Team Mijnzzp

Starten met ondernemen

Wil je beginnen als zelfstandige zonder personeel (zzp'er)? Dan is het van groot belang om goed voorbereid te starten. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van de juiste rechtsvorm. De meeste zzp'ers kiezen automatisch voor de rechtsvorm eenmanszaak. Het opstarten als zzp'er is niet moeilijk, maar het aanhouden van het zzp-schap kan wel uitdagend zijn. In dit artikel geven we je een aantal tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op het begin als zelfstandig ondernemer.

Het starten als zzp'er is tegenwoordig op verschillende manieren mogelijk. Zo is het bijvoorbeeld een optie om bij de Kamer van Koophandel te kiezen voor een voorinschrijving. Hierdoor verkrijg je alvast een KvK-nummer voordat je daadwerkelijk ingeschreven bent. Dit kan handig zijn in specifieke situaties wanneer je je avontuur als zzp'er begint. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel zelf is niet online mogelijk. Je kunt echter wel online een afspraak maken voor de inschrijving.

Inhoudsopgave
Voorbereiding zzp'er worden
Inschrijving bij de kamer van koophandel
Ondernemersplan maken
Boekhouding regelen als zzp'er
Btw-aangifte en de Belastingdienst
Belangrijkere verzekeringen afsluiten als zzp'er
Maak budget vrij voor online-marketing
Arbeidsrelatie zelfstandigen
Uurtarief bepalen voor een opdrachtgever
Ondernemerschap en verantwoordelijkheid zzp'ers
Kan je zomaar een bedrijf beginnen?
Wat kun je verwachten als je een zzp'er wil worden?

Voorbereiding zzp'er worden

Als startende zzp'er is het belangrijk goed na te denken over je onderneming. Wat wil je bereiken met je bedrijf? Welke klanten wil je bedienen? En welke diensten of producten ga je precies leveren? Door hierover na te denken, creëer je een goede basis voor je onderneming. Daarnaast is het erg belangrijk om de juiste rechtsvorm te kiezen. Een eenmanszaak heeft verschillende voordelen, echter ben je wel persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Dit is iets waar je rekening mee moet houden.

Praten voor winkelEen ander belangrijk punt van voorbereiding is het uitzoeken van de financiële mogelijkheden. Hoeveel geld heb je nodig om je bedrijf te starten? En hoeveel kun je maandelijks missen om je onderneming draaiende te houden? Bereken ook eens wat de kosten zijn van bijvoorbeeld je administratie of de marketing. Wanneer je gaat starten als zzp'er, dan kun je wellicht ook bepaalde werkzaamheden eerst zelf uitvoeren.

Inschrijving bij de kamer van koophandel

Als zelfstandige zonder personeel zul je meestal gebruikmaken van de rechtsvorm eenmanszaak. Met een eenmanszaak heb je verschillende fiscale voordelen en bij de belastingdienst is hierover meer informatie te vinden. Na het inschrijven bij de kamer van koophandel ontvangen je van de belastingdienst binnen enkele dagen je eigen btw-nummer. De belastingdienst moet dan wel eerst bepalen of je ook ondernemer bent voor de inkomstenbelasting.

Ondernemersplan maken

Naast het uitzoeken van je financiële mogelijkheden, is het ook belangrijk om een bedrijfsplan op te stellen. In dit plan beschrijf je de doelstellingen van je bedrijf en welke stappen je neemt om deze te bereiken. Een bedrijfsplan is handig als je bijvoorbeeld geld wilt gaan lenen van een bank. Het maken van een bedrijfsplan is overigens niet verplicht.

Zoals je ziet, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden als je start als zzp'er. Door deze tips in acht te nemen, ben je goed voorbereid om te starten met je eigen bedrijf!

Wil je succesvol ondernemen als zzp'er? Lees dan deze tips!

  • Maak een goed plan en houd je aan je doelstellingen.
  • Bedenk wie je klanten zijn en richt je op hen.
  • Bereken je financiële mogelijkheden en kosten.
  • Stel een ondernemingsplan op.
  • Kies de juiste rechtsvorm als zzp'er.
  • Sluit meteen de belangrijkste verzekeringen af.
  • Maak budget vrij voor online-marketing.

Boekhouding regelen als zzp'er

Zzp'er hebben te maken met een financiële administratie. De financiële administratie noemt men ook wel de boekhouding. Deze houdt in:

De meeste zzp'ers houden tegenwoordig hun boekhouding eenvoudig bij door middel van een boekhoudprogramma. Met een goed online boekhoudprogramma voorkom je fouten en bespaar je veel tijd. Denk alleen al aan het eenvoudig voldoen van de omzetbelasting. Ook kun je eenvoudig alle aftrekposten invoeren.

Btw-aangifte en de Belastingdienst

Berekening aan het makenDe meeste ondernemers moeten ieder kwartaal de omzetbelasting voldoen. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma, dan kun je met een koppeling direct de btw voldoen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft al verschillende keren aangegeven voorstander te zijn van online boekhouden.

