Team Mijnzzp

Netwerken ondernemer

Netwerken is voor de meeste ondernemers van enorm belang. Het stelt je in staat om nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe ideeën op te doen. Er bestaan diverse regionale en nationale netwerkbijeenkomsten waaraan je kunt deelnemen, maar je kunt ook online netwerken. Over het algemeen zal je netwerk als ondernemer in grote mate beïnvloeden hoe succesvol je uiteindelijk wordt. Netwerken omvat het opbouwen en onderhouden van relaties, wat vooral voor zzp'ers belangrijk is. Door te netwerken kunnen nieuwe kansen en mogelijkheden ontstaan. In dit artikel geven we je meer informatie over het belang van netwerken voor ondernemers.

Nieuwe mensen leren kennen

Netwerken heeft betrekking op het leren kennen van mensen die een waardevolle bijdrage aan je netwerk kunnen opleveren. Het kan gaan om mensen die in dezelfde branche werken of juist niet, maar het belangrijkste is dat ze iets toe te voegen hebben aan jouw netwerk. Met andere woorden moet de gesprekspartner een toegevoegde waarde hebben.

TechniekNetwerken heeft niet alleen betrekking op ondernemers. Ook mensen met een vaste baan kunnen door een werkgever ingezet worden om te netwerken. In dat geval hebben we het vaak over een salesfunctie, zoals een vertegenwoordiger of accountmanager. Met netwerken kun je als bedrijf laten zien dat je openstaat voor nieuwe contacten en kansen.

Wat zijn de voordelen van netwerken?

De voornaamste reden waarom ondernemers netwerken is om meer klanten te kunnen werven. Een groot netwerk is een belangrijke voorwaarde om succesvol te kunnen zijn als ondernemer.

Naast het werven van nieuwe klanten, biedt netwerken ook andere voordelen. Zo leer je bijvoorbeeld nieuwe mensen kennen, maar leer je ook andere ondernemers en hun bedrijven beter kennen. Dit kan interessant zijn voor toekomstige samenwerkingen of joint ventures.

Waardevolle bijdrage leveren

De meeste mensen netwerken in eerste instantie omdat ze iets willen bereiken, zoals het werven van nieuwe klanten. Het is echter belangrijk om ook waarde te leveren aan je netwerk. Als je alleen maar neemt en nooit geeft, zullen mensen snel afhaken. Probeer dus ook altijd iets te bieden aan je netwerk, zoals een helpende hand of advies. Loop ook zeker regelmatig naar andere mensen en toon interesse door vragen te stellen.

Zelfstandig ondernemer en netwerkevents

Voor zzp'ers is het vaak lastig om aan netwerkbijeenkomsten deel te nemen. Er zijn verschillende redenen voor dit probleem. Zo vinden veel mensen het lastig om buiten hun comfortzone te stappen en contact te leggen met vreemden. Bovendien kost het deelnemen aan netwerkbijeenkomsten vaak tijd en geld. Als je alleen bent, is het soms lastig om een goede indruk te maken op andere deelnemers. Er zijn gelukkig ook netwerkbijeenkomsten speciaal voor zelfstandigen. Deze zijn eigenlijk overal in het land wel te vinden.

Online netwerken

Vrouw achter de laptopHet is tegenwoordig ook mogelijk om online te netwerken. Er zijn verschillende platforms waar je terecht kunt, zoals LinkedIn of social media. Online netwerken biedt veel voordelen ten opzichte van het offline netwerken. Zo is het mogelijk om heel gericht te netwerken. Het voordeel van online netwerken is dat het minder tijd kost, je geen reiskosten hoeft te maken en het altijd mogelijk is om deelnemer te zijn. Er zijn tegenwoordig veel online netwerksites beschikbaar.

Ondernemerschap en ondernemersrisico

Ondernemers onderscheiden zich van andere mensen door hun bereidheid om risico te nemen. Goed ondernemerschap is ook een belangrijke voorwaarde voor succes. Een ondernemer moet in staat zijn om risico's te nemen en snel te kunnen schakelen. De meeste zelfstandig ondernemers nemen regelmatig risico's om hun bedrijf te laten groeien. Ondernemerschap en netwerken kunnen dan ook niet los van elkaar gezien worden. Je zult nieuwe mensen en mogelijke opdrachtgevers moeten leren kennen om je bedrijf te laten groeien.

