Team Mijnzzp

Ondernemer worden

Er zijn redelijk veel mensen die ervan dromen om vroeg of laat ondernemer te worden. Maar wanneer moet je zeker geen ondernemer worden? Ondernemen is namelijk niet zo makkelijk als het lijkt. Daarnaast is niet iedereen geschikt om ondernemer te zijn. Er zijn een aantal redenen waarom je beter niet als zelfstandig ondernemer kunt starten.

Er zijn veel voordelen en nadelen te bedenken wanneer het aankomt op zelfstandig ondernemerschap. Voordelen zijn bijvoorbeeld je eigen baas zijn en niet meer hoeven te werken voor iemand anders. Ondernemen is echter ook erg risicovol. Als je geen risico wilt lopen, is ondernemerschap dus niets voor jou.

Ondernemen is ook erg tijdrovend. Als je geen tijd wilt of kunt investeren in je bedrijf, is het beter om niet te gaan ondernemen. Ondernemers moeten ook bereid zijn om hard te werken en veel uren te maken. Als je niet bereid bent om hard te werken, is ondernemerschap waarschijnlijk ook niets voor je. Je hebt bijvoorbeeld ook geen recht op vakantiegeld.

Inhoudsopgave
Je bent niet geschikt om ondernemer te zijn als je:
Wel of niet een bedrijf starten?
Zie je op tegen de administratie en boekhouding?
Inschrijven bij de Kamer van Koophandel
Moet je een ondernemersplan maken als startende ondernemer?
Hoe vind je klanten als startende ondernemer?
Succesvol ondernemer worden

Je bent niet geschikt om ondernemer te zijn als je:

  • Niet goed bent in het nemen van risico's.
  • Geen doorzettingsvermogen hebt.
  • Niet flexibel bent.
  • Moeite hebt met beslissingen nemen.
  • Niet goed bent in multitasken.
  • Niet zelfstandig kunt werken.
  • Wanneer je alleen maar problemen ziet.

Als je één of meerdere van de bovenstaande redenen herkend, is ondernemerschap waarschijnlijk niets voor jou. Het is belangrijk dat je eerlijk bent tegen jezelf en niet denkt dat je meer of sneller succes zult hebben dan anderen. Ondernemen is namelijk moeilijk en als je niet goed voorbereid bent, is de kans groot dat je zult falen.

Wel of niet een bedrijf starten?

In sommige gevallen kan het enorm helpen als je eerst in gesprek gaat met andere professionals. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsadviseur, ondernemerscoach of aan een boekhouder. Zij kunnen je helpen met het bepalen of ondernemerschap wel of niet iets voor jou is. Het is ook belangrijk dat je de tijd neemt om te leren over ondernemen voordat je een bedrijf start. Er zijn verschillende online cursussen of boeken die je kunt lezen over ondernemerschap.

Zie je op tegen de administratie en boekhouding?

Er zijn redelijk veel zzp'ers en andere kleine ondernemers die niet weten waar ze moeten beginnen als het aankomt op administratie en boekhouding. Dit is erg belangrijk voor je bedrijf, maar gelukkig zijn er ook genoeg hulpmiddelen beschikbaar. Er zijn bijvoorbeeld boekhoudprogramma's die je kunt gebruiken om de administratie en boekhouding bij te houden. De meeste ondernemers maken tegenwoordig gebruik van een online boekhoudpakket. Daarnaast hoef je de boekhouding zeker niet alleen te doen.

Als je niet weet waar je moet beginnen, is het verstandig om hulp in te schakelen. Er zijn verschillende boekhoudkantoren of administratiekantoren die je kunnen helpen. Zij kunnen ervoor zorgen dat je administratie en boekhouding op orde zijn. Dit is wel belangrijk, want als je boekhouding niet goed bijgehouden wordt, kan dit leiden tot problemen met de Belastingdienst.

Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

De Kamer van Koophandel is er niet alleen voor het inschrijven van je bedrijf. Zij kunnen je ook helpen met het beantwoorden van vragen over ondernemerschap. Zoals:

  • Wat zijn de verschillende soorten bedrijven?
  • Wat zijn de mogelijke gevolgen van een rechtsvorm?
  • Hoe start ik een eigen bedrijf?
  • Welke vergunningen heb ik nodig?
  • Hoe kan ik financiering regelen?

Het is ook mogelijk om samen met iemand anders een bedrijf te starten. Zo kun je bijvoorbeeld een partner of investeerder zoeken om het bedrijf mee op te zetten. Dit kan de risico's verkleinen en jou helpen met het realiseren van je droom. In dat geval kun je bijvoorbeeld voor een vennootschap onder firma (vof) of besloten vennootschap (bv) kiezen.

Moet je een ondernemersplan maken als startende ondernemer?

Er is geen verplichting om een ondernemingsplan te maken als je een bedrijf wilt starten. Wel is het aan te raden om er één op te stellen. Een ondernemersplan helpt je namelijk bij het bepalen van de doelstellingen en de strategie van je bedrijf. Ook kun je er een financiering mee aanvragen bij de bank. Bovendien geeft het jou en eventuele investeerders inzicht in de kansen en risico's van het bedrijf.

Hoe vind je klanten als startende ondernemer?

Als je net bent gestart met je bedrijf, is het belangrijk dat je voldoende opdrachten krijgt. Dit kan bijvoorbeeld door middel van netwerken, social media of door een website te maken. Ook kun je advertenties plaatsen in (lokale) tijdschriften of kranten. Of je kunt folders uitdelen in bepaalde wijken of bij evenementen. Het is in ieder geval belangrijk om actief te netwerken en je bedrijf onder de aandacht te brengen.

Succesvol ondernemer worden

Succesvol ondernemen is niet voor iedereen weggelegd. Er zijn verschillende factoren die bepalend zijn voor het succes van een bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan de locatie, de markt, het product of de dienst die je aanbiedt en natuurlijk ook jouw eigen capaciteiten. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over wat er nodig is om een bedrijf succesvol te maken. Als je dat niet doet, loop je het risico dat je bedrijf faalt en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Conclusie

Zoals je kunt zien, is er heel wat te overwegen voordat je een bedrijf gaat starten. Er zijn verschillende aspecten waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk dat je goed voorbereid bent voordat je de stap naar het ondernemerschap zet. Alleen dan kun je succesvol zijn. Als startende ondernemer krijg je meestal ook te maken bijkomende kosten. Het is belangrijk dat je weet welke kosten er zijn en dat je ze opneemt. Vergeet overigens niet om je bedrijf goed te verzekeren en dat de meeste opstartkosten aftrekbaar zijn.

Startende zzp-erVanzelfsprekend wil niet iedereen ondernemer worden. Daarnaast is ook zeker niet iedereen geschikt om te werken als zelfstandig ondernemer.

Dit is een belangrijke afweging die je voor jezelf zal moeten maken.

Mijnzzp.nl