Team Mijnzzp

Kapster

Wil je graag je eigen kapperszaak beginnen, maar weet je niet waar te beginnen? Dan is het goed om te weten hoe je dit het beste aan kunt pakken. Het is een droom die we allemaal wel eens hebben gehad: eigen baas zijn. Hebben we jouw interesse gewekt? In dit artikel bespreken we meerdere stappen die je moet nemen voordat je eigen kapperszaak opent en wat de belangrijke punten zijn. Denk hierbij aan het binnenhalen van potentiële klanten, hoe je een ondernemersplan maakt en wat er allemaal komt kijken bij het werken als zelfstandig ondernemer. Om jouw eigen kapsalon te starten is een goede voorbereiding van essentieel belang. Om een kapsalon te starten moet je meer kunnen dan het alleen goed kunnen knippen.

Het is een grote stap om een bedrijf te beginnen als zelfstandig kapper. Hiervoor zul je meestal ook een financieel plan moeten opstellen. Een kapsalon beginnen is op verschillende manieren mogelijk. Denk bijvoorbeeld ook aan het openen van een franchise onderneming. Het starten als franchise kapper kan bijvoorbeeld gedaan worden door je aan te sluiten bij Ami Kappers. In dat geval is het belangrijk om te beseffen dat het werken als franchisenemer voordelen en nadelen heeft. Natuurlijk geniet je wel van het voordeel dat je meteen gebruik kunt maken van de goede naam. Een franchise openen kan zeker een goede optie zijn. Daarnaast kun je ook een eigen kapsalon starten.

Inhoudsopgave
Voor jezelf beginnen als kapper
Kapsalon beginnen
Bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Bedrijfspand kapsalon
De kapsalon inrichten
Startkapitaal kapperszaak
Financiering kapperszaak regelen
Eigen kapsalon runnen
Eigen website maken als kapper
Werken als ambulante kapper
Administratie opzetten als kapper
Online boekhouden
Boekhouding organiseren als kapper
Eigen kapperszaak beginnen

Voor jezelf beginnen als kapper

Administratie bijhoudenEen eigen kapsalon beginnen is een droom die veel kappers en kapsters hebben. Maar hoe begin je dat nu precies? Wat zijn de stappen die je moet ondernemen voordat jij eigen baas bent en een kapperszaak kunt beginnen? Het opstarten van een kapsalon kost veel tijd en energie. Een goede voorbereiding is daarom van groot belang. Als kapper heb je geen speciale opleiding nodig, maar het is wel belangrijk dat je kennis van de branche hebt. Je moet daarnaast ook weten wat er speelt in de markt en wat de trends zijn. Het starten van een eigen kapsalon is ook zeker afhankelijk van het maken van een goed ondernemingsplan. Dit is een erg belangrijk punt voor jouw onderneming.

Kapsalon beginnen

Voor het openen van een eigen kapsalon zul je in de meeste gevallen een ondernemingsplan moeten maken. Een ondernemingsplan schrijven is veel werk, maar het is zeker de moeite waard. In je ondernemingsplan beschrijf je wat voor bedrijf je wilt starten, welke doelstellingen je hebt en hoe je die gaat bereiken. Ook laat je in een ondernemingsplan zien hoe je de risico’s die je loopt, wilt minimaliseren. Een ondernemingsplan schrijven kun je ook samen met een deskundige doen. Een ondernemingsplan helpt om je beter inzicht te verkrijgen. Wat moet er allemaal opgenomen worden in het ondernemingsplan:

