Kapper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een kapper is verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden zoals het knippen van haar, het stylen van haar, het kleuren van haar en het bleken van haar. Welke werkzaamheden een kapper precies uitvoert kan per kapper verschillen, omdat er verschillende soorten kappers bestaan. Deze verschillen zijn het duidelijkst tussen een dameskapper en een herenkapper omdat de werkzaamheden als kapper nogal kunnen verschillen wanneer het om vrouwen en mannen gaat. Haarverzorging is een breed vakgebied dat meer inhoudt dan het alleen kunnen knippen. Het naar de kapper gaan zien veel mensen niet als een verplichting maar juist als een uitje, waarbinnen persoonlijke verzorging een grote rol speelt. Als kapper of kapster werk je in een kapsalon, wat betrekking kan hebben op een algemene kapsalon of op een gespecialiseerde kapsalon waarbinnen voornamelijk vrouwen worden geknipt of alleen mannen. Een herenkapper noemt men ook wel eens een barbier. Het beroep kapper is vooral populair onder vrouwen, maar tegenwoordig kiezen ook steeds meer mannen voor het vak.

In het verleden was de heren en dameskapper een aparte opleiding. Tegenwoordig is dit al lang niet meer zo en is er geen onderscheid meer tussen de opleidingen. Om een kapper te worden in Nederland zal er een opleiding genoten moeten worden. Als eerste leert men de leerling permanenten, knippen en föhnen. Als deze opleiding goed afgerond is kan de kapper doorleren voor allroundkapper. Tijdens deze opleiding leert de kapper onder meer snijden, watergolven, omvormen, kleuren, vlechten en opsteken.

Stage lopen kapper

Tijdens de studie zal de kapper stage lopen bij een kapperszaak waar dan ook de meeste ervaring wordt opgedaan. Het is dan ook de bedoeling dat de leerling hier het vak tot in de puntjes leert. Om op de hoogte te blijven van de laatste trends op het gebied van mode en techniek is het nodig om regelmatig cursussen te volgen. Ook is het handig om regelmatig shows bij te wonen waar de nieuwste trends dan ook te zien zijn.

Werkzaamheden kapper

Een kapper doet meer dan alleen het knippen van een klant. Voordat er geknipt gaat worden overlegt de kapper met de klant de wensen van de klant. Omdat de kapper de expert is, geeft de kapper advies aan de klant omdat er bijvoorbeeld ook rekening gehouden moet worden het gezicht van de klant. Vaak moet voor het knippen van de klant nog zijn haren worden gewassen door de kapster. Na het wassen knipt de kapster het haar in het gewenste model. Daarna kan het nodig zijn dat de kapster nog een special behandeling moet uitvoeren, zoals een kleurspoeling of permanenten. Daarna kan het haar in model worden gebracht door de kapster. Als de kapper klaar is doet deze vaak ook de afrekening met de klant. De kapsalons verkopen vaak ook allerlei bijproducten, die de kapster nog extra kan verkopen. Ook het schoonhouden van de kapsalon behoort tot de taken van de kapster.

Tussen het knippen van mannen en vrouwen zit het verschil dat bij mannen ook een snor of baard geknipt moet worden of dat deze geschoren moet worden door de kapper. Een kapper moet altijd vriendelijk overkomen en goed luisteren naar de wensen van een klant.

Barbier

Barbier is een andere benaming voor een herenkapper. De werkzaamheden die een barbier kan uitvoeren hebben niet alleen met knippen te maken. Denk bijvoorbeeld ook aan het bijwerken van snorren en baarden of aan het scheren. De laatste jaren komen er steeds meer speciale herenkappers bij die zich in veel gevallen barbier noemen, om aan te geven dat het om een speciale herenkapper gaat.

Inzetten hairextensions

Hairextensions zijn er in veel vormen en afmetingen en onderscheiden zich door de aanhechting. De extensies die het vaakst gebruikt worden zijn de wax of keratine extensies. De extensies kunnen aan het haar bevestigd worden door middel van warmteconnector, geluidsgolven, metalen of plastic ringetjes. Door hairextensions kan het haar worden verlengt of van meer volume worden voorzien. Ook is het mogelijk om het haar te voorzien van een lok.

Er zijn diverse verschillende manier om de haren te kunnen verlangen met hairextensions. Om een goed resultaat te verkrijgen is het nodig dat het echte haar minimaal 20 centimeter lang is. Wanneer de hairextensions gezet zijn kunnen ze wel tot vijf maanden blijven zitten. Om de hairextensions optimaal te houden is het aan te raden om deze ongeveer om de zes weken te laten controleren.

In India zijn er vrouwen die hun haren opofferen bij tempels. Dit doen zij op vrijwillige basis. Dit doen de vrouwen dan ook uit geloofsovertuiging. Het haar wat de vrouwen achter laten wordt door de tempels weer verkocht.

Kinderkapper

Een kinderkapper is eigenlijk niet anders als een normale kapper. Vaak zijn dit kappers die het leuk vinden om met kinderen om te gaan. Niet ieder kind vindt het even leuk om naar de kapper te gaan en spelen dan ook vaak liever in de zandbank.

Er zijn kapperszaken die een speciale hoek ingericht hebben in de zaak om de kinderen een aangenamer gevoel te geven. Vaak zijn hier allerlei speelgoed en andere vermaakmogelijkheden aanwezig zodat de kinderen zich niet vervelen. Om een kind goed te kunnen knippen is het belangrijk dat ze wel rustig in de stoel zitten.

