moet uitvoeren, zoals een kleurspoeling of permanenten. Als laatste zal de kapper het haar in het gewenste model brengen. Omdat een kapper in de meeste gevallen ook aan te merken is als commercieel medewerker mag van een kapper verwacht worden dat hij of zij beschikt over een commerciële instelling. Denk hierbij voornamelijk aan het aanbieden van mogelijke bijproducten die te maken hebben met haarverzorging. In de meeste gevallen zal een kapper deze bijproducten aanbieden tijdens het afrekenen van de kappersbeurt. Dit kan wel per kapperssalon verschillen, omdat niet alle kappers ook verantwoordelijk zijn voor het afrekenen of verkopen van bijproducten.

Inzetten hair-extensions

Als we spreken van een allround kapper of kapster kan een kapper ook aangemerkt worden als haarstylist. Een haarstylist kan ook weer verantwoordelijk zijn voor het inzetten van hairextensions. Hairextensions zijn er in veel vormen en afmetingen en onderscheiden zich door de aanhechting. De extensies die het vaakst gebruikt worden zijn de wax of keratine extensies. De extensies kunnen aan het haar bevestigd worden door middel van warmteconnector, geluidsgolven of metalen of plastic ringetjes. Door toepassen van hairextensions kan het haar worden verlengd of van meer volume voorzien worden. Er zijn verschillende manier om de eigen haren te kunnen verlengen met hairextensions. Om een goed resultaat te verkrijgen is het nodig dat het eigen haar minimaal twintig centimeter lang is. Nadat hairextensions gezet zijn kunnen ze tot wel tot vijf maanden blijven zitten. Om de hairextensions optimaal te houden is het aan te raden om ze ongeveer elke zes weken te laten controleren door de kapper of haarstylist.

Kapper en barbier

Als we spreken van een gespecialiseerde herenkapper kan tegenwoordig de benaming barbier van toepassing zijn. De werkzaamheden die een barbier kan uitvoeren hebben niet alleen met knippen te maken. Denk bijvoorbeeld ook aan het bijwerken van snorren en baarden of aan het scheren van mannen. De laatste jaren komen er steeds meer speciale herenkappers bij, die zich in veel gevallen barbier noemen, om aan te geven dat het om een speciale herenkapper gaat. Barbiers zijn werkzaam binnen speciale barbershops en knippen in de meeste gevallen geen vrouwen.

Thuiskapper worden

Er zijn redelijk veel kappers die er vroeg of laat voor kiezen om hun eigen kapperszaak te starten. Omdat niet alle kappers meteen een eigen kapperssalon kunnen openen vanwege de kosten kiezen veel startende kappers voor het knippen aan huis. Het knippen aan huis kan weer betrekking hebben op het openen van een kapperssalon aan huis of heeft betrekking op kappers die de klanten thuis bezoeken als mobiele kapper. Beide vormen zijn aantrekkelijke vormen als kapper, omdat hierdoor de maandelijkse kosten laag gehouden kunnen worden. Daarnaast zijn er redelijk veel mensen die graag thuis een kapper ontvangen, omdat mensen nu eenmaal druk kunnen zijn.

Gemiddelde omzet en kosten eigen kapsalon

De meeste kappers maken hun grootste omzet met de dienstverlening die ze aanbieden. Over het algemeen zal het verkopen van aanvullende haarproducten tien tot twintig procent van de omzet bedragen. Het is dus niet zo dat een kapper veel extra zal verdienen door het verkopen van aanvullende producten. Daarnaast is het zo dat kapsalons die beschikken over meerdere kappersstoelen en personeel succesvoller zijn dan de kappers die alleen werken. De meeste kappers berekenen de gemiddelde omzet per kappersstoel. De gemiddelde omzet van een ambulant werkende kapper is lager de € 50.000,- per jaar. De meeste kapsalons die beschikken over meerdere stoelen en personeel hebben een omzet tussen de € 50.000,- en € 250.000,- per jaar. De gemiddelde omzet van alle kapsalons bedraagt ongeveer € 57.000,- per jaar. De maandelijkse huurkosten voor een eigen kapsalon bedraagt gemiddeld € 2.150,- exclusief btw per maand. Een goede vuistregel is dat de huurkosten maximaal tien tot vijftien procent van de maandelijkse omzet mogen bedragen. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer kappers die stoelverhuur aanbieden. In dat geval heb je te maken met vaste kosten per dag.