  • De persoonlijke situatie: Wie ben je en wat is je werkervaring?
  • De rechtsvorm: Heb je een vennootschap of ga je als zzp’er aan de slag?
  • De doelgroep: Kies je voor alle klanten, of richt je je op een specifieke doelgroep zoals jongeren.
  • De concurrentie: Wat zijn de verschillen tussen jouw diensten en die van andere aanbieders.
  • Financiële situatie: Hoe sta je er financieel voor en hoe ga je de investeringen terugverdienen?
  • Wel of geen personeel: Hoeveel personeel wil je aannemen en wat zijn de arbeidsvoorwaarden? Met personeel werken binnen een salon vraagt ook om sociale voorzieningen en andere wettelijke eisen.
  • Markt- en concurrentiestudie: Wat zijn de trends in de branche, welke klanten zijn er en waar wil je die klanten hebben? En wat ga je precies doen aan de marketing?
  • Wat is jouw visie: Waar geloof jij in, wat voor bedrijf wil je oprichten? En welke specialisaties heb je daarbij nodig. Dit laatste kan je op basis van de marktstudie bepalen.
  • Do's and Don'ts: Voeg hier nog eens wat extra handige tips en adviezen aan toe, bijvoorbeeld over het werken als freelancer of kapper in loondienst.
  • Risico-inventarisatie: Waar moet je rekening mee houden? En wat zijn de risico’s die jij loopt. Een risico-inventarisatie is belangrijk binnen het bedrijfsplan.
  • Niet vergeten: het ondernemingsplan moet ook een korte en bondige toelichting bevatten. Dit is dus geen lange uitgebreide tekst, maar meer een opsomming van de belangrijkste zaken.

Bedrijf inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Een eigen kapsalon starten begint met de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Bij de kamer van koophandel zul je ook moeten aangeven welke rechtsvorm je kiest. Heb je een vennootschap, dan ben je verplicht de statuten op te stellen en bij de kamer van koophandel in te dienen. Deze gegevens worden geregistreerd in het Handelsregister. Ook zul je meteen het adres van de bedrijfsruimte moeten opgeven en de naam van de nieuwe kapsalon. Zorg ervoor dat je een pakkende bedrijfsnaam bedenkt. Dit kun je later niet zomaar aanpassen. De kamer van koophandel is ook beschikbaar voor goed advies.

Bedrijfspand kapsalon

Voor een eigen salon heb je natuurlijk ook een bedrijfsruimte nodig. Ga je een pand huren of juist kopen? Daarnaast kun je overwegen een kapsalon aan huis te starten. Dit is een stuk goedkoper, maar kan ook nadelen hebben. In dat geval zul je meestal geen gebruik kunnen maken van personeel. Zonder personeel werken is natuurlijk ook een optie voor kappers.

OverlegWanneer je wel met personeel wilt werken, dan zul je al snel een bedrijfspand nodig hebben. Kies je voor een bedrijfspand, let er dan op dat deze groot genoeg is. Daarnaast is het belangrijk om goed op de wettelijke eisen te letten met betrekking tot de gebruikersvergunning vanuit de gemeente. Een gemeente kan beperkingen hebben met betrekking tot het aantal kapsalons binnen de gemeente. Vanzelfsprekend moet het bedrijfspand ook geschikt zijn voor een kapsalon. Het is ook mogelijk om jouw kapsalon vanuit huis te starten. Controleer dit dan wel eerst bij de gemeente. Het vanuit huis werken is populair onder de kappers.

De kapsalon inrichten

Wanneer je een pand hebt gevonden, is het tijd om de ruimte te veranderen en in te richten als kapperssalon. Dit kan een kleine verbouwing zijn of juist meer omvatten. De inrichting van je salon heeft natuurlijk ook invloed op de prijzen en is dus erg belangrijk bij het starten van een kapsalon. Ga je voor een bepaalde stijl en look, of zal het meer neutraal gebeuren? Het inrichten van je kapsalon is natuurlijk ook afhankelijk van de wensen die je met jouw salon wilt realiseren. Denk hier goed over na, omdat actuele financiën voor de meeste kappers een belangrijke rol spelen bij een eigen zaak. Ook de maandelijkse kosten van een werkruimte zijn van invloed op de kosten. De inrichtingskosten voor een kapsalon kunnen hoog oplopen. In sommige gevallen kun je hulp krijgen van de groothandel.