Thuiskapper

Een thuiskapper is hetzelfde als een kapper die in een kapperszaak werkt. Een van de grote voordelen die een thuiskapper biedt is dat de klant de deur niet meer uit hoeft. Ook zijn er veel thuiskappers die er geen moeite mee hebben om in de avonduren te knippen. Dit komt voor veel klanten goed uit omdat dan vaak het hele gezin thuis is, die allemaal om de beurt geknipt kunnen worden door de kapper. Dit scheelt voor de klanten ook nog eens veel tijd die ze overdag niet meer vrij hoeven te maken. Vaak hebben de kappers hun eigen producten bij zich die ze nodig hebben om op locatie te kunnen knippen. Echter verkopen ze ook veel losse producten aan hun klanten zoals shampoos en verf.

Het grote voordeel voor de kapper is dat ze een eigen zaak kunnen beginnen zonder meteen een duur pand te moeten huren of kopen. De kapper komt immers bij de klant thuis. Naast de maandelijkse lasten van een zaak is de inrichting ook niet goedkoop.

Een van de nadelen die een thuiskapper kan ondervinden is dat er moeilijker reclame gemaakt kan worden. De kapper heeft geen pand met een uithangbord waar mensen op geattendeerd worden. Wanneer de kapper goed werk levert zal er hoogstwaarschijnlijk wel mond op mond reclame rond gaan waardoor de kapper uiteindelijk genoeg werkt krijgt. De thuiskapper heeft buiten vakkennis geen diploma's meer nodig om een eigen zaak te starten.

Voor de meeste mensen is een thuiskapper dan ook een goede aanvulling op een vaak druk bestaan. Het scheelt gewoon veel tijd en ieder lid van een gezin kan gewoon thuis geholpen worden door de kapper. Maar ook de uiteindelijke beoordeling door de mede gezinsleden is vaak makkelijker bij een nieuw kapsel. De thuiskapper heeft vaak de zelfde producten en spullen bij zich als men in een gewone kaperswinkel heeft staan, zoals een mobiele wasbak en een mat voor de losse haren. Een belangrijk onderdeel is de stoel die thuis gebruikt gaat worden tijdens het knippen. Het is beter dat deze niet van stof is en een lage zit heeft zodat de kapper goed staat. Ook kan de knipbeurt het best gedaan worden op een vloer van zeil of tegels die later makkelijk schoon te maken is.

Maar ook de tijdrovende klussen kunnen prima thuis gedaan worden door de kapper zoals het inzetten van Hair Extensions. Dit is erg populair om thuis te doen omdat dit doorgaans vrij veel tijd in beslag neemt.

Beroep kapper:

Thuis kapper:

Kinderkapper:

Opleidingen tot kapper

Om als kapper te kunnen werken kan men het beste de Mbo-opleiding tot allround kapper volgen op niveau drie. De opleiding tot allround kapper duurt over het algemeen drie jaar en stoomt je klaar voor het werk als kapper. Tijdens de opleiding zal je regelmatig stage lopen. Tijdens je opleiding tot kapper zal je diverse onderdelen van de opleiding moeten afronden, die dan samen tot het diploma zullen leiden. Tijdens de opleiding leer je onder meer de volgende taken: knippen, kleurbehandeling, haaronderzoek, hygiëne, arboregels, milieu, föhnen, snijden, modelvorming en permanenten. Naast de Mbo-opleiding allround kapper zijn er nog veel meer opleidingsmogelijkheden om als kapper te kunnen werken. Er zijn dus ook particuliere instellingen waar je het vak van kapper onder de knie kunt krijgen.

Bedrijven waar een kapper werkzaam kan zijn

Als kapper of kapster werk je doorgaans in een kapsalon waar je werkzaamheden uitvoert. Daarnaast kan je ook prima je eigen kapperszaak starten met je eigen salon, of bij mensen thuis je werkzaamheden uitvoeren als kapper.

Competenties kapper

Als kapper of kapster is het belangrijk dat je goed opgeleid bent zodat je je klanten op een goede manier kunt adviseren over hun haar of bepaalde modellen. Communicatie als kapper is dan ook heel belangrijk. Daar zal dan ook veel aandacht voor zijn tijdens de opleiding. Daarnaast zal je als kapper of kapster op de hoogte moeten blijven van de laatste technieken, middelen en trends omdat klanten dit zullen verwachten van je. En natuurlijk ben je als kapper of kapster een vriendelijk persoon waar klanten graag komen voor hun knipbeurt. Als laatste zal je ook over commerciële vaardigheden moeten beschikken, zoals het kunnen en durven verkopen van speciale haarmiddelen achter de kassa wanneer de klanten afrekenen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kapper

Als kapper of kapster is het doorgaans geen enkel probleem om werk te vinden. Er zijn veel kappers die vanuit hun stageadres automatisch doorgroeien tot een vaste baan. Ook zijn er tegenwoordig veel kappers die vroeg of laat voor zichzelf beginnen als kapper. Om door te kunnen groeien als kapper is het wel noodzakelijk om je verder te specialiseren, zoals bijvoorbeeld tot kleurconsulent. Ook is het belangrijk om je te blijven verdiepen in de laatste trends als kapper. Ook kan het doorgroeien als kapper gezien worden in het starten van je eigen kapperszaak.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kapper

Als allround kapper verdien je in loondienst meestal tussen de 1200 en 2000 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen, maar zijn je inkomsten wel sterk afhankelijk van het aantal klanten. Ook andere factoren kunnen een grote invloed hebben op de behaalde winst als kapper, zoals de huur van het winkelpand of personeelskosten. Ondanks dat er voldoende werk is als kapper is het starten van je eigen rendabele kapperszaak in de praktijk nog niet zo makkelijk, omdat er nu eenmaal veel kapperszakken zijn en de concurrentie dus groot is. Om je kansen te vergroten is het aan te bevelen je diensten uit te breiden met bijvoorbeeld diensten op het gebied van schoonheidsverzorging.

Mijnzzp.nl