Belangrijkere verzekeringen afsluiten als zzp'er

Als zzp'er is het belangrijk om je te verzekeren tegen aansprakelijkheid. Zo ben je bijvoorbeeld verzekerd tegen ondernemersrisico's en voor beroepsaansprakelijkheid. Ook met betrekking tot arbeidsongeschiktheid is het belangrijk om je te verzekeren. Veel zzp'er zijn niet goed verzekerd, omdat zij deze verzekeringen vaak als te duur ervaren. Het is belangrijk om relevante bedrijfsrisico's af te dekken. Deze risico's kunnen per branche verschillen.

Starten als zzp: wat moet je allemaal regelen?

Maak budget vrij voor online-marketing

Als startende ondernemer is het belangrijk om je bedrijf goed te profileren. Denk hierbij aan het opbouwen van naamsbekendheid en aan het genereren van leads. Hiervoor is online-marketing essentieel. Maar hiervoor heb je wel een budget nodig. Veel zzp'ers geven hier vaak te weinig aandacht aan, terwijl dit juist erg belangrijk is.

Vrouw achter de laptopDaarom is het belangrijk om je bedrijf goed te profileren en online naamsbekendheid op te bouwen. Je kunt hierbij denken aan een eigen website, social media en adverteren in Google. Wanneer je dit slim aanpakt, hoef je niet veel te investeren en kun je al snel resultaat behalen.

Arbeidsrelatie zelfstandigen

Zzp'ers hebben een bijzondere positie binnen de arbeidsmarkt. Zzp'ers zijn zelfstandig ondernemer en kunnen niet aangemerkt worden als werknemer die in loondienst werkzaam zijn. Dit betekent dat er geen sprake mag zijn van een arbeidsrelatie met de opdrachtgevers. Van de belastingdienst mag er in ieder geval geen sprake zijn van een gezagsverhouding. Een zelfstandige zonder personeel moet bijvoorbeeld zelf de werktijden kunnen bepalen. Maak dan ook gebruik van een modelovereenkomst en pas de regels van de Wet DBA toe om problemen te voorkomen. De handhaving van de Wet DBA is gericht op het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Lees ook het artikel: Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie.

Uurtarief bepalen voor een opdrachtgever

Werken op laptopBij aanvang van een opdracht is het essentieel om duidelijke afspraken te maken over het uurtarief is. Het uurtarief wordt beïnvloed door diverse factoren, zoals de aard en omvang van de opdracht, jouw eigen kennis en ervaring, en de marktwaarde. Als je een vast uurtarief overeenkomt, heb je tenminste een nauwkeurig idee van je potentiële verdiensten. Houd echter in gedachten dat je tarief niet boven de marktwaarde uit dient te stijgen, omdat je anders het risico loopt om geen opdrachten meer te krijgen. Daarnaast is het belangrijk dat je het uurtarief kunt onderbouwen als zelfstandige zonder personeel. Een uurtarief vaststellen kan in bepaalde situaties best lastig zijn. Het is dus belangrijk om jezelf niet uit de markt te prijzen.

Ondernemerschap en verantwoordelijkheid zzp'ers

Voor zelfstandig ondernemers is het belangrijk om duidelijkheid te creëren wanneer je begint aan een nieuwe opdracht. Maak dan ook gebruik van algemene voorwaarden als freelancer. Op die manier leg je vast welke verantwoordelijkheden je als ondernemer hebt en wat de rechten van de opdrachtgever zijn. Deze voorwaarden geven duidelijkheid aan beide partijen, waardoor er minder kans is op misverstanden. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het maken van duidelijke afspraken. Het is tegenwoordig ook mogelijk om je aan te sluiten bij een zzp vakbond.

Kan je zomaar een bedrijf beginnen?

Iedereen kan tegenwoordig eenvoudig een bedrijf starten. Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel is hiervoor de belangrijkste stap. Wel is het zo dat er ieder jaar relatief veel zzp'ers weer stoppen met hun bedrijf. Dit zijn vaak zzp'ers die niet goed nagedacht hebben en niet genoeg omzet maken. Ook zijn er redelijk veel mensen die vanuit een uitkering een bedrijf starten. De overheid probeert startende ondernemers op veel manieren te helpen en te stimuleren. Alles wat je nodig hebt, is de juiste informatie om een goede start te maken.

Wat kun je verwachten als je een zzp'er wil worden?

Een zzp'er moet rekening houden met verschillende belangrijke zaken. Een zzp'er krijgt bijvoorbeeld jaarlijks te maken met het opmaken van de balans en de winst- en verliesrekening. Daarnaast zul je ieder kwartaal btw-aangifte moeten doen. Afhankelijk van de eigen kennis kan het raadzaam zijn om hiervoor een boekhouder in te schakelen. In dat geval moet je wel rekening houden met bijkomende kosten als ondernemer.

Zzp aan het werkWanneer je als zelfstandig ondernemer wil gaan starten, dan is het erg belangrijk om je op de juiste manier voor te breiden.

Er zijn jaarlijks veel zzp'ers die een eigen bedrijf starten. Lang niet alle starters lukt het om een succesvol bedrijf op te zetten.

Lees ook ons artikel: 2 interessante tips die je leven als zzp-er meteen eenvoudiger maken

Mijnzzp.nl