Allround kapper:

Wat doet een kapper:

Opleidingen tot kapper

Om als kapper te kunnen werken kan men het beste de Mbo-opleiding tot allround kapper volgen op niveau drie. De opleiding tot allround kapper duurt over het algemeen drie jaar en stoomt je klaar voor het werk als kapper. Tijdens de opleiding zul je regelmatig stage-lopen. Tijdens je opleiding tot kapper zul je diverse onderdelen van de opleiding moeten afronden, die dan samen tot het diploma zullen leiden. Tijdens de opleiding leer je onder meer de volgende taken: knippen, kleurbehandeling, haaronderzoek, hygiëne, arboregels, milieu, föhnen, snijden, modelvorming en permanenten. Naast de Mbo-opleiding allround kapper zijn er nog veel meer opleidingsmogelijkheden om als kapper te kunnen werken. Er zijn dus ook particuliere instellingen waar je het vak van kapper onder de knie kunt krijgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende kapper.

Bedrijven waar een kapper werkzaam kan zijn

Over het algemeen zal een kapper werkzaam zijn voor een kapperszaak, zoals een kapsalon. Daarnaast kan een kapper werkzaam zijn als ondernemer binnen een eigen kapsalon. Er zijn veel kappers werkzaam als ondernemer, die ook werkzaam kunnen zijn als thuiskapper. Een thuiskapper beschikt over een eigen knipsalon aan huis. Een kapper die op locatie werkzaam is moet aangemerkt worden als ambulant kapper. Een ambulant kapper kan ook werkzaam zijn binnen verzorgingshuizen of andere instellingen. In sommige gevallen kan een kapper ook aangemerkt worden als franchisenemer. In dat geval ben je als ondernemer werkzaam onder een landelijke organisatie.

Competenties kapper

De belangrijkste competentie van een kapper is de allround vakinhoudelijke kennis van haar en haar-technieken. Daarnaast moet een kapper over de nodige creativiteit en inspiratie beschikken. Een andere belangrijke competentie is communicatie, omdat een kapper veel te maken heeft met verschillende klanten. De communicatie heeft ook betrekking op het kunnen adviseren van klanten. Daarnaast zul je als kapper op de hoogte moeten blijven van de laatste technieken, middelen en trends, omdat klanten dit verwachten van je. Vanzelfsprekend moet een kapper over een gastvrije instelling beschikken. Algemeen belangrijke woorden zijn hygiëne, flexibiliteit, passie, motivatie, luisteren, plannen, organiseren, zelfstandigheid en stressbestendigheid. Als je werkzaam bent als ondernemer is ook het netwerken belangrijk, evenals het maken van reclame.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kapper

Het arbeidsmarktperspectief van een kapper is over het algemeen goed te noemen als je beschikt over de juiste opleidingen en ervaring. Wel is het zo dat veel kappers vroeg of laat hun eigen kapsalon beginnen. Over het algemeen zal een goede kapper, die mee gaat met de tijd, geen moeite hebben bij het vinden van werk. De doorgroeimogelijkheden van een kapper kunnen gezien worden in de functie salonmanager. Als salonmanager ben je verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van de kapperssalon en verantwoordelijk voor het maken van de personeelsplanning. Ook het starten van je eigen kapperszaak kan gezien worden als het doorgroeien binnen je carrière.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kapper

Als allround kapper verdien je in loondienst meestal tussen de 1600 en 2200 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen, maar zijn je inkomsten wel sterk afhankelijk van het aantal klanten. Ook andere factoren kunnen een grote invloed hebben op de behaalde winst als kapper, zoals de huur van het winkelpand of personeelskosten. Ondanks dat er voldoende werk is als kapper is het starten van je eigen rendabele kapperszaak in de praktijk nog niet zo makkelijk, omdat er nu eenmaal veel kapperszaken zijn en de concurrentie dus groot is. Om je kansen te vergroten is het aan te bevelen je diensten uit te breiden met bijvoorbeeld diensten op het gebied van schoonheidsverzorging.

Read this information on Hairdresser in English.

Lesen Sie diese Informationen auf Friseur auf Deutsch.

Lea esta información sobre Peluquero en español.

Boekhoudsoftware vergelijken voor Kapper

Gebruik een online boekhoudprogramma voor uw adminstratie. Mijnzzp.nl helpt u als Kapper bij het maken van een keuze uit de verschillende programma's.

Mijnzzp.nl