Kapper

Informatie over het beroep, opleidingen, competenties, arbeidsmarkt en meer...

Avatar van Team Mijnzzp

Een kapper is verantwoordelijk voor diverse werkzaamheden zoals het knippen van haar, het stylen van haar, het kleuren van haar en het bleken van haar. Welke werkzaamheden een kapper precies uitvoert kan per kapper verschillen, omdat er verschillende soorten kappers zijn. Deze inhoudelijke verschillen zijn het duidelijkst als we spreken van een dameskapper of herenkapper. De inhoudelijke werkzaamheden als kapper kunnen dan ook verschillen, omdat het knippen van dames om andere vakinhoudelijke kennis zal vragen dan het knipper van heren. Haarverzorging is een breed vakgebied dat meer inhoudt dan alleen het kunnen knippen. Het naar de kapper gaan zien veel mensen niet als een verplichting maar juist als een uitje, waarbij persoonlijke verzorging een grote rol speelt. Als kapper of kapster werk je in een kapsalon, wat betrekking kan hebben op een algemene kapsalon of op een gespecialiseerde kapsalon waarbinnen voornamelijk vrouwen worden geknipt of juist alleen mannen. Een herenkapper noemt men ook wel eens een barbier. Het beroep kapper is vooral populair onder vrouwen, maar tegenwoordig kiezen ook steeds meer mannen voor het kappersvak. Om te kunnen werken als kapper is het belangrijk om een kappersopleiding te volgen. Beginnende kapers leren in de meeste gevallen eerst knippen, föhnen en permanenten. Tijdens de vervolgopleiding is er over het algemeen aandacht voor het leren snijden, watergolven, omvormen, kleuren, vlechten en opsteken van haren.

Omdat leerling kappers praktijkervaring moeten opdoen is het belangrijk dat kappers ook stage lopen in een kapperssalon tijdens de opleiding. Tijdens deze stageperiode is een kapper aan te merken als stagiair kapper of gezel kapper, afhankelijk van de soort opleiding. Het zijn de ervaren kappers die de leerling kappers zullen begeleiden als leermeester. Het lopen van stage als kapper is erg belangrijk om voldoende praktijkervaring op te doen. Het is dan ook de bedoeling dat de leerling kappers tijdens de stageperiode het vak tot in de puntjes leren beheersen. Omdat mode en trends een belangrijk onderdeel vormen binnen het beroep kapper is het belangrijk om als kapper regelmatig extra cursussen te volgen en bijvoorbeeld ook modeshows te bezoeken. Het op de hoogte blijven van de laatste mode, trends en techniek is belangrijk als kapper. Als een kapper mode en trends op de juiste manier weet te combineren spreken we ook wel van een stylist.

Werkzaamheden kapper

Een kapper doet meer dan alleen het knippen van klanten. Een kapper kan ook gezien worden als persoonlijk adviseur van klanten, omdat een kapper advies zal geven aan klanten. Dit advies kan bijvoorbeeld betrekking hebben op haarstijlen en haarkleuren. Haarstijlen zijn persoonlijk en niet alle haarstijlen passen bij alle mensen, omdat dit afhankelijk zal zijn van de gezichtsvorm. Het is de kapper die op de juiste manier kan inschatten welke haarstijl het beste zal passen bij klanten. In veel gevallen zal een kapper eerst beginnen met het wassen van de haren voordat de kapper aan de echte werkzaamheden kan beginnen. Na het wassen knipt de kapper het haar in het gewenste model. Daarna kan het nodig zijn dat de kapper nog een speciale behandeling moet uitvoeren, zoals een kleurspoeling of permanenten. Als laatste zal de kapper het haar in het gewenste model brengen.

Omdat een kapper in de meeste gevallen ook aan te merken is als commercieel medewerker mag van een kapper verwacht worden dat hij of zij beschikt over een commerciële instelling. Denk hierbij voornamelijk aan het aanbieden van mogelijke bijproducten die te maken hebben met haarverzorging. In de meeste gevallen zal een kapper deze bijproducten aanbieden tijdens het afrekenen van de kappersbeurt. Dit kan wel per kapperssalon verschillen, omdat niet alle kappers ook verantwoordelijk zijn voor het afrekenen of verkopen van bijproducten. Andere werkzaamheden van een kapper kunnen weer zijn het schoonmaken en schoonhouden van de kapperssalon.

Inzetten hairextensions

Als we spreken van een allround kapper of kapster kan een kapper ook aangemerkt worden als haarstylist. Een haarstylist kan ook weer verantwoordelijk zijn voor het inzetten van hairextensions. Hairextensions zijn er in veel vormen en afmetingen en onderscheiden zich door de aanhechting. De extensies die het vaakst gebruikt worden zijn de wax of keratine extensies. De extensies kunnen aan het haar bevestigd worden door middel van warmteconnector, geluidsgolven of metalen of plastic ringetjes. Door toepassen van hairextensions kan het haar worden verlengd of van meer volume voorzien worden. Er zijn verschillende manier om de eigen haren te kunnen verlengen met hairextensions. Om een goed resultaat te verkrijgen is het nodig dat het eigen haar minimaal twintig centimeter lang is. Nadat hairextensions gezet zijn kunnen ze tot wel tot vijf maanden blijven zitten. Om de hairextensions optimaal te houden is het aan te raden om ze ongeveer om de zes weken te laten controleren door de kapper of haarstylist

Barbier

Barbier is een andere benaming voor een herenkapper. De werkzaamheden die een barbier kan uitvoeren hebben niet alleen met knippen te maken. Denk bijvoorbeeld ook aan het bijwerken van snorren en baarden of aan het scheren van mannen. De laatste jaren komen er steeds meer speciale herenkappers bij die zich in veel gevallen barbier noemen, om aan te geven dat het om een speciale herenkapper gaat.

