Team Mijnzzp

Schijnzelfstandigheid zzp

Er ligt een conceptwet om de schijnzelfstandigheid bij zzp'ers aan te pakken. De regels voor het vaststellen van schijnzelfstandigheid zzp zijn bekend. Het gaat onder meer om opdrachtgevers, die de zzp'er werkinhoudelijk aansturen. Een ander punt betreft de inbedding van het werk in het bedrijf, net als het punt dat er voor de zzp'er geen eigen risico is bij het uitvoeren van werkzaamheden. In aanvulling daarop is er ook nog sprake van een minimaal uurtarief. De invoering van de wet- en regelgeving voor de aanpak van schijnzelfstandigheid laat nog even op zich wachten, maar het is natuurlijk nu al verstandig om schijnzelfstandigheid zzp te voorkomen. Daar zijn enkele tips voor beschikbaar.

Inhoudsopgave
Bepaal zelf de aard van de werkzaamheden
Zorg voor meerdere opdrachtgevers
Werk op basis van opdrachten

Bepaal zelf de aard van de werkzaamheden

Ben je een ondernemer die in opdracht werkt, dan is het belangrijk om zelf de aard van de werkzaamheden te bepalen. Op deze manier val je niet onder het gezag van de werkgever, zoals dat bij een werknemer in loondienst het geval is. In het verlengde daarvan heb je als zzp'er de vrijheid om het werk in te vullen. Bijvoorbeeld als het gaat om de invulling van de werktijden, waar geen toezicht op van toepassing is.

Zorg voor meerdere opdrachtgevers

Het is altijd al belangrijk geweest als zzp'er om meerdere opdrachtgevers te hebben om schijnzelfstandigheid te voorkomen. Heb je maar een enkele opdrachtgever gedurende bijvoorbeeld een jaar dan is er eerder sprake van loondienst. Door met meerdere opdrachtgevers in zee te gaan, is de waarschijnlijkheid van loondienst minder aanwezig. Daarom is het aan te bevelen om als zzp'er per jaar minimaal drie opdrachtgevers te hebben.

Werk op basis van opdrachten

Een andere tip om als zzp'er schijnzelfstandigheid te voorkomen, is door te werken op basis van opdrachten. Bij het werkzaam zijn voor een opdrachtgever, waarbij je iedere maand hetzelfde bedrag op de factuur zet, heeft de arbeidsverhouding meer weg van een dienstverband. Dit is te voorkomen door met opdrachten te werken en voor elke opdracht een factuur te verzenden. Door met bovenstaande tips voor het voorkomen van schijnzelfstandigheid rekening te houden, ben je alvast voorbereid op de wet die komen gaat.

Mijnzzp.nl