Team Mijnzzp

Ondernemer worden

Het ondernemerschap is voor veel mensen een droom met de ogenschijnlijke vrijheid en indeling van eigen tijd. Ook het zelf bepalen welke opdrachten je uitvoert, klinkt aantrekkelijk. Het is echter niet zo dat het ondernemerschap voor iedereen de ideale keuze is. Simpelweg omdat niet iedereen geschikt is om ondernemer te zijn. Er komt namelijk meer bij kijken dan je denkt. Bovendien zijn er aspecten aan het ondernemerschap verbonden die voor veel mensen minder aantrekkelijk zijn.

Inhoudsopgave
Altijd doorwerken
Gedisciplineerd zijn
Wachten op betalingen

Altijd doorwerken

Een gemiddelde ondernemer en zeker als het om starters gaat, werkt altijd maar door en staat als het ware 24/7 aan. Het opzetten van een eigen zzp bedrijf kost enorm veel tijd en energie en slurpt al je aandacht op. Zo heb je minder vrije tijd voor jezelf, maar ook voor je eventuele partner of gezin. Er zijn startende zzp'ers die deze druk niet aankunnen en kans lopen een burn-out te krijgen. Ook heb je bijvoorbeeld ook geen garantie op voldoende vakantiegeld.

Gedisciplineerd zijn

Ben je zelfstandig ondernemer dan is er geen baas die zegt wat je moet doen of dat je op moet schieten met je werk. Je bent als ondernemer eigen baas en moet je zelf wat dat betreft de spreekwoordelijke schop onder de kont geven om op tijd aan het werk te gaan. Ofwel je moet over een ijzeren discipline beschikken om niet alleen je werk, maar ook je administratie bij te houden.

Wachten op betalingen

Een werknemer ontvangt aan het einde van de maand loon, maar als zzp'er moet jezelf achter je geld aan. Dat doe je door netjes facturen te versturen met daarin een betaaltermijn. Blijft de betaling uit dan kan je soms lang moeten wachten op je geld. Daar moet je als ondernemer wel tegen kunnen en bovendien moet je dan zelf het heft in handen nemen om achter de betaling aan te gaan.

Niet elke ondernemer zet direct deze stap, maar het is in principe al je eigen geld alleen je hebt het nog niet. Durf daarom achter je geld aan te gaan en spreek de opdrachtgever er gewoon op aan. Houd er ook rekening mee dat het ondernemerschap niet altijd een vetpot is en dat inkomsten variëren.

Kantoor

Boekhouden en factureren op een manier die je begrijpt? Maak het jezelf gemakkelijk als zzp'er!

Maak gebruik van een eenvoudig boekhoudprogramma speciaal gemaakt voor zzp'ers.

Lees ook: Is ondernemen voor iedereen geschikt?

Mijnzzp.nl