Team Mijnzzp

Voertuigen

Je hebt als zzp'er met allerlei partijen te maken, zoals met klanten, leveranciers en eventueel kredietverstrekkers. Bij het niet nakomen van gemaakte afspraken met een van de partijen, kan je aansprakelijk gesteld worden. Als zzp'er met een eenmanszaak ben je als ondernemer privé aansprakelijk te stellen met alle gevolgen van dien. Daarom is het belangrijk om met een aantal aspecten rekening te houden om het risico van aansprakelijkheid te verlagen.

Samenwonen partner en zzp'er

Woon je als zzp'er samen met een partner dan heeft elk een privévermogen. De zakelijke schuldeisers mogen jouw vermogen wel aanspreken, maar dat van je partner niet. Het is daarom belangrijk om duidelijkheid te hebben over wat van jou is en wat van je partner is.

Het is dan ook aan te raden om bonnen van grote aankopen te bewaren. Is er sprake van een eigen woning dan is jouw eigenaarsdeel onderdeel van het aansprakelijk vermogen. De afspraken zijn als je samenwoont met een partner vast te leggen bij de notaris. Hiervoor stel je dan een samenlevingscontract op.

Gehuwd in gemeenschap van goederen

In het verleden was het zo dat een huwelijk automatisch betekende dat er sprake was van gemeenschap van goederen. Dat is met ingang van 1 januari 2018 veranderd. Vanaf dan is het zo dat er een nieuw stelsel geldt. Zo geldt voor een huwelijk net als voor een geregistreerd partnerschap dat er sprake is van een beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent dat jouw bezittingen van voor het huwelijk van jouw blijven. Dat geldt eveneens voor schulden.

Gemeenschappelijk bezit

Er is wel sprake van gemeenschappelijk bezit voor de goederen die je tijdens het huwelijk hebt verkregen. Dat is ook van toepassing op het geregistreerd partnerschap. Het gemeenschappelijk bezit is eveneens van toepassing op winst of verlies uit je onderneming.

Ben je na 1 januari 2018 in het huwelijk getreden of een geregistreerd partnerschap aangegaan? In dat geval is het mogelijk om van de beperkte gemeenschap van goederen af te wijken via de notaris. Op die manier is het mogelijk om winst of verlies uit je onderneming niet tot het gemeenschappelijk bezit te laten behoren.

Administratie en boekhouding

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Als zzp'er is het belangrijk om de financiële administratie op de juiste manier op te zetten. De meeste zzp'ers doen dit door middel van boekhoudsoftware. Dit werkt tegenwoordig vrij eenvoudig.

Lees ook: Veilig starten als zzp-er: houd alle opties open

Mijnzzp.nl