Team Mijnzzp

Ondernemer tuinbouw

Wanneer maak je als zzp'er de keuze voor een BV? Het is misschien wel bij je bekend dat vanaf een bepaald winstbedrag het interessanter is om van zzp naar een BV rechtsvorm over te stappen. Er zijn echter nog een aantal redenen die interessant genoeg zijn om als ondernemer een BV op te richten. Naast het belastingvoordeel is het namelijk ook mogelijk om op deze manier de aansprakelijkheid te beperken. De meeste zzp'ers maken alleen gebruik van de rechtsvorm eenmanszaak.

Inhoudsopgave
Aansprakelijkheid beperken
Voorbeelden beperking aansprakelijkheid
Minder belasting bij hoge winst

Aansprakelijkheid beperken

Het oprichten van een BV betekent dat de aansprakelijkheid wordt beperkt. Je bent met een eenmanszaak als zzp'er zelf voor alle schulden aansprakelijk die uit je bedrijf voortkomen. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen dan geldt dat eveneens voor je partner. Als het niet goed gaat met je zzp bedrijf en je komt in de schulden dan kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Bij een BV als rechtsvorm is deze hoofdelijke aansprakelijkheid er niet, omdat er sprake is van een rechtspersoonlijkheid.

Voorbeelden beperking aansprakelijkheid

Er zijn meerdere situaties denkbaar, waarin het de voorkeur kan krijgen om voor een BV te kiezen. Bijvoorbeeld als er sprake is van een voorfinanciering of voor het afsluiten van een lange termijn overeenkomst. Ook als er sprake is van het aangaan van een contract met een buitenlands bedrijf of multinational is het mogelijk verstandig om een BV op te richten.

Dat geldt eveneens bij het kopen van een woning indien er risicovolle opdrachten door je bedrijf zijn aangenomen. Of als je in deze situatie getrouwd bent in gemeenschap van goederen. Zo kan het ook gunstiger zijn een BV op te richten als je voor de start van je onderneming staat en een investeerder nodig hebt.

Minder belasting bij hoge winst

Er is tevens een fiscale reden om de keuze te maken een BV op te richten. Bij een hoge winst is het fiscaal aantrekkelijker om een BV te hebben, want dan betaal je in verhouding minder belasting. Bij een minder hoge winst is het niet fiscaal aantrekkelijk om een BV op te richten. Er zijn voor zzp'ers namelijk allerlei belastingvoordelen, zoals de mkb-winstvrijstelling net als de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Bij twijfel of het gunstig is om over te stappen, is het altijd mogelijk om advies te vragen aan een fiscaal specialist.

Kantoorgebouw

Tip: ga je binnenkort starten als zzp'er?

Maak gebruik van een boekhoudprogramma. Hiermee kun je eenvoudig de administratie bijhouden. Dit werkt veel sneller en gaat bijna volautomatisch.

Lees ook: Wat je als zzp-er moet weten over UBO-registratie

Mijnzzp.nl