Team Mijnzzp

Focus

Er zijn van die dagen dat alles van een leien dakje lijkt te gaan als je als zzp'er aan het werk bent. Het komt echter ook vaak genoeg voor dat alles wat je hebt voorgenomen in de soep lijkt te lopen. Dan komt er een telefoontje tussendoor waar je veel tijd mee kwijt bent of een mailtje dat je direct moet beantwoorden. Dan is de focus zomaar ineens weg en kom je niet meer gemakkelijk in de werk-flow. Daar is echter wat aan te doen met onderstaande tips om je focus als zzp'er te verbeteren.

Inhoudsopgave
Stel prioriteiten vast
Stel grenzen vast
Neem op tijd pauze

Stel prioriteiten vast

Het is om de focus te krijgen en vast te houden belangrijk om je prioriteiten vast te stellen. Doe je dat namelijk niet dan bestaat het risico dat je met te veel zaken tegelijk bezig bent. De prioriteiten zijn per dag, maar ook per week of per maand vast te stellen. Koppel bijvoorbeeld een doel aan de prioriteiten, zodat je weet waar je naartoe werkt.

Stel grenzen vast

Het is als zzp'er van belang om grenzen vast te stellen. Dat doe je in de eerste plaats voor jezelf, maar het is ook belangrijk dat opdrachtgevers deze grenzen respecteren. Daarom is het belangrijk om met opdrachtgevers en klanten duidelijke afspraken te maken. Je kan best flexibel zijn, maar je hoeft doorgaans niet altijd 24/7 bereikbaar te zijn. Een grens kan bijvoorbeeld zijn dat je in de avonden en in het weekend geen mailtjes beantwoordt of telefoontjes aanneemt. In de uren die je wel bereikbaar bent, is de focus dan optimaal.

Neem op tijd pauze

Het lukt heus wel een keer om een hele dag maar door te werken en pauzes over te slaan. Dat is echter niet goed voor de focus. Je hebt nu eenmaal tussen het werk door even een rustmoment nodig. Daarom is het belangrijk om regelmatig even een pauze te nemen. Pak dan niet meteen je telefoon, maar neem echt even afstand van alles. Maak bijvoorbeeld een wandeling in de lunchpauze of doe gewoon even helemaal niets. Dan is het daarna weer mogelijk om je volledig te focussen op je werk.

Mijnzzp.nl