Startkapitaal kapperszaak

RekeningenVoor een kapperszaak starten heb je startkapitaal nodig. Wanneer je startkapitaal nodig hebt, is het vaak ook nodig om een lening af te sluiten. Heb je dit startkapitaal niet? Misschien is het dan verstandig om eerst als werknemer in loondienst te gaan werken. Zo spaar je wat geld op en kun je later beter beginnen met je eigen zaak. Voor startende kappers is het meestal een absolute must om aanvullende cursussen of trainingen te volgen. Dit kan een training zijn met betrekking tot ondernemen. Het knippen zelf kunnen de meeste kappers wel.

Financiering kapperszaak regelen

Voor het starten van een eigen kapperszaak heb je te maken met verschillende kosten en investeringen. Dit kunnen vaste maandelijkse kosten zijn, maar ook variabele kosten. Als ondernemer heb je dan de vraag hoeveel je kunt investeren en of deze investering zichzelf gaat terugbetalen. Voordat je van start gaat, is het daarom belangrijk om de investering eerst door te berekenen. Dit kun je onder andere doen door het vaststellen van de gemiddelde boekhoudkundige rentabiliteit. Hiermee kun je berekenen wat het rendement gaat worden van de kapsalon. Dit noemt men ook wel de Return on investment (ROI). Zie hiervoor onze calculator.

GBR berekenen

Eigen kapsalon runnen

Als ondernemer moet je precies weten wat je te wachten staat. Personeel aannemen, potentiële klanten bereiken en verzekeringen afsluiten zijn allemaal belangrijke onderdelen van het ondernemerschap. Heb je alle zaken goed op een rijtje? Het beroep kapper houdt meer in dan het alleen kunnen knippen. Ook het op de juiste manier inkopen doen en het rekening houden met bijkomende kosten is belangrijk als ondernemer. Daarnaast heb je als kapper ook veel te maken met concurrentie. De concurrentie als kapper moet niet onderschat worden. Een kapperszaak starten is behoorlijk populair te noemen. Al deze verschillende kappers proberen omzet te maken met een knipbeurt. Tegenwoordig is het ook populair om stoelverhuur aan te bieden. In dat geval betalen andere kappers een vergoeding voor de huur van de kappersruimte.

Eigen website maken als kapper

Vanuit huis kun je al starten met het maken van een eigen website. Zorg er wel voor dat je weet wie je doelgroep gaat worden. Eerst de doelgroep bepalen is belangrijk om je website hierop in te kunnen richten. Deze teksten en afbeeldingen die gaat gebruiken moeten namelijk aansluiten bij de doelgroep. Het is mogelijk om zelf een website te maken, maar je kunt dit ook uitbesteden aan een specialist. De (offline) website kun je al maken voordat je de kapperszaak begint. Dit geeft minder stress en maakt het mogelijk extra tijd te besteden aan de website. Een goede website is belangrijk met een eigen kapperszaak en zo weet je zeker dat je een goede start maakt.

Werken als ambulante kapper

Er zijn ook kappers die ervoor kiezen om te werken als ambulant kapper. In dat geval geef je de knipbeurt bij mensen thuis. Je gaat in dat geval bij de mensen langs op afspraak. Een groot voordeel hiervan is, dat je minder opstartkosten hebt. Alleen het inschrijven van de onderneming is voldoende om aan de slag te gaan. Vanzelfsprekend moet je wel beschikken over de benodigde werkmaterialen en alle producten die nodig hebt als kapper. Het werken als ambulant kapper geeft veel vrijheid en kan ook voldoende inkomsten opleveren. De vaste kosten van een salon ontloop je hierdoor. Als ambulant kapper kun je een vliegende start maken en ook later kiezen voor een eigen salon. Een eigen salon heeft natuurlijk ook voordelen ten opzichte van het ambulant werken.

