Team Mijnzzp

Besloten vennootschap oprichten

Per 1 augustus 2022 is het mogelijk om geheel online een besloten vennootschap (bv) op te richten door middel van een beeldverbinding. Door het toepassen van een digitale notariële akte is het niet langer nodig om fysiek bij de notaris te komen. Een digitaal identificatiemiddel gebruiken en het zetten van een digitale handtekening zijn voldoende voor het oprichten van een besloten vennootschap. Dit scheelt tijd en moeite, zeker als je bedenkt dat je eerder fysiek naar de notaris toe moest om een besloten vennootschap op te richten.

Het is de Europese Unie geweest die deze verandering mogelijk gemaakt heeft. De verwachting is dat het oprichten van een besloten vennootschap hierdoor een stuk eenvoudiger en vooral goedkoper zal worden. Het online oprichten van een besloten vennootschap is vooral handig voor ondernemers die niet fysiek aanwezig zijn in Nederland. Het blijft ook digitaal nodig om gebruik te maken van een notaris.

Inhoudsopgave
eIDAS handtekening
Van zzp naar een bv

eIDAS handtekening

Het zetten van de elektronische handtekening is mogelijk door het toepassen van eIDAS (Electronic Identities And Trust Services). Een notaris maakt gebruik van de gekwalificeerde digitale handtekening methode. Deze vorm van elektronische handtekening staat gelijk aan de handgeschreven of natte handtekening. Het is dus niet langer nodig om voor het zetten van een handtekening fysiek aanwezig te zijn.

Van zzp naar een bv

De meeste zzp'ers kiezen automatisch voor de rechtsvorm eenmanszaak. Dit is logisch, want deze rechtsvorm is eenvoudig op te zetten. Een eenmanszaak oprichten is ook minder kostbaar dan andere rechtsvormen, zoals een besloten vennootschap. Een bv kan ondernemers wel meer bescherming bieden.

Vooral wanneer je bedrijf snel groeit en je meer risico loopt, is het verstandig om voor een bv te kiezen. Het overzetten van de rechtsvorm is overigens niet heel ingewikkeld. Vanzelfsprekend zul je dan wel een akte moeten laten opstellen door een notaris. Met een besloten vennootschap krijg je ook te maken met vennootschapsbelasting en dividendbelasting. De zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstelling en de eventuele startersaftrek vervallen in dat geval wel.

Mijnzzp.nl