Is netwerken leuk?

Netwerken kan leuk zijn, maar het hangt natuurlijk wel af van je eigen persoonlijkheid. Sommige mensen vinden het leuk om nieuwe mensen te leren kennen en contacten te leggen. Andere mensen vinden het minder fijn of vinden het lastig om contact te leggen. Het is belangrijk dat je goed nadenkt over of netwerken iets voor jou is voordat je begint met netwerken. Een open houding is wel echt belangrijk wanneer we het hebben over netwerken. Ook het jezelf willen blijven ontwikkelen is een belangrijke voorwaarden. Het kan ook helpen om de eerste paar keer met verschillende collega's deel te nemen. Hierdoor is de drempel een stuk lager.

Doel van netwerken

Ondernemers kunnen om verschillende redenen netwerken. Denk bijvoorbeeld aan het leren kennen van investeerders of aan het leren kennen van branchegenoten. Het is belangrijk om je op de juiste manier voor te bereiden. Voor sommige ondernemers kan het belangrijk zijn om je te verdiepen in een strakke elevator pitch of het verdiepen in een mogelijke zakenrelatie.

Nieuwe contacten maken

Vrouw aan het bellenHet maken van nieuwe contacten draait voor een belangrijk deel om het tonen van interesse. Afhankelijk van de omstandigheden kan het ook raadzaam zijn om meteen een vervolgafspraak te maken. In principe draait netwerken niet om het meteen binnenhalen van nieuwe opdrachten. Het elkaar leren kennen is veel belangrijker wanneer we het hebben over netwerken.

Eigen netwerk onderhouden

Voor zzp'ers is het ook belangrijk om de bestaande relaties goed te onderhouden. Door te blijven investeren in relaties, ontstaan er meer kansen. Je zult ook merken dat deze relaties meestal meer toegevoegde waarde hebben voor je bedrijf. Een goede manier om een netwerk te onderhouden is door af en toe eens iets terug te doen voor een relatie. Zoek ook naar manieren om samen te werken met andere zelfstandigen. Een netwerk bijhouden gaat wel verder dan af en toe een bericht sturen via LinkedIn. Denk bijvoorbeeld ook aan het geven van een relatiegeschenk aan het einde van het jaar.

Netwerkbijeenkomsten voor starters

Er zijn jaarlijks veel startende zzp'ers die op zoek zijn naar een netwerkbijeenkomst. Er zijn dan ook verschillende bijeenkomsten die bedoeld zijn voor starters. Denk hierbij ook zeker aan de Kamer van Koophandel en aan de Belastingdienst. De Kamer van Koophandel en de Belastingdienst zijn regelmatig te vinden op grote bijeenkomsten. Er worden ook cursussen aangeboden voor startende ondernemers. De Kamer van Koophandel en de fiscus geven veel online-tips.

Opdrachtgevers leren kennen

Twee vrouwen aan het pratenEr zijn redelijk veel zzp'ers die afhankelijk zijn van grote bedrijven. Het leren kennen van opdrachtgevers is soms ook mogelijk door het bezoeken van congressen. Vanzelfsprekend is een congres niet alleen gericht op het netwerken. Toch kan het bezoeken van een congres ook waardevol zijn.

Je netwerk vergroten als ondernemer

Een ondernemer kan op meerdere manieren netwerken. Denk bijvoorbeeld ook aan het delen van waardevolle kennis door middel van een blog. Netwerken gaat niet uitsluitend om persoonlijke ontmoetingen. Met een waardevolle blog kun je een groot aantal mensen bereiken, wat zeker als een vorm van netwerken kan worden beschouwd. Als bedrijf kun je ook een eigen kennisbank creëren om kennis te delen met anderen. Netwerken hoeft dus niet per se fysiek te gebeuren. Uiteraard blijft het wel belangrijk om mensen ook persoonlijk te ontmoeten.

Boekhouding doen als starter

Boekhouden en factureren op een manier die je begrijpt? Maak het jezelf gemakkelijk als zzp'er!

Maak dan ook gebruik van een eenvoudig boekhoudprogramma speciaal gemaakt voor zzp'ers.

Mijnzzp.nl