Administratie opzetten als kapper

Boekhouding doen laptopEen kapperszaak heeft ook te maken met administratie en de boekhouding. Een goede boekhouder kan helpen wanneer het aankomt op de administratie en de boekhouding. De boekhouder kan de complete boekhouding voor je verzorgen, inclusief de belastingaangifte. Daarnaast kan hij ook adviseren over hoe je het beste kunt omgaan met jouw administratie en boekhouding. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheden om de fiscale voordelen te maximaliseren. Het bijhouden van de boekhouding is wettelijk verplicht.

Online boekhouden

Tegenwoordig kiezen de meeste ondernemers voor online boekhouden. Dit zorgt voor veel tijdwinst en kan je helpen om het bedrijf optimaal te laten draaien met zo weinig mogelijk stress. De meeste werkzaamheden met betrekking tot de administratie kun je zelf doen. Het bijhouden van de boekhouding is verplicht, echter mag je dit ook zelf doen als ondernemer. Dit zal je in de meeste gevallen veel besparen als ondernemer. Een bedrijf starten zonder goed boekhoudprogramma is tegenwoordig niet verstandig. Een goed boekhoudpakket werkt met een veilige omgeving en herkent alle belangrijke gegevens, zoals het btw-nummer. Ook is er een automatische koppeling mogelijk met de Belastingdienst. Hierdoor kun je btw-aangifte met een druk op de knop doen bij de Belastingdienst. De boekhoudsoftware kan zelfstandig de btw-aangifte berekenen op basis van de ingeboekte facturen.

Boekhouding organiseren als kapper

Wanneer je zelf geen kennis hebt van belastingregels en de administratie, dan is het verstandig om een boekhouder in te schakelen. Een boekhouder kan ook over je onderneming adviseren op financieel gebied en kan helpen met belastingzaken waar jij niet goed raad mee weet. Ook voor het doen van de btw-aangifte bij de Belastingdienst kan een boekhouder helpen. Ook krijg je te maken met veel facturen van leveranciers die ingeboekt moeten worden.

BoekhoudingDe btw van leveranciers krijg je als ondernemer weer terug van de Belastingdienst. Met een kapperszaak heb je in de meeste gevallen te maken met het 9 procent btw-tarief. Een belangrijke uitzondering hierop is dat het verkopen van extensies, toupets en pruiken. Deze vallen onder het hoge tarief. Het aanbrengen zelf behoort wel tot het lage tarief. Als kapper vallen de werkzaamheden meestal onder het 9 procent btw-tarief. Zie voor het berekenen van de btw-aangifte ook onze handige calculator.

Btw berekenen

Eigen kapperszaak beginnen

Een kapperszaak starten en het ondernemerschap is niet voor iedereen geschikt. Een eigen kapperszaak beginnen vraagt om de juiste competenties en ook zeker om veel passie en motivatie. Het is ook belangrijk om te bepalen wat je financiële mogelijkheden zijn. Welke investeringen moeten er gedaan worden en hoeveel winst verwacht je dat de kapperszaak gaat opbrengen? Als ondernemer kun je goed verdienen, echter heb je geen vast inkomen. Daarnaast is de vrijheid met een eigen onderneming ook beperkt. Voordat je aan de slag gaat is het dus belangrijk om goed na te denken over deze keuze. Als ondernemer loop je ook risico waarvoor je verzekeringen kunt afsluiten. De juiste verzekeringen afsluiten kan je helpen om de financiële risico's te beperken. Het aantal kappers is groot te noemen en daarom is het ook belangrijk om eerst marktonderzoek uit te voeren. Hierdoor kun je er erachter komen of er wel behoefte is aan een nieuwe kapper op de gewenste locatie.

Ondernemer aan de boekhoudingEr zijn steeds meer kappers die werken als zzp'er. Dit kan op verschillende manieren zijn.

Zorg er als kapper wel voor dat je de boekhouding goed organiseert. De meeste zzp'ers maken tegenwoordig gebruik van online boekhouden.

Mijnzzp.nl