Team Mijnzzp

Starten met ondernemen

Wil je starten als zelfstandig ondernemer (zzp'er)? Dan is het belangrijk om goed voorbereid te beginnen. Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Denk bijvoorbeeld aan het kiezen van de juiste rechtsvorm. De meeste zzp'ers kiezen automatisch voor de rechtsvorm eenmanszaak. In dit artikel geven we je een aantal tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden op de start als zelfstandig ondernemer.

Voorbereiding zzp'er

Als startende zzp'er is het belangrijk goed na te denken over je onderneming. Wat wil je bereiken met je bedrijf? Welke klanten wil je bedienen? En welke diensten of producten ga je precies leveren? Door hierover na te denken, creëer je een goede basis voor je onderneming. Daarnaast is het erg belangrijk om de juiste rechtsvorm te kiezen. Een eenmanszaak heeft verschillende voordelen, echter ben je wel persoonlijk aansprakelijk voor eventuele schulden. Dit is iets waar je rekening mee moet houden.

Een ander belangrijk punt van voorbereiding is het uitzoeken van de financiële mogelijkheden. Hoeveel geld heb je nodig om je bedrijf te starten? En hoeveel kun je maandelijks missen om je onderneming draaiende te houden? Bereken ook eens wat de kosten zijn van bijvoorbeeld je administratie of de marketing.

Ondernemersplan maken

Naast het uitzoeken van je financiële mogelijkheden, is het ook belangrijk om een bedrijfsplan op te stellen. In dit plan beschrijf je de doelstellingen van je bedrijf en welke stappen je neemt om deze te bereiken. Een bedrijfsplan is handig als je bijvoorbeeld geld wilt gaan lenen van een bank. Het maken van een bedrijfsplan is overigens niet verplicht.

Zoals je ziet, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden als je start als zzp'er. Door deze tips in acht te nemen, ben je goed voorbereid om te starten met je eigen bedrijf!

Wil je succesvol ondernemen als zzp'er? Lees dan deze tips!

  • Maak een goed plan en houd je aan je doelstellingen.
  • Bedenk wie je klanten zijn en richt je op hen.
  • Bereken je financiële mogelijkheden en kosten.
  • Stel een ondernemingsplan op.
  • Kies de juiste rechtsvorm als zzp'er.
  • Sluit meteen de belangrijkste verzekeringen af.
  • Maak budget vrij voor online-marketing.

Boekhouding regelen als zzp'er

Zzp'er hebben te maken met een financiële administratie. De financiële administratie noemt men ook wel de boekhouding. Deze houdt in:

De meeste zzp'ers houden tegenwoordig hun boekhouding eenvoudig bij door middel van een boekhoudprogramma. Met een goed online boekhoudprogramma voorkom je fouten en bespaar je veel tijd. Denk alleen al aan het eenvoudig voldoen van de omzetbelasting. Ook kun je eenvoudig alle aftrekposten invoeren.

Btw-aangifte en de Belastingdienst

De meeste ondernemers moeten ieder kwartaal de omzetbelasting voldoen. Wanneer je gebruikmaakt van een boekhoudprogramma, dan kun je met een koppeling direct de btw voldoen aan de Belastingdienst. De Belastingdienst heeft al verschillende keren aangegeven voorstander te zijn van online boekhouden.

Belangrijkere verzekeringen afsluiten als zzp'er

Als zzp'er is het belangrijk om je te verzekeren tegen aansprakelijkheid. Zo ben je bijvoorbeeld verzekerd tegen ondernemersrisico's en voor beroepsaansprakelijkheid. Ook met betrekking tot arbeidsongeschiktheid is het belangrijk om je te verzekeren. Veel zzp'er zijn niet goed verzekerd, omdat zij deze verzekeringen vaak als te duur ervaren. Het is belangrijk om relevante bedrijfsrisico's af te dekken. Deze risico's kunnen per branche verschillen.

Starten als zzp: wat moet je allemaal regelen?

Maak budget vrij voor online-marketing

Als startende ondernemer is het belangrijk om je bedrijf goed te profileren. Denk hierbij aan het opbouwen van naamsbekendheid en aan het genereren van leads. Hiervoor is online-marketing essentieel. Maar hiervoor heb je wel een budget nodig. Veel zzp'ers geven hier vaak te weinig aandacht aan, terwijl dit juist erg belangrijk is.

Daarom is het belangrijk om je bedrijf goed te profileren en online naamsbekendheid op te bouwen. Je kunt hierbij denken aan een eigen website, social media en adverteren in Google. Wanneer je dit slim aanpakt, hoef je niet veel te investeren en kun je al snel resultaat behalen.

Arbeidsrelatie zelfstandigen

Zzp'ers hebben een bijzondere positie binnen de arbeidsmarkt. Zzp'ers zijn zelfstandig ondernemer en kunnen niet aangemerkt worden als werknemer die in loondienst werkzaam zijn. Dit betekent dat er geen sprake mag zijn van een arbeidsrelatie met de opdrachtgevers. Maak dan ook gebruik van een modelovereenkomst en pas de regels van de Wet DBA toe om problemen te voorkomen. De handhaving van de Wet DBA is gericht op het voorkomen van schijnzelfstandigheid. Lees ook het artikel: Webmodule Beoordeling Arbeidsrelatie.

Uurtarief bepalen voor een opdrachtgever

Bij de start van een opdracht moet je duidelijk afspreken wat het uurtarief is. Het uurtarief hangt af van verschillende factoren, zoals de aard en omvang van de opdracht, je eigen kennis en ervaring en de marktwaarde. Als je een vast uurtarief afspreekt, weet je in ieder geval precies wat je kunt verdienen. Houd er wel rekening mee dat het tarief dat je vraagt niet boven de marktwaarde ligt, want dan is de kans groot dat je geen opdrachten meer krijgt.

Ondernemerschap en verantwoordelijkheid zzp'ers

Voor zelfstandig ondernemers is het belangrijk om duidelijkheid te creëren wanneer je begint aan een nieuwe opdracht. Maak dan ook gebruik van algemene voorwaarden als freelancer. Op die manier leg je vast welke verantwoordelijkheden je als ondernemer hebt en wat de rechten van de opdrachtgever zijn. Deze voorwaarden geven duidelijkheid aan beide partijen, waardoor er minder kans is op misverstanden. Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het maken van duidelijke afspraken. Het is tegenwoordig ook mogelijk om je aan te sluiten bij een zzp vakbond.

Kan je zomaar een bedrijf beginnen?

Iedereen kan tegenwoordig eenvoudig een bedrijf starten. Het inschrijven bij de Kamer van Koophandel is hiervoor de belangrijkste stap. Wel is het zo dat er ieder jaar relatief veel zzp'ers weer stoppen met hun bedrijf. Dit zijn vaak zzp'ers die niet goed nagedacht hebben en niet genoeg omzet maken. Ook zijn er redelijk veel mensen die vanuit een uitkering een bedrijf starten. De overheid probeert startende ondernemers op veel manieren te helpen en te stimuleren.

Zzp aan het werkWanneer je als zelfstandig ondernemer wil gaan starten, dan is het erg belangrijk om je op de juiste manier voor te breiden.

Er zijn jaarlijks veel zzp'ers die een eigen bedrijf starten. Lang niet alle starters lukt het om een succesvol bedrijf op te zetten.

Lees ook ons artikel: 2 interessante tips die je leven als zzp-er meteen eenvoudiger maken

Mijnzzp.nl