Thuiskapper worden

Er zijn redelijk veel kappers die er vroeg of laat voor kiezen om hun eigen kapperszaak te starten. Omdat niet alle kappers meteen een eigen kapperssalon kunnen openen vanwege de kosten kiezen veel startende kappers voor het knippen aan huis. Het knippen aan huis kan weer betrekking hebben op het openen van een kapperssalon aan huis of heeft betrekking op kappers die de klanten thuis bezoeken als mobiele kapper. Beide vormen zijn aantrekkelijke vormen als kapper, omdat hierdoor de maandelijkse kosten laag gehouden kunnen worden. Daarnaast zijn er redelijk veel mensen die graag thuis een kapper ontvangen, omdat mensen nu eenmaal druk kunnen zijn.

Beroep kapper:

Thuis kapper:

Kinderkapper:

Opleidingen tot kapper

Om als kapper te kunnen werken kan men het beste de Mbo-opleiding tot allround kapper volgen op niveau drie. De opleiding tot allround kapper duurt over het algemeen drie jaar en stoomt je klaar voor het werk als kapper. Tijdens de opleiding zal je regelmatig stage lopen. Tijdens je opleiding tot kapper zal je diverse onderdelen van de opleiding moeten afronden, die dan samen tot het diploma zullen leiden. Tijdens de opleiding leer je onder meer de volgende taken: knippen, kleurbehandeling, haaronderzoek, hygiëne, arboregels, milieu, föhnen, snijden, modelvorming en permanenten. Naast de Mbo-opleiding allround kapper zijn er nog veel meer opleidingsmogelijkheden om als kapper te kunnen werken. Er zijn dus ook particuliere instellingen waar je het vak van kapper onder de knie kunt krijgen. Ook de boekhouding is belangrijk als zelfstandig werkende kapper.

Bedrijven waar een kapper werkzaam kan zijn

Als kapper of kapster ben je over het algemeen werkzaam voor een kapperszaak, zoals een kapperssalon, of ben je bijvoorbeeld werkzaam voor een barbier als mannenkapper. Daarnaast kan een kapper prima werkzaam zijn als ondernemer. Als je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer kan je op verschillende manieren knippen, zoals binnen een eigen salon of bij mensen thuis.

Competenties kapper

Als kapper of kapster is het belangrijk dat je goed opgeleid bent zodat je je klanten op een goede manier kunt adviseren over hun haar of bepaalde modellen. Communicatie als kapper is dan ook heel belangrijk. Daar zal dan ook veel aandacht voor zijn tijdens de opleiding. Daarnaast zal je als kapper of kapster op de hoogte moeten blijven van de laatste technieken, middelen en trends omdat klanten dit zullen verwachten van je. En natuurlijk ben je als kapper of kapster een vriendelijk persoon waar klanten graag komen voor hun knipbeurt. Als laatste zal je ook over commerciële vaardigheden moeten beschikken, zoals het kunnen en durven verkopen van speciale haarmiddelen achter de kassa wanneer de klanten afrekenen.

Arbeidsmarktperspectief en doorgroeimogelijkheden als kapper

Als kapper of kapster is het doorgaans geen enkel probleem om werk te vinden. Er zijn veel kappers die vanuit hun stageadres automatisch doorgroeien tot een vaste baan. Ook zijn er tegenwoordig veel kappers die vroeg of laat voor zichzelf beginnen als kapper. Om door te kunnen groeien als kapper is het wel noodzakelijk om je verder te specialiseren, zoals bijvoorbeeld tot kleurconsulent. Ook is het belangrijk om je te blijven verdiepen in de laatste trends als kapper. Ook kan het doorgroeien als kapper gezien worden in het starten van je eigen kapperszaak.

Arbeidsvoorwaarden en salaris kapper

Als allround kapper verdien je in loondienst meestal tussen de 1800 en 2500 euro bruto per maand, afhankelijk van je leeftijd. Als zelfstandig ondernemer is er doorgaans meer te verdienen, maar zijn je inkomsten wel sterk afhankelijk van het aantal klanten. Ook andere factoren kunnen een grote invloed hebben op de behaalde winst als kapper, zoals de huur van het winkelpand of personeelskosten. Ondanks dat er voldoende werk is als kapper is het starten van je eigen rendabele kapperszaak in de praktijk nog niet zo makkelijk, omdat er nu eenmaal veel kapperszakken zijn en de concurrentie dus groot is. Om je kansen te vergroten is het aan te bevelen je diensten uit te breiden met bijvoorbeeld diensten op het gebied van schoonheidsverzorging.

Mijnzzp.nl